Učeniče, ti meni zvučiš prilično "mutno", pa da 1000x vodiš molitvene grupe i podučavaš ih crkvenom nauku. Istina je istina, napisao ju Sv. Franjo ili C.S.Lewis, nema razlike. A puno toga što ti kažeš jednostavno nije istina ili je pak čudno na neki drugi način. Ali krenimo redom.
Prvo, kakav ti je to pozdrav "
Bogec"? Meni uistinu ružno zvuči, pa da je ne znam kakva tradicija ili običaj u tvom kraju.
Drugo, kažeš "
ima puno njih koji su i bolji i pametniji od Lewisa" - slažem se, ali ne vidim kakve to veze ima s bilo čime? Sve što sam citirao od Lewisa je
istina - ako misliš da nije, obrazloži zašto nije. Lewis je jedan od naboljih kršćanskih pisaca 20. stoljeća. Nije bio katolik, ali je u duhu bio toliko blizak katoličanstvu da ništa od onoga što je pisao nije u suprotnosti s katoličanstvom. I to znaju svi koji su pročitali makar jednu njegovu knjigu. Verbum je preveo njegovu izvrsnu knjigu "Pisma starijeg đavla mlađem", jednu od najboljih i najduhovitijih knjiga koje sam čitao - a pročitao sam podosta toga iz područja duhovnosti, ponajviše djela svetaca Katličke Crkve. Nadam se da će se prevesti i izdati u nas i sve ostale njegove knjige. Njegova djela svesrdno preporučuje i jedan od najboljih katoličkih svećenika koje znam -
Fr. Phil Bloom, župnik u Seattle-u. (Po majčinoj strani naše gore list!) Njegove stranice,
Simple catholicism, preporučujem svima koji dovoljno dobro poznaju engleski jezik.
Treće, koliko čovjek mora biti bahat da napiše "
ako hoćete srušit ću vam sve vaše znanje o teologiji uživo"? Prilično, rekao bih. "
Teologija uduši vjeru"? Svašta, averziju prema razumu i teologiji ne može imati katolik, već samo nekakav sektaš koji uopće ne razumije katoličku vjeru. Toliki sveci su bili učeni ljudi i teolozi, počevši od Sv. Augustina preko nebrojenih skolastika na čelu sa Sv. Tomom Akvincem, pa od protureformacije na ovamo Sv. Ignacije, Sv. Franjo Saleški, Sv. Alfonz Liguori i da ne nabrajam više. Budući blaženik i svetac pokojni naš papa Ivan Pavao II je bio izvrstan teolog a njegova enciklika "Fides i ratio" je nešto što bi obvezno trebao pročitati i više ti neće pasti na pamet da pričaš takve gluposti kakve pričaš. I na kraju, tu je sadašnji naš papa Benedikt XVI koji je vjerojatno najbolji teolog koji je ikad postao papa. "
Teologija uduši vjeru" - uistinu svašta ću čuti na ovom forumu!
Četvrto, s izuzetkom C.S.Lewisa svi citati koje sam stavio su iz Sv. pisma, Katekizma, papinskih enciklika, od crkvenih naučitelja i svetaca. Kako onda možeš prigovoriti da "
naturam protestantske pisce", te da bi se trebali "
bazirati na katoličkima"?
Peto, nakon što si napisao svoj prvi post na ovoj temi, otišao si na onaj topik "Kako učiniti TT još boljim mjestom?" i napisao između ostalog "
Predlažem da se piše iz srca a ne citirat druge" - ne shvaćam što bilo koji vjernik može imati protiv citiranja kršćanskih tekstova i pisaca, mahom naučitelja i svetaca?
I šesto, napisao si na onom topiku i ovo: "
Nikad naprid ako ću imat tuđi stav a svoj gubit", a ovdje ponavljaš isto i kažeš "
vas 2 samo citirate i tuđa mišljenja pišete" - vidiš, to je stav na koji sam posebno alergičan - stav koji može imati samo čovjek kojemu uopće nije stalo do istine. Važno je imati
istinite stavove, a ne "svoje stavove"! Ne shvaćam kako to ikojem kršćaninu može biti nejasno? "Tuđi stav" pa makar to bio i stav nekog tamo anglikanca C.S.Lewisa milijun puta je bolji od mog vlastitog, ako moj stav nije istinit.
To bi otprilike bilo ono što mislim o tvom nastupu ovdje. Nesumnjivo će se naći netko tko će mi prigovoriti grubost ili "neljubav" (što bi rekla Ela) i slično. Svima njima preporučujem da još jednom pročitaju sve one odlomke gdje je i naš Gospodin Isus bio grub kad je morao reći važne istine koje su za ljudsko uho ipak malo "pretvrda besjeda" (usp. Iv 6,60). Ili neka se sjete riječi koje je Sv. Pavao uputio mom "imenjaku" Timoteju:
Zaklinjem te pred Bogom i Kristom Isusom, koji će suditi žive i mrtve, zaklinjem te pojavkom njegovim i kraljevstvom njegovim: propovijedaj Riječ, uporan budi - bilo to zgodno ili nezgodno - uvjeravaj, prijeti, zapovijedaj sa svom strpljivošću i poukom. Jer doći će vrijeme kad ljudi neće podnositi zdrava nauka nego će sebi po vlastitim požudama nagomilavati učitelje kako im godi ušima; od istine će uho odvraćati, a bajkama se priklanjati. Ti, naprotiv, budi trijezan u svemu, zlopati se, djelo izvrši blagovjesničko, služenje svoje posve ispuni! (2 Tim 4,1-5)
Ukazati nekome na grijeh ili zabludu nema nikakve veze s osuđivanjem. Osuđivanje u kršćanskom smislu je odbacivanje i preziranje, često povezano sa samopravednošću. Naravno da je nama kršćanima zabranjeno bilo koga prezirati, pa čak i "neprijatelje", tj. one koji nas otvoreno mrze. Ali to ne znači da trebamo prešućivati istinu jer mislimo da se ona nekome neće svidjeti, a pogotovo ne možemo tvrditi da to radimo iz ljubavi!
Pozdrav svima!