www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 28 ožu 2024 16:29

Vrijeme na UTC [LJV]




Započni novu temu Odgovori  [ 36 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4
Autor Poruka
PostPostano: 04 tra 2015 15:53 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 28 lis 2013 23:37
Postovi: 308
Podijelio: 25 zahvala
Zahvaljeno je: 50 zahvala
RASPRAVA O POSLUŠNOSTI; KLJUČ ZA NEBO JEST KREPOST POSLUŠNOSTI:

•••"O predraga i preslatka kćerce, svete želje i pravedna pitanja moraju biti udovoljena; stoga ću Ja, vrhovna Istina, ispuniti svoju riječ, ispunjavajući obećanje koje sam ti dao, i tvoju želju.

Ako Me pitaš gdje se može naći poslušnost, kakav je uzrok koji je daje i koji je znak da je imaš ili nemaš, odgovaram ti da je u potpunosti nalaziš u slatkoj i ljubljenoj Riječi, Jedinorođenom Mojem Sinu. Ova je krepost bila u Njemu tako pripravna te je zato da je izvrši potrčao k sramotnoj smrti križa. Tko ti je otima? Gledaj prvog čovjeka i vidjet ćeš uzrok koji ti otima poslušnost koju sam mu naložio Ja, vječni Otac; to je bila oholost koja je izašla i bila proizvedena od sebeljublja i od užitka sa svojom drugaricom. Ovaj mu je uzrok oteo savršenost posluha i dao mu neposluh; oteo mu život Milosti i dao mu smrt, tako da je izgubio nevinost, pao u nečistoću i u veliku bijedu. A ne samo on, nego je pak čitav ljudski rod, kako ti rekoh.

Znak da imaš tu krepost jest ustrpljivost: ako je nemaš to zbiljski kazuje neustrpljivost. I upravo je tako: jer se poslušnost obdržava na dva načina, gdje je jedan savršeniji od drugog, premda nisu odijeljeni, nego su ujedinjeni, kako rekoh o Zapovijedima i Savjetima. I jedan je način dobar i savršen, a drugi veoma savršen. Nema nikoga koji bi mogao stići u život vječni, ako nije poslušan; bez poslušnosti nitko ne može unići, jer je nebo bilo otvoreno ključem poslušnosti, kao što je bilo zatvoreno Adamovim grijehom neposluha.

Ja sam zatim, videći da se čovjek kojega sam toliko ljubio ne vraća k Meni, svojoj svrsi, pokrenut svojom neizmjernom Dobrotom, uzeo ključeve poslušnosti i stavio ih u ruku slatkoj i ljubljenoj Riječi, Mojoj Istini, a Ona kao vratar rastvori vrata neba. Bez ovoga ključa i ovog vratara, koji je Moja Istina, nitko ne bi mogao tamo poći. Stoga je On rekao u svetom Evanđelju da NITKO NE MOŽE DOĆI K MENI, OCU, OSIM PO NJEMU. On vam je ostavio ovaj ključ poslušnosti, kad se ushićen vratio k Meni na nebo i kad se uzašašćem oteo saobraćaju s ljudima. On je ostavio svoga namjesnika, Krista na zemlji, koga ste vi dužni slušati do smrti. A onaj koji je izvan njegove poslušnosti nalazi se u stanju osuđenja, kako ti rekoh na drugom mjestu.

Sada hoću da vidiš i upoznaš ovu uzvišenu krepost u poniznom i neokaljanom Jaganjcu i odakle ona potječe. Odakle dolazi to da je Moja Riječ bila tako poslušna? Od ljubavi koju je imala prema Mojoj časti i vašem spasenju.

A odakle je provrela ta ljubav? Od svjetla jasnog gledanja kojim je Njegova duša gledala božansku Bit i vječno Trojstvo; a ovo je gledanje uzrokovalo u Njemu na najsavršeniji način onu vjernost koju u vama na nesavršen način uzrokuje svjetlo presvete vjere. Poslušan Meni, vječnom Ocu, pohrlio je kao zaljubljenik, sa svjetlom slave, putem poslušnosti. A ljubav nije sama, nego je prate sve istinske i stvarne kreposti, jer sve kreposti imaju život u ljubavi; ali među ostalim krepostima ima ustrpljivost, koja je srž poslušnosti i znak prepoznavanja, što ga poslušnost proizvodi u duši kad je u Milosti i kad ljubi istinu. Stoga ju je majka, a to je ljubav, dala za sestru kreposti poslušnosti, te ih je tako skupila ujedno da se nikada ne izgubi jedna bez druge: ili imaš obe, ili nemaš nijedne.

Poslušnost ima hraniteljicu koja je odgaja, a ta je prava poniznost; pa je stoga čovjek toliko poslušan koliko je ponizan, a toliko je ponizan koliko je poslušan. Poniznost je dadilja i hraniteljica ljubavi: s istim svojim mlijekom hrani i krepost poslušnosti. Odijelo kakvo joj daje ova hraniteljica znači ponizivanje sebe, zaodjevanje s porugama, ne sviđati se sebi nego Meni. U koga ćeš to odijelo naći? U Krista, slatkog Isusa, Jedinorođenoga Mojega Sina. Tko se ponizio više od Njega? On je zasićen pogrdama, porugama i prostaštvima; nije se sebi sviđao, to jest žrtvovao je svoj život zato da se Meni svidi. I tko je bio ustrpljiviji od Njega, od koga se nije nikad čuo krik mrmljanja nego je prihvatio s ustrpljenjem nepravdu, izvršio kao zaljubljenik poslušnost koju sam Mu postavio Ja, Njegov Otac? U Njemu ćete je, dakle, naći u potpunosti. On vam je ostavio ovo pravilo i ovaj nauk, ali ga je On prvi obdržavao na sebi. On vam daje život, jer je ispravan put! On je put, pa je zato rekao da je "Put, Istina i Život". Koji po Njemu hodi, hodi u svjetlosti; a koji hodi u svjetlosti, ne može nanijeti ni primiti zla a da toga ne bi bio svjestan, jer je od sebe odbacio tamu sebičnosti zbog koje je upadao u neposlušnost; a već ti rekoh da je poniznost pratilica i izvor poslušnosti. Isto tako neposlušnost proizlazi iz oholosti koja izlazi iz sebeljublja i lišava nas poniznosti. Sestra neposlušnosti, koju joj daje sebeljublje, jest nestrpljivost koju hrani oholost. Tako čovjek u tami nevjere trči tamnim putem koji vodi u smrt.

Svi vi trebate da čitate ovu slavnu knjigu, gdje ćete naći opisanu poslušnost sa svim drugim krepostima."•••


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 04 tra 2015 23:15 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Pridružen: 01 ožu 2015 00:29
Postovi: 34
Podijelio: 42 zahvala
Zahvaljeno je: 12 zahvala
smajlic20 Ajme divno ti je ovo štivo Marxonz,hvala Duhu Svetom što te je nadahnuo da nam preneseš ove divne pouke ...gotovo svuda nam Isus ostavlja znakove svoje ljubavi i milosrđa,evo ja sam ovo sad pročitala a i to bi trebala biti milost božja...nisam ništa čitala o Sv.Katarini Sijenskoj i sad ću sve pročitat :D...sve što mogu nakon ovog nadahnjujućeg teksta je citirat:
"Vidjevši to,Šimun Petar pade do nogu Isusovih,govoreći: Idi od mene!Grešan sam čovjek Gospodine!! " Luka 5,8


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 14 tra 2015 12:22 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 28 lis 2013 23:37
Postovi: 308
Podijelio: 25 zahvala
Zahvaljeno je: 50 zahvala
.


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 14 tra 2015 12:23 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 28 lis 2013 23:37
Postovi: 308
Podijelio: 25 zahvala
Zahvaljeno je: 50 zahvala
BIJEDA NEPOSLUŠNIH I KREPOST POSLUŠNIH:

•••Ali Ja ti kažem, predraga kćerce, da je sve to učinila Moja Dobrota i Providnost, po kojoj sam rasporedio da Riječ popravi ključ poslušnosti: ali ljudi svijeta, bez ijedne kreposti, čine sve protivno. Oni kao razuzdane životinje, jer nemaju uzda poslušnosti, trče srljajući iz zla u gore, iz grijeha u grijeh, iz bijede u bijedu, iz tame u tamu, iz smrti u smrt; tako da dolaze do skrajnje jame smrti sa crvom savjesti koji ih grize. Pretpostavimo ipak da mogu prihvatiti poslušnost pokoravajući se zapovijedima Zakona, ako imaju vremena i ako žale svoju neposlušnost. Ipak je to loše zbog duge grešne navike.

S toga nek ne bude nikoga koji bi se u to nadao, zatežući da primi ključ poslušnosti u posljednjem času smrti, premda se svatko može i mora nadati dok ima vremena; ali neka se u to ne pouzdaje zatežući s popravkom svoga života.

Koji je uzrok tolikoga njihova zla i tolike njihove sljepoće, tako da ne poznaju ove dragocjenosti? To je oblak sebeljublja s bijednom ohološću, zbog kojih su se udaljili od poslušnosti te su upali u neposlušnost. Kako nisu poslušni, nisu ustrpljivi i u neustrpljivosti podnose nepodnosive muke. Neustrpljivost ih je istrgla iz puta istine, te ih vodi putem laži, čineći da postanu sluge i prijatelji zlih duhova pa, ako se ne poprave posluhom, idu skupa sa svojim gospodarima u vječnu muku.

Ljubljeni sinci, naprotiv, koji obdržavaju Zakon, koji su poslušni, uživaju i kliču u vječnom gledanju Mene, s neokaljanim Jaganjcem koji postavlja, izvršuje i predaje Zakon. Obdržavajući taj Zakon uživaju mir u ovom životu; ali u vječnom životu primaju i zaodijevaju se najsavršenijim mirom: ondje je mir bez ikakvog rata, svako dobro bez ijednog zla, sigurnost bez straha, bogatstvo bez oskudice, sitost bez dosade, glad bez muke, svjetlost bez tame, vrhovno i neizmjerno dobro, dobro na kojem učestvuju svi pravi uživaoci.

Tko je blaženika postavio u toliko dobro? Krv Jaganjčeva. Snagom ove Krvi ključ poslušnosti gubi rđu, i tako možete otvoriti vrata. Otvara ih poslušnost snagom ove Krvi. O, ludi i bezumni: ne kasnite više izaći iz blata nečistoće, koju izgleda činite poput svinje koja se valja u blatu: tako se vi valjate u blatu tjelesnosti.

Ostavite nepravde, ubojstva, mržnje, gnjev, ogovaranja, mrmljanja, prosuđivanja i krutosti što ih vršite prema bližnjemu, krađe, izdajstva, neuredne užitke i svjetovne ugodnosti. Izbijte rogove oholosti i tako ćete ugasiti mržnju koju imate u srcu protiv onoga koji vam nanosi nepravdu. Usporedite nepravde koje vi nanosite Meni i svojemu bližnjemu s onima koje su vama nanesene, pa ćete naći da su vaše ništa prema onima koji vi nanosite Meni i njima. Vi dobro vidite da, kada ste u mržnji, nanosite nepravdu Meni, jer kršite Moju Zapovijed, nanosite nepravdu i njemu, jer ga lišavate ljubavne naklonosti. Bilo vam je zapovjeđeno da Mene ljubite nada sve stvari, a bližnjega kao sami sebe. Ovom zakonu nije postavljeno nikakvo tumačenje, kao naprimjer: Ako vam nanosi nepravdu, nemojte ga ljubiti. Ne, nego je zapovijed dana slobodno i čisto, jer vam je to dano od Moje Istine, koja ju je svu obdržavala bez zamagljivanja. I vi je morate bez zamagljivanja obdržavati; i ako je ne obdržavate, nanosite štetu sebi i nepravdu duši svoga bližnjega, lišavajući je života milosti.

Prihvatite, dakle, prihvatite ključ poslušnosti sa svjetlom vjere; ne hodite više u tolikoj sljepoći ni u tolikoj hladnoći, nego ognjem ljubavi obdržavajte ovu poslušnost, zato da uživate vječni život skupa s onima koji obdržavaju Zakon.•••


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 04 stu 2015 20:05 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 28 lis 2013 23:37
Postovi: 308
Podijelio: 25 zahvala
Zahvaljeno je: 50 zahvala
ZABLUDA SLUGU BOŽJIH KOJI LJUBE JOŠ NESAVRŠENOM LJUBAVLJU:

•••Katkada padaju u zabludu i Moji sluge koji se nalaze u nesavršenoj ljubavi, jer Me traže i ljube osjećajem koji je okrenut prema ugodnosti što je nalaze u Meni. Ja nagrađujem svako dobro koje Mi se iskazuje, malo ili mnogo, već prema mjeri ljubavi koju ima onaj koji Mi je iskazuje; stoga u vrijeme molitve dajem utjehu duhu, sad na ovaj sad na onaj način. Ne činim to zato da bi duša pala u neznanje primajući utjehu, to jest da ona gleda više na dar utjehe koju joj dajem, negoli na Mene koji joj je dajem, nego zato da više pazi na osjećaj ljubavi kojom joj pružam taj dar, i na svoju nedostojnost da ga primi, negoli na ugodnost vlastite utjehe. No ako ona, u svojem neznanju, prima ugodnost a da ne razmotri Moj osjećaj prema njoj, primit će štetu i prijevare koje ću ti nabrojiti.

Jedna se sastoji u tome da, ostajući lišena svoje utjehe, traži tu utjehu i uživa u tom traženju. Dapače, ako koji put osjeti Moju utjehu i Moj pohod u sebi, ali ne uspijeva da ih zadrži, tada se ponovno navraća onim putem kojim ih je prije tražila. No ja ne pružam ove darove samo na jedan način nego na različite načine, već prema tome kako se svidi Mojoj dobroti i prema njezinoj potrebi i nužnosti. U svome neznanju ona će ići u potragu na onaj dani način koji joj se sviđa, kao da bi htjela postaviti zakon Duhu Svetom.

Tako ne smije činiti, nego treba junački hoditi mostom nauka raspetoga Krista i ondje primiti Moju utjehu na način koji se sviđa Mojoj dobroti. Ako ne dam ništa, i to činim iz ljubavi, ne iz mržnje, zato da Me duša traži u istini, a ne da Me ljubi samo zbog ugodnosti, nego da prima s više poniznosti Moju ljubav, negoli užitak što ga u njoj nalazi. Ako tako ne radi, nego ide za užitkom na svoj a ne na Moj način, naći će muku i nepodnosivu zbunjenost kad bude vidjela da joj je oduzet predmet uživanja što ga sebi stavlja pred svoje razumsko oko.

Takvi odabiru utjehe na svoj način, to jest htjeli bi nastaviti u onom uživanju Mene koje osjećaju u svome duhu. Oni su koji put takvi neznalice da se, kad ih pohodim na drugi način, opiru i ne primaju ono što im pružam, nego bi htjeli ono što su sebi zamislili. Ova manjkavost ovisi o duhovnoj strasti i duhovnom užitku što ga je duša našla u Meni; ona se vara, jer bi bilo nemoguće neprestano stajati na istom mjestu.

Budući da duša ne može stati mirno, jer mora ići naprijed u kreposti ili se vraćati natrag, tako duh uprt u Me ne može stati mirno samo na jednom užitku, kao da ih Moja dobrota ne daje više. Ja ih dajem mnogo i različitih: koji put dajem stanovitu veselost duha; drugi put dajem kajanje i bol po kojima se čini da je duh zbunjen u sebi; drugi ću put opet biti u duši a ona Me neće osjećati; drugi put ću oblikovati pred njezinim razumskim okom sliku Moje Istine, utjelovljenu Riječ, na različite načine, a ipak joj se neće učiniti, u njezinom unutarnjem osjećaju, da to osjeća s onom toplinom i ugodnošću kakvom joj se čini da bi morale slijediti to viđenje; a drugi će put osjetiti veliku ugodnost a da to neće razumjeti.

Sve ovo činim iz ljubavi, da je uzdržim i unaprijedim u kreposti poniznosti i ustrajnosti i da je poučim neka Meni ne postavlja pravila i neka ne postavlja svoje ciljeve utjehi, nego neka joj bude jedini cilj krepost utemeljena na Meni, primajući s poniznošću lijepo i ružno vrijeme, prihvaćajući s ljubavlju ljubav kojom dijelim svoje milosti; i neka živom vjerom vjeruje da Ja, kada dajem, gledam na potrebu njezina spasenja i na potrebu da je učinim doći do velike savršenosti.

Ona dakle mora stajati u poniznosti, postavljajući početak i svršetak svega u osjećaj Moje ljubavi, i u toj ljubavi neka prima ugodnosti i neugodnosti, već prema Mojoj volji, a ne prema svojoj. Ovo je način da se izbjegne prijevara; primati svaku stvar iz ljubavi od Mene koji sam njihova svrha, ostajući uvijek utemeljeni na slatkoj Mojoj volji.•••


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 04 stu 2015 20:06 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 28 lis 2013 23:37
Postovi: 308
Podijelio: 25 zahvala
Zahvaljeno je: 50 zahvala
NIJEDAN ČIN STVORENJA NIJE DOVOLJAN DA KAZNI GRIJEH I PROIZVEDE ZASLUGU, AKO NEMA NADNARAVNE LJUBAVI:

"Ne znaš li, kćeri Moja, da sve muke koje duša podnosi ili može podnositi u ovom životu nisu dovoljne da kazne najmanji grijeh? Uvreda nanesena Meni, neizmjernom Dobru, zahtijeva neizmjernu nadoknadu. Zato hoću da znadeš da sve muke koje su dane u ovom životu nisu dane samo radi kazne, nego također radi popravka, sa svrhom da se kazni sin koji je uvrijedio Boga. Istina je ova: da se prava naknada vrši željom duše, to jest pravim kajanjem i žaljenjem grijeha. Pravo kajanje ima moć da zadovolji ujedno za grijeh i za kaznu koju grijeh zaslužuje, ne zbog one ograničene muke koju podnosi, nego zbog neizmijerne želje duše, jer Bog koji je neizmjeran hoće neizmjernu ljubav i neizmjerno žaljenje.

Na dva načina On hoće neizmjerno žaljenje. Jedno je zbog uvrede nanesene Stvoritelju, drugo zbog povrede koju vidi da je nanesena bližnjemu. Svaka bol koju oni podnose, bilo duhovna bilo tjelesna, s koje god strane dolazila, poprima neizmjernu zaslugu i nadoknađuje za grijeh koji zaslužuje neizmjernu kaznu, jer oni imaju neizmjernu želju, to jest ujedinjeni su sa Mnom osjećajem ljubavi i žale kad Me uvrijede ili kada vide da Me drugi vrijeđaju. Njihova djela su sigurno ograničena i izvršena su u ograničeno vrijeme, ali zadobivaju neizmjernu vrijednost jer su izvršena na krepostan način i njihova je kazna podnesena s neizmjernim kajanjem i žaljenjem zbog grijeha. To je pokazao sv. Pavao kada je rekao: Kad bih imao anđeoski jezik, kad bih poznavao buduće stvari, kad bih sve svoje razdijelio siromasima, kad bih tijelo dao da se sažeže, a ljubavi ne bih imao, ništa mi ne bi koristilo. Tako slavni apostol pokazuje da djela stvorova nisu dovoljna da dadnu punu zadovoljštinu, niti da prime punu nagradu, ako nemaju začina ljubavnog osjećaja."


Vrh
 Profil  
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 36 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4

Vrijeme na UTC [LJV]


Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 6 gostiju


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.

Traži prema:
Idi na:  
Pokreće phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpbb.com.hr