Samuel napisao:
Jesi dobro iskritizirao Bibliju, da mi je točno neugodno!
Nemoj samo peviše, jer otkrivaš pravu istinu o Bibliji, mogao bi prouzročiti kolektivni suicid na Tebe Tražim forumu od paar stotina ljudi, pa češ nas imati na savjesti.
Aj molim te nemoj više, jer doista se plašimo tvoje kritike prema Bibliji! Budi nam milostiv!!

Zasto bi se ti plasio mog misljenja? Em ima ljudi koji su ga bolje i pametnije izrazili, em sta najgore sto nam se moze dogoditi kod razmjene misljenja je da shvatimo da smo u krivu - a to je super rezultat!
Pia napisao:
Dakle ipak si je proučio? Sudeći po ovom "napokon", vidim trebalo ti je vremena. Pošteno. Dakle, ti si pročitao Bibliju, sve (to bi se ovdje podrazumijevalo, jer si uvjeren u ispravnost svog zaključka) komentare i kritike? koliko ti ono bješe godina? čisto da se znam postaviti ispravno, da iskažem dužno poštovanje starosti.
Sad mi je 26, krenuo sam ozbiljno citat Bibliju i komentare i proucavat krscanstvo/ateizam prije oko 3 godine.
Potpuno neprobavljive dijelove Starog zavjeta nisam cito (ona beskonacna nabrajanja itd.), al mislim da sam sve ostalo procito bar jednom. Novi zavjet sigurno (naravno nije da ga znam napamet). Jasno da nisam citao SVE komentare i kritike ovog svijeta (koje si kritike ti citala?), ali sam ih citao dosta, i nikad samo kritike bez apologetike. Npr., cito sam apologeticke komentare za svaki od citata koje cu navest u ovom postu.
Mislim da je moje misljenje o Bibliji ispravno, da, ali sam spreman raspravljat i predomislit se ako treba.
Pia napisao:
musavi napisao:
A od novog, sta zelis cut? Stvari iz Biblije (ideje, citati) koji su po meni losi ili koji nedostaju? Nesto specificnije kao tipa kritiku kvalitete "Propovjedi na gori"? Ili nest trece?
Što god navedeš - tebi na izbor.
Oukej. Prvo doduse treba rec da svakako ima dobrih poruka i dobre poezije u Bibliji - ali sad izdvajam stvari koje smatram losima. Al mogo bi i obrnuto.
Drugo, mnoge stvari postaju jasnije ako proucimo povijesni razvoj Biblije i ideja koje se tamo izrazavaju. Ako to nekog zanima, preporucam ovu odlicnu ne-ateisticku nego povijesno-kriticku knjigu
http://www.amazon.com/Incredible-Shrink ... 1591021219Tu su fino opisane promjene doktrine i sukobi ranih krscana - koji su onda utjecali na sadrzaj evanđelja i razlike medju njima. Ima jako fino opisano i raznorazne druge utjecaje koji su inspirirali price iz Novog zavjeta (i promjene u njima tokom vremena). Takvo proucavanje u puno slucajeva odlicno odgovara na pitanja tipa "zasto ovdje Isus cini to i to" i "zasto postoji ova razlika medju evanđelljima".
Ali ovdje cu zanemarit povijesnu razinu rasprave i samo pricat iz perspektive pitanja "je li Biblija bozanski nadahnuta".
E da i ne snalazim se previse u hrv. nacinu citiranja Biblije, pa cu koristit engleski koji mi je jasniji - a dovoljno je logican da nece bit zabune. Nadam se da nikog to nece previse zivcirat, al jednostavno mi se ne da trazit ispravne kratice one.
Eto, mozemo krenut!
U ovom postu cu se ogranicit na Stari zavjet - kritizirat njega je jednostavno prelagano i zato dosadno, ali to moramo prvo proc ako pricamo o tome sta mislim da je lose u Bibliji.
Evo naprimjer, sjetimo se prekrasne price iz Kraljeva II, 2:23, gdje djeca zadirkuju proroka Elizeja jer je celav, pa se on pomoli Bogu i iz sume izadju dva medvjeda i rastrgaju 42 djeteta. Divno!
Ili moja omiljena Biblijska prica iz 1 Samuela, 5-6, gdje Bog prokune grad da svi muskarci dobiju hemeroide (ili tumore u "tajnim predjelima", ovisno o prijevodu), a onda se građani iskupe bogu tako da naprave pet zlatnih hemeroida (ili genitalnih tumora) i poklone ih Bogu.
Stvarno ne znam ko ovakve stvari moze citat bez da se nasmije

Vec vidim sta cete rec: to je metaforicki! Ti ne razumijes i uzimas izvan konteksta! Ali kako znate da je to metaforicki? Jer je pregrozno da bi bilo istina? Kakav kontekst bi mogo ovako nesto uciniti manje smijesnim? A ako je ovo metaforicko, koja je "pouka" ove divne metafore zlatnih hemeroida, ili Elizejevog "drugog cuda"? I zasto je izrazena na takav, blago receno "neobican", nacin?
Ili mozda su neki od vas dovoljno hrabri i dosljedni da, s obzirom da je ucenje kat. crkve da je ovo gore "rijec bozja", stvarno smatraju da je ovo istina, doslovna istina. E pa to mi je dosta zastrasujuce. Ne to sta neko misli da je ovo doslovna istina - ljudi vjeruju u svakave gluposti, ublazavanje bozjeg gnjeva zlatnim hemeroidima vjerojatno nije najgluplje - nego sto je netko spreman takvog boga
štovati, i tvrditi da je "milostiv" i "dobar".
Stovat Boga koji inzistira na genocidu, ropstvu, silovanju, pokolju djece itd.?
Ne, ne izmisljam - pogledajte samo "bozju zapovjed" iz Brojeva 31: idite i pobijte sve muskarce i žene i djecu, sve osim djevica, a djevice "uzmite za sebe". Mislim jel moze bit gore? Da, jer kad se zatim dijeli "plijen", koji ukljucuje 32000 djevica, bog zapovjedi da 32 budu njegov "ujam" iliti placa - najvjerojatnije u obliku zrtvovanja.
Sta je ovo? Ovakvog boga ne treba stovat, protiv njega (da postoji, a hvala bogu ne postoji) bi se trebalo borit svom snagom, makar ta borba bila beznadna.
A ako je ovo metafora (jer je preuzasno da bi bilo istina - iako je ocito pisano kao da se treba shvatit doslovno) onda koja je tu poruka? Koji "svemoguci, mudri i milostivi" bog bi ljude poducavao ovakvim groznim metaforama? Kakav bog bi "nadahnuo" nekog da napise ovakvu "metaforu" koja ukljucuje genocid i ropstvo i koja ne sadrzi nikakvu izravnu uputu da je treba shvatit metaforicki?
Eto, vi mi recite.
I za kraj, moj omiljeni stih iz Biblije, iz psalma 137:
Blažen koji zgrabi i smrska
o stijenu tvoju dojenčad! Eto, tolko za sad. Stari zavjet prikazat u losem svjetlu je tolko lako da je stvarno dosadno, ali to je korak koji moramo prec ako pricamo o tome sto mi se ne svidja kod Biblije. Ako ovo prezivimo bez da me lincujete, mozemo prec na pravi razgovor o zanimljivijim stvarima iz Novog zavjeta.
Da napomenem: probajte se ne nac uvrjeđenima, jer to mi doista nije bila namjera. Fakat ne. Samo sam naveo stihove iz vase svete knjige, i rekao da takvog boga ne bih stovao, ako su te stvari istina. Ako vas vrijedjaju stihovi iz vase vlastite svete knjige ili cinjenica da ne bih "stovao" nikog ko radi ono sta je navedeno u tim stihovima, mislim da je problem u vama
Trudio sam se izrazit maksimalno pristojno s obzirom na sadrzaj koji komentiram.
Eto, ajde, bez ljutnje!