www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 17 svi 2025 16:21

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 705 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 71  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov: Re: Ateizam
PostPostano: 25 kol 2012 09:40 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 72 zahvala
thom napisao:
... ... ...

Ignoriraj lista: od 25.8.2012. do 25.11.2012. Slika

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 25 kol 2012 09:52 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Zahvaljeno je: 0 zahvala
Vau, ti si beznadna osoba. Čestitam, sad si cool u očima ante katolika. Nauči koristiti forum. Ovo je internet. Ne trebaš me formalno ignorirati ako me ne želiš gledati. Možeš reći što ti se ne sviđa. Oboje imamo dvoznamenkasti broj godina.

Uostalom, nije me briga za tebe ni tvoje komplekse. Došao sam ovdje iz znatiželje, iz pokušaja širenja obzora i liječenja svojih predrasuda.
Samo potvrđuje moje gore spomenuto mišljenje o vjernicima. Hvala na "diskusiji".

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 25 kol 2012 09:57 
Odsutan

Zahvaljeno je: 72 zahvala
daruj nam mir napisao:
Oprostite puno uletit ću u ovu temu ka padobranac da kažem dvi tri riči:"Boga se ne može spoznati razumom..

Ti si heretik! :)

DS 3026 Tko kaže da Boga, jednoga i pravoga, našeg Stvoritelja i Gospodara, nije moguće sigurno spoznati naravnim svjetlom ljudskog razuma, preko onoga što je učinjeno: neka bude kažnjen anatemom.

DS 3004 ..sveta majka Crkva drži i uči, da se svjetlom naravnog ljudskog razuma, iz stvorenih stvari, sigurno može spoznati Bog, početak i cilj sviju stvari; "Ono nevidljivo njegovo, vječna njegova moć i božanstvo, onamo od stvaranja svijeta, umom se po djelima razabiru" [Rim 1,20]...

KKC 36 Naša sveta majka Crkva čvrsto drži i uči da se Bog, počelo i svrha svih stvari, može s prirodnim svjetlom ljudskog razuma sigurno spoznati iz stvorenih stvari.

Sveti sabor ispovijeda da se ''Bog, počelo i svrha sviju stvari, može sigurno spoznati iz stvorenja naravnim svjetlom ljudskoga razuma' (usp. Rim 1, 20)... II. VATIKANSKI SABOR "Dei Verbum"

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 25 kol 2012 10:49 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 22 zahvala
Zahvaljeno je: 19 zahvala
thom napisao:
Samo potvrđuje moje gore spomenuto mišljenje o vjernicima. Hvala na "diskusiji".

Oh Thom, nemoj tako. pa i vjernici su samo ljudi - tko radi taj i griješi, jel tako? :D

thom napisao:
Tako vjernici razmišljaju. Ako nema boga možemo se prepustiti nemoralu i raditi što god hoćemo.

Nije istina da svi vjernici tako razmišljaju..postoje vjernici koji su pročitali više od "samo dvi knjige" (TBF; San hehe)

thom napisao:
Ateisti su vrlo optimistični. Vjernici ne vide ništa na ovom svijetu osim patnje te jedva čekaju "zasluženu" vječnu nagradu. Smiješno.
...
Ja poznam život i bez njega. Tužni ljudi ne poznaju pa im treba Krist - apstrakcija.

ovo je već vrijeđanje. Zašto ti to treba? Ok, ti imaš svoje mišljenje, imaš pravo da ga iznosiš. meni je lijepo da si ga i ovdje (ovdje kao TT) iznio, zašto ne? ali ne razumijem potrebu vrijeđanja i spuštanja rasprave na ovu razinu.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 25 kol 2012 11:04 
Odsutan

@ Fran: čitaj, jer (zamisli) ima i ljudi koji uzimaju text u cjelosti:

http://books.google.ba/books?id=xsi8nBr ... ky&f=false

i

http://www.jstor.org/discover/10.2307/3 ... 1148611511

a to je tek "tip of the iceberg" onoga što je napisano o Kirilovu. ti, pak, tvrdiš da se sve može istumačiti jednoznačno i onako kako samo tebi odgovara (da koristim eufemizam). ne bi išlo.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 25 kol 2012 11:20 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Pia napisao:
ovo je već vrijeđanje. Zašto ti to treba? Ok, ti imaš svoje mišljenje, imaš pravo da ga iznosiš. meni je lijepo da si ga i ovdje (ovdje kao TT) iznio, zašto ne? ali ne razumijem potrebu vrijeđanja i spuštanja rasprave na ovu razinu.

Ispričavam se ako je tako ispalo. Zanio sam se i bio previše direktan. Htio sam reći da je, barem iz moje perspektive, tužno što ljudi ne vide ništa vrijedno ni zanimljivo na svijetu. Stoga im treba bog, neki viši smisao, bilo kakav oblik religije koji obećava bolja vremena.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 25 kol 2012 11:27 
Odsutan

thom napisao:
Ispričavam se ako je tako ispalo. Zanio sam se i bio previše direktan. Htio sam reći da je, barem iz moje perspektive, tužno što ljudi ne vide ništa vrijedno ni zanimljivo na svijetu. Stoga im treba bog, neki viši smisao, bilo kakav oblik religije koji obećava bolja vremena.

Nema frke :D mislim da ti perspektiva nije ispravna. razlog moje vjere u Boga nije manjak "vrijednosti i zanimljivosti na svijetu". štoviše :lol: vjera uči da je život dar. pa nije dar nešto ružno, jel tako?

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 25 kol 2012 11:35 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Pia napisao:
Nema frke mislim da ti perspektiva nije ispravna. razlog moje vjere u Boga nije manjak "vrijednosti i zanimljivosti na svijetu". štoviše vjera uči da je život dar. pa nije dar nešto ružno, jel tako?

Razumijem. Ali Fran i Dostojevski tvrde da se ateisti trebaju ubiti ako nema boga. I da su oni sami bogovi.
Pokušao sam doći do srži, do ključnog trenutka u kojem osoba postaje vjernik. To još uvijek nisam pronašao. Drugim riječima, evo što me zanima: misliš li da bih ja ikad mogao postati vjernik? Što bi se u tom slučaju trebalo dogoditi?

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 25 kol 2012 12:13 
Odsutan

thom napisao:
Razumijem. Ali Fran i Dostojevski tvrde da se ateisti trebaju ubiti ako nema boga. I da su oni sami bogovi

Opa, izjednačio si Frana i Dostojevski. Fran bi ti trebao zahvaliti na ovom i ovolikom komplimentu. Jesi siguran da Fran i Dostojevski isto tvrde? ja bih se tu ipak malo preispitala.

thom napisao:
Pokušao sam doći do srži, do ključnog trenutka u kojem osoba postaje vjernik. To još uvijek nisam pronašao. Drugim riječima, evo što me zanima: misliš li da bih ja ikad mogao postati vjernik? Što bi se u tom slučaju trebalo dogoditi?

ovo je challenge! pa si i ne umišljam da mogu odgovoriti. ali onako napamet (iako bih se mogla pozabaviti ovim pitanjem dublje), iskreno mislim da bi mogao (viš optimizam i kod vjernika :lol: :lol: ). ali, baš zato što se krećemo u području vjere, dakle duhovnog, ne mogu ti ponuditi logičan i realan odgovor. jedno drugo isključuje, jel tako?
ključni trenutak u kojem osoba postaje vjernik je IMO za svakog poseban - mislim da je u tom i ljepota. ono što vrijedi za mene, ne vrijedi za tebe. meni je to jedna od privlačnijih činjenica, da u biti, nema formule, da Bog nije formula. a ti, s jedne strane, tražiš da se svede na formulu. Zato nisam sigurna da postoji odgovor na tvoje pitanje.
s vjerskog stajališta, potrebna je želja da vjeruješ. "Evo, na vratima stojim i kucam; posluša li tko glas moj i otvori mi vrata, unići ću k njemu i večerati s njim i on sa mnom." (Otk, 3:20).
s tim da je pitanje, postoji li ključan trenutak ili je taj ključan trenutak u stvari cijeli život? postajemo li zaista vjernici u jednom trenutku ili se cijelog života tek trudimo to biti? nisam sigurna je li to trenutak ili proces...ili "Prvo moraš biti ateist da bi mogao biti pravi vjernik" Karl Barth (vidiš, ispunio si prvi uvjet :lol: )
jer postoji li odgovor: koji je ključni trenutak u kojem osoba postaje ateist?

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 25 kol 2012 12:49 
Odsutan

Zahvaljeno je: 1 zahvala
thom napisao:
Razumijem. Ali Fran i Dostojevski tvrde da se ateisti trebaju ubiti ako nema boga. I da su oni sami bogovi.

Ako se mogu uključiti...
Thom, naravno da možeš postati vjernik. Ima toliko slučajeva obraćenja "okorjelih" ateista. Jedan od njih je sv. Pavao. Isus je došao spasiti sve ljude, i vjernike i nevjernike. Na svijet je došao radi grešnika, a ne radi svetih. No, činjenica je, da će se na kraju od onih kojima je više dano, više i tražiti. Netko Boga spozna u ranom djetinjstvu, netko na samrti, netko možda tek poslije smrti. No, Boga treba uvijek tražiti. Isus kuca na sva vrata, treba mu samo otvoriti. Ljudi koji još nisu spoznali Boga nisu ništa manje vrijedni. Znam puno tzv. nevjernika koji u sebi imaju puno Božje ljubavi i koji svojim načinom života, nesvjesno, svjedoče Isusov nauk o ljubavi prema bližnjima, čak i više od nekih deklariranih vjernika. Bog nam je dao slobodnu volju i On ne može nikoga natjerati da ga voli i ne želi nikoga na to tjerati. Može ga poticati, dati mu određene darove, zvati ga, ali konačna je odluka na čovjeku. Čovjek sam odlučuje kako će živjeti. Na svijetu ima puno materijalnih stvari koje čovjeka odvračaju od Boga i teorija koje ga žele uvjeriti da Bog ne postoji (znamo čiji je to zadatak). Ja bih čak rekla da na zemlji vlada nevidljiva borba za ljudske duše, ali tu ulazimo u neku drugu dimenziju o kojoj neću sada.
Ja vjerujem da je Božja iskra u svim ljudima, još od prije postanka svijeta. Naša duša teži tom iskonskom Bogu (jer smo dio Njega), htio to naš razum ili ne. Samim time što si na ovom forumu, to potvrđuje. Očito je da tražiš odgovore i očito da te nešto vuče na ove stranice.
Isus svakog od nas dotiče na vrlo poseban, jedinstven način. Netko taj dodir prepozna odmah, nekome treba duže, a netko se totalno ogluši. Ali vjerujem da Isus od nikoga ne odustaje, sve do same smrti (nakon smrti je već druga priča).

Sorry, ako sm zakomplicirala. :D

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 705 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 71  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]