Bok slugo

Ajmo prvo na tvoje odgovore na ovih mojih pet pitanja. Da ne cjepkam post hrpom citata, lijepo cu ti odgovorit prema brojci pitanja (zato sam ih i stavio, mrzim pisat postove sa milijun malih citata).
1. Al ak mozemo imat slobodnu volju u raju, zakaj onda nismo odma tamo i gotovo? Onda nam ovaj zivot (niti "raj zemaljski") nije potreban da bi slobodno birali.
2. Ako bog unaprijed zna sve sta ces napravit, tj. da ces to napisati, onda to znaci da to
ne mozes ne napisati. Dakle, nemas izbora, ne? Kakva je to slobodna volja ako je unaprijed odredjeno sta ces uciniti?
I kako mozes nekog kazniti za nesto sto znas da ce NUZNO uciniti? To je ko da kaznjavas ljude zato sto dišu.
3. Ocito je bog stvorio neke takvima da "slobodnom voljom" izaberu pakao. Zasto? To je bit ovog treceg pitanja.
4., 5. Okej, kolko vidim u biti odgovaras "ne znamo" sta je odgovor koji mi se uvijek svidja pa necu dalje cjepidlacit

sluga napisao:
musavi napisao:
Zamisli roditelja koji stvori svoju djecu glupavom i nesavrsenom, i onda ih stavi u nejasnu situaciju punu iskusenja za koja zna da nece moc izdrzat, i da im nejasna "pravila" kojih se moraju drzati (oko toga sta je potrebno za spasenje su se vodili ratovi, a kamoli rasprave), a da pritom zna da se pravila barem neki nece drzat.
I onda se sakrije i gleda - eventualno im povremeno stavi u srce neki nejasni osjecaj. I onda svojoj djeci koja prekrse ta pravila (koja u potpunosti razumije samo on) kaze da su "slobodno izabrala" da ih se vječno muči. Takav roditelj ne da ne bi bio dobar, nego mi je tesko zamislit goreg
Nije nas Bog stvorio takve.Stvorio nas je prelijepe,pametne i nevine.Mi smo odabrali grijeh i pojeli sa "stabla" spoznaje dobra i zla,a na to nismo bili spremni.
Niti smo to smjeli,jer nas Bog nije stvorio takve.
Ali kada smo sgrijesili protiv Boga,Dobroga Oca nije digao ruke od nas.Od tada nas cijelo vrijeme zeli vratiti sebi.Da svi mi budemo opet sretni zajedno sa nasim Ocem nebeskim.On nam ne zeli lose.
Nego nas cijelo vrijeme pokusava spasiti od nas same.Otisao je ne kriz radi nas.Pustio da ga mi bijedna njegova njegova stvorenja kakva smo postali ponizavamo do kraja,pljujemo,vrijedjamo,tucemo,pa i ubijemo.Sve da bi nas opravdao.Jer koliko je god Bog cista ljubav i milosrđe,toliko je i pravedan.
Da zadovolji svoju pravednost,poslao je sebe u Sinu na zemlju da ga vidimo i obratimo se,da se spasimo po njemu.
Dosao je na zemlju,nije se nigdje sakrio.Svaki je dan u Crkvi.
Pravila nisu uopce teska,zapravo su lagana i oslobadjaju covjeka i cine ga sretnijim.
Dali bi ti volio da te zena prevari sa prijateljen ili susjedom.Obatroje bi vas to iznutra peklo.
Zato je Isus rekao da se tuđa zena ni u mislima ne pozeli.
Pogledaj malo 10 zapovijedi.
Kada ih procitaj,zamisli kakva bi zamlja bila da se ljudi drze tih zapovijedi.
Stvarno nisu teske,teske su onome koji sve vise grijesi i ne zeli se pokajati.
Te su zapovijedi zapisane i u nasim srcima,tako da ne trebas ih niti procitati a znati ces sto je dobro a sto lose.
Samo sto je svijet zastranio pa je vecini savjest losa i ne mogu razlucivati dobro,jer je neki grijeh postao normalan,iako covjek zna da nije tako.
Ti nemas dobru sliku o Bogu.Mozda te to sprijecava da vidis da postoji.
Otac na nebesima je cista ljubav.Nitko te na ovoj zemlji ne voli vise od njega.
Bog nas je stvorio, i onda smo "odabrali grijeh", dakle ocito nismo bili savrseni, skroz nevini, pametni i dobri. Zelis li reci da bog nije znao da cemo odabrat grijeh? Onda nije sveznajuci.
Zelis li reci da to da odaberemo grijeh
nije htio ali nije mogao sprijeciti?
Na primjer time da nas stvori doista savrsenima, takvima da NE "odaberemo grijeh"? Ako to nije mogao, onda nije svemoguc.
Dakle namjerno nas je stvorio tocno takvima kakvi jesmo - takvima da smo "odabrali grijeh". I zbog toga ce neki zavrsit u paklu, u kojem ce
trpit vjecnu kaznu za to što su takvi kakvima ih je bog stvorio. Bog ih je "učinio tvrdokornima", i onda ce ih za to kaznit. To ti lijepo pise u Poslanici Rimljanima 9:14-23.
U odgovorima Urielu sam objasnio u kojem smislu kazem da su "pravila nejasna".
sluga napisao:
Musavi jos jedno pitanje.
Kazes da si bio "mlaki vjernik" pa nisu htjeo biti takav nego si radje odlucio ne vjerovati u Boga i ne ici u crkvu.
Ako si bio mlaki vjernik,zasto nisi htio biti bolji vjernik,mislim posto si shvatio takvo nesto?
Ovo mi nema malo smisla,pa reko ti ces mi razjasniti malo.
Ko sta sam vec spomenuo, nisam jednostavno bio mlaki vjernik pa onda postao ateist. Bio sam mlak, pa sam shvatio da je to glupo, da treba bit "hladan" ili "vruć" (Otkrivenje 3:15-16). I onda sam isao detaljno proucavat da bi se odlucio, i
tako postao ateist.
sluga napisao:
Musavi nikako da mi dadnes neki odgovor na ova pitanja.
Zanima me sto ti mislis zasto je sve ovako kako je sada.
Evo uopce te ne tjeram da pricas o Bogu.
Ovo je tema o ateizmu.Kako vi gledate na ovo.Zasto je se to desilo.
Nije valda da ti se samo raspravlja dali ima Boga ili nema?
Mislim vi Ateisti i onako ne vjerujete u njega.Ova bi tema trebala biti bas po tvom ukusu.
Objasni mi evoluciju bez Boga i zasto je sve kako ne bi trebalo biti.
Sori, jos uvijek iskreno ne kuzim kaj ti nije jasno u mom odgovoru

Sasvim postujem sto se s odgovorom ne slazes, ali mi nije jasno zasto mislis da je problematican.
Evolucija je slijepi prirodni proces bez cilja. U evoluciji nema niceg sta bi "trebalo biti".
MI mozemo reci da bismo htjeli da stvari budu drugacije, i na tome radit. Ali evoluciji nije bila "namjera" ista napravit "boljim" ili "losijim". Evolucija nema plan, i nema vrijednosti prema kojima tezi.
Ajdee napokon si naveo svoj rimski izvor! Bas mi je drago

Al da, nazalost, taj izvor nije vjerodostojan, cak ni prema katolickoj crkvi. Evo
Katolicka enciklopedija kaze da je Publije Lentul "izmisljena osoba", da se taj "izvor" pojavljuje po prvi put 1474. godine, te da je to pismo "
sigurno apokrifno".
----------------------
Kefo, lijepo pises, ali ne cini mi se da to rjesava ono sta je problematicno u mojim pitanjima. Ovo o cem pisem tu gore slugi - kako mozemo imati slobodnu volju ako je bog sveznajuci, i kako pakao ikako moze bit "pravedna kazna" ako bog zna da ne mozemo drugacije postupiti jer nas je stvorio takvima da "odabiremo grijeh" (ko da je to neki bed, neposlusnost kod djece fakat nije nesto oko cega bi se trebalo ljutit - ljudski roditelji su cini se puno "milostiviji" od boga).
Samuel napisao:
Citat:
Ko sta sam reko ranije u topicu, bio sam katolik dok (medju ostalim) nisam iso pazljivo citat i istrazivat Bibliju

Ak ti se da pisat, zanimalo bi me cut sto ti je u Novom Zavjetu impresivno, ili sto mislis da bi mene trebalo impresionirat, kada bih samo uzeo Bibliju u ruke

Nekog impresionira nešto, tebe nemože naprimjer ništa, jer si več odlučio da Isus Krist ne postoji jer ti dokazi nisu valjani ili dovoljni. Pa kako onda da si istraživao Bibliju?!
Nisi ju sigurno bolje "istražio" od naprimjer Scotta Hahna, koji se je "obratio" sa protestantizma na katolištvo.
A onome kome Bog ne da da ju "istraži" niti neće jr nije spreman, Biblija je duhovna knjiga a ne pečina za istraživanje u kojoj bi trebale biti nekakve impresije ili bi trebalo nekog oduševljavati.
A i različiti su ukusi, nekog impresionira skulptura u obliku izmeta, nekog DaVinci, nekog crtež od djeteta od dvije godine, a mene naprimjer živci Zdravka Mamića!

Otkud Mamic tu? Ne znam al svidja mi se kak si ga izvuko od nikud!

Pa iskreno, tek od nedavno mislim da Isus vjerojatno nije bio povijesna osoba, a vec sam duze vrijeme ateist. Tako da sam "istrazivao Bibliju" dok sam mislio da je povijesna osoba. A osim toga, zanima me cut kaj ti je vanredno, bozansko, u Bibliji neovisno o mojim uvjerenjima.
Ne svidja mi se bas sta se cini da unaprijed zakljucujes da se ne slazem s tobom i Scottom Hahnom jer nisam dovoljno dobro istrazio Bibliju. Slobodno me testiraj pa onda reci da nisam dovoljno dobro istrazio, ako mi nadjes nesto sta bi trebao znat a ne znam, ili neki argument na koji nemam odgovora

Eto tolko zasad, bok!