www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 28 ožu 2024 19:00

Vrijeme na UTC [LJV]




Započni novu temu Odgovori  [ 124 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: 21 ožu 2017 20:33 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Pridružen: 16 sij 2017 10:08
Postovi: 10
Podijelio: 3 zahvala
Zahvaljeno je: 5 zahvala
Rozalija napisao:
Mene idalje zanimat kako se Njemu otvorit,kako objasnit da želiš pomoć u zdravlju??Općenito me fasciniraju ti razgovori s Njim?
Čitala samm negdje da bi trebala bit sama ,5min.u tišini i tako svaki dan povećavat vrijeme i mislima ,riječima Mu sve reć,a opet
Razmišljam čemu,kad sve On zna,
E taj dio me muči


Profesor Ivančić je često u svojim predavanjima govorio o svom prijatelju Isusu, o tome kako graditi odnos s Gospodinom i ukazivao je na smjernice koje u tome mogu pomoći. Svoje misli je uobličio u knjižicu zvanu Svakodnevno druženje s Isusom. Ovo su neke od smjernica:
- Uzmi sa sobom sat, uđi u prikladni prostor mira i saberi se, smiri, prenesi misli sa briga i doživljaja na Isusa, koji te tu čeka
- Uđi u Božju prisutnost, pogledaj oko sebe, sve je to materijal koji je Bog stvorio. On sve to uzdržava, omogućuje da se ne uništi. On je dakle tu, prisutan u svemu oko tebe i na tebi.
- Tko ti može odgovoriti: tko si ti? Zašto živiš? Odakle si sišao na zemlju? Gdje si bio milijune godina prije? Zašto moraš otići sa zemlje, kamo se odlazi sa smrću? Što je život? Kako treba živjeti? (...) - Ima li netko odgovor? - Samo Isus iz Nazareta. Otvori uši, zašuti i osluškuj njegov govor.
- Tko je baš tebe želio, stvorio i poslao u svijet? Otkuda to da si sad ovdje s Bogom? Voli li te Bog? - Ne bi te stvorio kad bi te mrzio! Njega ne bi bilo kad bi bio zao, a ne apsolutno dobar! On ljubi svako stvorenje, za tebe život daje, prima te kao izgubljenog sina.
- Doživi Boga kako te grli, gleda, uživa da ti oprosti, da te ozdravi, da te usreći!
(...)
- Sprijatelji se s Isusom. Zagrli ga i uzmi u naručaj kao malo dijete - On očekuje tvoju nježnost, povjerenje i brigu za Njega - zato je i postao čovjekom.
- Sada ga prati od Getsemanija do Golgote. Gledaj kako ga polažu u grob. Zašto muka, ponižavanje, mržnja, ubijanje? Zar je kome učinio zlo? Prošao je svijetom čineći dobro.
- Gledaj Isusa tu pred tobom. U Njemu je svijet i ti si u Njemu, sve On drži u ruci.
- Vjeruješ li Isusu? Da li ga se bojiš ili ga voliš? Želiš li ga sada živo i nezaboravno susresti?
- Moli Isusa da ti se približi. Pruži mu ruku i prihvati njegov Savez s tobom. Ti i Isus - novi svijet. (...)


Tu je i knjižica 15 minuta s Isusom - tekst u verziji sv. Antuna Marije Clareta.
Molitva je zamišljena kao razgovor, razgovor s našim Ocem... Stoga, sklonimo se u šutnju, odijelimo se od vanjskog svijeta, od buke, dođimo pred našeg Gospodina, pred naše Nebo, zamolimo svojega anđela čuvara da moli s nama.
Sada smo samo ti i ja...
Ne trebaš mnogo toga znati da mi se svidiš. Dovoljno je da me ljubiš. Razgovaraj sa mnom jednostavno, kao da razgovaraš s najboljim prijateljem.
Želiš li me za nekoga nešto zamoliti?
Reci mi njegovo ime i kaži što želiš da sada za njega učinim. Traži mnogo toga! Ne ustručavaj se moliti! (...)
Što je s tobom, zar ne trebaš i za sebe kakvu milost?
Reci mi otvoreno da si možda ohol, sebičan, prevrtljiv, neuredan... i onda me zamoli da ti pomognem u tvojim malim ili velikim naporima koje činiš da se toga oslobodiš. Nemoj se stidjeti! (...) Reci mi što ti je baš danas potrebno? Što da učinim? Kada bi samo znao koliko ti žarko želim pomoći! (...)


Ono najpoznatije su upute sv. Ignacija za razmatranja. Osim kolokvija (razgovora) prethodno uključuje barem 30-minutno razmatranje Biblije ili izabranog teksta sv. Ignacija. Upute za razmatranje Biblijskog teksta:
- Prva točka je da vidim osobe - gledat ću ih i u njihovim potrebama poslužiti, kao da sam ondje prisutan.
- Druga je da gledam i kontempliram što govore
- Treća je da gledam i motrm što rade
- Na svršetku treba da učinim razgovor, razmišljajući što li sve imam kazati trima Božanskim Osobama ili Majci, našoj Gospi. I prema onome što budem ćutio u sebi molit ću sve ono što će mi služiti da što bliže slijedim i nasljedujem našega Gospodina.
Razgovor zapravo nastaje govorenjem, kao kad govori npr. prijatelj s prijateljem, pa sad moli kakvu milost, sad priznaje svoju krivnju u nečem, sad pak iznosi svoje potrebe i pita za savjet. (...)


Što se tiče razmatranja sv. Ignacija, isusovci i laici diljem Hrvatske tokom cijele godine drže duhovne vježbe u šutnji od 3, 6 ili mjesec dana (ovo potonje je za redovnike i redovnice). Postoje duhovne vježbe od 30 tjedana u svakodnevnom životu gdje se svaki dan osim nedjeljom razmatra ili biblijski tekst ili izabrane točke po naputku sv. Ignacija. Osim toga odnedavno postoje i e-duhovne vježbe.
Kod svih ovih vježbi osoba koja razmatra se zove vježbatelj i ima svog pratitelja - koji osim što ga tehnički upućuje u sama razmatranja i način razmatranja, razgovara (najčešće na tjednoj bazi) sa vježbateljem o razmatranjima.

Osobno su razmatranja za mene moj način molitve i mogu posvjedočiti da Bog u njima uistinu daje odgovore, znakove, ali i utjehu.
Ovo su neki Biblijski tekstovi koji su na mene osobno ostavili poseban dojam:
Lk 11, 1-13 Gospodine, nauči nas moliti... koliko li će više nebeski Otac dati Duha Svetoga
Lk 12, 22-34 Ljiljani u polju... vi ste vredniji.
Job 1,21 i Job 38, 1-40 Gol iziđoh iz krila majčina... i moram se pokloniti pred mudrošću Stvoritelja
Ps 103 Njegova ljubav nebesa nadvisuje
Lk 1,26-38 Neka mi bude po tvojoj volji
Iv 11,1-44 Isus zove Lazara da iziđe iz groba

Svatko ima svoj vlastiti put duhovnog rasta. Sjećam se jednom davno, da mi je jedan svećenik na pitanje kako mogu duhovno rasti, rekao da se ne brinem jer Bog će sam naći put do mog srca. Tada sam bila još u srednjoj školi.
Danas, gledajuć u natrag, mogu reći ono što mi je pratiteljica jednom rekla - Bog vidi tvoju patnju, On poznaje tvoje srce - na tebi je samo da ga iskreno tražiš, a ta potraga traje cijeli život. Za ostalo ne brini, Bog će providjeti.


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 22 ožu 2017 14:36 
Odsutan
Novoregistrirani korisnik

Pridružen: 10 tra 2014 18:43
Postovi: 4
Podijelio: 1 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
veliko hvala na postovima i odgovorima,puno su mi pomogli.To sam trebala, :grlim te:


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 22 ožu 2017 16:44 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 25 kol 2016 09:59
Postovi: 397
Lokacija: Dolina suza
Podijelio: 7 zahvala
Zahvaljeno je: 33 zahvala
Samo hrabro Rozalija.Veselim se tvom trazenju.Kao sto sam vec negdje rekao,veselim se jer smo svi u istoj ekipi,istom dresu.Opcenito govoreci svi smo mi radnici na njivama,i uvijek se veselim kad nam pristupi novi radnik sa svojom motikom i lopatom,makar im je jako mala,ili imaju samo drsku,al trude se,kopaju po toj zemlji.Nakraju ce se i sijac i zetelac radovati :D
Takodjer,osim molitve,i razvijanja osobnog odnosa sa Gospodinom jako vazna je Misa i Pricest.Svakim sudjelovanjem,bio ti svjestan toga ili ne ostvarujes tjesniji odnos sa Kristom.Ja se duze vremena trudim ici svaki dan,u pocetku je bilo malo cudno i meni a posebno drugima,sad je to normala svima,i mislim da je u to imalo puno utjecaja u mom odnosu sa Gospodinom.Sjecam se kad mi je u fazama neispunjenih molitvi i svojih unutarnjih bojeva ici na misu bilo isto kao da se idem klanjati Zeusu,gadilo mi se doslovno biti na Misi al jednostavno nisam imao se za sta primiti,potamnila mi je vjera u Isusa i ispravnost takvog zivota,al u dubini srca bujala je nada u njegovu dobrotu i milost.Osjecao sam se da me Gospodin nece ostaviti.Hrvao sam se s njim,govorio sam mu:ti koji silazis s Kriza i radis cuda pogledaj na me,na slugu svoga,cak Ga provocirajuci:Ah Gospodine daj da te vidim na djelu,joj koliko posla za Tebene znam hoces li Ti to moci,jer ja vise ne mogu,ne znam nacina kako da se hrvam sa zivotom.
Veselo je to bilo,jako :b112:


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 27 ožu 2017 20:30 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 25 kol 2016 09:59
Postovi: 397
Lokacija: Dolina suza
Podijelio: 7 zahvala
Zahvaljeno je: 33 zahvala
Imao sam jedan upit na privatnoj poruci,rekoh da cu odgovoriti na forumu,kako sam "razvijao" svoju molitvu.To mi je dalo i za razmisljati da sam opet u nekakvom koktelu,i da bi mi trebalo sustavnije se osvrnuti na svoju molitvu,pa ce mi i to izlaganje i samom pomoci.Mozda pomogne jos nekom,bar jednoj dusu,sad ili za 20god. kako na internetu sve ostaje pa bi se trebalo potruditi.Treba mi vremena da se malo posjetim stvari iz svetackih knjiga pa ne znam kad ce to biti.
Mir u Kristu.


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 28 ožu 2017 21:17 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 08 tra 2015 14:53
Postovi: 395
Podijelio: 1 zahvala
Zahvaljeno je: 11 zahvala
Izgleda da ću biti jeden osoba kojoj sveti Josip ne pomogne po zagovoru. Jos dva dana 30 dnevne molitve. Anikakvog pomaka, Još uvijek nesretno sama


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 29 ožu 2017 21:45 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Pridružen: 17 sij 2017 22:59
Postovi: 21
Podijelio: 1 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Lalelu nisi jedina.....


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 29 ožu 2017 21:49 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 08 tra 2015 14:53
Postovi: 395
Podijelio: 1 zahvala
Zahvaljeno je: 11 zahvala
Salerno napisao:
Lalelu nisi jedina.....


Stonass Bog ne voli


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostOvaj post je obrisan od Salerno na 29 ožu 2017 22:39.
Razlog: Zabuna
PostPostano: 29 ožu 2017 22:39 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Pridružen: 17 sij 2017 22:59
Postovi: 21
Podijelio: 1 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Zaista neznam


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 01 tra 2017 11:09 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Pridružen: 17 sij 2017 22:59
Postovi: 21
Podijelio: 1 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Znam da nas voli....ali nesto ima kada molitvom nemozes od Boga izmolit.....ja sam trazila i trazila vukla za rukav .....isla sam na zivotnu ispovijed jer sam mislila da neki grijeh mozda sprijecava,duhovne obnove,duhovne vjezbe ......dali imam neko prokletstvo neznam,ali kako da i to rijesim ako postoji ima li koja molitva koju bi sama mogla moliti


Vrh
 Profil  
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 124 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]


Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 16 gostiju


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.

Traži prema:
Idi na:  
Pokreće phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpbb.com.hr