www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 28 ožu 2024 15:34

Vrijeme na UTC [LJV]




Započni novu temu Odgovori  [ 3 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: 16 stu 2010 21:42 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Pridružen: 16 ožu 2006 15:36
Postovi: 6385
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 44 zahvala
PET JEZIKA LJUBAVI-Gary Chapman

Želja za romantičnom ljubavi u odnosima je duboko usađena u našu psihu. Skoro svaki popularni časopis ima barem jedan članak o trajnoj ljubavi koju možemo imati u odnosima. Ali zašto onda uz sve knjige, časopise i praktičnu pomoć, ne možemo imati stalne, stabilne i ljubavlju ispunjene odnose? Kako je moguće da nakon što pročitamo članak pod nazivom “101 način da izrazite ljubav prema svom partneru”, izaberemo samo dva ili tri načina koja provedemo u djelo, a naš partener niti ne primjeti naš trud? Tada uglavnom odustanemo od 98 preostalih ideja i vratimo se starom načinu ponašanja.

Odgovor na sva ta pitanja je i svrha ovog članka. Problem je u tome što smo previdjeli jednu osnovnu istinu – kad se radi o izražavanju ljubavi, ljudi govore različitim jezicima. Kao što u području lingvistike imamo nekoliko velikih jezičnih grupa (slavenski, germanski, romanski jezici), tako i u području ljubavnih odnosa postoji nekoliko različitih ljubavnih jezika.
Mi najbolje govorimo i razumijemo naš izvorni jezik. Kada se susretnemo s nekim tko govori drugi jezik, naša komunikacija će biti ograničena. Isto se događa i s jezicima ljubavi. Vaš emocionalni jezik ljubavi može biti drugačiji od jezika koji govori vaš patner. Koliko god se trudili pokazati ljubav na engleskom, ako vaš partner govori kineski, nikada se nećete naučiti voljeti.

U izražavanju ljubavi postoji pet glavnih jezika:

1. Riječi pohvale i ohrabrenja
2. Provođenje vremena zajedno
3. Primanje darova
4. Djela ljubavi
5. Tjelesni dodir

Iako postoji pet osnovnih jezika, svaki jezik ima nekoliko svojih dijalekata. Vrlo je važno naglasiti da partneri uglavnom govore različitim jezicima ljubavi. Mi ljubav izražavamo koristeći samo svoj jezik ljubavi jer nam je on najpoznatiji i zbunjeni smo kada naš partner ne razumije što mu komuniciramo. Trudimo se izraziti ljubav ali naš partner to ne razumije jer je to njemu “strani jezik”. Kada otkrijemo i naučimo govoriti jezik ljubavi našeg partnera, tada ćemo otkriti ključ stabilnog odnosa koji je prožet uzajamnom ljubavlju.
Psiholozi su zaključili da je osnovna potreba čovjeka da bude voljen. Svaki čovjek ima “spremište ljubavi” koje čeka da bude ispunjeno. Osjećaj početne zaljubljenosti privremeno ispunjava naše “spremišt”, ali ima ograničen i predvidljiv kraj. Nakon nekog vremena, snovi o “sretnom životu zauvijekv nestaju u svakodnevnoj realnosti. Koliko često čujemo rečenice poput: “Naša ljubav je nestala; naš odnos je u krizi. Prije smo bili zaljubljeni ali sada više nismo. Više ne uživamo jedno s drugim. Ne ispunjavamo si međusobne potrebe.”
Može li biti da duboko u srcima parova koji su povrijeđeni i razočarani, postoji nevidljivo “ljubavno spremište” koje je u tom trenutku prazno? Je li povlačenje u sebe, grube riječi i kritiziranje, rezultat praznog “ljubavnog spremišta”? Kada bi našli način da napunimo naše “ljubavno spremište”, da li bi odnos s našim partnerom postao bolji i romantičniji, baš kao i na samom početku?
No, da bi došli do rješenja, moramo prvo početi od uzroka naših problema. Kako uopće odnos između dvoje zaljubljenih može dospijeti u krizu? Problem se nalazi u tome što vrlo često ne razlikujemo pojam “zaljubljenosti” od pojma “istinske ljubavi”. Zaljubljenost je vrlo često euforična pojava. Partneri su međusobno emocionalno “opsjednuti” jedno drugim. Zaljubljena osoba vjeruje u iluziju prema kojoj je njegov ili njezin partner savršen, bez nedostataka. Intelektualno zna da postoje razlike ali sigurna je da će sve to njihova “ljubav” moći prevladati i pobijediti. Ta osoba vjeruje da će osjećaji sreće potrajati zauvijek. Ali to je fikcija, a ne činjenica. Nakon izvjesnog vremena, razlike i problemi koji su nam se činili nevažnima, postaju glavni izvor gorčine, ljutnje, grubih riječi i nezadovoljstva. Vraćamo se u stvarni svijet, u kojem su njegove potrebe drukčije od njezinih. On hoće kupiti auto, a ona misli da je to “bacanje novca”. Ona želi posjetiti svoje roditelje, ali on kaže da ne voli provoditi vrijeme s njima. Iluzija intimnosti nestaje, a individualne želje, emocije i misli isplivavaju na površinu. Takvi parovi vrlo često prestaju biti zaljubljeni i njihova veza završava prekidom.
Zato možemo zaključiti da “zaljubljenost” nije prava ljubav iz tri razloga:
* zaljubljivanje nije zasnovano na djelovanju volje ili svjesnog izbora,
* ne zahtijeva napor u izražavanju ljubavi već je povezano s instinktom;
* osoba koja je zaljubljena često nije zainteresirana za poticanje rasta svog partnera i rada na odnosu, već ima osjećaj da je stigla do cilja.
Istinska ljubav za kojom svi čeznemo je drugačija. Ta je ljubav po prirodi emocionalna ali ne i opsesivna. Ona ujedinjuje razum i osjećaje. Zahtijeva ulogu naše volje i disciplinu, te prepoznaje potrebu za osobnim rastom. Naša osnovna potreba nije da se zaljubimo, već da iskreno budemo voljeni od strane našeg partnera. Želimo biti voljeni ljubavlju koja je zasnovana na razumu i izboru, a ne samo instinktu. Ako je ljubav izbor, onda partneri imaju mogućnost ostati zaljubljeni i onda kada taj osjećaj prođe. Takva ljubav zasniva se na stavu koji kaže: “Imam odnos s tobom i odlučujem da ću te voljeti usprkos našim razlikama i problemima.” Nemojte misliti da je to hladan ili racionalan pristup, jer tek u takvoj ljubavi možete, vi i vaš partner, doživjeti najromantičnije trenutke u vašem odnosu.
U razvijanju i postizanju takvog odnosa pomoći će nam poznavanje pet osnovnih jezika ljubavi.

Jezik Ljubavi #1: Riječi pohvale i ohrabrenja

Jedan od načina izražavanja ljubavi zasniva se na korištenju riječi koje izgrađuju i ohrabruju vašeg partnera. Kao što je pisac Mudrih Izreka iz Biblije rekao: “Smrt i život u vlasti su jezika.” Verbalni komplimenti i riječi ohrabrenja su moćni izrazi ljubavi. To se najbolje vidi u rečenicama koje su pozitivno usmjerene prema partneru, poput ovih: “Lijepo izgledaš u tom odijelu. Kako si predivna u toj haljini. Ti si najbolji kuhar na svijetu, ja obožavam sve što skuhaš. Zaista si spretan i maštovit u onome što radiš.” Kada naš partner prima pozitivne verbalne poticaje, biti će motiviran da se trudi još više da bi nam pokazao ljubav.

Jezik Ljubavi #2: Provođenje vremena zajedno

Pod pojmom provođenja vremena zajedno podrazumijeva se davanje apsolutne pažnje partneru. Pri tome se ne misli na gledanje televizije zajedno, jer u tom slučaju emisija koju gledate ima vašu pažnju, a ne vaš partner, već se misli na vrijeme koje vas dvoje provedete zajedno pred ugašenim televizorom, dajući neometanu pažnju jedno drugome. Ovaj jezik ljubavi uključuje šetnje, večeru za dvoje, intimne razgovore, itd. Glavni aspekt provođenja vremena zajedno je zajedništvo koje je povezano s pažnjom usmjerenom na vašeg partnera. Kada nešto radimo zajedno, svoju pažnju usmjeravamo prema našem partneru, a sama aktivnost i nije toliko važna. Jedan od mnogih dijalekata ovog jezika je kvalitetan razgovor – dijalog putem kojeg dvije osobe dijele svoje misli, iskustva, osjećaje i želje u prijateljskom okruženju. Provođenjem vremena zajedno stvaramo mnogobrojne uspomene koja će nam koristiti još dugi niz godina u razbuktavanju naših osjećaja prema partneru.

Jezik Ljubavi #3: Primanje darova

Dar je nešto što možete držati u ruci i reći: “On je mislio na mene ili ona me se sjetila.” Morate misliti na nekoga da bi mu poklonili dar. Dar je simbol te misli, izraz pažnje. Nije bitno je li taj dar imao cijenu ili ne. Dar je misao partnera koja je pretvorena u djelo. Darovi su također vizualni simboli ljubavi. Osobama kojima je ovaj jezik primarni, cijena ili vrijednost dara nije bitna. Zapravo, ovo je jedan od najlakših jezika za naučiti. No, osim što možete kupiti ili napraviti dar, postoji jedan dar koji govori puno glasnije od onih koji se mogu držati u ruci, a to je dar sebe ili dar vaše fizičke prisutnosti. Biti prisutan kada vas vaš partner treba, je izražavanje ljubavi partneru kojem je primarni jezik primanje darova.


Jezik Ljubavi #4: Djela ljubavi

Raditi djela za koja znate da bi vaš partner volio da ih učinite, su djela ljubavi. Pod djelima ljubavi se podrazumijeva da želite udovoljiti svom partneru na način da mu služite. To su djela poput: kuhanja večere, pranje posuđa, pospremanja stana ili kuće, pomoć pri učenju ili obavljanju zadataka na fakultetu, obavljanje sitnih obaveza i zadataka u gradu, itd. Takva djela zahtijevaju razmišljanje, planiranje, vrijeme, napor i energiju. Ako su učinjena u pozitivnom duhu ljubavi, ona uistinu izražavaju ljubav prema vašem partneru i ispunjavaju njegovo ili njezino “ljubavno spremište”.

Jezik Ljubavi #5: Tjelesni dodir

Svi znamo da tjelesni dodir komunicira ljubav. Držanje za ruku, ljubljenje, grljenje i seksualni odnosi su načini izražavanja ljubavi prema svome partneru. Za neke osobe, tjelesni dodir je njihov primarni jezik ljubavi i bez njega se ne osjećaju voljenima, te su njihovi “spremnici” prazni. Tjelesni dodiri mogu učvrstiti ili uništiti odnos između dvije osobe, mogu komunicirati ljubav ili mržnju. Ako niste odrasli u obiteljskom okruženju gdje je tjelesni dodir bio povezan s izražavanjem ljubavi, onda će “govorenje” ovog jezika zahtijevati puno vaše pažnje, razmišljanja i planiranja, kako bi svom partneru pokazali ljubav. U vrijeme velikih teškoća, više nego ikada se trebamo osjećati voljenima. Ne možemo uvijek promijeniti događaje ali možemo preživjeti ako smo voljeni. Najvažnija stvar koju možete učiniti za vašeg partnera u vrijeme teškoća, je da ga volite i da mu to pokažete na način da ga grlite dok plače, da mu svojim nježnim dodirima pokažete da vam je stalo. Vaše riječi ne moraju govoriti puno, ali vaši dodiri će svjedočiti o vašoj ljubavi. Milovanje po kosi, masiranje leđa, držanje ruku, grljenje, seksualni odnosi – sve su to važne stvari za osobu kojoj je primarni jezik tjelesno izražavanje ljubavi.

Kako otkriti svoj primarni jezik ljubavi?

Da bi vaš partner imao ispunjeno “ljubavno spremište”, potrebno je otkriti njegov ili njezin primarni jezik ljubavi. No, isto tako je važno otkriti i svoj primarni jezik ljubavi. Postoje tri pitanja koja vam pomažu u otkrivanju svog i partnerovog primarnog jezika ljubavi:
1. Na koji vas način vaš partner može najviše povrijediti? Što on/ona uvijek zaboravlja učiniti? Ono što je suprotno od onog što vas najviše može povrijediti je vjerojatno vaš primarni jezik ljubavi.
2. Što najviše očekujete i tražite od svog partnera? Ono što ste najviše tražili je obično ono što čini da se osjećate voljenima.
3. Na koji način redovito pokazujete ljubav prema svome partneru? Vaša metoda pokazivanja ljubavi prema vašem partneru je vrlo često ono što vama samima komunicira ljubav i čini da se osjećate voljenima.
Još jedna aktivnost je korisna u određivanju vašeg i partnerovog primarnog jezika ljubavi, a zove se “Provjera ljubavnog spremišta”. Kada se nađete sa svojim partnerom, upitajte jedan drugoga koliko je u tom trenutku ispunjeno vaše “ljubavno spremište”, na ljestvici od 0 do 10. Nula znači da je ljubavno spremište prazno, a 10 da je u potpunosti ispunjeno. S obzirom na odgovor, upitajte se međusobno što možete učiniti kako bi ispunili međusobna ljubavna spremišta. Tada svom partneru recite što biste najviše željeli od njega/nje i pitajte ga što bi on/ona željeli najviše od vas. Na taj način ćete efektivno provjeriti stanje svog ljubavnog spremišta a ujedno otkriti i primarni jezik ljubavi svog partnera.
Kada otkrijemo primarni jezik ljubavi našeg partnera moramo odlučiti želimo li naučiti “govoriti” taj jezik ili ne. Ako ga naučimo izražavati svom partneru, zadovoljit ćemo njegove/njezine osnovne emocionalne potrebe i stvorit ćemo uvjete u kojima će i naše potrebe biti zadovoljene. Iskusit ćemo trajnu i stabilnu ljubav koja nije samo instinkt ili trenutak zaljubljenosti, nego odluka da volimo i da budemo voljeni zbog onog što jesmo.
Iako možemo naučiti jezik ljubavi našeg partnera, često nam je teško pružiti mu bezuvjetnu ljubav. To je pogotovo teško kada on ili ona ne reagiraju odmah na naše pokušaje da im iskažemo ljubav.
Bezuvjetnu ljubav koja je “strpljiva, dobrostiva, prašta zlo, misli sve najbolje, uvijek se nada”, možemo iskazati drugima jedino onda kada smo upoznali izvor takve prave ljubavi – Isusa Krista. Njegova smrt za naše grijehe je bila izraz Njegove ljubavi, a uskrsnuće izraz Njegove moći. Jedino onda kada položimo naše živote u Njegove ruke, On nam omogućuje da bezuvjetno volimo druge jer je On sam izvor te ljubavi i praštanja. v Želim vas ohrabriti da sami istražite život i riječi Isusa Krista, koji je na križu, umirući za naše grijehe, molio za one koji su ga osudili i pribili na taj isti križ: “Oče, oprosti im, jer ne znaju što čine.” To je izraz istinske bezuvjetne ljubavi za čovječanstvo.

Petra Malović
Koncept predstavljen u ovom članku “Pet ljubavnih jezika” razvio je Dr. Gary Chapman u svojoj knjizi “The Five Love Languages” čiji prijevod na hrvatski, “Pet jezika ljubavi”, možete pronaći i u našim knjižarama u izdanju izdavačke kuće “Katarina Zrinski” iz Varaždina.
Posted in Bioetika, Društvo



http://www.vinko-pallotti.org/mka/?p=1268


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 16 stu 2010 22:47 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Pridružen: 23 stu 2008 23:28
Postovi: 1052
Lokacija: MOLVE
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
rebeka hvala za tekst

BTB

smajlic21 smajlic22 smajlic22 smajlic21

smajlic13


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 17 stu 2010 09:47 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 15 lip 2010 13:53
Postovi: 162
Lokacija: Rijeka
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Predivan tekst, rebeka,svi možemo iz njega naučiti,
puno hvala :P


Vrh
 Profil  
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 3 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC [LJV]


Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 4 gostiju


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.

Traži prema:
Idi na:  
Pokreće phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpbb.com.hr