Fran26 napisao:
Namjerno mi ne želiš otkriti o čemu govore ove formule;
Hej, ne znam.
Fran26 napisao:
Zdravorazumski je virovat u mnoge stvari, pa mi onda nije čudno da netko viruje u Boga. Čovik je takvo biće, u čitav niz stvari jednostavno moramo virovat, jer bi život bio nemoguć.
Slažem se. Možda tebi nije čudno, ali meni je to jednako čudno kao vjerovat u zmajeve. Ta analogija (tebi možda blesava) jako dobro opisuje kako se ateisti osjećaju prema ideji "boga". O bogu ne možemo previše saznati. Jer je samo to - ideja. Ne možemo eksperimentirati, opipati, vidjeti, analizirati. Možemo ići u beskrajne filozofije, ali je to potpuno besmisleno. Ne vidiš li razliku između filozofiranja i striktnog, logičnog, sustavnog razmišljanja u kemiji?
Fran26 napisao:
...vjerujemo (imamo povjerenja) u liječnike, farmaceute, stomatologe, bolničko osoblje, učitelje, roditelje, svećenike, odvjetnike, itd. Imamo povjerenja da nas neće otrovati oni od kojih kupujemo hranu ili u restoranu u kojem jedemo, da nas kirurg neće krivo zarezati i da će nas pilot sigurno dovesti do željene destinacije. Iako naša vjera u ljude povremeno bude iznevjerena, ipak nam je ona od silne važnosti jer ne bismo mogli funkcionirati bez nje. Vjerujemo da je vozač autobusa u kojem se vozimo trijezan, da su arhitekti dobro isprojektirali, a krovopokrivači dobro izradili krov koji nam je nad glavom te da je zrakoplov na našem prekooceanskom letu poletio s dovoljno goriva. Cijeli je naš život prožet najelementarnijim oblikom vjere. John H. Hampsch "Vjera - ključ do Božjeg srca"
I ne baš. Ja nisam siguran u liječnike, farmaceute, stomatologe, bolničko osoblje, učitelje, roditelje, svećenike i odvjetnike. Oni griješe, i to često. Vjerujem im, bolje reći nadam se da su u pravu. Nisam siguran, ali nemam izbora. Zašto? Jer ih trebam. Koncept boga ne trebam. Jako važna razlika.
Fran26 napisao:
Nevjera je protivna čovjekovoj naravi. Toma Akvinski "Summa Theologica"
Možemo se mi zavaravati, ali ovo je očigledna istina. Upravo to je ono šta ja tvrdim cilo vrime. Dok je tvoj stav pomalo drugčiji.
Nadam se da je jasno da sam upravo dao odgovor na ovo.
Fran26 napisao:
Ne sine. Nije tako. Teško je dolazit do novih znanja. Teško je provjerit rezultate drugih znanstvenika. Ne može bilo tko ispitati poprilično mnogo znanstvenih rezultata. Ne može se sve naučiti na internetu. Ti čak nisi u stanju objasnit šta govore ove dvi formule;
Zar opet? Ti nisi u stanju ništa objasniti. Imaš filozofiju, što nije ni znanost, niti bar logičan sustav. Daj mi dovoljno vremena i mogu objasniti što govore formule. A možeš i ti. Ponavljam: uz dovoljno vremena. To je udarac vama, vaša bolna točka.
Fran26 napisao:
Ne mogu se složiti. Kao što san napisao, postoji granica dokle moja i tvoja tikvanja može ići, kad jednom dođe do te granice- ni milimetar dalje. Možeš se ti trudit koliko hoćeš, nema koristi.
Ne postoje jasne granice. Istina je da ne možemo ići beskonačno daleko, slažem se. Prije ću vjerovati neznancu koji će mozgom i logikom doći do jasne formule (iako uvijek ima skeptičnosti) nego svim tvojim filozofima.
Fran26 napisao:
Znači, ipak prihvaćaš one tvrdnje Ivančića, Ratzingera i Ivana Pavala II., prije si rekao nešt drugo. Dobro, zanemari.
Za mene su ta trojica nitko i ništa prema Einsteinu.
Fran26 napisao:
Dapače, nema ništa loše u tome. Triba uzet u obzir rič junaka, ipak jedna njihova rič vridi više nego 10 000 mojih ili tvojih.
Zanimljivo je da možeš svugdje naći glupih i pametnih, filozofa, fizičara, kemičara ili automehaničara koji su vjernici i koji su ateisti. Mnogi genijalci u jednom području su idioti u drugom.
Fran26 napisao:
Problem ove rečenice jest u ovim ričima; "Spoznati da nema Boga i ne spoznati istovremeno da si sam postao Bogom- posve je nezamislivo.." kaže da je nezamislivo, ja mislin da je nezamislivo ili vrlo teško zamislivo.
Tako vjernici razmišljaju. Ako nema boga možemo se prepustiti nemoralu i raditi što god hoćemo. Lijepo. Jezivo.
Fran26 napisao:
Camus tvrdi isto što i Dostojevski. Pri tome misli na pitanje: ima li Boga ili nema, ako ga nema čovik tribi skončati, budući da ne može pronaći smisao. Dalje Camus komentira baš taj odlomak od Dostojevskog, čini se da je njemu savršeno jasno;
Ovo isto.
Fran26 napisao:
Ako na svako pojedinačno zašto slijedi jedini odgovor: nizašto, onda će se i na pitanje zašto postoji šta a ne ništa jedino logički odgovoriti: nizašto. Sada imamo zaključak: šta postoji nizašto. Branko Bošnjak "Filozofija i kršćanstvo"
Ovome bih trebao vjerovati kao što vjerujem doktorima? Genijalno.
Fran26 napisao:
Tragika za čovjeka (u prirodi) proizlazi iz toga da jest ono što jest i to na način kako jest. U svijetu bitka i sa tla filozofije racionalizma čovjek je tragično biće u apsolutnom smislu. Kao proizvod prirode čovjek je dio te prirode. Priroda stalno stvara ali ništa za uvijek. To je nužnost prirodnog djelovanja. U toj nužnosti čovjek se afirmira, ali ostaje u granici u kojoj je i postao. Iz prirode vraća se u prirodu. Tragedija za čovjeka je u tome, da priroda ostaje nepobjediva. Kao takva stoji nad svim. Da li ono što jest može da bude kao da nije? To sigurno ne. Daljnje pitanje: zašto jest ono što jest i na način kako jest svodi se na odgovor: nizašto. Čovjek je tu jer je tu. Čovjekova bit je njegova tragičnost. Branko Bošnjak "Filozofija i kršćanstvo"
Vjeruj mi da za ateiste to nije tragedija. Tragedija je za vjernike, jer je njihov život tužan, jer njihova arogancija nema kraja, jer ne vide ljepotu prirodnog procesa života i smrti.
Fran26 napisao:
Čovjekov je život samo sjena što hoda, ništavni glumac što se po pozornici razmeće, a potom ga se ne čuje više, to je priča koju idiot priča, puna krika i bijesa, a ne znači ništa. William Shakespeare "The Tragedy of Macbeth"
Točno. Točno tako mi zamišljamo vjernike.
Fran26 napisao:
Sve što je na koncu preostalo od ateizma i prosvjetiteljstva, odnosno od pobjede razuma i čovjeka nad Bogom, ustvari je bezgranični pesimizam. Život je besmislen, smrt još besmislenija. Stoga nam u konačnici jedino preostaje – ništa. Manfred Lütz "Bog - Mala povijest Najvećega"
Ateisti su vrlo optimistični. Vjernici ne vide ništa na ovom svijetu osim patnje te jedva čekaju "zasluženu" vječnu nagradu. Smiješno.
Fran26 napisao:
Život nema smisla s velikim S, ali ne trebamo zato biti razočarani, puno je stvari u životu koje ga čine smislenim. Boran Berčić "Uvod u filozofiju"
To bi u biti bio prikaz ateista, život nama smisla, ali ima smisla. Koliko je to uvjerlivo, naka svaki za sebe prosudi.
To bi u biti bio prikaz vjernika, život nema smisla, ali život u bajkama nakon smrti ima. Koliko je to uvjerljivo, naka svaki za sebe prosudi.
Fran26 napisao:
Koji je smisao našeg života, koji je smisao života svih živih bića uopće? Znati odgovor na ovo pitanje znači biti religiozan. Pitaš: Ima li uopće kakvog smisla postaviti to pitanje? Odgovaram: Tko svoj vlastiti život i život svojih bližnjih smatra besmislenim, taj ne samo da je nesretan već jedva da je sposoban za život. Albert Einstein "Moj pogled na svijet"
Je li Einstein išao toliko daleko u fizici samo zato da ga bog nagradi? Koji je smisao uopće?
Fran26 napisao:
I sad se vidi koliko je uspješna rečenica Dostojevskog kad kaže;
Ne shvaćam kako je dosada ateist znao da nema Boga a ipak se nije odmah ubio? Spoznati da nema Boga i ne spoznati istovremeno da si sam postao Bogom- posve je nezamislivo, inače bi morao odmah sam sebe ubiti... F.M. Dostojevski "Bjesovi"
Meni je još uvijek vrlo neuspješna.
Fran26 napisao:
Ono što jesam, razumijem samo preko onoga što je iznad mene. Drugim riječima, u Njemu (Onomu) koji me dao meni samome. Čovjek ne može razumjeti sam sebe polazeći od sebe samoga. Na pitanja u kojima dolazi riječ ,zašto' i riječ ja - Zašto sam ja upravo ja? Zašto imam samo to što imam? Uostalom, zašto postojim? - ne možemo odgovoriti polazeći od čovjeka. Samo Bog daje odgovor na ta pitanja. Romano Guardini "Die Annahme seiner selbst"
To je smiješno. Znači, neznam zašto. Hm, pa postoji jedan zmaj koji se zove bog. On riga vatru u svojoj vječnoj slavi. To je to! Samo on daje odgovor na ta pitanja! Stvarno ne razumijem.
Fran26 napisao:
Mi poznajemo život i smrt samo kroz Isusa Krista. Bez Isusa Krista mi ne znamo ni što je naš život, ni što je naša smrt, ni što je Bog, niti što smo mi sami.” Blaise Pascal "Misli"
Stvarnost bez Krista je apstrakcija. Tomislav Ivančić "Ako Bog umre"
Ja poznam život i bez njega. Tužni ljudi ne poznaju pa im treba Krist - apstrakcija.
Fran26 napisao:
Kao Bog Isus nam je totalno transcendentan, kao čovjek potpuno nam je imanentan. To znači da je Krist zapravo čitava stvarnost. Govoriti o stvarnosti bez Krista je apstrakcija. Krist nije jedna stvarnost koja bi se suprotstavljala nekoj drugoj stvarnosti, nego sve je u njemu i po njemu...Ne postoje dvije stvarnosti, nego samo jedna i to Božja stvarnost koja je u Isusu Kristu postala očitovana u stvarnosti svijeta. Tomislav Ivančić "Ako Bog umre"
Da, čitava stvarnot. Slobodno zamijeni "Krist" u bilo kojoj od rečenica sa "Muhamed", "zmaj", ili "Mesić" - to ništa ne mijenja.
Fran26 napisao:
Prevedeno na hrvatski: ako nema Boga, nema smisla, većina riči više uopće nema svoje značenje. Šta mi znači: smrt, život, brat, sestra, moral, dobro, zlo, vječnost, svetost, vrijeme, grijeh, misa, ispovijed, nada, vjera, ljubav, stvarnost, biti, ne-biti, starost, mladost itd. Ako nema Boga, ja uopće ne znan kako ti postaviti pitanje sa "tko" ili "što" i ne samo to nego ne znan ni šta znači rič pitanje. Ne znan ni "tko" ili "što" san ja.
Hvala na prijevodu. Hvala bogu da on postoji pa da mogu sve to objasniti. Što bih ja bez njega. Ateistima to nije problem i ne znam zašto ti to vidiš kao problem.
Fran26 napisao:
Govori istinu, meni ne preostaje drugo nego da se ubijem. Postavlja se pitanje: kako to da ima stotine milijuna ateista pa se ne ubijaju? Zato jer ne misle ovo tvrdnju do kraja. Zato Dostojevski naglašava da je to: "posve je nezamislivo, inače bi morao odmah sam sebe ubiti."
Ne moram se ubiti, hvala na savjetu. Mogu ako hoću, ali ne moram. To je tvoja zabluda. Ništa ja ne moram.
Fran26 napisao:
I kad Dostojevski kaže;
Ako nema Boga, onda je sve slobodno! F. M. Dostojevski "Demoni"
Kaže istinu. Ateisti bez Boga nisu sposobni povezivati dobro i zlo, baš kao i stvarnost.
Dobro da vi možete, kroz zmaja koji riga vatru. Toliko to meni ima smisla. Kad bih bar mogao vidjeti stvarnost, kao vi.
Fran26 napisao:
Pa i sami ateisti kažu;
Moja je sloboda jedini temelj vrednota i ništa me, apsolutno ništa, ne opravdava da odaberem ovu ili onu ljestvicu vrednota... Treba, dakle, priznati da je uništavanje bitno ljudska činjenica. Jean Paul Sartre "Biće i ništavilo"
Da, i kako nas to razlikuje od vas? Vi ste isto odabrali samo jednu ljestvicu vrednota.
Fran26 napisao:
Zato su nam te dvi rečenice Dostojevskog važne, udaraju ateiste tamo đe ih najviše boli: pitanje smisla i nemogućnost bilo kakvih zakona morala i zakona uopće.
Na pitanje smisla nema odgovor. Vaš odgovor je zmaj koji riga vatru.
Zakone morala promišljamo. Itekako imamo moral. Vaš moral je zmaj koji riga vatru.
Stvarno nas jako boli. Vaša nepredvidljivost, vaš nehumani zmaj-moral.
Bez uvrede. Sve je ovo iz perspektive ateista. Agnostika. Što god hoćete, samo bez zmaja na nebu koji riga vatru.