Aurelius_01 napisa:
Citat:
Svakodnevno smo okrunežni ljudima kradljivcima, psovačima, bogohulnicima, zlostavljačima, nepravednicima, a začudo – oni svi žive tako dobro i ''udobno''. Kako je to moguće? Tko je tu lud? Kakvim se isplati biti? Zašto nevini i najčistiji ispaštaju?
Dragi prijatelju,ovaj Tvoj citat mi je "upao"u oči i njega bi čovjek čitajući ga mogao i drugačije postaviti...Moglo bi s ereći kako su svi ovi a i drugi nenabrojeni,a jer su "zli",uvijek sretni,jer sve im ide od ruke,za razliku od dobrih(tvoj susjed s kojim ustinski suosjećam s nastalim životnim teškoćama),koji bi bili uvijek"nesretni"i kako njima ništa ne ide od ruke...
No da li je to baš tako?Da budem iskren,u raznim poteškoćama i sam sam znao brundati i gunđati bilo sebi u bradu, bilo javno,zašto baš meni,zašto mojem rođaku,susjedu,u biti zašto dobri trpe,a vidi ovoga,sve najgore rekako bi čovjek rekao,a njemu sve,kao po loju...
Ta i takova sklonost da sebe držimo za dobre,a druge ajmo reći zle-zlima,potiče nas
da uvećavamo svoje nevolje,koje su stvarne i donosimo zaključke kako sve nevolje i nedaće ovoga života su na nama "dobrima"dok moj zao susjed ili poznanik itekako ubire dobre plodove svoje izopačenosti...
Ipak istina je,dragi prijatelju, da
uživaju i trpe i dobri i oni manje dobri...ne postoji u tome razlika,osim što vjernik će ipak znati podnijeti tu svoju nevolju radi svojega uvjerenja i vjere,dok će drugome bez toga biti daleko teže podnositi takovo što..bio sam puno puta tome svjedok...
Ne mogu kazati d a Ti ovdje sada sudiš,iako bi se izvatkom ovog Tvog citata moglo kazati kako hipotetski postavljaš pitanje samome Gospodaru života,ali mnoge naše zabrinutosti za drugoga mogu preći u određeno pretjerivanje,jer zbog čega netko koji je tako dobar i toliko vjeran,koji nema grijeha, na "koncu"mu s e sve preokrene naopako?
Vidiš,moj prijatelju,ipak je istina(vjera)nešto sasvim drugo...činjenica je da dobri imaju svojih pogrešaka,kao što i zli imaju i mogu imati u sebi dobra...Bilo bi sada široko d a počnemo pisati o Božjem kažnjavanju,ali ću samo kazati razmišljanje nekih teologa koji kažu,da Bog kažnjava i dobra čovjeka,
radi njegovih pogrešaka,ali nasuprot ovome On zloga nagrađuje zbog njegovih
dobrih djela,osobito onoga koji će
poslije svoje smrti biti teško suđen zbog svoji velikih zlih djela...Rekli bi mi,Bog želi,jer je velika Pravednost,zle odmah nagraditi ovdje na zemlji,za ono malo dobra što su učinili...čudno?Može biti,a i ne mora,ali ipak potiče na razmišljanje...
Puno puta sam bio svjedokom,kako mnogi govore,zašto Bog kada sve znade odmah ne nagradi ove koji čitav život trpe i pate,a kazni one koji čine sve suprotno od dobra?Skratit ću,ali što reći onda na ovo...požar...zahvati neku kuću ili polje ili bilo što...Zar ne bi Bog tada trebao zaobići moju kuću,jer ja sam dobar i činim dobro i svih mojih rođaka i prijatelja,a dati d a izgore samo kuće ili polja svih onih koji čine zlo a kuće i polja im graniče s mojom kućom ili poljem...?
Kada padne tuča,zar ne bi Bog trebao zaobići sve vinograde dobrih,a potamaniti one čiji su vlasnici zli ljudi...Nije li sličnih primjera u raznim avionskim,željezničkim nesrećama,kod potresa itd...ne čini li nam se da takovo traženje od našega Boga su puke besmislice i totalno nepoznavanje vlastitog uvjerenja i vjere...
Naš narod kaže,nije sve zlo,za zlo,pa tako i mi vjernici mirne duše možemo kazati,nisu ni sve nevolje naše uvijek za zlo...Što mi možemo znati koje sve planove Bog ima sa Tvojim susjedima?Ništa!Postavlajnjem pitanja i donositi sudove zašto i zbog čega-jest uplitanje u Božju providnost...Mnogi od nas imaju svoje križeve,patnej i boli velikih razmjera,bilo duševnih,bilo tjelesnih,ali samo u vjeri i pouzdanju u Isusovu riječ,ti i takovi isti lakše nose i podnose svoje križeve...pa vjerujem i Tvoji susjedi...
U jednu ruku te potpuno razumijem dragi moj Aureliuse_01,ali u ovu drugu ruku bih želio, da s malo više vjere i pouzdanja promatramo na sve ove zemaljske nevolje...i doista što kažeš teško je shvatiti i razumjeti mnoge stvari koje nam s e dešavaju,ali je još
teže razumjeti i shvatiti mnoge one koje nikad nećemo "vidjeti ni doživjeti",a mogle su biti daleko teže ili gore...no Bog znade zašto i zbog čega,naše je da i svoje i tuđe nevolje prihvaćamo s ljubavlju i pouzdanjem,jer na konczu one su nam i potrebne...svi ti raznorazni problemi i poteškoće,drže nas na neki način
budne i oprezne,podsjećaju nas na neki način d a nije sve u uživanju ovozemaljštine i da ovdje ništa nije trajno...
Pa eto,nadam se da mi nećeš zamjeriti na malo podužem postu,pa ću samo na koncu dodati:
"Blago siromasima duhom: njihovo je kraljevstvo nebesko!
Blago ožalošćenima: oni će se utješiti!
Blago krotkima: oni će baštiniti zemlju!
Blago gladnima i žednima pravednosti: oni će se nasititi!
Blago milosrdnima: oni će zadobiti milosrđe!
Blago čistima srcem: oni će Boga gledati!
Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati!
Blago progonjenima zbog pravednosti: njihovo je kraljevstvo nebesko!"
"Blago vama, kad vas – zbog mene – pogrde i prognaju i sve zlo slažu protiv vas! Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima! Ta progonili su tako proroke prije vas!" (Mt 5,12)
Gdje čvrstto vjerujem da Tvoji susjedi, sigurno participiraju već sada, u trenutnom stanju, i na svom dosadašnjem životnom putu,i u ovim blaženstvima...
S poštovanjem,
Ljubi i čini što hoćeš!