www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 26 lip 2025 22:47

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 139  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 03 sij 2009 09:59 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
Slika Ivan krsti vodom..zar bi uostalom, i mogao krstiti nečim drugim?no,ipak je Ivan svjestan,da taj obred sam po sebi nije dostatan,da je to ipak samo slika koja čeka svoje dovršenje..dapače,svjestan je i svog položaja,da je on tek glasnik,svjedok i preteča Nekoga koji je daleko veći od njega i koji dolazi za njim...

Ivan krsti i svjedoči,ali ne nikako po vlastitom nahođenju,već zato što duboko u sebi osjeća da je na to pozvan,znači vrlo je svjestan svog poslanja...gledajući Ivanovo svjedočenje o Isusu,molgi bi kazati da ima nekoliko stupnjeva...

ponajprije govori o njemu dosta neodređeno,kao o nekomo ajmo reći Nepoznatome,ali o Nekome koji je ipak bio prije njega...objavljeno mu je da je taj Netko Jaganjac Božji koji odnosi grijehe svijeta...nadalje nastavlja...kako je promatrao Duha gdje s neba silazi kao golub na Nepoznatoga i ostaje na njemu...taj će ga Duh osposobiti da će krstiti,ali ne vodom kao on(Ivan),već Duhom Svetim...i na kraju,Ivan izgovara veliku,neočekivanu i naprosto rekli bi nevjerojatnu istinu...taj i takav Nepoznati,nije nitko drugi,ni više ni manje,negoli Sin Božji!

sad bi se tu još i dalo teološki raspredati,ali ono najbitnije da taj Sin Božji,preuzima na sebe ulogu Jaganjca Božjeg...vjerojatno mnogi od vas znaju što je jaganjac značio u staroj židovskoj povijesti,u bogoslužju,i bsš takav Sin Božji želi biti Jaganjac,ali ovaj puta ne samo za židovski narod,već za svakog čovjeka,za čitavi svijet!

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 04 sij 2009 08:21 
Odsutan

Razmišljanje i molitva za ovaj tjedan:

Žena Kanaanka u Mt 15,21 neočekivan je model molitve: raspravlja (svađa se) i ustrajna je. Ona nije jedini biblijski lik koji raspravlja s Gospodinom: knjige Postanka i Izlaska opisuju Abrahama i Mojsija kako raspravljaju s Bogom. Žena Kanaanka drukčija je od pismoznanaca koji su pokušavali svojim pitanjima i argumentima Isusa uhvatiti u klopku. Ona moli za svoju kćer. Isus joj ne odgovara odmah, a za nju bi bilo lakše da odustane od svoje gorčine. Jadna žena, bespomoćna u muškomu svijetu: poganka i stoga nečista i s bolesnim djetetom. No, usprkos Isusovoj šutnji, ona mu vjeruje, ustrajna je i izaziva ga na razgovor. Ima nešto provokativno i smiješno u Isusovu odgovoru. Uživa u takvu semitskomu načinu napada i protunapada. Njegov je prvi odgovor onakav kakav i mi doživljavamo u molitvi: nema odgovora. Ali majku koja moli za zdravlje svojega djeteta nije lako zastrašiti, a Isus nagrađuje njezinu ustrajnost - zamišljam kako je blagoslivlje.

Gospodine, važno je da zapamtim ovo: kada nešto silno želim, nastavit ću »navaljivati« na tebe. Neka me nikada ne obeshrabri tvoja šutnja.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 04 sij 2009 08:27 
Odsutan

Sada čitam odlomak sv. Pisma koji je predviđen za danas.
Čitam polako
i zapažam rečenicu ili izraz koji mi nešto govori.

Iv 1,1-18

U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog. Ona bijaše u početku u Boga. Sve postade po njoj i bez nje ne postade ništa. Svemu što postade u njoj bijaše život i život bijaše ljudima svjetlo; i svjetlo u tami svijetli i tama ga ne obuze. Bi čovjek poslan od Boga, ime mu Ivan. On dođe kao svjedok da posvjedoči za Svjetlo da svi vjeruju po njemu. Ne bijaše on Svjetlo, nego - da posvjedoči za Svjetlo. Svjetlo istinsko koje prosvjetljuje svakog čovjeka dođe na svijet; bijaše na svijetu i svijet po njemu posta i svijet ga ne upozna. K svojima dođe i njegovi ga ne primiše. A onima koji ga primiše podade moć da postanu djeca Božja: onima koji vjeruju u njegovo ime, koji su rođeni ne od krvi, ni od volje tjelesne, ni od volje muževlje, nego - od Boga. Riječ tijelom postade i nastani se među nama i vidjesmo slavu njegovu - slavu koju ima kao Jedinorođenac od Oca - pun milosti i istine. Ivan svjedoči za njega. Viče: "To je onaj o kojem rekoh: koji za mnom dolazi, preda mnom je jer bijaše prije mene!" Doista, od punine njegove svi mi primismo, i to milost na milost. Uistinu, Zakon bijaše dan po Mojsiju, a milost i istina nasta po Isusu Kristu. Boga nitko nikada ne vidje: Jedinorođenac - Bog - koji je u krilu Očevu, on ga obznani.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 04 sij 2009 08:33 
Odsutan

* Ivanovo evanđelje, za razliku od ostala tri, počinje u vječnosti prije postanka svijeta i vremena. Vraća nas na izvor početka i svega života u riječi Božjoj. Mi smo dio toga. Mi smo ljudi vječnosti, rođeni u početku Božjega plana, i određeni za život s Bogom u vječnosti. Ova velika istina svjetlo je za sve nas jer nas Božji život uvijek vodi kroz mrak i prosvjetljuje naš um svojom istinom. Tiha nas molitva uranja u taj vječni Božji život; riječ Božja, rođena kao dijete ljudske majke, na zemlju donosi vječnost.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 05 sij 2009 08:27 
Odsutan

Gospodine, postao si čovjekom da bi razgovarao sa mnom;
hodao si ovom zemljom i radio; podnosio si vrućinu i hladnoću.
Vrijeme koje si proveo na zemlji bilo je ispunjeno brigom za ljude.
Liječio si bolesne, uskrisivao mrtve; a ono najvažnije - spasio si me od smrti.

Iv 1,43-51

Sutradan naumi Isus poći u Galileju. Nađe Filipa i reče mu: "Pođi za mnom!" Filip je bio iz Betsaide, iz grada Andrijina i Petrova. Filip nađe Natanaela i javi mu: "Našli smo onoga o kome je pisao Mojsije u Zakonu i Proroci: Isusa, sina Josipova, iz Nazareta." Reče mu Natanael: "Iz Nazareta da može biti što dobro?" Kaže mu Filip: "Dođi i vidi." Kad Isus ugleda gdje Natanael dolazi k njemu, reče za njega: "Evo istinitog Izraelca u kojem nema prijevare!" Kaže mu Natanael: "Odakle me poznaješ?" Odgovori mu Isus: "Vidjeh te prije negoli te Filip pozva, dok si bio pod smokvom." Nato će mu Natanael: "Učitelju, ti si Sin Božji! Ti kralj si Izraelov!" Odgovori mu Isus: "Stoga što ti rekoh: 'Vidjeh te pod smokvom', vjeruješ. I više ćeš od toga vidjeti!" I nadoda: "Zaista, zaista, kažem vam: gledat ćete otvoreno nebo i anđele Božje gdje uzlaze i silaze nad Sina Čovječjega."
Što mi želiš reći, Gospodine?

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 05 sij 2009 08:39 
Odsutan

* Mogli bismo provesti tjedne razmišljajući o ovomu evanđelju. Prepoznajemo toliko tema: poziva ljude, hrabri ih i poznaje, izaziva njihovu vjeru i izjavljuje da je Sin Čovječji. Dopusti mu da ti kaže: "dođi i vidi" i budi otvoren za sve ono što možeš vidjeti iz Isusova života u današnjoj molitvi. Dođi i vidi, prepoznaj ga u tišini i molitvi, u ljubavi, u drugim ljudima, u njihovim potrebama i radostima.
* Učenici su pronašli Isusa i nisu ga pustili. Tako je sa svakim od nas.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 06 sij 2009 09:30 
Odsutan

Sada čitam odlomak sv. Pisma koji je predviđen za danas.
Čitam polako
i zapažam rečenicu ili izraz koji mi nešto govori.

Mt 2,1-12

Kad se Isus rodio u Betlehemu judejskome u dane Heroda kralja, gle, mudraci se s Istoka pojaviše u Jeruzalemu raspitujući se: "Gdje je taj novorođeni kralj židovski? Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti." Kada to doču kralj Herod, uznemiri se on i sav Jeruzalem s njime. Sazva sve glavare svećeničke i pismoznance narodne pa ih ispitivaše gdje se Krist ima roditi. Oni mu odgovoriše: "U Betlehemu judejskome jer ovako piše prorok: A ti, Betleheme, zemljo Judina! Nipošto nisi najmanji među kneževstvima Judinim jer iz tebe će izaći vladalac koji će pasti narod moj - Izraela! Tada Herod potajno dozva mudrace i razazna od njih vrijeme kad se pojavila zvijezda. Zatim ih posla u Betlehem: "Pođite, reče, i pomno se raspitajte za dijete. Kad ga nađete, javite mi da i ja pođem te mu se poklonim." Oni saslušavši kralja, pođoše. I gle, zvijezda kojoj vidješe izlazak iđaše pred njima sve dok ne stiže i zaustavi se povrh mjesta gdje bijaše dijete. Kad ugledaše zvijezdu, obradovaše se radošću veoma velikom. Uđu u kuću, ugledaju dijete s Marijom, majkom njegovom, padnu ničice i poklone mu se. Otvore zatim svoje blago i prinesu mu darove: zlato, tamjan i smirnu. Upućeni zatim u snu da se ne vraćaju Herodu, otiđoše drugim putem u svoju zemlju.
Što mi želiš reći, Gospodine?

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 06 sij 2009 09:42 
Odsutan

* Možemo li biti dionici radosti mudraca kada su našli mjesto koje su tražili? Sjeti se nekih životnih trenutaka kada si bio "preplavljen" osjećajem radosti: kada si se zaljubio, sklopio ženidbu, bio zaređen, položio zavjete, doživio neki velik uspjeh, radovao se rođenju svojega djeteta...
* Radost je dar od Boga i udio u Božjoj naravi. Bog je radost. Dopusti toj radosti da postane dio tvoga života i molitve.
* Razmisli, radost u Bogu dublja je nego bilo što drugo što poznajemo.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 06 sij 2009 12:50 
Odsutan

današnji odlomak iz Evanđelja,opisuje nam očitovanje Isusova božanstva mudracima..oni dolaze iz najudaljenijih krajeva svijeta kao simbol iskrenih i pravih tragatelja istine svih vremena!Isus ne privlači ljude samo razlozima, dokazima koji s e mogu razumski dokazati..Isus privlači,po nadahnuću,po unutarnjem osjećaju...taj osjećaj često puta ne zna navesti jasne i uvjerljive razloge,tako da čovjek koji takvog osjećaja nema,jednostavno slegne rameneima pred onim koji ga ima,ili mu se čak i pomalo podsmjehuje...

onaj pak koji ima taj osjećaj,uvjeren je duboko da je u pravu i taj sluša glas svoga srca..upravo se to dogodilo ovim mudracima...svatko od nas može posumnjati u to,jesu li oni doista vidjeli zvijezdu svojim očima,ali nema sumnje da im je ona zasjala u njihovim srcima..upravo taj sjaj,nagnao ih je na putovanje i dovela k Isusu...oni nisu ispitivali zašto drugi ne vide tu zvijezdu,ili pak ako je vide,zašto nisu krenuli za njom,ali su svakako nedvojbeno znali da im valja krenuti na put i slijediti je...

i daanas ima mnogo vjernika,koji ne znaju baš učeno raspravljati o Bogu i teško je kazati zašto vjeruju..no,duboko u svojoj nutrini oni su čvrsto uvjereni u Boga i to i takovo uvjerenje, nitko im ne može oduzeti ni uzdrmati...

danas me doimlje velika simbolika kraja evanđelja,gdje mudraci ne vrativši se istim putem,već krenuše drugim putem...što to znači?rađa se novi čovjek...nakon susreta s Isusom,prihvaćenjem njega kao svog Spasitelja,postaje se drugi čovjek i više se ne želim vratiti na stari način života(stari put),već želim biti novi čovjek,odbacivši staro ruho i krenuti novim putem kroz ovaj život..eto,tako sam danas ja doživio poruku Bogojavljanja...neka vas sve blagoslovi Trojedini Bog,i nadahne da krenemo novim,boljim i savršenijim Putem!:grlim te:

Slika

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 07 sij 2009 07:42 
Odsutan

Dat ću si vremena da pročitam Božju riječ polagano, nekoliko puta,
i zaustavit ću se na onome što me dira, pogađa.

Mt 4,12-17.23-25

A čuvši da je Ivan predan, povuče se u Galileju. Ostavi Nazaret te ode i nastani se u Kafarnaumu, uz more, na području Zebulunovu i Naftalijevu da se ispuni što je rečeno po proroku Izaiji: Zemlja Zebulunova i zemlja Naftalijeva, Put uz more, s one strane Jordana, Galileja poganska - narod što je sjedio u tmini svjetlost vidje veliku; onima što mrkli kraj smrti obitavahu svjetlost jarka osvanu. Otada je Isus počeo propovijedati: "Obratite se jer približilo se kraljevstvo nebesko!" I obilazio je Isus svom Galilejom naučavajući po njihovim sinagogama, propovijedajući Evanđelje o Kraljevstvu i liječeći svaku bolest i svaku nemoć u narodu. I glas se o njemu pronese svom Sirijom. I donosili su mu sve koji bolovahu od najrazličitijih bolesti i patnja - opsjednute, mjesečare, uzete - i on ih ozdravljaše. Za njim je pohrlio silan svijet iz Galileje, Dekapola, Jeruzalema, Judeje i Transjordanije.

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 139  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]