Fran26 napisao:
Od svih spomenutih može postojati samo Jedan. Kako bi ga točno nazvali, možda i nije tako bitno. Kroz povijest bi dobivao nazive: Bog, Alah, Jahve, Daimonion? (Sokrat), Demiurg (Platon), prvi nepokrenuti Pokretač (Aristotel), Apsolutni Bitak, Čisti Bitak. Bitno da svi ovi nazivi govore o istom biću kojeg većina ljudi jednostavno zove Bog.
Ovo je i vise nego los odgovor na njegov tekst. Prije svega treba poznavati semantiku pojmova kojima se koristimo. Ako netko navodi neka imena i nije u stanju argumentirati ta imena sadrzajem, onda ta imena imaju iskljucivo semanticku egzistenciju i djelo su nase fantazije ili apstrakcije. Zato je veoma vazno, da mi imamo pojma zasto nesto jest, i zasto nesto nije. Zadnja recenica obara tvoje predhodne, iako su i one prazne u sadrzaju, ali zadnjom ih recenicom dovodis u kontradikciju. Ako je nesto "bice", onda to bice po logici mora nekad doci u egzistenciju, jer sam pojam bice govori, da je doslo u bivstvovanje. Zato krscanski Bog niti jest, niti moze biti "bice", jer nije nikad stupio u egzistenciju, tj. nije kontingentan. Iz logike nam je poznato, da kauzalni princip mozemo iskljucivo koristiti u kategoriji djelovanja koja su nekad dosla u egzistenciju. Drugacije receno, sve sto je ikad postalo i doslo u egzistenciju je kauzalno, odnosno mora imati svoj uzrok. Naime, ako nesto nije doslo u egzistenciju, a postoji, onda postoji iskljucivo samo jedno objasnjenje: to mora biti vjecno. A ako nesto postoji vjecno, onda je jasno, da nije uzrokovano. Po Objavi, krscanski Bog je neuzrokovan, sto je povijesni argument, dakle, On je vjecan, odnosno bez uzroka. A vjecno postojanje moze i mora iskljucivo biti uzrokom svakom postojanju, jer nista ne nastaje iz nista: ex nihilo nihil fit! Vjecna "egzistencija" moze biti iskljucivo uzrok svakoj drugoj egzistenciji, jer "Nista" ne nosi u sebi egzistencije, pa prema tome iz nista niti ne nastaje nista, kako bi to sugerirali nasi ateisti. Zato je i stara filozofska predpostavka o prvom uzroku jedina logicna predpostavka, kako bi se izbjegao regres ad absurdum. Prvi uzrok je po definiciji neuzrokovan, jer ako bi to bio, onda nebi bio prvi uzrok. Prvi uzrok je akauzalan i vjecan, jer vrijeme i prostor pocinju tek u stvaranju, sto implicira da Bog nije materijalan, prostorno ekstenzivan i terminalan. Augustin bi to nazvao, sadasnjoscu koja ne postaje proslost. Zato i zakazuju sve usporedbe sa tim stanjem, buduci da mi ljudi kao relativna bica, mislimo u kategorijama vremena i prostora. To kao da je i Platon shvatio, kada je nase vrijeme kao projekciju Bozje vjecnosti na sjene u pecini, koja je nasa zemlja, projicirao, i kao sliku neba okarakterizirao.
Medjutim, kako jedan Entitet, koji ne podlijeze ni vremenu ni prostoru moze "agirati" objasnjivo je iskljucivo spiritualnim putem preko VOLJE. Fizikalno se to ne moze objasniti. Zato je "Volja" evidentno "causa causarum" i na taj nacin egzistira nesto a ne nista. Ateisti nisu u stanju objasniti: zasto egzistira nesto a ne nista? Zato je racionalno i logicno misliti, da postoji prvi uzrok, a sve drugo je kauzalno i kontingentno. Ateisti nisu u stanju prebroditi kontingenciju, a da je ne zanijecu ili potpuno uniste. Prvi uzrok je sveznajuc i svedobar, jer stvoriti univerzum je vrlo zahtjevan proces. Cijelo stvaranje je u biti "creatio continua". Bog djeluje.
Prvi uzrok kao da bi se drzao logike, jer mi svi vidimo, da univerzum nije kaos, nego kozmos. Odakle pak dolazi logika univerzuma i u univerzumu? Pitanje koje se ovdje postavlja je slijedece: da li je logika bila uzrokovana prvim uzrokom, ili se je prvi uzrok morao drzati logike, koja bi bila takodjer vjecna i neovisna? Obje opcije dovode nas u kontradikciju, koja se moze iskljucivo rjesiti, ako se predpostavi, da logika i prvi uzrok padaju zajedno u jedno, dakle jedno su. To bi onda znacilo, da prvi uzrok "inkarnira logiku", i ona je odvjeka njegov dio. Sto bi sve morao prvi uzok posjedovati kao vjecni Entitet:
-prvi uzok postoji vjecno
-prvi uzrok transcendira vrijeme i prostor
-prvi uzrok nije materijalan
-prvi uzok posjeduje volju
-prvi uzrok je dobar
-prvi uzrok radi po logickim i racionalnim zakonitostima
-prvi uzrok je apsolutno inteligentan, dakle punina znanja i svemoci.
Ako pogledamo ove osobine prvog uzroka, onda je evidentno, da se radi o jednoj OSOBI.
Iskljucivo osobe posjeduju volju.
E sada, ako mi pogledamo tekstove starih religija, odumrlih i onih vitalnih, onda ce nam upasti u oci, da iskljucivo objavljeni krscanski Bog posjeduje ove osobine. Drugi bogovi su semanticke praznine i produkti nase fantazije ili u znanstvenom smislu apstrakcije.
Naravno, ovdje skeptici i ateisti mogu predbaciti, da krscani svoj problem neobjasnjive VJECNE "egzistencije" projiciraju prema vani, dakle ne vise prema unutra, nego prema vani, tj. jedan neobjasnjivi entitet "Univerzum", zele objasniti drugim neobjasnjivim Entitetom Bogom. To bi u jednom postotku moglo i biti opravdano, medjutim, ovdje je pitanje: koje je objasnjenje od dva moguca racionalnije, vjecni Bog ili univerzum koji nastaje sam po sebi iz nista? Drugacije receno: sto je cista spekulacija, Bog ili Nista iz kojeg akauzalno nastaje svijet? Predpostavka, da sve akauzalno nastaje iz nista, niti je logican niti fizikalno moguc modus operandi. Za krscanskog Boga mi imamo indicijske dokaze iz povijesti. Objava nam jasno donosi u NZ- tu, da je se Isus Krist inkarnirao u svijet, Logos Bozji (Vidi Ivan 1, 1), donio prvi i posljednji direktni, ali indicijski, da povijesni dokaz o BOGU, zivio medju ljudima, umro na krizu za nase grijehe, i uskrsnuo treci dan, kako je to i nagovijestio, te se ziv pokazao apostiolima i mnogim ucenicima, jednom cak njih 500.
Biblijski Bog ispunjava i kriterij, da inkarnira logiku, kako gore navedoh. "U pocetku bijase RIJEC, i Rijec bijase kod Boga, i Rijec bijase BOG!" (Ivan, 1, 1) Grcka rijec LOGOS znaci i LOGIKA! U poslanici Titu, 1, 2 stoji :".....obeca Bog , koji nikada ne laze" , da Bog ne moze lagati. Zato biblijski Bog nije u stanju ciniti nesto sto bi bilo nelogicno nemoguce. Naime, Bog transcendira nase znanje, ali ne i nasu logiku.
Facit: U svojoj cjelini nam ovi "pokazi" daju jedan kumulativni dokaz za tvrdnju, da je postojanje jednog Boga, krscanskog Boga bitno vjerodostojnije, plauzibilnije i racionalnije od predpostavke, da Bog ne postoji, koje zastupaju skeptici i ateisti. Posebno znanstveno obojeni ateisti stoje pred nerjesivom zagonetkom, pa se onda sluze najdivljijim spekulacijama kako bi objasnili svijet i zivot u njemu, sto je bez Boga nemoguc poduhvat. Time ateisti slijede svjetonazor bez cilja i smisla, a da li se na tim premisama da zasnovati nesto razumno, prosudite sami.
Citat:
Fran26 napisao:
Od ove tvoje vesele družine koju si nabrojio, samo jedan može biti Bog, drugi (ako postoje) moraju biti relativna i kontingentna bića. Apsolut može biti samo jedan, relativnih i kontingentnih bića može biti bezbroj. Tako da Djed Mraz, Zeus, Višna, i ostala družina, ako postoje ne mogu biti bogovi. Ako nisu bogovi, nevažni su za ovu temu. Mislin da nije potrebno naglašavati da je filozofija i teologija kroz povijest imala samo jedno ime na umu kad je pričala o takvom biću- to bi bio Bog. Ako bi se možda netko izrazio drugačije, kao npr. nepokrenuti Pokretač (Aristotel), mislio bi upravo na Boga.
Radi se o semantickoj egzistenciji, i on ju moze zavezati macku za rep. U nasoj fantaziji mi mozemo kreirati silu bogova i bozanstava, ali to ostaju prazni pojmovi, pa zato on nije u stanju dati tim imenima sadrzaj.
Citat:
Fran26 napisao:
Koliko god jako treba nastojati uzeti te dokaze u njihovoj snazi, ipak treba ostati svjestan, da oni mogu biti samo smjerokazi u Apsolutno. Oni samo mogu pokazati da svjetovna stvarnost nije apsolutna i da bi unatoč tome samo u Apsolutnome mogla naći svoje najviše ispunjenje. [b]Norbert Fischer "Čovjek traži Boga"
Slazem se! Mi ljudi nismo u stanju znanstvenom metodom, dakle eksperimentom dokazati BOZJU egzistenciju, jer mi smo iskljucivo u stanju dokazati ono, cemu smo nadmocni. Zato stvorenja nisu nikad u stanju dokazati Stvoritelja i shvatiti njegovu Bit. Mi mozemo na osnovi Objave, koja je indicijski povijesnbi dokaz, pokazatu da Bog postoji, a da se pri tome ne zapletemo u divljim spekulacijama.