sluga napisao:
Moras se opredjeliti ako znas ili sumnjas u postojanje Boga.Ako sumnjas
onda bih ga trebao probati spoznati,truditi se...jer ima li sto vece
od stvoritelja svega?nema nego samo ljudi koji vjeruju da su veci.
Bog je dao neke upute kako se treba zivjeti.
Odi u prirodu sam i sjedni i razmisljaj.ti ili ja bilo tko.
Pa se vidi onda sto je prirodno sto i sama rijec govori,sto je ljepse.
Onda dolaze i pitanja,tko sam,zasto sam...
Znam da je to mozda previse za tebe ili nije,al grijeh ima posljedice
koje je netko morao preuzet pa bio to ako nitko ne moze drugi
onda onaj tko nas je stvorio.
Musavi je dobro informiran u neke stvari,kao povjesno dokazivanje
Isusa...tj davno su mu ljudi iznjeli cinjenice na ovome forumu,ponovno
se hvata za isto,samo sad kaze da recimo da bih mogai postojati.
Dok ga je prije usporedjivao sa djeda mrazom ako se ne varam,ako da
isprike Musavi.
Sumnjam u sve

Ali trenutacno mi se ne cini da bogovi (bar bogovi religija) postoje, a krscanstvo i Isusovo ucenje mi se ne cini pretjerano posebno ni bozansto, niti bolje od drugih religija i filozofija. Sto ne znaci da se u krstanstvu, a i u drugim religijama, ne mogu naci lijepe price i razna zrnca mudrosti, naravno. Ali u krscanstvu ne vidim nista posebno impresivno

Naravno, slobodan si me probati razuvijeriti

A u prirodi sam sjedio i razmisljao, citao knjige o religiji, i razmisljao o pitanjima koje navodis

To me dovelo do ovog misljenja koje imam.
Sto se tice posljedica grijeha, zasto one moraju ukljucivati zadovoljstinu i nasilje i kako mucenje nevine osobe "iskupljuje" grijehe mi nikad nitko nije suvislo objasnio

Nene, za postojanje Isusa sam uvijek smatrao (i govorio, iako mozda ne jasno) da je moguce, mozda cak i vjerojatno - ali da o njemu i njegovom ucenju gotovo nista ne mozemo pouzdano znati. Ali postojanje bogova (tu ukljucujem Isusa-kao-boga ali ne Isusa-kao-povijesnu-osobu) usporedjujem s ostalim mitovima kao onaj o Djedu Mrazu, da

SlijepiPutnik napisao:
Musavi, toliko si toga napisao, bez reda i smisla.
Na precac postavljas pitanja, imas isprekidan slijed misli, pises o necemu bez da si informiran o istome.
Nisam tu da ti propovjedam ali mi se cini da pises/mislis o nekim stvarima nepovezano.
Da bi odredena rasprava bila korisna i za tebe i za sugovornika mora postojati neki redoslijed...znanje, izvor. U suprotnom je to gubitak vremena.
Ovako je to tvoje misljenje...stvarno nevazno; ako je to samo tebi logicno. Ako mi nesto ne razumijemo i nemozemo prihvatiti, ne znaci da nije tako. Problem je u nasoj predrasudi/ogranicenosti. Tek kada se toga oslobodimo mozemo krenuti u potragu za istinom pa gdje god nas to dovelo.
Zao mi je ako sam bio nejasan. Odgovaram vise ljudi odjednom, i nemamo jednu temu koje se drzimo. Ako zelis, izaberi neku temu koje smo se ovdje dotakli (povijesni podatci o Isusu, problem zla, dilema iz Eutifrona, nepravde i pokolji u Bibliji, nespojivost slobodne volje sa sveznajucim bogom, smisao zivota bez boga, nase postojanje i slobodna volja u raju, i druge) ili neku novu temu, i obecajem da cu koncentrirano raspraviti s tobom o tome

Icebreaker napisao:
Taj Aurelijev citat I Shelleyev su u konfrotaciji. Čemu živjeti dobar I pošten život ako je sve relativno i sve nam je oprošteno pod pretpostavkom da su to naše slabosti i jednostavno smo takvi.
U svakom slučaju poanta vjere je da se vjeruje. Neke stvari nažalost ne možemo egzaktno dokazati. Pokušaj sam u molitvi spoznati Boga i zamoliti ga za neke znakove.
Cemu živjeti dobar i pošten život? Zato sto je dobro i lijepo zivjeti dobro i posteno! Ne postupamo dobro samo zbog nagrade i kazne, ili bar ne bi trebali samo zbog toga, vec zato sta zelimo biti dobri. Ko sta sam ranije spominjao, to inzistiranje na nagradi i kazni umjesto na vrlini kao vrijednoj samoj po sebi jedna je od vecih mana Isusove filozofije naspram drugih.
Da se religije ogranicavaju na nejasnu vjeru da ce sve "bit ok", smatrao bih to pomalo naivnom ali lijepom nadom. Nazalost, ne radi se samo o tome, nego i o hrpi drugih tvrdnji i "zapovjedi" i "objava" i "autoriteta" koji su cesto filozofski upitni i moralno opasni, i puno konkretniji (i zato podlozniji kritici) od osobnih osjecaja tokom molitve.
Fran26 napisao:
musavi napisao:
Ej ljudi!
Malo me pojele druge obaveze, pa nisam bio u prilici pisati. Evo me natrag! Primam nova pitanja o ateizmu!
Sav sam napeti da ti postavljam pitanja o ateizmu.

A da ironija bude veća, sasvim sam siguran da o ateizmu znam više od tebe, iako si ti taj koji je ateist u ovoj priči. Ljute li ironije.

Frane26, i dalje sam otvoren za razgovor s tobom ako si voljan suvislo raspravljat (ne mora biti pristojno), a ne nadurit se i pobjec kad te pristojno zamolim da pojasnis nesto sta si rekao.
Hrvoje Hrki napisao:
kako svijet može nastati po vremenitom čovjeku koji se rodio i živio u 1.stoljeću i nikada više?
osim ako taj čovjek nije utjelovljena vječna Riječ!
itd, itd...
tko to tvrdi za sebe od svih drugih proroka, učitelja , mudraca?
...nitko

Kao sta sam pisao idi, smatram da je jako upitno dal mozemo razluciti sta je Isus doista rekao od onog sta mu se pripisuje, ako je postojao.
U medjuvremenu, evo ti popis ljudi koji su za sebe tvrdili da su bogovi (neki su i danas zivi, a ima podosta ljudi koji u ovom trenutku tvrde da su Isus)
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_pe ... ed_deitiesEvo i nepotpuni popis ljudi koji su uskrsli i pobijedili smrt
http://listverse.com/2013/03/30/10-resu ... s-figures/Pitanje je bilo po cemo krscanska prica odudara od drugih mitova

dujam napisao:
Ma kužim da se tip pita,ali bas to,to je neznanje!!A znam zato što se uvijek možeš pokajat,teoretski je moguce da je Hitler u čistilištu ili još radikalnije u raju!
Dogma je katolicke crkve da se nakon smrti ne mozes pokajat (KKC 1021). Uvijek mi je to bilo glupo, al sta cu vam ja

------------------------------------------
Ako ima jos kakvih pitanja za mene ateistu, samo dajte!