www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 28 ožu 2024 17:17

Vrijeme na UTC [LJV]




Započni novu temu Odgovori  [ 92 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 26 ruj 2008 15:06 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Pridružen: 21 pro 2007 09:22
Postovi: 8104
Lokacija: münchen
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
ajtera napisao:
ajmo ovako...što je to točno obraćenje, kako se ono događa i što je s onima koji obraćenje nisu nikada doživjeli...što je s onima koji ne trebju galamu viku i trešenje,rušenje i tuđe izjave da bi vjerovali...tko je zapravo obraćenik tko tradicionalni vjernik a tko istinski pastir i poslanik njegov...je li pastir nužno morao biti blatnjav da bi Ga ugledao jednom u nekom obraćenju...ili Ga je moguće upoznati a da prvotno ne grcamo u blatu...
...fascinira me pojam obraćenja a i samo obraćenje a ponajviše nuspojave istog


ajtera-evo odgovora

OBRAĆENJE

Grčka riječ u Svetom pismu za obraćenje je METANOJA, a znači promijeniti mentalitet.
Bit je obraćenja ne živjeti kako živi svijet, niste od svijeta iako ste iz svijeta.
Metanoja je promjena čitavog života, promjena čitavog čovjekovog djelovanja, mišljenja, osjećanja, mašte.To je zaokret u životu.
Obratiti se znači cijeli život okrenuti prema Isusu Kristu.Odreći se ne samo grijeha nego i bogova kojima se klanjaš.U obraćenju je važno imati svijest dobitka, a ne gubitka.Obračaš se i odričeš svega - ne zato da bi izgubio, nego da bi stostruko dobio.
Obraćenje - to je uvjerenje da se život može spasiti samo tako da ga se izgubi, a to znači da se izgubi sve ono što je privid života.Čovjek se grčevito drži svake sitnice ovdje na zemlji, kao da o tome ovisi njegov život.
Bez odricanja nema obraćenja.Tko se ne zna odreći, taj robuje.Čega se ne možeš odreći, tvoje je ropstvo.
U obraćenju razlikujemo dva stupnja: jedan je radikalno opredjeljenje za Boga, a drugi je neprestano , doživotno usmjeravanje pojedinih etapa života Bogu-metanoja-mijenjanje mentaliteta, vladanja.
Obraćenje ima dva aspekta: odvraćanje od grijeha i okretanje k Bogu.
Obraćenje od grijeha je višestruko.Ponajprije treba ostaviti velike,teške grijehe.Treba napustiti grešne prigode, odreći se Zloga.I osloboditi se predrasuda prema Bogu i ljudima.
Shvatiti da Bog ne može činiti niti željeti zlo.Oprostiti, pomiriti se, ne opirati se Zlome zlim, ljubiti svoje neprijatelje - to stvara mogućnost novih odnosa među ljudima.
Obratiti se živome Bogu.Bog je onaj koji je iznad svega.
Obratiti se u prvome redu znaći dopustiti da u životu Bog doista bude Bog.Da je na najvišem, najvažnijem, prvome mjestu.Da nitko ne bude važniji.Ako je Bog na svom mjestu, onda sve druge stvari dobivaju svoja mjesta.
Treba početi čitati Sveto pismo i učiniti da ta knjiga bude najvažnija i prva u životu.To je logika opredjeljenja za vjeru u Isusa..To ujedno znači da molitva, razgovor s Bogom , mora biti važniji od razgovora s ljudima ili sa samim sobom.
Treba stati na stranu pomirenja, praštanja, ljubavi, dobrote.To je osnovni stav obraćenog kršćanina.
Obraćenje ne može bez molitve.Ubaciti u brzinu- to je obratiti se.Dati gas - to je moliti.Ne koristi ni sama molitva ni samo obraćenje, nego oboje idu zajedno.
Katoličko obraćenje nije u tome da se na druge viče da se obrate, nego da se ti obratiš.
I nemojte nikad pomisliti da ste obraćeni, nego uvijek mislite da se tek trebate obratiti, onda ćete biti na pravome putu.
Samo oni koji Isusa traže, nalaze ga.Koji misle da su ga našli nikad ga ne mogu naći.
Obraćenje kao nekakvo stanje ne postoji, postoji stalna aktivnost hodati ususret Bogu.
Krotak i ponizan čovjek nikad ne napada druge.On drugoga prihvaća.Farizeji su uvijek napadali druge.
Budi svjetiljka, nemoj tjerati druge da budu svjetiljke, a ti si u mraku.
Isus nije niti jednom grešniku rekao : Ako se ne obratite neću s vama sjesti za stol.
Svjetiljka se ne treba bojati mraka.
Obraćenje je ovo: Bog stoji pred vratima tvog srca - Čovječe, ne budimo više neprijatelji, dosad si radio prema knezu ovog svijeta, ogovarao si, klevetao, mrzio si, ljenčario, zavidio, bludno griješio, varao druge.
Reci đavlu ne - Neću više s tobom.Odvraćam se od tog puta.
Valja jasno vidjeti što je ovdje na zemlji najvažnije?
Sve što napraviš dobro - to te čeka, to ne propada, to je ispred tebe, čeka te u nebu.
Svaki grijeh, zlo , sebičnost - to je gubitak, to uništava tvoju stazu prema životu.
Obraćenje je stalni izlazak iz mlakosti u gorljivost, da je to stalno čišćenje, mijenjanje.
Po čemu se prepoznaje obraćeni kršćanin? Po tome što se neprestano mijenja na bolje.
Mlakost ne nastaje isključivo tako da prestaneš moliti, mlakost može nastati i kad stalno moliš, ali uvijek jednako i molitva te ne mijenja.


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 26 ruj 2008 15:27 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Pridružen: 21 pro 2007 09:22
Postovi: 8104
Lokacija: münchen
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
Evo ti par isjecaka od Monjsinora Bolobanica


Puno je krštenih, a malo je kršćana

Kad bi nas Isus danas posjetio koliko bi bio zadovoljan s nama i onim što radimo u njegovo ime? Jesmo li pravi vjernici?

- Vjerojatno ne bi bio zadovoljan, jer puno je krštenih, a malo je kršćana. Do takve situacije u Crkvi došlo je radi toga što je većina nas kršćana pohađala vjeronauk u djetinjstvu. Dijete se ne može opredijeliti za Isusa Krista, već samo zreo, odrastao čovjek i to onda kada prođe kroz temeljito upoznavanje vjere. Zato danas naš papa Ivan Pavao II. stalno govori o evangelizaciji Crkve. To znači kako odraslog čovjeka, koji je doduše u djetinjstvu kršten, treba dovesti do zrele odluke i temeljitog opredjeljenja za Isusa Krista. Tome upravo služe duhovne obnove koje pomažu odraslom čovjeku u pronalaženju pravog puta, kojega će on onda sam, zrelo, slobodno i odgovorno prihvatiti. To bi onda bio pravi vjernik. Nažalost, velika većina kršćana su kršćani po imenu. To su tradicionalni vjernici.

Kroz žrtvu, odricanje i samoprijegor jača čovjekov duh

Jesu li onda "bolji" vjernici oni koji kasnije spoznaju kršćanstvo, kao što su brojni katekumeni koji su sakramente primili u odrasloj dobi. Kako i mi odrasli koji smo u djetinjstvu primili sakramente možemo trajno održati kontinuitet duhovnog rasta?

- Ne smijemo nipošto obezvrijediti pouke i poticaje koje smo primili u djetinjstvu i mladosti, jer i one imaju svoju težinu. Onaj koji je ponikao iz prave kršćanske obitelji, bez sumnje ima odlične vjerske temelje koje će mu kasnije u zrelim godinama puno pomoći u slobodnom i odgovornom opredjeljenju za Kristov put. Sigurno je da većina onih koji se kasnije u zrelijoj dobi opredjeljuju, čine to s puno više svijesti i odgovornosti. Međutim, i jednima i drugima mogu koristiti duhovne obnove i različiti duhovni pokreti koji su u Crkvi prisutni posebno nakon II. Vatikanskog sabora. Ima ih danas u Crkvi jako puno i to je, bez sumnje, jedan od načina kontinuiranog duhovnog rasta. Naša Zadarska nadbiskupija, u domovinskoj crkvi, poznata je po brojnim duhovnim pokretima, kao što su Neokatekumenski put, Fokolarini, Kusiljo (mali tečaj duhovnosti), Svjetski Marijanski pokret, Marijina legija, Križari, Zajedništvo i oslobođenje, Vjera i svijetlo, pojedine Bratovštine i razne molitvene zajednice. Nedavno je zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa inicirao zajednički susret svih crkvenih pokreta i molitvenih zajednica u Zadarskoj nadbiskupiji. Susret se održao u župnoj crkvi Bezgrješnog Začeća Marijina na Puntamici u Zadru. Bilo je divno vidjeti radost i sreću na licima preko 700 ljudi, uvjerenih kršćana, koji su doživjeli svoju vjeru. Eto to je put! Duh sveti nakon II. Vatikanskog sabora budi u Crkvi takve pokrete i okuplja vjernike u male ali žive zajednice u kojima onda sudionici oživljavaju istinski susret sa živim Bogom i postaju svjedoci svog kršćanskog uvjerenja.

Rekli ste da je Korizma "jako vrijeme". Što ono znači u proživljavanju vjere jednog kršćanina?

- Korizma je vrijeme kada se pokušava dublje prodrijeti u sadržaj vjere i što doživljavanje ostvariti osobni susret s Bogom. To je u prvom redu vrijeme intenzivnije molitve, vrijeme pokore i posta. Danas se na žalost izgubila ta dimenzija doživljavanja vjere. Upravo kroz žrtvu, odricanje i samoprijegor jača čovjekov duh. Pitanje je tko vlada čovjekom? Njegovo tijelo, taj niži dio čovjeka ili njegov duh? Ako je čovjek toliko jak da se može svojevoljno nečega odreći, onda u čovjeku vlada duh. Zato post i odricanje u kršćaninovu životu ima vrlo važno značenje, a na poseban način u korizmeno vrijeme.

Zli duhovi imaju svog vođu Lucifera

Kako se odreći droge i ostalih ovisnosti današnjice?

- Jako se teško odreći onoga za što je čovjek vezan. To može biti droga, ali isto tako pušenje, alkohol, kockanje, pohlepa za novcem karijerizam, seks, kao i razne magijske prakse. Iskustvo je već u tolikim slučajevima pokazalo kako su vjera, obraćenje i molitva jedino uspješne metode koje omogućavaju ljudima u oslobađanju ovisnosti, kao u slučaju komuna u kojima se liječe ovisnici. Tamo gdje svi liječnici nisu mogli pomoći, pobuđena je vjera u Božju ljubav, dobrotu i njegovu svemogućnost. Ustrajna molitva i postepeno, dragovoljno prihvaćanje Božje volje, uz marljiv rad, proučili su zadivljujuće rezultate.

Bog, vječna ljubav i apsolutno dobro u neprekidnoj je potrazi za dušama koje nerijetko odlutaju na stranu zla. Kolika je stvarna opasnost od zla, vraga i sotone?

- Zli duh se pojavljuje već na prvim stranicama Biblije i zavodi naše praroditelje. Zapravo cjelokupna povijest spasenja bila bi neshvatljiva kada bi zanemarili prisutnost Zloga i njegovo djelovanje na ljude. Iz Biblije također doznajemo kako je Bog prije stvaranja materijalnog svijeta stvorio svijet duhova koje mi u našem religioznom rječniku nazivamo anđelima. Saznajemo i to kako se jedan broj anđela nije htio pokoriti Bogu i priznati ga svojim Gospodarom. Od tada su to prokleti, zli duhovi koji imaju svog vođu, Lucifera. Njima su ostale sve sposobnosti koje su imali prije pada, ali sada s negativnim predznakom. Oni su u biti postali negativna bića, koja mrze Boga, a i sve one ljude koji u životu žele slijediti Božji put. Sotona je dakle, neprijatelj Božji i neprijatelj čovjekov. Jedini mu je cilj čovjeka odvratiti od Božjeg puta i kako bi to ostvario čini i poduzima sve!

Najveće lukavstvo sotone je da je uspio ljude uvjeriti kako ne postoji!

Kako se može raspoznati djelovanje Zlog duha?

- Valja reći kako je njegovo djelovanje na prvi pogled neprimjetno, rafinirano i uvijek dobro prikriveno. S druge pak strane, on čovjeku redovito pod krinkom dobra. Nudi mu zlo, ali uvijek vješto umotano u prividno dobro, tako da ga čovjek bez većeg razmišljanja poželi. Tek kada zagrize u "zabranjeno voće" čovjeku počinju trnuti zubi. Sotona uvijek nudi uspjeh, bogatstvo, karijeru, popularnost, užitak, s kojima on najbolje uspijeva čovjeka prevesti žedna preko vode. Samo čovjek koji je u stalnom kontaktu s Bogom, prosvijetljen Božjim Duhom, može uočiti i prepoznati zamke Zloga i s Božjom mu se oduprijeti. Onaj koji se samo pouzdaje u vlastite sile i sposobnosti, uvijek će podleći kušnjama Zloga, jer treba znati kako je Sotona puno jači od čovjeka i jedino mu se Božjom snagom i pomoći možemo oduprijeti.

Jesu li ti Zli, negativni duhovi pod Božjom kontrolom?

- Svakako. Oni ne bi mogli djelovati kad im to Bog ne bi dopustio. I oni su u Božjem planu. Bog im dopušta da mogu iskušavati čovjeka i njegovu vjernost kako bi vidio što će čovjek u procjepu dobra i zla izabrati. Vraćamo se opet na čovjekovu slobodnu volju. Ovdje također moramo uočiti najvažniju činjenicu koja jasno proizlazi iz Isusovih evanđelja. "Isus Krist, sin Božji, došao je na ovaj svijet da uništi moć Sotone i da mu oduzme vlast koju je imao nad svijetom." Sotona je pobijeđen i još mu je dano po Božjem dopuštenju da može neko vrijeme zavoditi ljude. Ali zna mu se kraj!

Ne čini li Vam se kako je zlo danas u ovo naše vrijeme, naročito nazočno?

- Mnogi smatraju kako je Bog popustio Sotoni baš u ovom stoljeću, na prelasku u novo tisućljeće, njegovo pojačano djelovanje koje zavodi ljude. Njegovo se djelovanje tako osjeća na svakom koraku u svjetskim centrima moći, u politici, gospodarstvu, u sredstvima društvenog priopćavanja. Čini se da zlo manipulira cijelim svijetom. Danas kada ima toliko educiranih, pametnih ljudi, kada raspolažemo znanjem i potencijalima u svim ljudskim djelatnostima, kada je tehnologija na vrhuncu i kada bi cijelom svijetu moglo biti bolje, nego ikada do sada, vidimo kako svijet rapidno ide nizbrdo i ne znamo hoće li se taj pad zaustaviti. Čovječanstvo nikada nije bilo u većoj opasnosti od potpunog uništenja. Možda najveće lukavstvo Sotone danas, je u tome što je uspio uvjeriti ljude da on ne postoji. Kažu kako su to bajke i priče za malu djecu i zato moderni čovjek s tim faktorom zla uopće ne računa, a onda, Sotona, jer je nevidljiv a pomalo svuda nazočan, utječe na ljude, a da oni toga uopće nisu svjesni.

Praksa okultizma, magije i spiritizma

Na koji način negativne sile Zloga zaposjednu čovjeka?

- Najčešće preko nekog zlog čina ili djela koje čovjek učini. To mogu biti razna ubojstva, samoubojstva, preljubi, bludničenje, namjerni pobačaji, prijevare i krađe, kockanje, alkohol, droga, naročito mržnja i neopraštanje i tome slična zla. Ljudi koji takva djela učine ne opterećuju samo sebe nego na žalost i svoje potomstvo, ako nisu još za vrijeme svog života sredili svoje "račune" s Bogom. Ako se nisu pokajali i očistili svoju savjest. Jer kao što postoje hereditarne bolesti tako postoji i duhovno nasljedstvo. To znači da se pojedina prokletstva koja su se dogodila u pojedinoj obitelji prenose iz koljena na koljeno. Često puta djeca nose na sebi posljedice grijeha svojih predaka. Zato svima poručujem: Ljudi dok ste živi sredite svoje račune s Bogom kako bi vaša djeca imala čisti i neopterećeni put u budućnost!


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 27 ruj 2008 19:47 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Pridružen: 14 kol 2008 00:35
Postovi: 15
Lokacija: split
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
visnja napisao:
dino napisao:
Bio sam ovaj vikend na Taboru...bilo puno zanimljivih stvari i svjedočanstava,napišem sutra. :wink:


Dino-brate gdje je svjedocanstvo...na tom seminaru sam i ja svjedocila... :grlim te:


a koja si ti bila?ja sam sjedio iza Luke Balvana... :lol:


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 27 ruj 2008 19:55 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Pridružen: 21 pro 2007 09:22
Postovi: 8104
Lokacija: münchen
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
dino napisao:
visnja napisao:
dino napisao:
Bio sam ovaj vikend na Taboru...bilo puno zanimljivih stvari i svjedočanstava,napišem sutra. :wink:


Dino-brate gdje je svjedocanstvo...na tom seminaru sam i ja svjedocila... :grlim te:


a koja si ti bila?ja sam sjedio iza Luke Balvana... :lol:


Aja iza one cure ispred oltara sto je imala one napadaje,bila sa roditeljima...


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 27 ruj 2008 19:57 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Pridružen: 27 tra 2006 13:33
Postovi: 5164
Podijelio: 92 zahvala
Zahvaljeno je: 122 zahvala
-
Citat:
Mnogi smatraju kako je Bog popustio Sotoni baš u ovom stoljeću, na prelasku u novo tisućljeće, njegovo pojačano djelovanje koje zavodi ljude. Njegovo se djelovanje tako osjeća na svakom koraku u svjetskim centrima moći, u politici, gospodarstvu, u sredstvima društvenog priopćavanja. Čini se da zlo manipulira cijelim svijetom



..Bog je u borbi sa pobunjenikom..i NE DOPUŠTA ..sotoni ..ništa..

..BOG je NEIZMJERNO JAK I MOĆAN...i u trenu..bi nestao sotone i sve
..njegove čete .zloduha..

..ali..čovjek se u ISKONU..vezao uz..zlo..prvim grijehom..
..i to bi bio...PROPAST SVIH LJUDI..bez ..mogućnosti spasa..

..zato ..eto život zemaljski traje..i sukob dobra i zla..
..se pojačava..ONOLIKO...
..koliko se u ljudima...razvijaju,,djela ..sotonska.. :


..zalijeva se ili cvijet dobra
..ili cvijet zla..

..i taj bolje raste


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 27 ruj 2008 20:55 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Pridružen: 16 svi 2007 16:41
Postovi: 1062
Lokacija: Vukovar
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
..dok sam čitala ovaj Višnjin post o obračenju..prvo sam pomislila...nisam se obratila....
....pa...još se obračam...zatim...obratila sam se....pa opet....nisam se obratila u potpunosti..... :roll:
...obračam se kroz cijeli život....ali pitam se...jesam li doživila ono prvo obračenje, potrebno obračenje.....


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 03 lis 2008 17:23 
Na stranicama KKZ "Dva srca" ( http://www.dvasrca.com/ ) može se pročitati razgovor s fra Ivom Pavićem, našim poznatim karizmatikom na temu "Karizmatizam u Crkvi - da ili ne??!" inače objavljen u novom broju časopisa "Rhema".

Link je odmah na prvoj stranici.


Vrh
  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 17 lis 2008 13:15 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 13 lip 2007 13:01
Postovi: 784
Lokacija: na litici spremna da poletim visoko visoko
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
http://www.kathtube.org/player.php?id=6398


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 17 lis 2008 17:47 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 02 svi 2007 19:34
Postovi: 175
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Karizmatska obnova je jedna strahovito velika milost za božji narod.


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 22 lis 2008 08:52 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Pridružen: 10 lip 2007 11:56
Postovi: 13
Lokacija: Zagreb
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
‘Karizmatici Sudac i Linić previše galame i glume’


Vrh
 Profil  
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 92 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]


Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 11 gostiju


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.

Traži prema:
Idi na:  
Pokreće phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpbb.com.hr