Aby napisao:
vikica napisao:
slažem se s tobom aby, ali bih te htjela nešto i pitati tebe osobno, znam stav protestanata u svezi pape, vidim da ti o tome imaš pozitivan stav i sigurno je da crkva nije samo oni pod papom, ali moje pitanje tebi( naime-izuzetno mi se sviđaju tvoja razmišljanja i tvoji postovi su meni na duhovnu izgradnju), misliš li doista da bi se Crkva u budućnosti mogla ujediniti i da li bi svijet tada bio bolji, odnosno ima li spasenja izvan kršćanske Crkve- ovdje ne mislim samo na katoličku Crkvu?
E baš ti hvala na komplimentu

Drago mi je to za čuti. Vidiš, to ti je recimo moj stav prema ekumenizmu,
ja ako ti mogu nekako pomoći, reći nešto tebi na izgradnju reći ću bez ikakve primisli da to činim da bi ti sutra došla u moju crkvu i ostala tamo... Nekako mislim da je najbitnije da čovjek bude kršćanin, ako on ne želi biti protestant pa dobro što sad, ne znači da zato nije vrijedan moje pažnje. Vjerujem da bi se crkva mogla ujediniti u budućnosti jer Isusova molitva sigurno neće ostati neuslišena, ali mislim da to jedinstvo možda neće uopće izgledati onako kako mi to zamišljamo. Vjerujem da kad zaista bude jedinstvo onda neće biti nikakvih dijeljenja. Vidim da izgleda katolici misle da će onda svi biti katolici. Pa ne znam baš. I katolička crkva se kroz povijest mijenjala-i teološki mislim, tko zna kakva će biti za 3000 godina. Da li će to biti tako kako je sad? Mislim da ne. Tako ako i svi budemo ''katolici'' lako moguće da ćemo biti drugačiji od ovih sad. Ako se slažeš sa mnom da se crkva kroz povijest mijenja i ide ka boljem, odbacuje krive stvari, prihvaća nove tokove Duha i sl. Da, vjerujem da će onda i svijet biti bolji, u smislu da će se lakše ljudi obraćati jer će duhovna snaga kršćana biti jača kako bude jačalo jedinstvo (što sam napisala u jednom postu ovdje da je došlo probuđenje u određeni grad tek kad su se kršćani ujedinili). Nevjerojatna snaga leži u jedinstvu. Ne mislim da je tolika u mnoštvu vjernika kolika je u jedinstvu. Isus je rekao: kad se dvoje ili troje slože... Može biti nas 500 ako se međusobno izjedamo nemamo tu silu što mogu 2 ili 3 jednodušna jer kraljevstvo unutar sebe nesložno nema svjetle budućnosti. Pa i mi sami kad smo nesložni u sebi ne možemo izmoliti neku nakanu jer je Isus rekao da oni koji su razdjeljena srca neka ne misle da će što primiti od Gospodina. Dakle, velika snaga je baš u jedinstvu. Vjerujem da će u budućnosti kršćanske crkve ići ne samo ka većem jedinstvu u ljubavi, već i u nauci jer isto u Bibliji piše da Bog želi da svi dođemo do potpune spoznaje istine. Osobno ne vjerujem da sad itko od nas ima tu potpunu spoznaju istine i da itko od nas savršeno spoznaje Krista kao što je i Pavao rekao: ''Sad vidimo u ogledalu, nejasno, a onda ćemo licem u lice. Sad nesavršeno poznajem, a onda ću savršeno spoznati kao što sam spoznat'' (1Kor13:12). Vjerujem da će vrijeme, odnosno Isus u vremenu, učiniti svoje da svi mi sve više i više spoznajemo istinu, da se sve više i više mijenjamo na bolje, a do tada ''sada ostaje vjera, ufanje i ljubav-to troje-ali je najveća među njima ljubav''. Ja vidim ekumenizam u ljubavi, sad ga je nemoguće vidjeti u jedinstvu teologije jer nismo još na tom stupnju, ali ako smo jedno u ljubavi, onda i jesmo jedno. Ako smo jedno u Božjoj ljubavi, a ljubav NE traži svoje onda ću ja tebi ili bilo kome pomoći jer te ljubim, a ne jer tražim svoje da ti postaneš protestant, a Isus sam će nam otkrivati istinu, ujedinjavati nas u istini-ja to ne mogu i to nije moj posao, već Božji, ja mogu samo da te volim i da ti služim onim darovima koji su mi dani.
Vjerujem li da ima spasenja izvan crkve? Moguće, ako netko nikad nije čuo niti imao priliku čuti za Krista-Bog je pravedan Bog i ne vjerujem da će osuditi tu osobu što nije prihvatila Krista kad nije niti imala prilike, ali kako će suditi te ljude to zaista ne znam.
aby, sad kad si ovo napisala(bold- još uvijek ne baratam citatima..), razmišljam kako će stvarno teško doći do zajedništva, ne zato što sam ja recimo zadrta katolkinja nesnošljiva prema drugim denominacijama ili ti zadrta protestantkinja, nego evo jednostavno razmišljam iskreno i kažem , u redu je, ja mogu doći na protestantski skup u prot. crkvu, nazočiti misi, seminaru ( znam da me ne pozivaš u protestante ali ovdje jasno želim reći da nemam takve ni primisli - otići iz katoličke crkve koja meni daje puninu Kristove ljubavi, niti u bilo koju drugu crkvu, religiju, sektu-ne daj Bože, odnosno konkretno govoreći za protestante i evo razmišljanje ja-kao protestant, ne
bih mogla nikada biti iz jednog od razloga što poslije svetog Trojstva iznimno ljubim Majku Božju, koja je meni svjetlo cijelog mog života, čijim zagovorom sam dobila tolike milosti i kako bih se ja osjećala među protestantima kojima ( vjerojatno... ne svim) Majka Božja nije važna, kakvu bih ja puninu mogla imati tamo gdje su ljudi koji recimo ružno govore o Majci Božjoj, uspoređuju je s kraljicom bludnicom iz Starog zavjeta i dr. Ovo sve govorim iz razloga što u razmišljanju o ekumenizmu i pitanju budućeg eventualnog zajedništva crkve, vjerojatno svi polaze od takvih svojih uvjerenja, pa ne samo uvjerenja nego i konkretnih milosti, obraćenja..
razumiješ, što sam htjela reći.... Vjerojatno ako nas je Bog stvorio bijele, crvene, žute, crne, visoke, niske- sve je na principu različitosti, govorimo različitim jezicima, Bog poštuje našu slobodu... vjerujem da onda poštuje i naš izbor, ako je Bogu na slavu i ako nas vodi našem spasenju..
Zajedništvo vjerujem da postoji samo u Nebu-Kraljevstvu božjem i vjerujem da će baštinici Nove zemlje imati to zajedništvo o kojem mi samo sanjamo..