www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 28 ožu 2024 19:04

Vrijeme na UTC [LJV]




Započni novu temu Odgovori  [ 174 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 24 ruj 2008 10:07 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Pridružen: 13 kol 2007 14:29
Postovi: 1099
Lokacija: sunčana strana
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 4 zahvala
zozy napisao:
(i naravno ne sam njime)

:grlim te: :grlim te: :grlim te:


E ovako ti je kad s posla pišeš, a šefovi upadaju u kancelariju.....

htjedoh napisati (i naravno ne samo njome)


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 25 ruj 2008 21:13 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Pridružen: 13 vel 2006 13:38
Postovi: 1753
Lokacija: Ljubi i čini što hoćeš!
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Y-egCpkDe98[/youtube]


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 26 ruj 2008 06:58 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 11 ruj 2006 07:42
Postovi: 355
Lokacija: ...Daljina Tvoje Ljubavi cini me jakom...
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Hvala Ti ! :twisted:


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 20 stu 2008 16:43 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Pridružen: 21 pro 2007 09:22
Postovi: 8104
Lokacija: münchen
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
O ljubavi i braku PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 5
LošeOdlično
Petak, 28 Listopad 2005
... Nije seksualni odnos ono što određuje nas i našu ljubav - to je samo jedan od odnosa. Ljubav ima niz svojih skala, a te skale vrijedno je upoznati. Najviša skala je što se grčki zove AGAPE. To je ljubav kojom Bog ljubi svakog čovjeka. Tu ljubav mogli bismo izraziti riječju: "Dobro je da ti postojiš!" Bog svakome od nas kaže: "To je dobro da ti postojiš." To je vrhunska ljubav. Tebe Bog ljubi zato što postojiš, ne zato što si dobar, čestit, fin ... da si ne znam kakav, to što postojiš jest dobro. Sve što postoji jest dobro, jer je to Bog htio. Ti si ljubljen jer postojiš. Dokaz da si ljubljen jest činjenica da postojiš. Ti kao takav si dragocjen. Svaka ljubav se mjeri na toj ljubavi.

Druga stepenica na toj skali jest CARITAS. Hoću biti dobrotvoran, dobrostiv prema drugome, hoću mu dobro načiniti. Tu već može biti i egoizma. Često je tu prisutno: drugi hoće spasiti svoju dušu time što drugom čini dobro.

Još niža skala od toga je FILIA tj. prijateljska ljubav - prijateljstvo između ljudi. Koliko te prijatelj može razočarati, ali bez prijatelja si nitko, prijatelja moraš imati, prijatelj je drugi ti, i boli kada prijatelj ili prijateljica ode.

Četvrta skala je EROTSKA LJUBAV. To je ljubav radi sviđanja drugog spola. Drugi mi se sviđa pa ima potrebu da ga zagrlim, da ga posjedujem. To još nije seks.

Niže od toga je SEKSUALNA LJUBAV. Ona može biti nesebična ali i jako sebična. Zato se i kaže da je tjelesna - ugađa se tijelu. To može biti težnja za užitkom, sebična.

Ako ovo sada usporedimo, ako usporedimo agape i seksualnu ljubav, i ako se počne sa seksualnom ljubavlju, nikada se neće doći do onoga gore, ostat će samo u tijelu, i ostat će tijelo. Koliki se brakovi slamaju upravo na tome što su im seksualni odnosi prije braka sprečavali da uđu u onu višu ljubav. Koliko puta seksualna ljubav onemogućuje da uopće uđeš u nježnost.

Nježnost je čežnja da od drugoga primiš život, nježnost je težnja za životom, zato su nježnošću obavijeni oni dijelovi tijela koji daju život. Spolnost u nama je nježnošću obavijena. Ako neko u spolnost ulazi samo sa čežnjom za užitkom, odbacuje nježnost, Jedan mi bračni partner rekao: "Ja svoju ženu moram uvijek iznova osvajati. Nikada ne mogu reći da imam pravo na nju. Uvijek moram početi u sebi: Ti si mi dragocjena kao takova, taman da me nikada ne zagrliš, da nikada s tobom nemam intimne odnose - ti si meni dragocjena što postojiš." Ta ljubav: dobro je što ti postojiš, ta ljubav može te izliječiti. Izliječit će najprije tvoju vjeru, a zatim i tvoj odnos prema drugome.

Onda kada te nitko ne voli, kada te možda i mrze, shvati u sebi: Bog mi govori - dobro je što ti postojiš. Tada možeš biti sretan i sve ljubavi nadjačati. Sve skale ljubavi možeš nadići i živjeti ljubav, ako možda druge ljubavi i nemaš, ako imaš samo agape. Seksualna ljubav ne može spasiti nijednu drugu ljubav, ona zapravo druge ljubavi pretpostavlja. Seksualna ljubav pretpostavlja i čovjeka i duha i sve drugo u tebi. Ako se bez toga ide u seks onda postaješ predmet koji se samo iskorištava. Nema gorega osjećaja nego da netko ide prema tebi samo zato da bi te iskoristio. U seksu može biti iskorišten i muško i žensko. Još je gore ako je netko spreman s tobom i sagriješiti samo da bi dobio onaj užitak od tebe. To je onda tragično, ubijanje. Tu nema ljubavi.

Kad dvoje mladih kršćana hodaju zajedno, vole se, i idu u intimne odnose, a svjesni su to je smrtni grijeh, oni se zapravo ne vole. Oni se nisu ni počeli voljeti, još nisu shvatili što je ljubav. Oni su daleko od ljubavi. Njih privlači nešto drugo - tijelo, užitak, zadovoljstvo. Iza toga će biti sposobni jedno drugo odbaciti. Čim mene netko nije spreman sačuvati za vječnost, on mene ne voli. Ako neka djevojka je spremna sa mnom sagriješiti, onda ona mene ne voli, naprotiv ako mi neka prilazi ali me nije spremna voditi u grijeh, tada sam siguran da me voli. Kršćanin koji s tobom hoće odmah u intimne odnose, makni ga, nije on za tvoj brak i tvoj život. Ako ti se sviđa, treba biti hrabar i odbijati dokle god on ne shvati: postoji još i nešto drugo, a ne samo seks. Dok ne počne osjećati da iz tebe izlazi neka dražest, počne za tobom čeznuti kao osobom.
Nužno se je u početku odricati i seksa i erotike, da bi osjetio najprije onu istinsku prijateljsku ljubav, a osobito agape, a onda ćeš osjetiti kako ovo može biti ispunjeno istinskom dubokom ljubavlju. Seksualnost je prelijepa onda kad je čista, kada je oplemenjena višom ljubavi, kad je čovjek u njoj. Bez toga je prazna, kao jelo bez začina, juha bez soli... Svaki zagrljaj u grijehu nije pravi zagrljaj. Uz to je i grižnja savjesti, strah, te osjećaj praznine. Pogazio si Boga, kud ćeš gore. A iz Boga izlazi svaka ljubav.

Za intimni odnos muško - žensko treba hrabrost, a za hrabrost treba milost, a da bi milost dobio treba moliti. Odnos muško - žensko jest najdragocjeniji odnos. Tko to nije spoznao nesposoban je za pravu ljubav. To ćeš pak spoznati kad počneš moliti. Nigdje čovjek nije toliko nježan kao u molitvi. I nigdje nije toliko grub, nego ako nije dodirnuo Boga.
Iz razmišljanja Tomislava Ivančića


Vrh
 Profil  
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 174 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18

Vrijeme na UTC [LJV]


Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 5 gostiju


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.

Traži prema:
Idi na:  
Pokreće phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpbb.com.hr