www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 28 ožu 2024 22:15

Vrijeme na UTC [LJV]




Započni novu temu Odgovori  [ 159 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 16  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: 09 stu 2019 00:34 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 05 pro 2018 15:23
Postovi: 638
Podijelio: 26 zahvala
Zahvaljeno je: 11 zahvala
Čini mi se da je Kristovim slugama uvijek vrlo korisno i prikladno govoriti o čistoći ... jer djeca Crkve, nakon što su se obukla u Krista, moraju, prije svih drugih dobara, zadobiti čistoću.

Sveti Ivan Zlatousti


Slika


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 09 stu 2019 14:27 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 05 pro 2018 15:23
Postovi: 638
Podijelio: 26 zahvala
Zahvaljeno je: 11 zahvala
Karakteristično je međutim da u određenim kršćanskim krugovima postoji strah da se krivo seksualno ponašanje označi kao „grijeh“. Radije se govori o „zabludi“, o „slabosti“, o „zbunjenosti“. Sve su to riječi koje izbjegavaju izričito upućivanje na Boga, koji bi trebao upravljati ljudskim djelovanjem.

Ne smijemo s visoka bezbrižno gledati na pomutnju misli jer upravo na to nas navodi vrag čije djelovanje, koristeći lažni privid, od početaka obilježavaju laž, prijevara i zavođenje. Prijetvorno ponašanje vraga često se skriva iza uljepšanih riječi, izraza koji ništa ne kazuju, i time ne izazivaju odbijanje a iza kojih se ipak skriva zbilja koju moramo odbaciti.

Nazivati stvari pravim imenima i ne dopuštati nesporazume jedan je od oblika djelovanja u službi istine i zauzimanja za pravu slobodu.

Upozoriti i dokazati da je nešto loše i to izgovoriti nije farizejstvo nego čin ljubavi prema bližnjemu. Farizejstvo bi bilo kad bismo prstom upirali na druge a pritom zaboravili da smo sami slabi i grešni. Bio bi znak nedostatka ljubavi prema bližnjemu kad bismo šutke prelazili preko onoga što proturiječi moralu.

iz knjige "Krepost čistoće" Jorge M. Estevez


Slika


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 09 stu 2019 14:30 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 05 pro 2018 15:23
Postovi: 638
Podijelio: 26 zahvala
Zahvaljeno je: 11 zahvala
Molitva prije čitanja

Govori moja učiteljice, jer Tvoj sluga sluša.
S velikim pouzdanjem dolazim k Tebi, o ljubavi vrijedna Majko Marijo, pusti da tvoj glas govori mom uhu.
Ja te ljubim od sveg srca, jer ti si Djevica, Mati Sina Božjega, mog Otkupitelja.
Dolazim k Tebi, da iz Tvojih riječi naučim, da razumijem što je mojoj duši korisno. Isprosi mi u Duha Svetoga, Tvog učitelja,
koji ti je u svetosti pokazao put pravednosti, da naučim što mi Ti sa nasljedovanjem Tvojih kreposti i za spas moje duše
preporučuješ i savjetuješ.
Amen.


Čistoća – gojiteljica svetosti

Ja sam kraljca čistoće. Taj naslov mnogo je doprinio mojoj slavi. Ja ne bih bila uzdignuta na dostojanstvo Majke Sina Božjega, da nisam posjedovala izvanrednu čistoću i djevičanstvo. Da sam morala izgubiti čistoću i djevičanstvo, zato što sam imala postati Majkom Božjom, odrekla bih se bila te velike časti, samo da sačuvam djevičanstvo. Ti znaš kako je čist bio Josip, moj zaručnik, zato sam njega izabrala, a ne drugog. Varaš se, dakle, ako misliš, da mi se možeš dopasti, a da ne čuvaš ukras nedužnosti na tijelu i duši.
Odstrani iz svog srca zle misli, kao što bi činio s iskrama na odjeći da ne izgori. Tko iz svog srca, radi ljubavi prema Bogu, ne odstrani odmah zle misli, taj se igra sa zmijom i škorpionom u svojim njedrima.
Prosudi jednom pravo, je li vrijedno da tvoja duša, poradi jednog časovitog neurednog uživanja, vječno u paklu trpi strašne muke? Kada u tvojim mislima izbjegavaš neurednost kako treba, tada ćeš zato u nebu zaista zadobiti plaću. Odvrati dakle svoj pogled od svega što može tvojoj čistoći naškoditi, i ne udostoj se išta govoriti, čime bi se drugi sablaznili.
Nečedno oko i besraman jezik odaju dušu, koja je zagrezla u blato. Uzdržljivost u jelu i pilu, kao i izbjegavanje lijenosti, najbolja su sredstva za očuvanje čistoće. Izbjegavaj u tom pogledu prigode i pogibli. Budi u svako doba bogobojazan u svom srcu, te se tako nećeš okaljati nečistoćom. Najbolje prijateljice nevinosti jesu: uzdržljivost i umjerenost. Bez tih budnih kreposti, pogriješi čovjek vrlo lako.
O kad bi ti znao, sinko, što znači biti sličan anđelima, sigurno ti čistoća ne bi bila na teret! O da bi mogao predočiti nagradu djevičanstva! Što sve ne bi učinio i trudio se da je upotpunosti sačuvaš! Ipak se ne pouzdaj previše u svoju jakost, jer su i veliki sveci duboko pali. Ustraj u molitvi i budi ponizan, jer ćeš se samo tako u čistoći uzdržati.
Čuvaj se, da ni najmanje u tom ne popustiš, jer u toj stvari nema ništa, to bi bila malenkost. U tim stvarima potrebito je da budeš oprezan, da ne izgubiš vječnu nagradu. Slijedi me!


Molitva poslije čitanja

Zahvaljujem ti, o Marijo, Ti sjedište vječne mudrosti, Ti djevičanska učiteljice kreposti. Moli Boga, da mi udijeli svoju milost,
da Tebe slijedim u svemu, što si me predraga Majko poučila.
O kako se razveselila moja duša kad je razumjela Tvoj slatki glas: Slijedi me!
Tvoji putevi su dobri, i Bogu mili Tvoji koraci.
Pripravan sam vjerno te nasljedovati, da jednom, kao Tvoj vjerni sin i sluga,
poslije blažene smrti, dođem k Tebi u nebo. Amen.


Slika


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 09 stu 2019 14:35 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 05 pro 2018 15:23
Postovi: 638
Podijelio: 26 zahvala
Zahvaljeno je: 11 zahvala
Gabriele imal kiše u Beču?


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 09 stu 2019 21:16 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 05 pro 2018 15:23
Postovi: 638
Podijelio: 26 zahvala
Zahvaljeno je: 11 zahvala
Blaženi Alojzije Stepinac

Drage učenice Domaćinske škole!

Naša narodna poslovica veli, da dobra žena drži tri ugla kuće. Ako je tako, je li onda čudo, da Sveto Pismo traga za njom kao za dragim biserom kad pita: »Jaku ženu tko će naći? Jer vrijedi više nego biser.«?[130] Ako ju je bilo još mnogo teže naći prije, nema sumnje da ju je još mnogo teže naći danas. Jer u ovo naše žalosno doba, kad se vrijednost čovjeka ne mjeri po krjepostima nego po novcu; kad se vrijednost čovjeka ne mjeri po razumu prosvijetljenu vjerom, već po srcu gonjenu strašću, nije laka stvar naći ženu, o kojoj govori Sveto Pismo, a koja mora da ima u sebi ona tri svojstva, koja sačinjavaju tri ugla kuće kojoj pripada. Ta svojstva nisu ništa drugo nego iskrena pobožnost, stidljiva povučenost i neumorna radinost. Kako vidite, oznake te jake žene dijametralno su oprečne onima, kakve si zamišljaju razni sistemi, koji bi htjeli zamijeniti kršćanstvo, kao što recimo komunizam, a koji smatraju za ideal žene onu, koja je prezrela Boga, prezrela svoje poštenje i prezrela pošteni i ustrajni rad. Izbor, na što ćete se odlučiti vi, taj prepuštam vama, jer imate od Boga dani razum i slobodnu volju, kojom se možete služiti ili na svoju sreću i spas ili na svoju propast, jer je »svatko svoje sreće kovač!« Ja bih želio samo to, da vam u nekoliko riječi prikažem tip domaćice, kako si je zamišlja kršćanstvo, i tip domaćice kako si je zamišljaju sistemi koji ne računaju s Bogom.

Domaćicu, kakvu zamišlja kršćanstvo, resi iskrena pobožnost, stidljiva povučeno st i neumorna radinost. Zato je cijeni Bog i cijene je njezini ukućani. Prvo njezino svojstvo jest iskrena pobožnost. Nemojte se čuditi, kad kažem: iskrena pobožnost. Ima naime i hinjene pobožnosti, kako nam svjedoči sv. Jakob apostol kad govori: »Ako tko misli, da je pobožan, a ne zauzdava jezika svojega, nego vara srce svoje, njegova je pobožnost isprazna.« (Jak 1,26). Iskrena pobožnost jest ona, koja nastoji izbjeći svakom grijehu. Pa ako po ljudskoj slabosti padne, »jer i pravednik sagriješi sedam puta na dan«, ali se odmah ponizi pred Bogom, i »opet ustane« (Izr 24,16). Takova žena, i nikakva druga, nalazi cijenu pred Bogom. A to je važnije nego sve drugo na ovome svijetu. »Ljupkost je prijevarna i ljepota tašta; žena koja se boji Boga, ona zaslužuje pohvalu.« (Izr 31,30).

Drugo svojstvo dobre domaćice jest stidljiva povučenost. Nju je Bog postavio kao čvrsti zid, koji ima da čuva žensku čast i poštenje. I možete biti posve sigurne, gdje se taj zid poruši, tamo je otvoren put životinjama u ljudskoj spodobi u svetište ženske časti i ponosa. Zato u povijesti
kršćanstva nalazimo klasičnih primjera, kako su kršćanske djevojke štitile svoju stidljivost i radije podnosile i najteže fizičke boli, nego da dopuste povrijediti osjećaje stidljivosti. Za sv. Perpetuu, djevicu i mučenicu, pripovijeda očevidac, da je bila kao kršćanka bačena u amfiteatar da bude rastrgana rogovima jedne pobješnjele krave. I kad ju je krava zahvatila rogovima i bacila u vis, prvo što je ova sveta mučenica učinila, kad je teško ranjena pala na zemlju, bilo je da si popravi rastrgano odijelo i kosu, prije nego ju zvijer opet zahvati. Samo takova žena može da imponira ukućanima i s uspjehom djeluje i na njihovo vladanje prema riječima Svetoga Pisma: »Usta svoja otvara mudro, i na jeziku joj je nauka blaga. Pazi na vladanje čeljadi svoje, i hljeba u lijenosti ne jede.« (Izr 31,26-27).

Treće njezino odlično svojstvo - to je neumorna radinost. Njezinom oku ništa ne izbjegne. Zadnja ide na počinak, prva ustaje, tako da se na nju uzalud ne »oslanja srce muža njena« (Izr 31,11). Kad su jednom nekog glasovitog tvorničara pitali kako se je mogao tako silno dići i steći toliko bogatstvo, odgovori im: »Ja sam baštinio marljivost svoje majke. Ona je svojim radom dala temelj svemu mojemu imetku i spasila me od propasti onda kad sam mislio da je već sve izgubljeno.« Da! Kad gledamo kako mnogi ljudi propadaju, i kad bismo zavirili malo bolje u njihov život, otkrili bismo da bi se ti bili možda posve drukčije razvili da su imali pred očima primjer majke, revne i skrbne domaćice. Jer ona uistinu »vrijedi više nego biser«.[131] I nije čudo, kako veli Sveto Pismo, da se »sinovi njezini podižu i blagoslivljaju je: muž njezin također je hvali« (Izr 31,28).

Nije tako s domaćicom, ako se uopće može dati ime domaćice ženi, koja je prezrela Boga, svoju stidljivost i pošteni rad. To je specijalni tip komunističke žene, ali ujedno i tip nakaze od žene. Odvratna je Bogu, ali je odvratna i poštenim ljudima.

U Svetome Pismu čitamo da je kralj Asa svrgnuo s dostojanstva kraljice svoju rođenu majku Maaku (2 Ljet 15,16) jer je umjesto pravome Bogu služila i klanjala se idolu. Svaka je domaćica u neku ruku kraljica domaćega ognjišta, u kojem ima da svijetli primjerom iskrene pobožnosti prema Bogu Stvoritelju. I kad tu kraljevsku dužnost zamijeni s idolima današnjeg vremena, i s omalovažavanjem gleda na Stvoritelja svoga, kao što je to često slučaj u ovom našem materijaliziranom i podivljalom svijetu, onda je pravo, da ju prezru i Bog i pošteni ljudi prema riječi prorokovoj: »Koji prezireš, zar nećeš i sam biti prezren?« (Iz 33,1).

I doista! U duši žene, gdje je ponestalo pijeteta prema Bogu, ruši se brzo i zid ograde, koja brani poštenje i ponos žene, a to je stidljivost. Uzalud će žena nastojati da iznudi poštivanje od strane muškaraca dok se bude više vidjela na bučnim ulicama i razuzdanim zabavama nego u kraljevstvu svoga doma. A kad po nesreći izgubi poštenje i padne žrtvom tjelesne pohote, onda je njezin život vrlo gorak, a svršetak vrlo žalostan, prema riječima Svetoga Pisma: »Svaka žena bludnica bit će zgažena kao smeće na ulici.«[132]

Konačno, u duši žene koja prezre Boga i svoje poštenje, ponestaje i jakog motiva za rad. Svatko naime, tko malo pozna život, može zamijetiti, da su najbolje kršćanke uvijek i najbolje radnice, kao i obratno, tamo gdje nema straha Božjega, nema ni savjesnoga rada. A to je posve razumljivo. Zadnji naime kontrolor našega rada, kojemu ništa ne izmakne i koji ga plaća nadzemaljskom valutom, to je Gospodin Bog. Bolje kontrole nema za čovjeka, niti jačega motiva za domaćicu, koji bi je poticao da sve žrtve svoga čestitoga zvanja prinosi na oltar svoga doma, nego što je misao na Boga.

Drage učenice Domaćinske škole! Vi ste došle ovamo da se usavršite u znanju i svojom spremom koristite obiteljima, kamo vas Providnost postavi. Ako je kada trebalo uzornih domaćica, to ih treba danas, kad su poljuljane sve moralne vrijednosti u ljudskom društvu. Od obitelji i domaćega ognjišta mora opet početi preporod ljudskog društva, kao što je počela i propast ljudskog društva raspadanjem obiteljskog života. Kad je Napoleon posjetio jednom neku djevojačku školu u Parizu, upita predstojnicu čega najviše manjka da bi odgoj i život naroda mogao poći boljim putem. »Manjka, dobrih čuvara domaćeg ognjišta manjka nam, Veličanstvo!« Tako mu je odgovorila predstojnica.

Nakon svega što sam vam rekao, mislim da neće biti težak izbor ni vama, polaznicama ove Domaćinske škole. Nadam se pouzdano da ćete se odlučiti za onaj pravi tip domaćice, koje su tako potrebne hrvatskome narodu kao korice kruhu. Domaćice, koje resi iskrena pobožnost, stidljiva povučenost, neumorna radinost. Zato imadete danas divan primjer na blagdan Sv. Obitelji, u Majci Božjoj, najuzornijoj ženi, djevici, majci i domaćici sviju vjekova. Pa kao što majstori, kad hoće da načine kakav kip, naprave najprije model, prema kojemu izrađuju kip, tako držite i vi pred očima ovaj najljepši model žene, prema kojemu kroz čitav ovaj zemaljski život klešite kip svoga života, da bi jednom bio dostojan da bude smješten u nebeskim dvorima, na slavu Trojedinoga Boga kroz sve vjekove!

IZVOR: Katolički list, br. 3. (1942.), 32.-33.

IZVOR: BATELJA, Juraj (prir.), Blaženi Alojzije Stepinac: Propovijedi, govori, poruke 1941. - 1946., Postulatura blaženog Alojzija Stepinca, Zagreb, 2012., str. 162-165


Slika


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 09 stu 2019 21:22 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 05 pro 2018 15:23
Postovi: 638
Podijelio: 26 zahvala
Zahvaljeno je: 11 zahvala
“Najljepši vijenac.
Nije to vijenac od biserja i dragog kamenja nego to je duhovni vijenac, koji resi dušu plemenite djevojke.
Svaka krepost u djevojačkoj duši nešto je puno ljepše i divnije nego svi biseri i drago kamenje.
Čedna i skromna djevojka, pobožna i ponizna djevojka, to je veći ures svijeta nego najljepše bašče i najšareniji vrtovi.
I plemenit i dobro odgojen mladić doista traži takovu djevojku.”

Nikola Buljan, SJ misionar, “Katolička djevojka i Katolička majka”

https://ia600202.us.archive.org/21/item ... susova.pdf


Slika


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 09 stu 2019 21:40 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 05 pro 2018 15:23
Postovi: 638
Podijelio: 26 zahvala
Zahvaljeno je: 11 zahvala
"Papa Pio XI. u enciklici "Divini illius Magistri" o kršćanskom odgoju mladeži (1929.), oštro je osudio koedukaciju (zajedničko odgajanje dječaka i djevojčica u školama).
Katoličke škole su uvijek bile odvojene: posebno muške, a posebno ženske. Tako je bilo i u Hrvatskoj do 1945. godine. Imali smo posebno muške gimnazije, a posebno ženske gimnazije. Kad su komunisti zauzeli vlast 1945., silom su uveli mješovite muško-ženske škole, a to se zadržalo do danas.
No, najveći je problem to što danas imate "katoličke škole", koje provode koedukaciju.
Crkva je osudila koedukaciju, zbog velike pogibelji koju predstavlja za moral mladeži. Naime, papa Pio XI. napominje kako zbog posljedica istočnoga grijeha (požuda, zle sklonosti...), stavljanje zajedno muške i ženske mladeži, znači izložiti ih moralnoj pogibelji."

Slika


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 10 stu 2019 13:13 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 05 pro 2018 15:23
Postovi: 638
Podijelio: 26 zahvala
Zahvaljeno je: 11 zahvala
Neki monah na nekom putovanju utrča u društvo Gospodnjih službenica. Kad ih je vidio, ostavi cestu i dade im široki prolaz. Ali mu opatica reče: „Kad bi ti bio pravi monah, ne bi dovoljno izbliza ni pogledao da možeš vidjeti da smo mi žene“.


Starac reče: “Razlog, zašto mi ne napredujemo je taj što mi ne poznajemo svoje ograničenosti, a nismo strpljivi u radu kojeg smo započeli. I mi bez ikakvoga napora želimo posjedovati kreposti“.


Jedan od staraca reče: „Nismo mi suđeni zbog zlih misli koje nam dolaze, nego samo zato što se mi služimo zlim mislima. Može se dogoditi da od tih misli pretprimo brodolom, ali se također može dogoditi da zbog njih budemo okrunjeni“.


Neki starac reče: „Ne sudi bludnike ako si ti čist, jer ako to činiš, ti također nanosiš silu zakonu kao i on. Jer on, koji je rekao ne sagriješi bludno, rekao je i ne sudi“.


Pustinjski oci



Slika


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 10 stu 2019 13:15 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 05 pro 2018 15:23
Postovi: 638
Podijelio: 26 zahvala
Zahvaljeno je: 11 zahvala
Stari je običaj da se neki bračni drugovi suzdrže od bračnog odnosa prvu bračnu noć (posvećujući je svetom Josipu), posvećujući na taj način brak svetom Josipu – taj se običaj naziva „Noć svetog Josipa“ – i čine neke pobožnosti u svečevu čast; to se čini u duhu Tobije koji je sa svojom ženom Sarom proveo tri prve bračne noći u molitvi.

Iz molitvenika svetom Josipu



Slika


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 10 stu 2019 13:29 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 05 pro 2018 15:23
Postovi: 638
Podijelio: 26 zahvala
Zahvaljeno je: 11 zahvala
»Sveti Jeronim zapisao je za Palestinu svojih dana ove riječi: "Kamo god se okreneš ratar za svojim plugom pjeva Alleluja. Žetelac u znoju lica sokoli se psalmima, vinogradar koji zavinutim nožem obrezuje čokot, pjeva pjesme Davidove!" (Ep. 46, 11)
Kamo sreće, da se nešto slično zbude i u našoj dragoj Hrvatskoj... Da bučno pijančevanje zamijeni marljiv polazak svete mise. Da luđačke plesove i besramna ljubakanja zamijene pokorničke procesije u kojima će sav narod oplakivati grijehe prošlosti.«

Blaženi Alojzije Stepinac

Slika


Vrh
 Profil  
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 159 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 16  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]


Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 7 gostiju


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.

Traži prema:
Idi na:  
Pokreće phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpbb.com.hr