www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 28 ožu 2024 09:19

Vrijeme na UTC [LJV]




Započni novu temu Odgovori  [ 261 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: 06 vel 2019 16:43 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 10 kol 2017 10:12
Postovi: 658
Podijelio: 27 zahvala
Zahvaljeno je: 43 zahvala
Billy napisao:
Pet stvari koje bi svaki katolik trebao znati o jogi:

1. Joga je hinduistička tehnika samospasenja.

U nauku joge, čovjekovo spasenje ovisi o tehnikama disanja i položajima tijela. Krši se prva Božja zapovijed: „Ja sam Gospodin Bog tvoj, nemoj imati drugih bogova uz mene.“, jer u jogi se čovjek klanja sebi i odaje počast drugim božanstvima. Ovaj nauk u potpunosti niječe spasenjsku žrtvu Isusa Krista. Jedino Isus Krist, pravi Bog i pravi čovjek jedini je Spasitelj i Otkupitelj svakoga čovjeka. Čovjek sam sebe ne može spasiti niti drugome „darovati“ spasenje.

2. Joga naučava reinkarnaciju.

Reinkarnacija je vjerovanje da se čovjekova duša, nakon smrti i rastave od tijela, seli ponovno na zemlju, u tijelo nekoga drugog čovjeka, životinje, biljke ili minerala. Što kaže nauk Katoličke Crkve:
Svaki čovjek već od časa smrti, (u posebnom sudu koji mu život stavlja u odnos prema Kristu), prima u svojoj besmrtnoj duši vječnu nagradu ili kaznu: 1. ili treba proći kroz čišćenje, 2. ili će neposredno ući u nebesko blaženstvo, 3. ili će se odmah zauvijek osuditi. (Katekizam Katoličke Crkve 1022)

3. Joga je sredstvo rasta u sebičnosti i egocentrizmu.

Usredotočenost na vlastito tijelo i psihu osnovni su elementi joge. U okrenutosti prema sebi raste induvidualizam, zanemaruje se bližnji i zamagljuje vrijednost zajedništva. Isus nam ostavlja svoju zapovijed: „Po ovom će znati da ste moji učenici: ako budete imali ljubavi jedni za druge.“ (Iv 13, 34-35.), ili kao što nas Petar potiče u svojoj
Poslanici: „Budite svi jednodušni, puni suosjećnja i bratske ljubavi, milosrdni, ponizni!“ (1Pt 3, 8.) Od ovakvog nauka joga je kilometrima daleko.

4. Joga nije samo tjelovježba, ona je prvenstveno svjetonazor.

Opasnost joge je upravo u tome, da se prikriva pod vidom rekreacije i tjelovježbe. Tjelesna dimenzija joge (položaji tijela i tehnike disanja) neodvojiva je od duhovne pozadine. Kršćanin u jogi ne može samo „vježbati“ a da svoju dušu ne izlaže djelovanju duhovnih sila. Joga nije i ne može biti samo rekreacija.

5. Joga uništava odnos sa Bogom i daje lažni mir.

Svaki kršćanin koji prakticira jogu sa vremenom gubi vjeru u pravoga Boga – Isusa Krista a njegovo srce hladi se prema Crkvi i sakramentima. Pravi, duboki i istinski mir koji daje samo Bog, zamjenjuje se lažnim, prividnim mirom koji daje đavao. Čovjek tako raste u sebeljublju uvjeravajući samoga sebe da je sa njime sve u redu.

Odakle vadiš sve ovo?Znači,netko se dobro pomučio upoznati i trenirati jogu da bi došao do ovakvih zaključaka.Objasnila sam ti moje bavljenje jogom,i previše.Ako to ne kužiš,već mi skidaš tu neke citate,apsurdno je više objašnjavati.A ovo što bi svaki katolik trebao znati o jogi,ne treba mi nitko pisati i učiti me,znam podosta."Kršćanin u jogi ne može samo "vježbati"a da svoju dušu ne izlaže djelovanju duhovnih sila.Joga nije i ne može biti samo rekreacija."E,pa,može je samo vježbati i može biti samo rekreacija!Zar moram ponavljati?Dat će ti doktor vježbe za kralježnicu,nećeš ni znati da su iz joge.Odakle takvi citati i takav strah?Valjda da ne bi uzoran katolik probao neku vježbu joge,pa ga zanese,pa pobjegne iz stada i postane,što ja znam,budist,hinduist...Ali onaj tko to želi,ići će svojim pravcem,ovako ili onako.Mislim da se oni ne zamaraju nama pa ne moramo ni tražiti demone u svemu.


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 06 vel 2019 18:47 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Pridružen: 10 lip 2008 20:55
Postovi: 3438
Lokacija: Santa Fe (New Mexico)
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 72 zahvala
francesco1 napisao:
Ta inflacija istočnjačkih tehnika i sveg ostalog sta je stiglo jer je svijet postao globalno selo,i ne bi bio problem za kršćanstvo da mi kršćani ne živimo svoju vjeru na način na koji je živimo.
I svaka čast fra.Blaževiću i inim šta se bave tom tehnikom ali pričati da preko Harry Pottera ili igre D&D ulaze demoni u našu djecu su čiste besmislice.Da znamo prenijet i odgajat djecu u krščanskom duhu puno jači vragovi ne bi mogli našoj djeci ništa.A kako ćemo prenijet,kada i sami živimo lažno kršćanstvo.
To je najveći problem krize u KC,trulež i nas vjernika i klera.

Iz čiste dosade, malo sam čitao stare teme Franc. Na temi "Crkvena dogma" stoje ova dva posta, citiram;


kristian napisao:
Kad su nastale dogme?
Ako su tako bitne,zašto nisu bile bitne kršćanima u drugom stoljeću!??I kasnije!
Oni do njih nisu držali,jer ih nije bilo!
Gdje je onda ono Isusovo:"Ljubi Boga i bližnje svoje i bit ćeš spašen!"
Jesu li dogme iznad te dvije zapovjedi?

Samuel napisao:
Dogme nastanu onda kada neki heretik,kao ti, dovede neku istinu u pitanje!!
Tako da je nešto dogma oduvijek, samo se to tako još ne zove. Kužiš!!
I nemoj širiti svoje mudrolije na katoličkom forumu! Odi šetaj pudla i odi na čaj kod prijatelja i koju minutu protestiranja!!

Tipični Sami! Slika Uvijek pronađe način da veli ono kaj misli a da pritom uspije nasmijati sve ostale. Kaj mislim reći?! Potaknut tim postovima išao sam "prekapati" po dogmama katoličke Crkve. Si ti Franc znal da je Crkva proglasila čak 426 dogme?! :shock: Znal sam da ih je puno, no da ih je toliko puno sam stvarno ni znal. :l30: Koliko je tek bogohulnih teza osuđeno u Denzingeru?! Stotine. Očito se Crkva morala osigurati na neki način kad su ljudi počeli misliti svojom glavom. :lol: Sam to navek govoril: kad počneš misliti svojom glavom to ni dober znak. :lol: Vratimo se na tvoj post. Kakve to veze ima sa napisanim?! Između tih 426 dogmi jedna glasi ovako;


The Devil posesses a certain dominion over mankind by reason of Adam's sin. (De fide.)


Kak sam ni znal da postoje čak 426 dogme, bome sam niti ni znal da postoji ta dogma. Mislim, da je točno tak definirana. Kažeš, citiram;

francesco1 napisao:
Da znamo prenijet i odgajat djecu u krščanskom duhu puno jači vragovi ne bi mogli našoj djeci ništa.A kako ćemo prenijet,kada i sami živimo lažno kršćanstvo.
To je najveći problem krize u KC,trulež i nas vjernika i klera.

Ne znamo Franc i nemremo. Mislim, možemo ali nemremo. Sad se tu uklapa ta dogma;


The Devil posesses a certain dominion over mankind by reason of Adam's sin. (De fide.)



Od Adama pa do danas, svako doba ima svoje Pokemone, Harry Pottere i joge. Najmanji problem su pokemoni, Harry Potter, joga i feng sung (kaj god da ovo posljednje značilo). Pravi problem jest u ovom kaj si napisal, citiram;


francesco1 napisao:
Da znamo prenijet i odgajat djecu u krščanskom duhu puno jači vragovi ne bi mogli našoj djeci ništa.A kako ćemo prenijet,kada i sami živimo lažno kršćanstvo.
To je najveći problem krize u KC,trulež i nas vjernika i klera.

Nažalost, ne znamo i nemeremo odgajat djecu u kršćanskom duhu. Niti su to naši roditelji znali, niti pa njihovi roditelji. Drugim riječima, u svakom dobu zla koliko hoćeš. Bez obzira na tehnologiju ili bilo šta drugo.



Lakše je pronaći put do Mjeseca nego put čovjeka do samoga sebe. Joseph Ratzinger "Vjera i budućnost"


Čovjek može izaći na kraj sa svime, samo ne sa samim sobom. Dietrich Bonhoeffer "Otpor i predanje"




Na to mislim Franc kad pišem post. Na to šta govore Joseph Ratzinger i Dietrich Bonhoeffer. Ili kad Sv. Pavao kaže;


Rim 7,24 Jadan li sam ja čovjek! Tko će me istrgnuti iz ovoga tijela smrtonosnoga?

Rim 7,19 Ta ne činim dobro koje bih htio, nego zlo koje ne bih htio - to činim.



Sa ovim riječima se svaki katolik susreo valjda deset tisuća puta. Nej me krive razmeti. Pozvani smo na svetost. Trebali bi bolje i morali bi bolje. Dobili smo milost da smo katolici, imamo na raspolaganju sakramente, imamo svaki dan dovoljno milosti od Boga da izvršimo ono šta bi trebali izvršiti, pa opet, unatoč svemu tome, svi manje-više zakazujemo. Moreš to na neki suvisli način objasniti?! Ja nemerem, ali mi ona spomenuta dogma dosta toga ukazuje. Zato je sam Bog morao intervenirati u ljudsku povijest. Mi smo problem detektirali. Točno je tako kako si u postu napisao. Ali kako se sad pomaknut s toga ako se čitav ljudski rod, od Adama do nas, nije duhovno pomaknuo nekoliko milimetara?! Istina jest da kako svako doba ima svoje jede i beznađe prevladano grijehom, tako i svako doba ima svoje svece, čega smo svjedoci. Rijetki su oni koji "zabljesnu", većina nas je upravo onakva kakva ne bi smjela biti - osrednja (ili još gora od toga). Kad god gledam cjelokupnu situaciju u svijetu, samo od sebe se nameće ono šta govori John Henry Newman;


Kao što postoje razni oblici ludila kojim je poremećen razum, tako ima i raznih oblika onoga još goreg ludila, a to je grijeh. U duševnoj bolnici možemo vidjeti razne oblike poremećaja, a tako je i cijeli ovaj svijet golema ludnica, u kojoj su pacijenti doduše dovoljno oštroumni u stvarima ovoga svijeta, no u duhovnima su na ovaj ili onaj način ludi. John Henry Newman "Iščekivanje Krista"


Kaže: "tako je i cijeli ovaj svijet golema ludnica." Bome je u pravu! :) Što se vidi iz priloženog, a vidi se i iz ovog;


1 Iv 1,8 Reknemo li da grijeha nemamo, sami sebe varamo i istine nema u nama.

Rim 11,32 Jer Bog je sve zatvorio u neposlušnost da se svima smiluje.



To je ujedno naša nada. To je oduvijek naša nada. Da se svima smiluje. Razmeš me Franc na kaj mislim?! Razmeš kaj hoću reći?!




p.s.

Ps 62,10 Sinovi su ljudski samo dašak, laž su djeca čovječja: svi da stanu na tezulju, od daha bi lakši bili.


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 06 vel 2019 19:41 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 01 ruj 2012 14:15
Postovi: 902
Podijelio: 18 zahvala
Zahvaljeno je: 59 zahvala
IZMEĐU NEBA I ZEMLJE napisao:
Billy napisao:
Pet stvari koje bi svaki katolik trebao znati o jogi:

1. Joga je hinduistička tehnika samospasenja.

U nauku joge, čovjekovo spasenje ovisi o tehnikama disanja i položajima tijela. Krši se prva Božja zapovijed: „Ja sam Gospodin Bog tvoj, nemoj imati drugih bogova uz mene.“, jer u jogi se čovjek klanja sebi i odaje počast drugim božanstvima. Ovaj nauk u potpunosti niječe spasenjsku žrtvu Isusa Krista. Jedino Isus Krist, pravi Bog i pravi čovjek jedini je Spasitelj i Otkupitelj svakoga čovjeka. Čovjek sam sebe ne može spasiti niti drugome „darovati“ spasenje.

2. Joga naučava reinkarnaciju.

Reinkarnacija je vjerovanje da se čovjekova duša, nakon smrti i rastave od tijela, seli ponovno na zemlju, u tijelo nekoga drugog čovjeka, životinje, biljke ili minerala. Što kaže nauk Katoličke Crkve:
Svaki čovjek već od časa smrti, (u posebnom sudu koji mu život stavlja u odnos prema Kristu), prima u svojoj besmrtnoj duši vječnu nagradu ili kaznu: 1. ili treba proći kroz čišćenje, 2. ili će neposredno ući u nebesko blaženstvo, 3. ili će se odmah zauvijek osuditi. (Katekizam Katoličke Crkve 1022)

3. Joga je sredstvo rasta u sebičnosti i egocentrizmu.

Usredotočenost na vlastito tijelo i psihu osnovni su elementi joge. U okrenutosti prema sebi raste induvidualizam, zanemaruje se bližnji i zamagljuje vrijednost zajedništva. Isus nam ostavlja svoju zapovijed: „Po ovom će znati da ste moji učenici: ako budete imali ljubavi jedni za druge.“ (Iv 13, 34-35.), ili kao što nas Petar potiče u svojoj
Poslanici: „Budite svi jednodušni, puni suosjećnja i bratske ljubavi, milosrdni, ponizni!“ (1Pt 3, 8.) Od ovakvog nauka joga je kilometrima daleko.

4. Joga nije samo tjelovježba, ona je prvenstveno svjetonazor.

Opasnost joge je upravo u tome, da se prikriva pod vidom rekreacije i tjelovježbe. Tjelesna dimenzija joge (položaji tijela i tehnike disanja) neodvojiva je od duhovne pozadine. Kršćanin u jogi ne može samo „vježbati“ a da svoju dušu ne izlaže djelovanju duhovnih sila. Joga nije i ne može biti samo rekreacija.

5. Joga uništava odnos sa Bogom i daje lažni mir.

Svaki kršćanin koji prakticira jogu sa vremenom gubi vjeru u pravoga Boga – Isusa Krista a njegovo srce hladi se prema Crkvi i sakramentima. Pravi, duboki i istinski mir koji daje samo Bog, zamjenjuje se lažnim, prividnim mirom koji daje đavao. Čovjek tako raste u sebeljublju uvjeravajući samoga sebe da je sa njime sve u redu.

Odakle vadiš sve ovo?Znači,netko se dobro pomučio upoznati i trenirati jogu da bi došao do ovakvih zaključaka.Objasnila sam ti moje bavljenje jogom,i previše.Ako to ne kužiš,već mi skidaš tu neke citate,apsurdno je više objašnjavati.A ovo što bi svaki katolik trebao znati o jogi,ne treba mi nitko pisati i učiti me,znam podosta."Kršćanin u jogi ne može samo "vježbati"a da svoju dušu ne izlaže djelovanju duhovnih sila.Joga nije i ne može biti samo rekreacija."E,pa,može je samo vježbati i može biti samo rekreacija!Zar moram ponavljati?Dat će ti doktor vježbe za kralježnicu,nećeš ni znati da su iz joge.Odakle takvi citati i takav strah?Valjda da ne bi uzoran katolik probao neku vježbu joge,pa ga zanese,pa pobjegne iz stada i postane,što ja znam,budist,hinduist...Ali onaj tko to želi,ići će svojim pravcem,ovako ili onako.Mislim da se oni ne zamaraju nama pa ne moramo ni tražiti demone u svemu.


Može li na smokvi rodit grožđe?
Tako i joga. Ona je loša i ne može ništa dobro činiti katoliku.
Stalno se opravdavaš a i dalje griješiš.
I Eva se opravdavala...


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 06 vel 2019 19:56 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 01 ruj 2012 14:15
Postovi: 902
Podijelio: 18 zahvala
Zahvaljeno je: 59 zahvala
Je li joga doista gimnastika za postizanje zdravlja? Zašto je neprimjerena za kršćane? Što biste vi kao stručnjak, dobro poznavajući učinke joge, preporučili svim roditeljima? Trebaju li biti zabrinuti? Treba li svoju djecu slati na takve programe? Što je zapravo joga? Koje su posljedice?

Odgovore na pitanja za laudato.hr dao je fra Josip Blažević, OFMConv.



Na sajmu religija

Živimo u demokratskom društvu u kojemu je, hvala dragom Bogu, svakomu dopušteno vjerovati u što ga volja i prikloniti se vjerovanju u skladu s vlastitom savješću. To pravo treba poštivati i svim ga zakonitim sredstvima braniti. Kao preduvjet pravilnog i slobodnog izbora, međutim, presudno je važna točna i objektivna informacija o proizvodu koji se nudi kako ne bi, prema onoj narodnoj, "kupili mačka u vreći".

U lepezi ponuda koje ste naveli, među ostalima, na programu je i joga. Njezina ponuda, pretpostavljam, otkriva da za njome postoji i potražnja. Na tržištu vrijede zakoni ponude i potražnje. Pa tko voli, neka izvoli.

Ono s čime se susrećemo na Zapadu, mislim pri tome i na Hrvatsku, jest agresivno nametanje joge kao tehnike za postizanje zdravlja ili, nerijetko, obične gimnastike. Prije nekoliko godina bilo je u Hrvatskoj pokušaja i da ju se prikriveno "prošverca" u škole. Pri tome prevladavaju određeni (politički) lobiji i interesne skupine a nipošto znanstveni argumenti. Umjesto argumentima služi se moću. Nema javne rasprave. Ako se netko usprotivi odmah je etiketiran kao zaostao, primitivan, glup. To su argumenti iz torbe ideologa joge.

Koliko je apsurdna teza da je joga puka gimnastika i/ili samo tehnika za postizanje zdravlja svjedoči već i sama činjenica njezinog podrijetla. Joga se razvila u Indiji. Koliko uspješnih svjetskih sportaša potječe iz Indije? Jesu li Indijci zdraviji, napredniji, prosperitetniji od Zapadnjaka koji ne vježbaju jogu? Treba li to dokazivati?


Mit o jogi kao sredstvu za postizanje "dugovječnosti" i "savršenoga zdravlja"

Dopustite mi samo nekoliko činjenica koje razbijaju mit o dugovječnosti i savršenom zdravlju što ih određeni lobiji pripisuju jogi. Najslavniji guru 19. stoljeća Sri Ramakrishna (1838.-1886.) umro je od raka u pedesetoj godini života. Glasoviti bhagavan Sri Ramana Maharishi (1879.-1950.) umro je od sarkoma, osobito teškog oblika raka. Slavni indijski pandit Swami Vivekananda (1863.-1903.) koji je prvi učenja joge donio u Ameriku umro je u 39. godini života. Glasoviti guru Sai Baba (1926.-2011.), koji je sebe proglasio većim i od samoga Isusa Krista i prorekao da će umrijeti 2022. godine, a reinkarnirati se 2030. godine, umro je 11 godina ranije. Slavni guru, popularan u Hollywoodu, avatar Meher Baba (1894.-1969.), prosvjetljenje doživio kad je u djetinjstvu poljubila žena-mistik, posljednjih 30 godina života nije govorio. Najavio je da će prije fizičke smrti reći nešto sudbonosno za našu civilizaciju. Umro je kako je i živio, bez riječi. Nije li i ovih nekoliko najslavnijih Indijskih pandita i avatara dokaz da joga ne ispunja ono što obećava? Zakonima smrti svi smo jednako podložni, pa i bogovi Indije!


Mit o "znanstvenosti" joge

Švicarski psihijatar C.G.Jung svojedobno je rekao da neka religiozna tehnika koja se predstavlja kao "znanstvenom" na Zapadu ima zagarantiran uspjeh. Pri tome je mislio na jogu. Joga se na Zapadu sustavno predstavlja "znanstvenom". Nikada nitko, međutim, nije obrazložio u čemu se sastoji njezina "znanstvenost". Ako otvorite knjige o jogi bilo kojeg njezinog učitelja susrest ćete se s pojmovima kao što su karma, samsara, reinkarnacija. Ako mi ne vjerujete slobodno posegnite za bilo kojom od njih. Od Vivekanandine do Svamijeve ili Maharishijeve, sve vrve filozofsko-religijskom terminologijom. Makar se Svamiji za jednog boravka u Hrvatskoj zaklinjao u znanstvenost joge izjavio je da joga bez mantre vrijedi koliko i tijelo bez duše. Pošteno je stoga priznati, joga nije znanstvena tehnika, a onaj koji tvrdi suprotno ili ne zna što je znanost ili - laže. Ako je u zabludi treba ga poučiti.


Što je joga?

Potrebno je najprije odrediti narav joge. Oslobodimo se bilo kakvih predrasuda i lobiranja, polemike "za" i "protiv". Hinduizam ćemo najjednostavnije razumjeti kroz njegovih pet osnovnih pojmova. Život se odvija ciklički, u krugu koji se zove samsara. Njemu su podložni životi ljudi, životinja i bogova. Samsaru možemo zamisliti kao veliki kotač kojega pokreće "motor" naših dijela, dobrih ili loših, zvan karma. Svijet u kojemu živimo je iluzoran, prividan, a to se naziva maya. Istinska stvarnost je nirvana, najbliži joj je pojam "nebo" u kršćanstvu iako se s nebom ne može poistovjetiti, predstavlja stanje oslobođenja (moksu).

Smisao života je zaustaviti motor karme, kako bi se izašlo iz ciklusa samsare, i postigla nirvana, a sredstvo za postizanje izbavljenja (mokša) zove se joga. Joga predstavlja srž hinduizma. Nema hinduizma bez joge niti joge bez hinduizma. Da su kršćanski misionari u Indiji uspjeli kristijanizirati jogu Indija bi danas bila kršćanska zemlja. Umjesto toga indijski gurui jogiziraju Zapad uvjereni da je Zapad previše materijalan i da mu je potrebna joga dok je, zauzvrat, Indiji potreban novac zapadnjaka. Gurui, ne budimo u sudu prema njima tako strogi, dolaze na Zapad s dobrim namjerama, i tu im nemamo što prigovoriti. Oni su misionari. Bibliju često poznaju bolje od mnogih kršćana. Ali to ne mijenja status joge koja pripada drugom duhovnom miljeu i filozofiji koja nije komplementarna s kršćanstvom nego njegova alternativa, povratak u primitivne razine religioznosti, ma koliko gurui i sinkronizirani lobiji govorili suprotno. Već i najrasprostranjenija hatha joga nije svjetonazorski neutralna, kako ju se voli predstavljati, na što upućuje i sam njezin pojam, sastavljen od dviju riječi, ha – tha, koje označavaju Sunce i Mjesec, u kineskoj filozofiji Yin i Yang, muško i žensko, dva kanala - Idu i Pingalu.

Već smo na vratima tantričke antropologije na bazi čakri s kojom se praktikant joge upoznaje kroz obične tehnike disanja (pranayanu) kako bi postigao jedinstvo Šive (počiva u krunskoj čakri) i Šakti (u najnižoj, muladhara čakri). Terminološki, joga označava jaram, spregu, ima veze s kroćenjem, označava svojevrsno trapljenje, askezu, određene moralne vrijednosti koje se mogu uspoređivati i s Božjim zapovijedima u kršćanstvu, ali to nije sve.

Joga u svome finalnom dijelu teži postizanju jedinstva, sjedinjenja subjekta i objekta, atmana i brahmana, filozofskim rječnikom, monizmu. Uvaženi ekspert za komparativnu povijest religija Mirča Elijade razliku između kršćanstva i joge opisao je riječju enstaza. Dok kršćanstvo teži ekstazi, izlasku iz sebe i otvorenošću prema drugome (primjer je Majka Terezija u Indiji), joga predstavlja enstazu, izoliranost od svijeta u svijet vlastite psihe. Indija je zemlja koju su njezine religije s kastinskim sustavom paralizirale, orijentirani na vlastito samospasenje potpuno su zapostavili brigu za svijet.


Štetnost joge?

C.G. Jung je upozoravao da joga nije primjerena zapadnjacima jer da je nesvjesno zapadnjaka konstituirano drugačije od nesvjesnoga istočnjaka. Ono što odgovara jednome podneblju ne znači da odgovara i drugome, štoviše, upozoravao je i na psihičke opasnosti koje se skrivaju u presađivanju joge sa Istoka na Zapad, naročito bez određene inkulturacije. Osobitu opasnost skriva kundalini joga.

Treba uz to dodati da se joga u Indiji vježba godinama, čitav život, pa i više života ukrug, prema učenju o reinkarnaciji, dok mi na Zapadu imamo "recikliranu" jogu koju podučavaju učitelji diskutabilne kompetencije. Ali više od psihičkih trauma koje može prouzročiti joga, u nekim vrstama joge (poput kundalini joge) može doći i do uplitanja okultnih sila, ja bih naglasak stavio na neprimjerenost joge za kršćane. U Indiji ne postoji medicinska joga! U Indiji je bolest posljedica loše karme iz prijašnjih života. Joga za postizanje zdravlja ili relaksaciju, reciklirana je joga, amerikanizirana, što ju je iznjedrio potrošački mentalitet zapadnoga čovjeka u ambijentu New agea. Joga je sveta hinduistička tehnika samospasenja, a ne gimnastika za postizanje zdravlja.

Poznati tantrički autor Artur Avalon fenomen s jogom na Zapadu naziva prostituiranjem joge i njezinom profanizacijom. Jer je ona za Indijce sveta stvar kojoj se posvećuju čitav život kako bi postigli izbavljenje (mokšu) iz ciklusa samsare.

Zapanjujuće je kako, poput nojeva koji guraju glavu u pijesak, mediji ne žele čuti argumente koji potvrđuju da je joga religiozna tehnika. Joga je istočnjačka nekršćanska tehnika. Postoje i istočnjačke kršćanske tehnike. Njih nitko niti ne spominje a imaju određenih sličnosti s jogom, kao što je hezihastička molitva. No ona je, kao i joga, teško provediva u zapadnjačkom stilu života. Možda nekom indijskom guruu može biti svojstveno provesti ostatak života u meditaciji pod krošnjom nekog stabla kontrolirajući autonomne vegetativne funkcije koje je stavio pod kontrolu volje, ali jednom zapadnjaku takav je oblik života nepojmljiv, štoviše, i apsurdan. I što ako se, uslijed rastresenosti, vegetativne funkcije otmu voljnoj kontroli?


Preporuka kršćanima

Joga je postala modom koju mediji agresivno nameću. Upadljivo je da i crtić "Ledeno doba", koji trenutno igra u kinima, nije propustio najmlađoj dobi progurati pojam joge. Fenomenu treba pristupiti razborito i trezveno. Ne treba jogu demonizirati. Ona je dio jedne kulture i religije, i ne samo jedne, korijeni joj sežu u davnu prošlost, i kao takvu treba ju respektirati.

U kontekstu međureligijskog dijaloga Crkva čak povjerava biskupima mogućnost, ako to okolnosti opravdavaju, da misionarima daju dopuštenje, u svrhu zbližavanja s domicilnim stanovništvom Indije, da se u svrhu priprave na zajedničku molitvu koriste nekim elementima iz joge, kao što su položaji tijela ili tehnike disanja, ali ih pri tome treba lišiti njihovog nekršćanskog sadržaja i finalne usmjerenosti kojoj u središtu treba biti Isus Krist.

No, nama u Hrvatskoj, koji se nemamo s kime bratimiti, ni voditi međureligijski dijalog s hindusima, joga koja ne služi postizanju zdravlja ni dugovječnosti, to smo potkrijepili primjerima, a nije ni znanstvena, čemu uopće služi? Zašto bi ju uopće vježbali? Koji su stvarni motivi vježbanja joge? Ne postoje li druge tehnike, poput pilatesa, primjerenije za istezanje mišića?

Ne treba s uma smetnuti općepoznatu činjenicu da je bilo kakva briga za zdravlje bolja od nikakve. Odnosno, da sve religije imaju i terapijska svojstva. Ali to ništa ne govori o njihovoj pravovjernosti. Mantranje ili molitva krunice, na terapijskoj razini, mogu imati jednake učinke. Naravno da kršćanin nema potrebe posezati za mantrom kada iste učinke pruža i moljenje krunice. I da nije tako kršćanin ne bi posezao za mantrom.

Ali smisao religije nije postizanje zdravlja, nego spasenja. S tom svrhom rodila se i joga. Umjesto bilokakvog diskreditiranja joge želim je uzeti u obranu i pridati joj pravo mjesto s kojeg ju je zapadnjački potrošački mentalitet sunovratio. I pomoći kršćanima da otkriju svoj kršćanski identitet kojemu ne priliči koketiranje s drugim bogovima koji to i nisu. Jogu prepustimo onima koji za bolje ne znaju, a mi otkrijmo blagodati kršćanske meditacije i kontemplacije.

Čak je i C.G. Jung rekao da zapadnjacima istočnjačka joga nije potrebna, da zapadnjaci imaju vlastitu jogu. Mislio je na duhovne vježbe sv. Ignacija Loyole.

Puno je kršćana koji kroz istočnjačke tehnike, jogu i transendentalnu meditaciju, tragaju za dubljim duhovnim iskustvima, a da nikada nisu okusili blago kršćanske meditacije, još manje kontemplacije.


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 07 vel 2019 07:56 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 25 kol 2016 09:59
Postovi: 397
Lokacija: Dolina suza
Podijelio: 7 zahvala
Zahvaljeno je: 33 zahvala
Hvala ti Fran na tvom postu.Ne znam da li ti je bila namjera ali neke stvari si me pogodio u samu srž.
Čemu sve to,kada se danima,tjednima i godinama osjećaš ko sv.Pavao: Jadan li sam ja čovjek! Tko će me istrgnuti iz ovoga tijela smrtonosnoga?..
Čemu sve to dragi Fran?Čemu?
Kada nadjem vremena rado ću se osvrniti na to pitanje i pokusat napisati što zapravo u mom duhovnom životu me muči.
:b112:


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 07 vel 2019 17:15 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 10 kol 2017 10:12
Postovi: 658
Podijelio: 27 zahvala
Zahvaljeno je: 43 zahvala
Zašto se Blažević uhvatio toga?Ma zamisli,gleda koliko je netko živio i referira se na to,nisko mi to izgleda.Ka,ono,pilates je o.k.Ma daj?Zar je završio kineziologiju?Pa briga te hinduse za nas,žive svoj život,svoju vjeru,jedini im je krimen što nisu pokršteni.Ne vjerujem da netko od njih proučava naše tehnike i komentira,kao ni vjeru.A glede toga,počinje se,ne baš u zadnje vrijeme,malo ranije,upotrebljavati i u kršćanstvu meditacija.Pa imamo molitve meditacije,meditacije na molitvu,kako meditirati uz "Oče naš"i ine druge molitve...To vidjeh na mnogo mjesta,od različitih autora(katoličkih).Pa i meditacija je bila"istočnjački izum",no,eto,ako ne možemo pobijediti neprijatelja,integrirajmo ga...Možda tako bude i sa jogom,joga vježbe za katolike...šalim se.No,već sam dovoljno puta pojasnila da ne mislim buditi kundalini nit išta slično i nema potrebe praviti bauk od nekoliko istezanja,rastezanja...zato jer ih zovu joga.


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 08 vel 2019 20:02 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 01 ruj 2012 14:15
Postovi: 902
Podijelio: 18 zahvala
Zahvaljeno je: 59 zahvala
IZMEĐU NEBA I ZEMLJE napisao:
Zašto se Blažević uhvatio toga?Ma zamisli,gleda koliko je netko živio i referira se na to,nisko mi to izgleda.Ka,ono,pilates je o.k.Ma daj?Zar je završio kineziologiju?Pa briga te hinduse za nas,žive svoj život,svoju vjeru,jedini im je krime?n što nisu pokršteni.Ne vjerujem da netko od njih proučava naše tehnike i komentira,kao ni vjeru.A glede toga,počinje se,nme baš u zadnje vrijeme,malo ranije,upotrebljavati i u kršćanstvu meditacija.Pa imamo molitve meditacije,meditacije na molitvu,kako meditirati uz "Oče naš"i ine druge molitve...To vidjeh na mnogo mjesta,od različitih autora(katoličkih).Pa i meditacija je bila"istočnjački izum",no,eto,ako ne možemo pobijediti neprijatelja,integrirajmo ga...Možda tako bude i sa jogom,joga vježbe za katolike...šalim se.No,već sam dovoljno puta pojasnila da ne mislim buditi kundalini nit išta slično i nema potrebe praviti bauk od nekoliko istezanja,rastezanja...zato jer ih zovu joga.


Blažević se nije ulovio nečeg bez razloga.
Velik je problem biti nekršten.
Meditacija u kršćanstvu nije novost.
Što je Isus radio 40 dana u pustinji?
Duhovne vježbe Ignacija Loyolskog su meditacije.
To nije ni slično poganskim mantranju sa istoka.
Ti se igraš sa šibicama. Pazi da ne izgori ti duša.

Tvoja obrana joge me podsjeća na Jehovinih svjedoka koji brani svoju vjeru. On misli da je vjernik, ali koje li koristi kad krivo vjeruje.
To to je ko čovjek koji treba doći na cilj ali nema kompas ni sat da se orjentira pa se uzda u sebe i svoje nahođenje. Koje su šanse da dodje gdje treba u točno vrijeme? Tako i ti. Kockaš se a vječnost je u pitanju.


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 08 vel 2019 22:50 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 17 tra 2018 20:10
Postovi: 287
Podijelio: 5 zahvala
Zahvaljeno je: 18 zahvala
Mislim,Billy,da se uzalud mucis da ovu zenu vratis na pravi put. Pruza preveliki otpor. Cudim se zasto Isus nije svoje apostole ucio kako treba vjezbati jogu. Ali ih je zato ucio kako moliti i postiti. Molitva i pokora su dva stupa duhovnog zivota ili,kako je netko lijepo rekao,dva krila po kojima se covjek uzdize Bogu. Svecima nije bila potrebna nikakva joga,ali su se vjezbali u krepostima. Dobro je rekao apostol Pavao: 'Tjelesno vjezbanje malo koristi,a poboznost je za sve korisna.' Post je mnogo bolji od joge,a molitva posvecuje covjeka. Post obuzdava zivotinjske nagone u covjeku i uzdize ga prema Bogu,daje izvanrednu duhovnu snagu i veliku mentalnu bistrinu,post je zadovoljstina za uvrede Boga i zrtva kojom se postize milost Bozja,post popravlja raspolozenje,poboljsava pamcenje,izostrava sva osjetila,obnavlja i tjelesno i dusevno zdravlje. Post je najstarije,najprirodnije i najdjelotvornije ljekovito sredstvo za koje zna ovaj svijet. Cini se paradoksalno,ali kad se zivotinje drze na minimalnoj prehrani zive puno duze nego zivotinje koje se hrane ad libitum. U jednom eksperinentu stakori koji su svaki drugi dan postili zivjeli su cak 83% duze od stakora koji su svakodnevno jeli. To dovoljno govori kolika je snaga posta. Post je,dakle,puno bolji od joge i zato ga svima preporucujem,a jogu naprotiv ne bih nikome preporucio.


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 08 vel 2019 23:33 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 01 ruj 2012 14:15
Postovi: 902
Podijelio: 18 zahvala
Zahvaljeno je: 59 zahvala
Bonifacije napisao:
Mislim,Billy,da se uzalud mucis da ovu zenu vratis na pravi put. Pruza preveliki otpor. Cudim se zasto Isus nije svoje apostole ucio kako treba vjezbati jogu. Ali ih je zato ucio kako moliti i postiti. Molitva i pokora su dva stupa duhovnog zivota ili,kako je netko lijepo rekao,dva krila po kojima se covjek uzdize Bogu. Svecima nije bila potrebna nikakva joga,ali su se vjezbali u krepostima. Dobro je rekao apostol Pavao: 'Tjelesno vjezbanje malo koristi,a poboznost je za sve korisna.' Post je mnogo bolji od joge,a molitva posvecuje covjeka. Post obuzdava zivotinjske nagone u covjeku i uzdize ga prema Bogu,daje izvanrednu duhovnu snagu i veliku mentalnu bistrinu,post je zadovoljstina za uvrede Boga i zrtva kojom se postize milost Bozja,post popravlja raspolozenje,poboljsava pamcenje,izostrava sva osjetila,obnavlja i tjelesno i dusevno zdravlje. Post je najstarije,najprirodnije i najdjelotvornije ljekovito sredstvo za koje zna ovaj svijet. Cini se paradoksalno,ali kad se zivotinje drze na minimalnoj prehrani zive puno duze nego zivotinje koje se hrane ad libitum. U jednom eksperinentu stakori koji su svaki drugi dan postili zivjeli su cak 83% duze od stakora koji su svakodnevno jeli. To dovoljno govori kolika je snaga posta. Post je,dakle,puno bolji od joge i zato ga svima preporucujem,a jogu naprotiv ne bih nikome preporucio.


Slažem se potpuno. Joga je zamka za naivne jer u konačnici od nje nema koristi.
Sjećam se prijateljice koja je toliko bila oduševljena jogom i meditacijom, sa tavim zanosom usporedila kako je to super za razliku od Crkve i pričesti kada ništa ne osjetiš.
Najvažnija zadaća svake osobe je spas duše.
Putem joge Sotona ulazi u ljudsku dušu.
http://www.zuparemete.net/MATERIJALI_PDF/16_OPREZ_JOGA.pdf


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 09 vel 2019 09:56 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 17 tra 2018 20:10
Postovi: 287
Podijelio: 5 zahvala
Zahvaljeno je: 18 zahvala
Ovo si jako dobro rekao,Billy:" Najvaznija zadaca svake osobe je spas duse". Uistinu,u paklu nam nista nece koristit ni svi uzici ovog svijeta ni slava ni moc ni bogatsvo ni ugled ni tjelesna ljepota...Sv.Ivan Bosko je lijepo rekao:"Tko spasi dusu sve je spasio,a tko izgubi dusu sve je izgubio." Nije mi nikako jasno kako to danas vecina katolika ne moze shvatit.


Vrh
 Profil  
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 261 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]


Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 14 gostiju


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.

Traži prema:
Idi na:  
Pokreće phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpbb.com.hr