www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 28 ožu 2024 10:42

Vrijeme na UTC [LJV]




Započni novu temu Odgovori  [ 36 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: 25 stu 2014 16:29 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 28 lis 2013 23:37
Postovi: 308
Podijelio: 25 zahvala
Zahvaljeno je: 50 zahvala
"U ovome svome grandioznome djelu Dijalogu, u kojemu su iznesene tajne spasenja-otkupljenja, tajne opstanka, daje rješenje svih problema Svijeta i Crkve - u okviru Božanske Providnosti. Primarna mu je duhovna dimenzija, teološko-mistični sadržaj, poruka, kao i moralno-didaktička pouka.
I u književnome smislu djelo je vrhunsko dostignuće.
Obuhvaćena Božjom puninom, ognjenom snagom Duha, žarom i krasotom Njegova Srca, Žarišta svega Svemira, sva u sjaju riječi, Katarina nam je prenijela Božju poruku spasnja, ljubavi i milorđa.
I cilj ovoga djela, u svojim glavnim odrednicama, jest: postići vječno spasenje duša u Bogu, da On bude upoznat i ljubljen: da Bog bude - sve u svemu."

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Slika


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 25 stu 2014 16:35 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 28 lis 2013 23:37
Postovi: 308
Podijelio: 25 zahvala
Zahvaljeno je: 50 zahvala
•••Ja hoću da znadeš da se svaka nesavršenost i svaka savršenost očituje i pribavlja u Meni, kao što se također pribavlja i očituje po bližnjemu. To znaju dobro koji su jednostavna srca, koji često ljube stvorenja duhovnom ljubavlju. Koji je čisto i bez granice primio ljubav prema meni, naprosto pije ljubav prema bližnjemu. Kao što se posuda napunjena na izvoru, kad pijemo dignuvši je s izvora, ispražnjuje; dok naprotiv ostaje puna ako pijemo ostavljajući je na izvoru, tako i ljubav prema bližnjemu, bilo duhovna bilo vremenita, hoće da je pijemo stojeći u Meni, bez ikakva obzira.

Ja tražim da Me ljubite onom ljubavlju kojom Ja ljubim vas. Vi ne možete Meni uzvratiti koliko sam Ja učinio vama, jer sam vas Ja ljubio prije nego li sam bio ljubljen od vas. Svu ljubav koju vi imate prema Meni vi dugujete po dužnosti, ne po milosti, jer je to vaša dužnost. Ja naprotiv ljubim vas po Milosti, ne po dužnosti. Vi dakle Meni ne možete vratiti ljubav koju Ja od vas tražim, pa sam vam zato dao sredstvo vašeg bližnjega, da njemu učinite ono što ne možete učiniti Meni, to jest da ga ljubite bezuvjetno, iz čiste milosti, ne očekujući korist. I Ja smatram da je Meni učinjeno ono što je učinjeno njemu.

To vam je htjela pokazati Moja Istina kad je rekla Pavlu, koji Me je progonio: "Savle, Savle, zašto Me progoniš" te je riječi rekla, jer je smatrala da je Pavao progonio Mene kad je progonio moje vjernike.

Ova ljubav hoće da bude do kraja pravedna; onom istom ljubavlju kojom ljubite Mene morate ljubiti i druge. Znaš li po čemu se zapaža da još nije savršen koji ljubi duhovnom ljubavlju? Po tome ako osjeća muku kada mu se čini da nije onoliko ljubljen koliko smatra da on ljubi. Ili ako vidi da se njemu uskaćuje saobraćaj, ili da se lišava utjehe koju je imao, ili ako vidi da je neki drugi više ljubljen od njega.

Po ovome i po mnogim drugim znakovima može se vidjeti da je ova ljubav prema Meni i prema bližnjemu još nesavršena te da se iz ove posude pije izvan izvora, mada je njezina ljubav uzeta od Mene. Ali kad je još nesavršena prema Meni, pokazuje da je nesavršena i prema bližnjemu koga ljubi duhovnom ljubavlju. Sve to proizlazi iz činjenice da korijen duhovnog sebeljublja još nije dobro iščupan.

Stoga Ja često dopuštam da duša izgubi ovu ljubav zato da upozna samu sebe i svoju nesavršenost. Povlačim se od nje također osjećajem zato da se zatvori u sobu spoznanja sebe, gdje će postignuti svaku savršenost.

Zato joj se vraćam sa više svjetla i poznavanja Moje Istine, tako da smatra milošću što može ubiti svoju volju radi Mene. I nikad neće prestati zalijevati lozu svoje duše, vaditi trnje ispraznih misli i postavljati stijene kreposti koje se temelje na Krvi Krista raspetog , a nalaze se hodeći uzgor samim mostom, raspetim Kristom, Mojim Jedinorođenim Sinom. I zato sam ti već rekao da se na mostu nauka Moje Istine nalaze stijene utemeljene na snazi Njegove Krvi, jer su te kreposti dale vama život po snazi te Krvi.•••


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 25 stu 2014 16:36 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 28 lis 2013 23:37
Postovi: 308
Podijelio: 25 zahvala
Zahvaljeno je: 50 zahvala
PROVIDNOST BOŽJA U PRIPUŠTANJU MNOGIH NEVOLJA SAMO RADI SPASENJA:

•••Posebno dajem ljudima svaku stvar po svojoj providnosti: život i smrt, glad, žeđ, gubitak imanja u svijetu, golotinju zimu, poruge i prostaštva. Sve ove stvari pripuštam da ljudima budu učinjene ili rečene. Ne prouzrokujem Ja zlu volju u onoga koji čini zlo i nepravdu, nego je on imao od Mene vrijeme i samu opstojnost. Ovu sam mu opstojnost dao ne zato da vrijeđa Mene ili svoga bližnjega, nego zato da služi Meni i njemu s naklonošću ljubavi. Ja dakle pripuštam taj zao čin bilo da kušam krepost ustrpljivosti u duši onoga koji prima, bilo da ovaj drugi upozna sam sebe.

Katkad dopuštam da sav svijet bude protivan pravedniku. I konačno će on pretrpjeti smrt koja će uvelike začuditi svjetovne ljude. Njima će se činiti nepravdom vidjeti gdje pogiba pravednik, katkad u vodi, katkad u ognju, katkad razderan od zvijeri, katkad što je na njega pala kuća, pri čemu će izgubiti tjelesni život.

O kako li se čine čudnima ove stvari oku koje nema svjetla presvete vjere! Ali ne tako vjerniku, jer vjernik nalazi i kuša, s osjećajem ljubavi, Moju providnost u spomenutim velikim stvarima: on vidi i prihvaća da ono što činim , činim s providnošću, samo da priskrbim čovjeku spasenje. Zato poštuje svaku stvar; ne sablažnjuje se ni u sebi ni u Mojim djelima ni u bližnjemu i nadilazi svaku stvar sa pravom ustrpljivošću.

Moja providnost nije uskraćena nijednom stvorenju, jer su sve s njome stvorene. Koji put, zbog tuče ili oluje ili groma, što Ja šaljem na ljudsko tijelo, čovjeku će se učiniti da je to okrutnost, kao da bi sudio da Ja nisam providio spasenju stvorenja. Ja sam to, naprotiv, učinio da ga izbavim vječne smrti, premda čovjek misli protivno. I tako svjetovni ljudi hoće da u svakoj stvari kvare Moja djela, shvaćajući ih prema svome niskom shvaćanju.•••


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 25 stu 2014 16:37 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 28 lis 2013 23:37
Postovi: 308
Podijelio: 25 zahvala
Zahvaljeno je: 50 zahvala
NAČIN KAKO UKORITI BLIŽNJEGA A DA SE NE UPADNE U KRIVI SUD. PRVI OD TRI NAČINA:

•••Hoću da ti činiš tri posebne stvari, zato da ti neznanje ne spriječi savršenosti na koju te pozivam i da đavao ne pothranjuje u nutrini tvoje duše korijen preuzetnosti pod plaštem ljubavi prema bližnjemu. Odatle bi upala u krive sudove koje sam ti zabranio, jer bi ti se činilo da sudiš pravo kad bi sudila krivo povodeći se za svojim mnijenjem. Često bi ti puta đavao predočio mnoge istine da te dovede do laži. To bi ti učinio zato da te učini sucem mislima i nakanama stvorova koji su obdareni razumom; a te stvari imam suditi samo Ja.

Jedna od onih triju stvari, koje po Mojoj volji moraš imati i čuvati u sebi jest, da ti uopće ne prosuđuješ bez ove norme: ako Ja izričito, ne jedanput ili dvaput, nego više puta ne pokažem tvojoj pameti pogrešku tvojeg bližnjega, ti je ne smiješ nikada reći pojedinačno onomu na kojemu ti se čini da je vidiš, nego moraš općenito ispravljati mane onoga koji te dođe pohoditi; treba da na ljubezan način sadiš kreposti, te da u blagosti upotrijebiš oštrinu kad vidiš da je to potrebno. A ako bi ti se činilo da ti Ja često otkrivam tuđe manjkavosti, nemoj ih reći u pojedinostima ako ne vidiš da ti je to izričito objavljeno, nego se nastoj držati sigurnije strane, da izbjegneš prijevaru i zlobu đavla. Inače bi te on uhvatio na ovu udicu tvoje želje, čineći da često sudiš o bližnjemu ono što nebi bilo istinito, i tako bi ga sablaznio.

Na tvojim ustima, dakle, neka bude šutnja ili sveto prosuđivanje kreposti, s prezirom na mane. Mane koje ti se čini da vidiš na drugima, pripisuj zajedno njima i sebi, radeći uvijek s pravom poniznošću. Pa ako zaista te mane budu na toj osobi, ta će se osoba bolje ispraviti kad vidi da je tako slatko shvaćena, te će tom ljupkom opomenom biti prisiljena da se popravi, pa će ona tebi reći ono što si ti htjela reći njoj. Ti ćeš ostati u sigurnosti i presjeći ćeš put đavlu koji neće moći prevariti niti spriječiti savršenost tvojoj duši.

I hoću da znaš da se ne smiješ pouzdavati u svoje mnijenje, nego ga moraš zabaciti za leđa i ne popuštati mu; moraš se zadržati samo na tome da promatraš i da spoznaš samu sebe i da na sebi upoznaš Moju širokogrudnost i dobrotu. Tako rade oni koji su stigli na zadnji stupanj, koji se uvijek vraćaju u dolinu spoznanja samih sebe a da ih nije spriječila visina ni ujedinjenje sa Mnom. Ovo je jedna od triju stvari koje sam ti rekao da moraš činiti zato da mi istinski služiš.

A pošto ti rekao da ti je slobodno dati ukor samo općenito, ne bih htio da misliš, kad vidiš očitu manjkavost kod nekoga, da ga ne možeš ukoriti između tebe i njega. To, dapače, možeš. Također, ako bi se opirao da se neće popraviti, možeš ga očitovati pred dvojicom ili trojicom; a ako ni to ne koristi, možeš ga prijaviti mističnom tijelu Crkve. Ali sam ti rekao da to nije dopušteno kad bi to vidio ili osjetio samo na unutarnji način u svome duhu, a ne smiješ ni da se brzo mijenjaš u svojoj nutrini zbog svake stvari koji vidiš vani. Ako izričito vidiš istinu, ili ako toga nemaš u svojoj pameti izričito po Mojoj objavi, ne smiješ upotrijebiti ukor, osim na način koji sam ti rekao. Ovo je za tebe najsigurniji put, tako da te zloduh ne može zavesti pod plaštem ljubavi prema bližnjemu.•••


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 25 stu 2014 16:39 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 28 lis 2013 23:37
Postovi: 308
Podijelio: 25 zahvala
Zahvaljeno je: 50 zahvala
NIKAD SUDITI GRIJEH OSOBE ZA KOJU SE MOLI, SUD PREPUSTITI BOGU, I OTARASITI SE PROSUĐIVANJA:

•••Ako se koji put dogodi, kako si Me pitala, da posebno moliš za neke, pa u molitvi vidiš u jednoga nešto svjetla milosti, a u drugoga, dok su obojica moji sluge, tebi se čini da vidiš da mu je pamet zatvorena i mračna, ne smiješ i ne možeš suditi da je krivac teškog grijeha, jer bi često puta tvoj sud bio kriv. Znaj da se koji put, dok Me moliš za jednu te istu osobu, dešava da ćeš je jedanput naći da je preda Mnom sa svjetlom i sa svetom željom, tako da će ti se činiti da se od njezina dobra deblja tvoja duša, jer osjećaj ljubavi hoće da učestvuje jedan u dobru drugoga; a drugi put ćeš, naprotiv, naći istu osobu za koju će ti se činiti da je njezin duh daleko od Mene, jer ćeš je vidjeti da je puna tame i dosađivanja, tako da će ti biti naporno moliti za nju, misleći na nju preda mnom.

Ovo se koji put događa zbog manjkavosti koja može biti u onom za koga se moli; ali najviše puta neće biti zbog manjkavosti, nego zbog toga što sam se Ja, Vječni Bog, povukao od one duše kao što često činim zato da je dovedem do savršenosti, kako ti izložih govoreći o stanjima duše. Povukao sam se s obzirom na osjećaj, a ne s obzirom na Milost; s obzirom, velim, na osjećaj slatkoće i utjehe. Stoga duh ostaje neplodan, suh i u muci. I Ja činim da ovu muku osjeti ona duša koja za nju moli. To činim iz Milosti i iz ljubavi koju gojim prema onoj duši koja prima molitvu, zato da joj onaj koji moli za nju pomogne raščistiti oblak koji je u njezinom duhu.

Tako vidiš, o predraga i preslatka kćerce, kako bi bilo neznalački i vrijedno velikog ukora prosuđivanje kojim biste ti i drugi prosuđivali po ovom jednostavnom prividu da bi u onoj duši bio grijeh, zbog toga što se pokazala tako mrka. Vidjela si, naprotiv, da ona nije lišena Milosti, nego je lišena onog osjećaja slatkoće u Meni, što sam joj ga davao.

Ja dakle hoću, a ti i drugi moji sluge također morate htjeti, da nastojite savršeno spoznati sami sebe zato da savršenije spoznate Moju dobrotu prema vama. Svaki drugi sud prepustite Meni, jer on Meni pripada, a ne vama. Otarasite se, dakle, prosuđivanja, koje Meni pripada, i prihvatite se suosjećanja sa gladovanjem Moje časti i spasenja duša; zadahtanom željom navješćujte krepost i karajte zlo u vama i u drugima na način koji sam vam gore pokazao.

Na ovaj ćeš način doći k Meni i pokazat ćeš da si držala na pameti i ostvarila nauk što ti ga je dala Moja Istina, to jest da prosuđuješ Moju Volju, a ne volju ljudi. Tako moraš raditi ako hoćeš da imaš čistu krepost i da stojiš u najsavršenijem i slavnom svjetlu, hraneći se jelom duša za stolom svete želje, na slavu i hvalu Mojega Imena.•••


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 25 stu 2014 16:40 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 28 lis 2013 23:37
Postovi: 308
Podijelio: 25 zahvala
Zahvaljeno je: 50 zahvala
TEMELJ OSJEĆAJA NIJE POKORA, NEGO LJUBAV PREMA KREPOSTIMA:

•••Govorio sam ti, draga kćerce, o dvjema potrebnim stvarima; sad ću ti govoriti o trećoj, na koju hoću da te upozorim koreći tebe samu, ako te je koji put đavao ili tvoje nisko gledanje napastovalo, na primjer, na to da si htjela voditi ili vidjeti da svi moji sluge idu onim putem kojim ti ideš; to bi bilo protivno nauku što ti ga je dala Moja Istina.

Često se događa da bi, videći gdje mnogi idu putem velike pokore, tko god htio sve voditi tim istim putem; pa se, ako vidi da ne idu, žalosti i sablažnjuje, jer mu se čini da ne rade dobro. Sad vidiš koliko se vara, jer se često događa da će bolje uraditi onaj o kome se loše misli, jer manje čini pokoru; a bit će također kreposniji, premda ne čini pokore, od onoga koji zbog toga mrmlja.

Već ti gore rekoh da oni koji pasu za stolom pokore, ako ne idu tim putem pravom poniznošću i na način da njihova pokora nije postavljena kao glavni cilj njihove osjećajnosti nego kao sredstvo kreposti, često će ovim mrmljanjem povrijediti svoju savršenost. Stoga ne smiju biti neznalice, nego moraju vidjeti da se savršenost ne sastoji samo u trapljenju i ubijanju tijela nego u ubijanju vlastite i naopake volje. Ovim putem volje koja se odriče i koja se podlaže Mojoj slatkoj Volji morate željeti da sami idete, i hoću da ti želiš da idu svi.

Ovo je nauk o svjetlosti onog slavnog svjetla kojim duša trči zaljubljena i zaodjevena Mojom Istinom. Ja ne potcjenjujem pokoru, jer je ona dobra da ubije tijelo kad ono hoće da se bori protiv duha. Ali neću, predraga kćerce, da mi pokoru stavljaš kao pravilo svima. Nisu sva tjelesa ista, niti su sva jednako jakog ustrojstva, jer se događa da se započeta pokora mora napustiti zbog mnogih neprilika koje mogu nastupiti.

Kad bi, dakle, ti postavila pokoru kao temelj kreposti, ili bi tako savjetovala, ili bi je postavila i drugima kao temelj, taj bi temelj popustio i bio bi nesavršen: pomanjkala bi utjeha i krepost u duši. Ali kad ste lišeni one stvari koju ste ljubili ili koju ste načelno postavili, činit će vam se da ste lišeni Mene; i kako vam se čini da ste lišeni Moje Dobrote, upast će te u dosadu, preveliku žalost, gorčinu i zbunjenost.

Na taj ćete način izgubiti vježbanje i žarku molitvu koju ste običavali obavljati kad ste obavljali vašu pokoru. Kad je ova otpala zbog mnogih nepogodnosti koje mogu doći, vaša molitva nema više onog okusa što ga je prije imala. Ovo se događa ako se temelj postavlja u osjećaj prema pokori, a ne u žarku želju prema istinskim i stvarnim krepostima.

Tako vidiš koliko bi zlo slijedilo kad bi se postavilo načelo samo u pokoru. U tom slučaju bili biste neznalice, upali biste u mrmljanje protiv mojih slugu, došli biste u dosadu i u veliku gorčinu, te biste nastojali da Meni, koji sam neizmjerno Dobro, pružite samo konačna djela, pa zato od vas tažim neizmjernu želju.

Treba dakle da postavite temelj u to da ubijete i zaniječete svoju volju i, s voljom koja je podložena mojoj volji, da mi dadete slatku, požudnu i neizmjernu želju koja se nikad ne sablažnjuje ni nad sobom ni nad bližnjim, nego uživa u svakoj stvari i izvlači plod na toliko različitih i raznolikih načina, što ih ja duši pružam. Ne čine tako oni bijednici koji ne slijede ovaj nauk koji je ravan i sladak put što ga pruža moja Istina.; dapače čine protivno, sudeći po svojoj sljepoći i bolesnom vidu; stoga rade kao u tlapnji, lišavajući se zemaljskog i nebeskog dobra. I u ovom životu, kako sam ti već rekao na drugom mjestu, imaju predujam pakla.•••


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 26 stu 2014 14:40 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 28 lis 2013 23:37
Postovi: 308
Podijelio: 25 zahvala
Zahvaljeno je: 50 zahvala
KAKO ZLODUSI DAJU HVALU BOGU KROZ SLUŽENJE:

•••Nepravednici ostaju na ovom životu zato da povećaju krepost Mojih slugu, kao što zlodusi ostaju u paklu kao Moji izvršioci pravde, da bi izvršili pravdu nad osuđenicima; u ovom životu čine da poraste krepost Mojih stvorova koji su stranci i putnici stvoreni da dođu k Meni, svojoj svrsi. Oni povećavaju njihovu krepost vježbajući ih mnogim dosađivanjem i raznim napastima, čineći da jedan nanosi nepravdu drugom, da jedan drugom krade stvari ne toliko radi stvari i zbog nepravde u sebi, nego zato da ih liše ljubavi. Dok misle da će ih zbilja lišiti ljubavi, oni ih jačaju izazivajući u njima krepost ustrpljivosti, jakosti i ustrajnosti.

Na taj način podaju slavu i hvalu Mojemu Imenu; tako se ispunja Moja Istina na njima, jer sam ih stvorio na slavu i hvalu Mene, vječnog Oca, i zato da surađuju u Mojoj ljepoti; ali, kako su se odmetnuli od Mene po oholosti, pali su i bili su lišeni gledanja Mene; pa Mi s toga ne daju slavu u uživanju ljubavi; nego sam ih Ja, vječna Istina, postavio kao sredstvo da vježbam svoje sluge u kreposti i kao izvršioce pravde nad onima koji, zbog svojih pomanjkanja, idu u vječno osuđenje, i onih koji idu u muke čistilišta. Vidi, dakle, kako je na njima Moja Istina zbilja ispunjena, jer Mi daju slavu ne kao građani vječnog života nego kao Moji službenici pravde, jer Ja njihovim sredstvom očitujem pravdu nad osuđenicima i nad dušama čistilišta.•••


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 26 stu 2014 14:41 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 28 lis 2013 23:37
Postovi: 308
Podijelio: 25 zahvala
Zahvaljeno je: 50 zahvala
PROVIDNOST BOŽJA PREMA SVOJIM SLUGAMA POMAŽUĆI IH U VREMENITIM STVARIMA:

•••Sada ti želim govoriti nešto malo o načinima kojima pomažem materijalne potrebe svojih slugu koji se u Mene pouzdaju. Oni prihvaćaju Moju providnost na savršen ili na nesavršen način, već prema tome da li su savršeni ili nesavršeni i da li su navezani na sebe ili na svijet; ali Ja za svakog providim. Providim mojim siromasima koji su takvi duhom i voljom, a ne jednostavno materijalnim starima, jer ima mogo siromašnih koji to ne bi htjeli biti. Ovi su, što se tiče volje, bogati, jer se ne pouzdaju u Mene niti dragovoljno podnose siromaštvo koje sam im Ja dao kao lijek za dušu, jer bi im bogatstvo bilo na zlo i bilo bi im za vječnu osudu; ali moje su sluge pravi siromasi, ne prosjaci.

Prosjak često puta nema onoga što mu je potrebno i trpi veliku oskudicu; ali siromah, premda ne pliva u bogatstvu, ima obilje za svoje potrebe. Ja nikad ne manjkam da mu pomognem, dok se u mene pouzdaje. Koji put dovodim ove siromahe do skrajnosti da bolje upoznaju i vide da Ja mogu i hoću da za njih providim, da se zaljube u moju providnost i zagrle zaručnicu, a ta je istinsko siromaštvo. Stoga će njihov božanski poslužitelj, Duh Sveti, moja blagost, videći da nemaju onoga što im je potrebno za tijelo, užgati želju s poticajem u srcu onih koji mogu pomoći, tako da će oni poći da im pomognu u njihovim potrebama. Čitav se život mojih siromaha upravlja na taj način: brigom koju Ja zadajem slugama svijeta prema njima.

Istina je da ću ja, zato da ih kušam u ustrpljivosti, vjeri i ustrajnosti, podnositi da im budu izgovoreni prijekori, nepravde i prostaštva, ipak je onaj koji im govori nepravde prisiljen od moje blagosti da im dade milostinju i da ih pomogne u njihovim potrebama.

Ovo je općenita providnost prema mojim siromasima. Ali koji ću put voditi providnost prema mojim velikim slugama bez posredništva stvorova, sam od sebe, kako si ti iskusila. Čula si o svom slavnom ocu Dominiku koji, na početku Reda, kad su braća bila u potrebi tako da u sat određen za jelo nisu imali ništa, uzdajući se sa svjetlom vjere da ću Ja providjeti, reče: "Sinci, pristupite k stolu". Braća poslušaše i na njegovu riječ posjedaše za stol. Tada Ja, koji providim onomu koji se u Mene uzda, poslah dva anđela s posve bijelim kruhom tako da su imali u prevelikom obilju za više puta. Ovo je bila providnost vođena ne posredstvom ljudi, nego mojom blagošću, a ta je Duh Sveti.

Koji put providim množeći neku malenu količinu, koja im nije bila dovoljna, kako znaš da se dogodilo slatkoj djevici Agnezi. Ona mi je od djetinjstva do kraja života služila pravom poniznošću i tako čvrstim pouzdanjem da nije sumnjala u moju providnost za sebe i za svoju zajednicu. Živom vjerom, po Marijinu nalogu, počela je, siromašna i bez ikakvog vremenitog posjeda, graditi samostan. Ti znaš da je to bilo mjesto grešnica. Ona nije mislila: kako ću to moći učiniti? Nego revno, s mojom providnošću, sagradi tu sveto mjesto, veoma uređen samostan za redovnice. Tu je u početku sabrala oko osamnaest nevinih djevojčica koje nisu imale ništa osim što sam im Ja providio: među ostalim sam im jednom pripustio da tri dana ostanu bez kruha, samo sa travama.

Kad bi me pitala: " Zašto si ih tako držao, dok si mi gore rekao da ti nikad ne pomanjkaš svojim slugama koji se u Te uzdaju kad su u potrebi? U ovome mi se čini da si pomanjkao njihovoj potrebi, jer od same trave, govoreći općenito i redovito, ne živi čovječje tijelo onoga koji nije savršen; jer ako je Agneza bila savršena, druge nisu bile u takvoj savršenosti", Ja bih ti odgovorio da sam to učinio i pripustio da učinim te se opije mojom providnošću; a one koje su još bile nesavršene da po čudu koje je slijedilo imaju zašto postaviti svoje načelo i temelj u svjetlo presvete vjere. A onoj travi i ostalom, u sličnom slučaju, Ja sam davao i davat ću takvo svojstvo za ljudsko tijelo, da će tijelu biti bolje s ono malo trave, a koji put, dapače, i bez hrane, negoli s kruhom i drugim stvarima koje se daju za život čovjeku. I ti znaš da je upravo tako jer si to sama iskusila. Kažem da providim umnožavanjem tvari. Jer kad je Agneza bila u ono vrijeme bez kruha, obratila je k Meni duhovno oko sa svjetlom vjere, te mi reče: " Oče, Gospodine moj, vječni zaručniče, zar si Ti dakle učinio da ove kćerke izvučeš iz domova njihovih otaca zato da umru od gladi? Providi, Gospodine, njihovim potrebama." Ja sam bio onaj koji sam učinio da Me pita; Svidjelo mi se da kušam njezinu vjeru i dopala mi se njezina ponizna molba. Tada sam raširio svoju providnost prema onima koji su duhom stajali preda Mnom te duhovnim nadahnućem prisilih jednu osobu da joj ponese pet hljepčića. I kad sam to očitovao njezinom duhu, ona reče okrenuvši se k sestrama: " Idite, kćerce moje, odgovorite na vrtiljku i uzmite onaj kruh". Kad su ga donijele, posjedaju za stol. Ja sam joj dao toliku krepost u lomljenju kruha, da su se sve nasitile, i toliko su digli sa stola da su od toga imali potpuno i obilno drugi put za potrebe tijela.

Ovo su providnosti koje vodim o svojim slugama koji su dragovoljno siromašni, i ne samo dragovoljno, nego i po duhu. Jer bez duhovne nakane ne bi im vrijedilo ništa. Tako se događa stanovitim filozofima; iz ljubavi prema znanju i iz volje da ga nauče, prezirali su bogatstvo te su dragovoljno postajali siromasima, jer su po naravnom svjetlu spoznali da briga oko svjetovnog bogatstva priječi da se dođe do znanja, koje im se njihovom razumu predstavljalo kao cilj. Ali, jer ova volja za siromaštvom nije bila duhovna, nisu od toga imali život milosti i savršenosti, nego smrt.•••


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 27 stu 2014 14:49 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 28 lis 2013 23:37
Postovi: 308
Podijelio: 25 zahvala
Zahvaljeno je: 50 zahvala
ŽELJA, LJUBAV I KAJANJE SRCA MOGU ZADOVOLJITI ZA GRIJEH I ZA KAZNU KOJU GRIJEH ZASLUŽUJE, KAKO ZA SEBE TAKO I ZA DRUGE:

•••Ti dakle, vidiš kako želja duše, premda je ujedinjena sa Mnom koji sam neizmjerno Dobro, ima snagu da zadovolji Mojoj Pravdi, ali u različitom stupnju prema mjeri savršene ljubavi onoga koji pruža svoju molitvu i želju za grešnika i onoga koji ih prima. Moje se dobro mjeri mjerom onoga koji daje i onoga koji prima. Umnoži dakle oganj svojih želja i nemoj propuštati vrijeme a da ne vičeš preda Mnom poniznim glasom i neprekidnom molitvom. Tebi i ocu tvoje duše, kojeg sam ti dao na zemlji, velim da junački podnosite i da budete mrtvi svakoj sjetilnosti.•••


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 27 stu 2014 14:50 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 28 lis 2013 23:37
Postovi: 308
Podijelio: 25 zahvala
Zahvaljeno je: 50 zahvala
BOGU UGAĐA USTRPLJIVOST U MUKAMA, ZA SPASENJE DUŠA:

•••Veoma Mi ugađa vaša želja da svaku muku i napor podnosite za spasenje duša. Što je čovjek ustrpljiviji, to više pokazuje da Me ljubi; ljubeći Me raste u spoznaji Moje Istine; a koliko više spoznaje, toliko više osjeća muku i nepodnosivu bol zbog Meni nanesenih uvreda. Ti si pitala da trpiš i da tuđi grijesi budu kažnjeni na tebi; ali ti nisi opažala da na taj način tražiš ljubav, svjetlo i razumijevanje istine, jer, kako ti rekoh, kad raste ljubav raste i bol i muka: kome raste ljubav, raste bol.

Kažem vam dakle, pitajte i bit će vam dano! Ja se ne sustežem onomu koji Me iskreno moli. Misli na to da je ljubav prema Božanskoj Ljubavi toliko u duši ujedinjena sa savršenom ustrpljivošću, da ne mogu stajati jedna bez druge. I stoga, kada duša odluči da me ljubi, tada mora izabrati da trpi za Me muke na svaki način i svake vrste, kako vam ih dadnem. Ustrpljivost se dokazuje samo u mukama; a ona je ujedinjena s ljubavlju. Podnosite dakle sve junački, inače nećete biti i nećete pokazati da ste vjerni zaručnici i sinovi Moje Istine niti da imate osjećaj za Moju čast i za spasenje duša.•••


Vrh
 Profil  
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 36 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]


Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 8 gostiju


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.

Traži prema:
Idi na:  
Pokreće phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpbb.com.hr