www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 28 ožu 2024 12:28

Vrijeme na UTC [LJV]




Započni novu temu Odgovori  [ 67 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: 28 ruj 2015 00:24 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 28 tra 2014 00:02
Postovi: 264
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 38 zahvala
Dok se u mnogim zemljama svijeta odvijaju gospodarska, sigurnosna i politička kriza na Zapadu se odvija teška duhovna kriza.
Jesu li katolici u razvijenom svijetu, uljuljani u materijalnu sigurnost počeli relativizirati učenje katoličke Crkve, smisao ljubavi, milosrđa pa i samoga Boga ?

Ništa je preskupo . Krštenje, krizma, vjenčanje i sprovod. Ima se , može se. Nek' se nađe „zlu ne trebalo“. Crkva na Zapadu , sipa kao iz rukava oproste, dijeli sakramente, bez ikakve razlike.
Svećenici u župama više sliče na općinske birokrate, koji dijele pisana uvjerenja bez taksenih maraka, nego na širitelje Božje riječi , ali i opominjatelje onih koji su došli samo da uzmu komad papira na kojemu piše da su crkveno primili neki sakrament.

Tumači se Božje milosrđe, kako kome odgovara. Dijeli se jeftina milost bez iskrenog pokajanja, dijeli se presveta pričest bez ikakvih uvjeta, sveta potvrda djeci ateista i izrugivačima crkvenog nauka , vjenčavaju se parovi koji potpisuju „peticije“ za izjednačavanje prava istospolnih parova…
Ne košta puno. Što ne košta puno, dostupno je , a od „viška glava ne boli“.

Pa što ima veze ako teško zgriješim ? Zar moj župnik ne govori da je Bog beskrajno milosrdan ?
„Idem večeras zgriješiti, nema veze,sutra ću se svakako ispovjediti“ – čuje se tako često. Dakle, ide se svjesno zgriješiti, ali Bog je tako milosrdan da će mi ekspresno oprostiti preko moga svećenika-posrednika, koji shvaća mladenačke ludosti.

Djedovi i bake naručuju krštenja svojih unuka telefonom, kao da naručuju posjet liječniku. Ako roditelji dođu sami prijaviti krštenje djeteta, svećenik se ne bi smio usuditi pitati, jesu li vjenčani u Crkvi .
Tko se usudi pitati za kumove i tražiti posvjedočenje da mogu kumovati ? Najbolje je da župnik puno ne pita jer će dobiti prigovor da „krade „ Božje milosrđe.

Međutim , je li ovaj val relativizacije dodirnuo i više crkvene prelate ?
Njemački kardinal Marx , predsjednik biskupske konferencije Njemačke tvrdi da biskupska sinoda po „pitanju pastoralne skrbi“ „ne može propisati u detalje što mi moramo raditi u Njemačkoj“ jer „nije dužnost biskupa čekati dopuštenje“. Kardinal je Marx nadalje novinarima rekao: „Mi nismo podružnica Rima. Svaka je biskupska konferencija odgovorna za pastoralnu skrb u svojoj kulturi.“ „Ne možemo čekati da nam sinoda kaže kako trebamo ovdje oblikovati pastoralnu skrb za brak i obitelj.“
Je li kardinal Marx, ovo izjavio pod utjecajem svoje pastve, utjecajem svoga klera ili je to njegovo mišljenje i stav ?
Službena stranica Njemačke biskupske konferencije, katolisch.de, citira profesora moralne teologije (!?) koji kaže : „Homoseksualne odnose treba poštovati, a možda bi im se mogla dati i sakramentalna narav. Crkva bi ih trebala odobriti i odustati od starih osuda homoseksualnih čina“ !

Postavlja se pitanje, privatiziraju li pojedini ugledni katolički profesori i crkveni velikodostojnici vjeru ili se smatraju ekskluzivnim tumačima svetog Pisma ?

Ako je Crkva podijeljena kulturološki, što i nije neka novost, jer je katolička Crkva prisutna u svim narodima na kugli zemaljskoj,znači li to da bi trebalo, pojedine dogme i učiteljstvo Crkve , prilagoditi pojedinim narodima ?

Ako se nastavi privatizirati i relativizirati učenje sveopće Crkve, postavlja se obično pitanje. Ima li smisla njeno postojanje ili smisao postojanje pape kao Kristovog sluge i namjesnika na zemlji ? Čemu Kongregacija za nauk vjere ?

Sva ova pitanja nisu beznačajna i slučajna. Niti je slučajno da pojedini katolički portali sa bogatog i „naprednog“ Zapada, često namjerno netočno citiraju papu Franju ili njegove izjave izvlače iz konteksta .
Kako protumačiti izjave recimo naših i stranih pseudoljevičarskih političara , koji citiraju papu Franju u dnevnopolitičke svrhe, a nemaju nikakve veze sa katoličkom pa i ikakvom vjerom ?

Opet od konzervativaca ( ma što god to značilo ) čujemo jadikovke kako je papa Franjo „preliberalan“, da je previše popustljiv po pitanju homoseksualaca, braka i obitelji općenito. Čak se šalju i mailovi u kojima se papu Franju proglašava nezakonitim nasljednikom pape emeritusa Benedikta XVI.

Posebna su priča, pak neokatekumeni i neke laičke molitvene zajednice. Ne drže li se neki od njih „papskije od pape „? Ne gledaju li s visoka nas obične „male“ katolike ? Zar im je važnije večernje subotnje međusobno druženje od dolaska na nedjeljnu svetu misu u svoju župu ?

Usporedno sa ovim pojmom konzervativaca , treba spomenuti i katoličke liberale. Iako bi kroz cijelu Crkvenu povijest mogli nalaziti „sukobe liberala i konzervativaca“, trebali bi se ipak upitati, kako to da na pojedinim katoličkim sveučilištima ne možeš znanstveno napredovati ako istražuješ ili braniš teze iz enciklika Humane vitae ,blaženog pape Pavla VI, ili Ordinatio Sacerdotalis svetog Ivana Pavla II.

Usput, koliko je prijepora izazivala beatifikacija pokojnog salvadorskog nadbiskupa Oscara Romera ? Napokon, dilemu je riješio sadašnji papa Franjo , proglašujući ga blaženikom u svibnju ove godine. Taj crkveni pastir je ubijen za oltarom jer se zalagao za prava sirotinje , kritizirajući vojnu huntu u Salvadoru, koju je otvoreno podržavala tadašnja administracija SAD-a. Liberalni biskupi pak tvrde da je beatifikaciju „kočila“ snažna struja crkvenih velikodostojnika iz istočne Europe uz neke talijanske biskupe , jer su Romera smatrali doslovno marksistom, premda za to nema dokaza, osim već spomenute borbe za obespravljene i za demokratski ustroj države.

Čitam kolumne nekih naših poznatih teologa koji papu Franju nazivaju komunistom, ili mu pak zamjeraju popustljivost prema srbijanskoj diplomaciji ,po pitanju kanonizacije blaženog Stepinca. Očito da ne razumiju povijest južnoameričkog kontinenta i nastojanja ovoga pape i njegove napore glede ekumenizma. Jeli stvarno bitno, hoće li ( i moj omiljeni blaženik a uskoro i službeno svetac ) ,biti kanoniziran za 3 ili 33 mjeseca ?

Ima i drugih relativizama , pod parolom Božjeg milosrđa.
Recimo , tko poziva časnu sestru ( ? ) Teresu Forcades , da svoje stavove koje nemaju veze sa učenjem katoličke Crkve širi po Hrvatskoj ? I kako to da je ona još uvijek časna sestra koja zagovara slobodu žene na abortus, istospolnu „ljubav“ , pa i mogućnost ženskog „pape“ ?

Ili , zna li europski katolik koliko je u zadnjih 10 godina protjerano i ubijeno kršćana na Bliskom istoku ? I je li ga uopće briga za njih ? Hoće li se toga sjetiti oni katolici koji prosvjeduju za humaniji pristup izbjeglicama i migrantima iz Sirije i ostalih zemalja zahvaćenim „uvođenjem demokracije“ , i prosvjedovati protiv progona kršćana i njihovom bacanju sa broda u more od strane islamista ?

Mnoštvo pitanja bi se moglo još postaviti, od katolika poduzetnika koji ne plaćaju svoje radnike,varaju državu neplaćanjem poreza, pa do katolika koji u svetištima katolicima hodočasnicima naplaćuju, da karikiram, čak i zrak koji udišu.

Sve pod krinkom Božjeg Milosrđa !

Quo vadis, Sanctae Matris Ecclesie ?


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 28 ruj 2015 16:47 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 02 ožu 2014 19:35
Postovi: 275
Lokacija: Sušac
Podijelio: 49 zahvala
Zahvaljeno je: 29 zahvala
Nadam se da će ovaj odlomak iz jedne knjige nadopuniti tvoje razmišljanje.

Doduše, svakom se čovjeku u svakom vremenu njegovo vrijeme činilo sasvim normalnim. Naše je vrijeme također normalno.
Kao i u svakom drugom vremenu od prapovijesti do danas, hvatamo se poput očajnika za normalnost.
Kad sve krene po zlu, sve češće smo izloženi iskušenju da pobjegnemo u snove, pobjegnemo od stvarnosti,
ili u ugodan i lagodan život koji nam odvlači pažnju od problema i otklanja našu tjeskobu.
Naše kritično rasuđivanje je zamrlo. Ostati budan i bdjeti - e, dragi moji, to zahtijeva energiju i spremnost na ustrajanje
u stanju neprekidne napetosti. Mnogo je lakše ostati "pozitivan" i vjerovati onome što nam govore naše vođe.
Optimizam uklanja mnoge probleme, iako na taj način najveći dio onoga što je ljudsko u nama polako umire,
a nama jedva pada na pamet pobuniti se protiv toga. (Dnevnik nevolje, Michael D. O'Brien)


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 29 ruj 2015 17:23 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 28 tra 2014 00:02
Postovi: 264
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 38 zahvala
Možda je uvijek bilo u očima "običnih" kršćana ( katolika ) strah od inovacija , koje bi urušavale njihovu uljuljkanu svakodnevnicu.
Kaže sveti Pavao da neki prvi kršćani nisu htjeli ništa raditi jer su čekali dolazak Krista.
Pa su Rimljani mislili da je navala Huna , kazna Božja i kraj svijeta kojeg poznaju.
Pa Sraceni, pa Osmanlije pa ovo i ono.
Dođe francuska revolucija , pa antiklerkalizam , pa komunizam itd,
Sve je to prošlo a Sveta katolička crkva ostala.

Ali što ćemo sa ovim ? ŽelI se mijenjatii Riječ Božja u ime nekog imaginarnog milosrđa !


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 29 ruj 2015 17:39 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 02 ožu 2014 19:35
Postovi: 275
Lokacija: Sušac
Podijelio: 49 zahvala
Zahvaljeno je: 29 zahvala
Pa recimo da netko voli svoj madrac. Sa madracom ne može imati djecu, ali ljubav je u pitanju.
Pitam se da li bi neki teolozi i tada govorili da i u takvoj zajednici ima pozitivnih elemenata.
Nismo valjda svi koji ne misle tako ludi, zaostali.
Ili je to pokušaj da se na taj način te ljude privede Bogu? Kako se to drugačije može opravdati!?
- Nema opravdanja. Istina se u cijelosti mora baniti, nikako djelomično. Pokvareni zub se vadi.


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 29 ruj 2015 18:09 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 28 tra 2014 00:02
Postovi: 264
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 38 zahvala
kardinal Godfried Danneels -Nadbiskup emeritus iz Bruxellesa ; Danneels je osobno napisao pismo Belgijskoj vladi zalažući se za zakon o istospolnom “braku” jer bi on okončao diskriminaciju protiv LGBT skupina.Odbija zabraniti pornografski, odnosno “obrazovni” sadržaj koji se koristio u belgijskim katoličkim školama.
kardinal Walter Kasper - bivši predsjednik papinske komisije za jedinstvo kršćana ; Najžešći pobornik ekspresog razvoda te pričesti rastavljenih te civilno vjenčanih. Također poboronik "autonomije" biskupskih konferencija , čak i po doktrinarnim pitanjima...
Kardinal Reinhard Marx - nadbiskup Munchena - Iako je Ustavni sud Njemačke presudio da poslodavac ( u ovom slučaju Crkva ) ima pravo odlučivati o zaposlenicima , kardinal je Marx ( indikativno prezime ) , dopustio da deklarirani i civilno "vjenčani" pederi i lezbijke , mogu raditi čak i katoličkim vrtićima.


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 29 ruj 2015 18:12 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 28 tra 2014 00:02
Postovi: 264
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 38 zahvala
Dr. J. Patrick Hornbeck, voditelj katedre za teologiju na Fordham University, katoličkom sveučilištu pod upravljanjem Družbe Isusove, javno je objavio vjenčanje sa svojim dugogodišnjim homoseksualnim partnerom.

To je ono očemu sam pisao. Ne možeš napredovati , na tim sveučilištima ako ćeš se baviti "konzervativnim" temama ....


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 29 ruj 2015 18:18 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 28 tra 2014 00:02
Postovi: 264
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 38 zahvala
Ako ćemo mi mijenjati ili pak zanemarivati Riječ Božju , onda nismo više njegovi , ni učenici ni štovatelji ni klanatelji .
( Post,1 . 27-29.) Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku Božju on ga stvori, muško i žensko stvori ih. 28I blagoslovi ih Bog i reče im: "Plodite se, i množite, i napunite zemlju, i sebi je podložite! Vladajte ribama u moru i pticama u zraku i svim živim stvorovima što puze po zemlji"
( Mt 9.19; Lk 16.18) 10 1 Polazeći odatle, Isus ide u područje Judeje, preko Jordana. Ponovo, mnoštvo se sakupi oko njega i on ih opet poučavaše, prema svom običaju. 2 *Farizeji pristupaše , za podapeti mu zamku, oni ga ispitivaše da li je dopušteno jednom čovjeku otpustiti ženu svoju. 3 On im odgovori: » Što vam je ono Mojsije propisao? « 4 Oni rekoše: » Mojsije je dopustio napisati potvrdu o razvodu i otpustiti svoju ženu. « 5 Isus im reče:» To je zbog tvrdoći e vašeg *srca on napisao za vas tu zapovijed. « 6 Ali, u početku svijeta Bog njih stvori muško i žensko; 7 zato će čovjek ostaviti svog oca i majku svoju i privrgnuti se ženi svojoj, 8 i dvoje bit će samo jedno tijelo1. Tako, oni nisu više dva, već samo jedno tijelo. « 9 Nek' čovjek dakle, ne razdvoji ono što je bog sjedinio.« 10 U kući, učenici ispitivaše ponovo o tom predmetu. 11 On im reče: » Ako netko otpusti svoju ženu i oženi neku drugu, on je preljubnik glede prve; 12 a ako žena ostavi muža i uda se za nekog drugog, ona je preljubnica. «


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 29 ruj 2015 18:34 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Pridružen: 27 tra 2006 13:33
Postovi: 5164
Podijelio: 92 zahvala
Zahvaljeno je: 122 zahvala
Toma.Didimos napisao:
Ako ćemo mi mijenjati ili pak zanemarivati Riječ Božju , onda nismo više njegovi , ni učenici ni štovatelji ni klanatelji .
( Post,1 . 27-29.) Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku Božju on ga stvori, muško i žensko stvori ih. 28I blagoslovi ih Bog i reče im: "Plodite se, i množite, i napunite zemlju, i sebi je podložite! Vladajte ribama u moru i pticama u zraku i svim živim stvorovima što puze po zemlji"
( Mt 9.19; Lk 16.18) 10 1 Polazeći odatle, Isus ide u područje Judeje, preko Jordana. Ponovo, mnoštvo se sakupi oko njega i on ih opet poučavaše, prema svom običaju. 2 *Farizeji pristupaše , za podapeti mu zamku, oni ga ispitivaše da li je dopušteno jednom čovjeku otpustiti ženu svoju. 3 On im odgovori: » Što vam je ono Mojsije propisao? « 4 Oni rekoše: » Mojsije je dopustio napisati potvrdu o razvodu i otpustiti svoju ženu. « 5 Isus im reče:» To je zbog tvrdoći e vašeg *srca on napisao za vas tu zapovijed. « 6 Ali, u početku svijeta Bog njih stvori muško i žensko; 7 zato će čovjek ostaviti svog oca i majku svoju i privrgnuti se ženi svojoj, 8 i dvoje bit će samo jedno tijelo1. Tako, oni nisu više dva, već samo jedno tijelo. « 9 Nek' čovjek dakle, ne razdvoji ono što je bog sjedinio.« 10 U kući, učenici ispitivaše ponovo o tom predmetu. 11 On im reče: » Ako netko otpusti svoju ženu i oženi neku drugu, on je preljubnik glede prve; 12 a ako žena ostavi muža i uda se za nekog drugog, ona je preljubnica. «


ISUS JE UVIJEK GOVORIO ISTINITO, JER SE NE MOŽE LAŽ POSTAVITI, KAO NAČELO PONAŠANJA..

.no..dali se Božansko Milosrđe i oprost..može koristiti SELEKTIVNO..
..npr.samo za Crkveni brak..

,,preljubnik je i ako muž...skokne od svoje žene, pa obljubi šocu..i vrati se doma...ko da ništa nije bilo..
..Poslije se ispovijedi i pričesti...i sve je ok..
Dakle ..došlo je do kršenja :više zapovijedi..a mogući je otpust grijeha.
.makar postoji ..sumnja da će se radnja opet ponoviti
..kršenje.:
.
6.zapovijedi... NE SAGRIJEŠI BLUDNO.
8.zapovijed.. NE RECI LAŽNA SVJEDOČANSTVA
9.zapovijed.. NE POŽELI TUĐEG ŽENIDBENOG DRUGA.

..čemu služi Ispovijed, S.Pričest,
..za selektivni oprost..? 8)


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 29 ruj 2015 18:37 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 28 tra 2014 00:02
Postovi: 264
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 38 zahvala
Može li mi uzorriti kardinal belgijski, njemački ili bilo koji odgovoriti na pitanje : "Zašto je Stvoritelj uništio Sodomu i Gomoru" ?

Možda ovo zvuči pregrubo i pisano je prije dolaska Mesije , ali i danas piše u svetom Pismu : "Ako bi muškarac legao s muškarcem kao što liježe sa ženom, obojica bi učinila odvratno djelo. Neka se smaknu i krv njihova neka padne na njih!" (Lev 20, 13) .
P.S. Nisam starozavjetni tip.
A Pavao kaže :
„Ne varajte se! Ni bludnici, ni preljubnici, ni mekoputnici, ni muškoložnici… neće baštiniti kraljevstva Božjega“ (1 Kor 6,9).


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 29 ruj 2015 18:41 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 28 tra 2014 00:02
Postovi: 264
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 38 zahvala
Po običaju čitaš površno.
Ali to i nije loše.
Jednostavnije je....


Vrh
 Profil  
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 67 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]


Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 18 gostiju


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.

Traži prema:
Idi na:  
Pokreće phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpbb.com.hr