www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 27 lip 2025 11:51

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 139  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 26 sij 2009 07:39 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
Nekoliko misli o današnjem odlomku iz Svetog Pisma:

* Ove Isusove upute zahtijevaju jednostavnost i čestitost u njegovoj službi. Svoju vjeru polažemo u njega više negoli u svoje viškove i ovisnost o novcu. Molitva i služenje, ljubav prema drugima i siromašnima približuju Kraljevstvo u riječi i djelima.
* Gospodin je imao svoje pomoćnike: ljudi su išli ispred njega i naviještali njegov dolazak. Kraljevstvo se Božje ne širi samo od sebe. Kao zajednica slušamo riječ Božju i odgovaramo na nju. Zajedničko je djelovanje uvijek napredak za kršćansku zajednicu. Molitva nam pomaže da prepoznamo svačije darove i talente i dostojanstvo svakoga od nas u Božjim očima.

U trenutačnom stanju duha usredotoči se na današnji tekst s pouzdanjem.
Vjeruj da je Duh Sveti prisutan
i da te on može nadahnuti da otkriješ što ti ovaj današnji tekst govori.
Čitaj pažljivo i s razumijevanjem; osluškuj što se događa u tvome srcu.

Lk 10,1-9

Nakon toga odredi Gospodin drugih sedamdesetdvojicu učenika i posla ih po dva pred sobom u svaki grad i u svako mjesto kamo je kanio doći. Govorio im je: "Žetva je velika, ali radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da radnike pošalje u žetvu svoju. Idite! Evo, šaljem vas kao janjce među vukove. Ne nosite sa sobom ni kese, ni torbe, ni obuće. I nikoga putem ne pozdravljajte. U koju god kuću uđete, najprije recite: 'Mir kući ovoj!' Bude li tko ondje prijatelj mira, počinut će na njemu mir vaš. Ako li ne, vratit će se na vas. U toj kući ostanite, jedite i pijte što se kod njih nađe. Ta vrijedan je radnik plaće svoje. Ne prelazite iz kuće u kuću. Kad u koji grad uđete pa vas prime, jedite što vam se ponudi i liječite bolesnike koji su u njemu. I kazujte im: 'Približilo vam se kraljevstvo Božje!'
Što mi želiš reći, Gospodine?

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 26 sij 2009 11:28 
Odsutan

Zahvaljeno je: 46 zahvala
Slika

Lk 10,1-9

Nakon toga odredi Gospodin drugih sedamdesetdvojicu učenika i posla ih po dva pred sobom u svaki grad i u svako mjesto kamo je kanio doći. Govorio im je: "Žetva je velika, ali radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da radnike pošalje u žetvu svoju

Ovdje vinimo Isus nam zeli reci , zetva je velika, a radnika malo. Nemojte oklijevati, sada treba znjeti.. Zetva ne dopusta odlaganja, jer inace propada i ona zahtijeva potpuno zalaganje citavog covjeka . Zato Isus govori o velikoj zetvi. Zetva je cijeli svijet, do kraja zemlje i do kraja svijeta. Nama je potrebno spasenje, potrebna nam je evangelizacija. "Idite!" pojasnio nacin i prilike koje ih cekaju u svijetu, jer oni ne odlaze u svoje vec u Bozje ime. Nije im obecao lagodan zivot niti zemaljski ugled, moc ili cast. . Pravo veselje dolazi iza zetve

Zato njima govori: "Molite dakle gospodara žetve da radnike pošalje u žetvu svoju" (Lk 10,2). On nas uzima za svoje suradnike i u samoj molitvi za navjestitelje.Evo, šaljem vas kao janjce među vukoveOn svjesno salje Svecenstvo i nas kao jaganjce medju vukove, jer zna da ima medju vukovima koji su zeljni cuti poruku jaganjaca o spasenju. Ne radi patnje same nego radi iskazivanja Bozje jakosti i velicine .. imaju Isusa i njegovu snagu poslanje otvara novo navjestanje mira i pomirenja u kojoj ce janje lezati s vukom..
U koju god kuću uđete, najprije recite: "Mir kući ovoj" (10,5). Mir se nagovijesti, a gdje se taj mir prihvaca, tamo se oporavljaju bolesnici u dusi i tijelu U njima ce Rijec Bozja djelovati. I bez obzira u kakvom su trenutnom duhovnom stanju, oni ce primiti u sebe puninu Bozjega spasenja. Nije bitna nasa dobrota. Bitna je zelja u covjeku da se primi Rijec Bozju. Isus im nije zatajio sto ih ceka, jer je Njegov poziv, poziv na nasljedovanje Njegova zivota koji im treba biti mjerilo i putokaz, kao i slava koji ih ceka nakon ostvarenja poslanja.
S ovim Isus nam zeli reci da budemo jaganjcti. Janje je umiljato, ne misli zlo, ne treba ga se bojati.Tako nasilje moramo prevladati krotkoscu, zlo dobrim, iskoristavanje pravednoscu, laz istinom....

Vuci ce imati lagan posao,pokazat ce zube i jaganjaca vise nece biti. Danas se cesto osjecamo kao ovce mecu vukovima. Nema onog na cega bi se mogli osloniti, da bi stao na nasu stranu , u nasu obranu.
Pogotovo nasa danasnja mladez,gdje je puno vise izlozena napadima,u pogledu vjere...
U koju god kuću uđete, najprije recite: 'Mir kući ovoj!' Bude li tko ondje prijatelj mira, počinut će na njemu mir
Ima tvrdokornih srdaca koja tu vijest odbijaju. Njih Isus najostrije osudjuje..I kaze; tko vas prima, mene prima i tko vas odbija, mene odbija. To znaci Evandjelje se mora prihvatiti ..Nitko se ne moze izgovoriti da je od drugog cuo za tu vijest, onda bi je prihvatio.
I umjesto da mu bude rijec spasenja i mira, ona mu postaje Rijec osude Covjek se moze olako postaviti pred Rijecju Bozjom, ali ne i neodgovorno. Svi koji su culi Rijec Evandjelja, on je po toj rijeci evangeliziran.Najveca radost za svakog od nas je sto smo Gospodinovi. Bog nas po imenu zna,On nas po imenu pozvao i osobno nas void.Nasa radost nastaje kao plod spasenosti i iskustva novoga zivota koji u nama nastaje po prihvacanju Evandjelja. Ono nas usmjeruje prema Bogu, spoznaji Boga, Evandjelje nas uvodi u Bozju blizinu, u Bozji zivot. Nebi trebali razmisljati o vukovima, nego o Bogu. Vjernik se nece plasiti onoga sto bi mu mogao vuk uciniti, ali ce se radovati svemu onome sto mu Bog cini i dariva.

Kraljevstvo se Božje ne širi samo od sebe
Slika

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 27 sij 2009 06:53 
Odsutan

Bog govori svakome od nas osobno.
Trebam slušati kako bih čuo što mi želi reći.
Pročitat ću tekst nekoliko puta, a zatim ću slušati...

Mk 3,31-35

I dođu majka njegova i braća njegova. Ostanu vani, a k njemu pošalju neka ga pozovu. Oko njega je sjedjelo mnoštvo. I reknu Isusu: "Eno vani majke tvoje i braće tvoje, traže te!" On im odgovori: "Tko je majka moja i braća moja?" I okruži pogledom po onima što su sjedjeli oko njega u krugu i kaže: "Evo majke moje, evo braće moje! Tko god vrši volju Božju, on mi je brat i sestra i majka."
Što mi želiš reći, Gospodine?

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 27 sij 2009 07:19 
Odsutan

* Isus naglašava da je u životu najvažniji odnos prema Bogu. Čak su i najdublje i najprirodnije veze stvorene unutar te prvotne ljubavi. Majka i rodbina važni su Isusu u njegovu životu i smrti, no stvarni poziv unutar tih obiteljskih odnosa jest slušanje i vršenje riječi Božje.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 27 sij 2009 13:33 
Odsutan

Zahvaljeno je: 46 zahvala
Mk 3,31-35: Isusova rodbina po riječi

“I dođu majka njegova i braća njegova. Ostanu vani, a k njemu pošalju neka ga pozovu. Oko njega sijedjelo mnoštvo. I reknu mu: 'Evo vani majke tvoje i braće tvoje, traže te!' On im odgovori: 'Tko je majka moja i braća moja?' I okruži pogledom po onima što su sijedjeli oko njega u krugu i kaže: 'Evo majke moje, evo braće moje! Tko god vrši volju Božju, on mi je brat i sestra i majka'”.

Nakon što su poslušali Božju riječ svi članovi bratstva neka učine osobni čin da počaste riječ Božju (npr. poljubac, naklon, kađenje…)

Slika

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 28 sij 2009 07:40 
Odsutan

Božja Riječ nam dolazi po Sv. pismu.
Neka Duh Sveti prosvijetli moj razum i srce da odgovorim na poruku evanđelja:
da volim svoje bližnje kao samog sebe i da se brinem za braću i sestre u Kristu.

Mk 4,1-20

I poče Isus opet poučavati uz more. I zgrnu se k njemu silan svijet te on uđe u lađu i sjede na moru, a sve ono mnoštvo bijaše uz more, na kopnu. Poučavao ih je u prispodobama mnogočemu. Govorio im u pouci: "Poslušajte! Gle, iziđe sijač sijati. I dok je sijao, poneko zrno pade uz put, dođoše ptice i pozobaše ga. Neko opet pade na kamenito tlo gdje nemaše dosta zemlje. Odmah izniknu jer nemaše duboke zemlje. Ali kad ogranu sunce, izgorje; i jer nemaše korijenja, osuši se. Neko opet pade u trnje i trnje uzraste i uguši ga te ploda ne donese. Neko napokon pade u dobru zemlju i dade plod, razraste se i razmnoži, te donese: jedno tridesetostruko, jedno šezdesetostruko, jedno stostruko." I doda: "Tko ima uši da čuje, neka čuje!" Kad bijaše nasamo, oni oko njega zajedno s dvanaestoricom pitahu ga o prispodobama. I govoraše im: "Vama je dano otajstvo kraljevstva Božjega, a onima vani sve biva u prispodobama: da gledaju, gledaju - i ne vide, slušaju, slušaju - i ne razumiju, da se ne obrate pa da im se otpusti." I kaže im: "Zar ne znate tu prispodobu? Kako ćete onda razumjeti prispodobe uopće? Sijač sije Riječ. Oni uz put, gdje je Riječ posijana, jesu oni kojima, netom čuju, odmah dolazi Sotona i odnosi Riječ u njih posijanu. Zasijani na tlo kamenito jesu oni koji kad čuju Riječ, odmah je s radošću prime, ali nemaju u sebi korijena, nego su nestalni: kad nastane nevolja ili progonstvo zbog Riječi, odmah se sablazne. A drugi su oni u trnje zasijani. To su oni koji poslušaju Riječ, ali nadošle brige vremenite, zavodljivost bogatstva i ostale požude uguše Riječ te ona ostane bez ploda. A zasijani na dobru zemlju jesu oni koji čuju i prime Riječ te urode: tridesetostruko, šezdesetostruko, stostruko.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 28 sij 2009 07:41 
Odsutan

Božja Riječ nam dolazi po Sv. pismu.
Neka Duh Sveti prosvijetli moj razum i srce da odgovorim na poruku evanđelja:
da volim svoje bližnje kao samog sebe i da se brinem za braću i sestre u Kristu.

Mk 4,1-20

I poče Isus opet poučavati uz more. I zgrnu se k njemu silan svijet te on uđe u lađu i sjede na moru, a sve ono mnoštvo bijaše uz more, na kopnu. Poučavao ih je u prispodobama mnogočemu. Govorio im u pouci: "Poslušajte! Gle, iziđe sijač sijati. I dok je sijao, poneko zrno pade uz put, dođoše ptice i pozobaše ga. Neko opet pade na kamenito tlo gdje nemaše dosta zemlje. Odmah izniknu jer nemaše duboke zemlje. Ali kad ogranu sunce, izgorje; i jer nemaše korijenja, osuši se. Neko opet pade u trnje i trnje uzraste i uguši ga te ploda ne donese. Neko napokon pade u dobru zemlju i dade plod, razraste se i razmnoži, te donese: jedno tridesetostruko, jedno šezdesetostruko, jedno stostruko." I doda: "Tko ima uši da čuje, neka čuje!" Kad bijaše nasamo, oni oko njega zajedno s dvanaestoricom pitahu ga o prispodobama. I govoraše im: "Vama je dano otajstvo kraljevstva Božjega, a onima vani sve biva u prispodobama: da gledaju, gledaju - i ne vide, slušaju, slušaju - i ne razumiju, da se ne obrate pa da im se otpusti." I kaže im: "Zar ne znate tu prispodobu? Kako ćete onda razumjeti prispodobe uopće? Sijač sije Riječ. Oni uz put, gdje je Riječ posijana, jesu oni kojima, netom čuju, odmah dolazi Sotona i odnosi Riječ u njih posijanu. Zasijani na tlo kamenito jesu oni koji kad čuju Riječ, odmah je s radošću prime, ali nemaju u sebi korijena, nego su nestalni: kad nastane nevolja ili progonstvo zbog Riječi, odmah se sablazne. A drugi su oni u trnje zasijani. To su oni koji poslušaju Riječ, ali nadošle brige vremenite, zavodljivost bogatstva i ostale požude uguše Riječ te ona ostane bez ploda. A zasijani na dobru zemlju jesu oni koji čuju i prime Riječ te urode: tridesetostruko, šezdesetostruko, stostruko.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 28 sij 2009 07:42 
Odsutan

* Ljudsko je srce poput polja koje u različitim vremenima može biti otvoreno i zatvoreno. Božja nam riječ dolazi tamo gdje jesmo, u našim pogrješkama i padovima, darovima i talentima. Svatko od nas donosi rod u svoje vrijeme. Ponekad je urod velik - stostruk, a ponekad malen. U molitvi svoja srca prikazujemo Bogu i s Božjom pomoći donosimo rod. Božja je riječ posijana u nama, čak na čudan način, i Bog je taj koji daje da ona raste.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 28 sij 2009 11:14 
Odsutan

Slika

dragi moji,ovu prispodobu o sijaču i sjemenu,Isus završava,dobro nam poznatim riječima..."Tko ima uši da čuje,neka čuje!"naravno da svaki od njih su imali uši,ali imati njih nije dovoljno za slušanje Isusovih riječi..puno puta smo čuli u svom životu,da to nije dovoljno,da ga treba slušati,razumom i srcem...razumom na takav način da znademo i razmišljamo što namje tom prispodom želio kazati,a srcem,da ono što smo razumom spoznali,svojim svakodnevnim životom i potvrdimo...

svaki onaj koji za Isusom polazi iz neke znatiželje ili pak samo iz radoznalosti,ili su pak željeli samo neko čudo,ozdravljenje,odmah moraju znati,da Isus nikako nije,nekakav putujući glumac iliti pak iscijeljitelj,već je ponajprije sijač vjere koji isključivo zahtijeva,traži,obraćenje...
oni pak koji su bili oduševljeni Isusovim uspjesima(oko njega s e guralo veliko mnoštvo),moraju računati s Isusovim "neuspjesima i razočarenjima"..jer svaki onaj,dragi moji,koji će se razočarati nad kraljevstvom Božjim,ne smiju se nikako predati pesimizmu,jer za Božju riječ,znajte uvijek će s e naći pogodno tlo na kojemu će Božja sjetva uroditi bogatim rodom na veliku radost Boga i svakog čovjeka... :grlim te:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 28 sij 2009 11:26 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Zahvaljeno je: 0 zahvala
Hvala Ti Dragi joakime za ovo poticajno rijecju i slikom izreceno razmatranje . BTB Bas si me dotakao! :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :grlim te:

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 139  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]