www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 30 svi 2020 15:41

Vrijeme na UTC [LJV]
Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: 14 vel 2011 15:11 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 29 pro 2009 14:13
Postovi: 795
Lokacija: hercegovina
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
Dragi moji, listajući po interntu sam naišla na tekst,
o čudesnoj tajni svete krunice.
Tekst se nalazi na duhovnom forumu ALFA I OMEGA.
Zamolila bih nekog od članova foruma da stavi link, jer
ja ne znam a čitav članak se nalazi pod ovim imenom.
Mene je ovaj tekst dirnuo, iako molim krunicu svaki dan
ali samo jedan deseterac u molitvenom lancu, odlučila sam
moliti komplet krunicu.
Mislim kad pročitate ova svjedočanstva da će većina da
počme moliti krunicu radosnu,žalosnu i slavna otajstva.
MIR I DOBRO svim ljudima dobre volje!
Nadam se da ćemo zaista moliti ove krunice.

_________________
Samo je u Bogu mir,
dušo moja,
samo je u Njemu spasenje.
Samo On je moja hrid
i spasenje,
utvrda moja:
neću se pokolebati.
/Ps 62,2-3)


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 14 vel 2011 17:22 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 20 lip 2010 21:51
Postovi: 420
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Vjeroispovjest: rkt
Mislim da je ovo
http://alfaiomegaduhovniforum.forums-fr ... t3772.html

_________________
"Sve mogu u onome koji me jača"


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 15 vel 2011 08:55 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 29 pro 2009 14:13
Postovi: 795
Lokacija: hercegovina
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
Hvala ti marija-elena, to je taj tekst,
ko god ima vremena da pročita ova svjedočanstva,
ne može ostati ravnodušan.
Neka nam zagovor Blažene Djevice Marije pomogne da iskreno
molomo krunucu za obraćenje i mir među ljudima.

_________________
Samo je u Bogu mir,
dušo moja,
samo je u Njemu spasenje.
Samo On je moja hrid
i spasenje,
utvrda moja:
neću se pokolebati.
/Ps 62,2-3)


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 08 svi 2011 21:23 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova
Avatar korisnika

Pridružen: 01 sij 2007 09:44
Postovi: 644
Lokacija: Canada
Podijelio: 58 zahvala
Zahvaljeno je: 30 zahvala
Vjeroispovjest: rimokatolikinja
Čudesna tajna svete krunice za obratiti se i spasiti sePredgovor

Krunica zauzima jako važno mjesto u duhovnom iskustvu, apostolatu i spisima sv. Ljudevita Marije Grigniona Montfortskoga. Svetac u Raspravi govori o Krunici kao o jednoj pobožnoj praksi koja ima veliku važnost u duhovnom životu. U izvornim pravilima koja je svetac napisao za svoju družbu misionara Ružarij je opisan kao najpogodnije sredstvo za obnovu kršćanskog duha među samim kršćanima (RM 56).

Dirljivo je svjedočanstvo samoga sveca: “Što se tiče mene koji ovo pišem, osobno sam vidio djelotvornost ove molitve za obraćanje najtvrdokornijih srdaca. Tijekom jednih misija susreo sam ljude koji nisu bili nimalo dirnuti propovijedima o najstrašnijim istinama, ali su prihvatili moj savjet da svakog dana mole Krunicu te su se potom obratili i potpuno se predali Bogu. Čak sam uočio i ogromnu razliku u ponašanju među stanovništvom župa u kojima sam propovijedao misije: jedni su, napustivši molitvu Krunice ponovno zapali u grijeh; drugi su, ustrajući u njenoj molitvi, sačuvali Božju milost i iz dana u dan rastu u kreposti”( Čudesna tajna svete Krunice za obratit se i spasiti se 113.).

Da bi potakao širenje pobožnosti među kršćanima pred kraj svoga života Montfort je napisao djelo Čudesna tajna svete Krunice za obratit se i spasiti se. Montfort je svjestan da je ovo njegov spis u kojem se najviše poslužio drugim autorima, na poseban način spisom dominikanca A. Thomasa, Mistični ružičnjak.

Sv. Ljudevit je bio pučki misionar te sva njegova dijela, a posebno ovo o sv. Krunici odišu tim pastoralnim duhom. U tom smislu i knjiga obiluje izvješćima o izvanrednim događajima koje svetac ne istražuje kritičkim duhom. On sam daje jedno pravilo razumijevanja tih izviješća. “Ne treba biti previše lakovjeran, ali ni previše kritički nastrojen i u svemu treba održavati zlatnu sredinu ako se želi saznati gdje su istina i krepost” (Čudesna tajna…33.). Izvještaji o čudesima su samo primjeri i poticaji na molitvu svete Krunice.

Ono što je bitno u ovom dijelu jesu nutarnji elementi i dinamike molitve svete Krunice koje svetac kao veliki molitelj Ružarija potanko i fino opisuje. Krunica je za Montforta vrsna molitva koja, ako se moli po uputama koje on daje, dovodi dušu sigurnim putem do visokog stupnja molitve i kontemplacije s velikim zaslugama i plodovima. Na posebno dubok način sv. Ljudevit duhovno tumači Oče naš i Zdravo Mariju, te u Petoj desetici vodi dušu vjernu molitvi svete krunice kroz sve kušnje i prepreke koje se mogu javiti kod njenog moljenja.

Dao Bog da po Marijom zagovoru i ova knjiga koja se po prvi puta objavljuje na hrvatskom jeziku donese obilje duhovnih plodova, pomogne onima koji već mole Krunicu da rastu u duhu molitve te potakne mnoge druge da prigrle tu divnu molitvu koja je toliko draga kršćanskom katoličkom puku ali i mnogim svecima. Pobožnost prema Majci Božjoj i molitva svete Krunice su na poseban način obilježili hrvatski katolički duh. Objavljivanje ove knjižice želi biti jedan čin zahvalnosti za sve milosti koje je Hrvatski narod u svojoj stoljetnoj tradiciji dobio po zagovoru Majke Božje i molitvi svete Krunice i jedan poticaj svima na obnovljenu ljubav prema Mariji i Krunici.


UvodBIJELA RUŽASvećenicima

1. Poslanici Svevišnjeg, propovjednici istine, glasnici Evanđelja, dopustite da vam predstavim bijelu ružu ove male knjige kako bih vam jednostavno i skromno stavio u srce i na usne istine koje su u njoj izložene. U srce, kako biste vi sami pobožno prihvatili molitvu svete Krunice i tako kušali njene plodove. Na usne, kako biste drugima prenijeli njezinu uzvišenost da biste ih na taj način mogli obratiti.

Pazite, molim vas, da ne smatrate ovu svetu i pobožnu vježbu beznačajnom i bezvrijednom, kako to čine mnoge neznalice, pa čak i mnoge učene oholice. Ona je uistinu velika, uzvišena i božanstvena. Samo nebo nam ju je dalo, baš za obraćenje najokorijelijih grješnika i najtvrdokornijih krivovjernika. Bog je uz nju povezao milost u ovom životu i slavu u drugom. Sveci su je molili, a pape odobrili.

Sretan li je svećenik i duhovni vođa, kojemu je Duh Sveti objavio ovu tajnu koju većina ljudi ne poznaje ili poznaje vrlo površno! Ako je on bude uistinu iskustveno poznavao, molit će krunicu svaki dan i činit će tako da je i drugi mole. Bog i njegova sveta Majka ulijevat će mu obilje milosti u dušu kako bi ga učinili sredstvom svoje slave; svojom riječju, iako jednostavnom, postići će više plodova u mjesec dana, nego što će ostali postići propovijedajući godinama.

2. Draga braćo, nemojmo se dakle zadovoljiti time da drugima preporučimo krunicu; nego je mi sami moramo moliti. Ako mi, iako teoretski uvjereni u važnost svete Krunice, prvi ne molimo ovu molitvu, drugi će obraćati jako malo pažnje na ono što im savjetujemo, jer nitko ne može dati ono što nema. Isus je činio i učio (Dj 1,1): nasljedujmo dakle Isusa Krista, koji je najprije činio pa onda učio. Nasljedujmo Apostola koji je poznavao i propovijedao samo razapetoga Isusa Krista. Mi ćemo to učiniti, propovijedajući svetu Krunicu koja, kao što ćete kasnije vidjeti, nije samo slijed Očenaša i Zdravomarija, već je božanski sažetak otajstava života, muke, smrti i slave Isusa i Marije.

Kada bih znao, da vas osobno iskustvo koje mi je Bog udijelio, o učinkovitosti propovijedanja Krunice za obraćenje duša, može uvjeriti da propovijedate svetu Krunicu, unatoč suprotnoj sklonosti propovjednika, tada bih vam ispričao čudesna obraćenja koja sam doživio propovijedajući svetu Krunicu. Ograničiti ću se da vam, u ovoj knjizi, donesem nekoliko starih i sigurno dokazanih događaja. Sam sam, radi vaše koristi, umetnuo podosta latinskih tekstova uzetih od dobrih autora, koji potvrđuju ono što objašnjavam narodu na francuskom jeziku.CRVENA RUŽAGrešnicima

3. Vama, grešnici i grešnice, jedan koji je griješio više od vas pruža ovu ružu, crvenu od krvi Kristove, kako biste njome okitili i spasili. Bezbožnici i nepokajani grešnici stalno viču: Okrunimo se ružama!( Mud 2,8) I mi pjevamo: Okrunimo se ružama svete Krunice. Ali koliko su drugačije njihove crvene ruže od naših! Njihove su ruže sjetilni užici, isprazne časti, prolazna bogatstva koje će brzo uvenuti i istrunuti.

Naše su pak ruže Oče Naš i Zdravo Marijo, koje ako su dobro izmoljene i popraćene dobrim djelima pokore, nikada neće uvenuti niti proći. Za sto, za tisuću godina njihova će ljepota i dalje blistati kao danas. Njihove toliko opjevane ruže samo sliče ružama: ustvari one su trnje koje bode uz grižnju savjesti kroz čitav život, koje u trenutku smrti probada uz oplakivanje, koje vječno gori u bijesu i očaju. Ako naše ruže i imaju trnje, to je trnje od Isusa Krista koje on pretvara u ruže. Ako naše ruže bodu, one bodu samo nekoliko trenutaka, jedino zato da bi nas ozdravile od grijeha i da bi nas spasile.

4. Natječimo se kako bismo se okrunili tim rajskim ružama, moleći svaki dan Ružarij, odnosno tri krunice od pet desetica, s isto toliko vjenčića od cvijeća: 1. da bismo častili tri krune Isusa i Marije: krunu milosti Isusove u Utjelovljenju, njegovu trnovu krunu u trpljenju, njegovu krunu slave na nebu, i trostruku krunu koju je Marija dobila na nebu od Presvetog Trojstva; 2. da bismo dobili od Isusa i Marije tri krune: krunu zasluga u ovom životu, krunu mira u trenutku smrti, rajsku krunu slave u Nebu.

Ako budete vjerno i pobožno molili Krunicu sve do svoje smrti, unatoč množine vaših grijeha, vjerujte mi: primit ćete neuveli vijenac slave (1 Pt 5,4). Ako se nalazite na rubu ponora ili s jednom nogom u Paklu, čak i ako ste prodali dušu đavlu kao kakav vrač ili ste okorjeli i tvrdokorni krivovjernik kao kakav demon, prije ili kasnije ćete se obratiti i spasiti. Samo ako, ponavljam i dobro pripazite na riječi moga savjeta, svakodnevno do smrti pobožno molite svetu Krunicu, da biste upoznali istinu, zadobili milost pokajanja i oproštenje svojih grijeha. U ovoj knjizi naći ćete više primjera velikih grešnika koji su se obratili pomoću svete Krunice. Pročitajte ih i razmislite o njima. Bog sam.MISTIČNI RUŽIČNJAK


Vjernicima

5. Pobožne duše, prosvijetljene Duhom Svetim, neka vam ne bude žao ako vam ponudim mali mistični ružičnjak, koji je nebeskog porijekla, da biste ga vi presadili u vrt vaše duše. On neće škoditi miomirisnom cvijeću vaših kontemplacija.2 Jako je mirisan i posve božanstven: neće nimalo pokvariti plan vaših lijeha. Prečist i dobro uređen on sve dovodi u sklad i blistavost. Ako ga svaki dan zalijevamo i pravilno obrađujemo, on čudesno raste i širi se tako ne samo da ne priječi sve ostale pobožnosti, već ih čuva i usavršava. Vi koji ste duhovni, razumijete me! Ovaj su ružičnjak Isus i Marija u životu, smrti, vječnosti.

6. Zeleno lišće ovog ružičnjaka označava radosna otajstva Isusa i Marije; trnje, žalosna; a cvijeće, slavna. Ružini pupoljci podsjećaju na djetinjstvo Isusa i Marije, procvale ruže predstavljaju Isusa i Mariju u trpljenju, potpuno otvorene ruže označavaju Isusa i Mariju u slavi i pobjedi. Ruža razveseljuje svojom ljepotom: evo Isusa i Marije u radosnim otajstvima. Ona bode svojim trnjem: evo ih u žalosnim otajstvima. Ona nas raduje ugodnošću svog mirisa: evo ih konačno slavnim otajstvima.

Ne prezrite, dakle, moju malu blagoslovljenu i božansku biljku u cvatu. Posadite je i vi sami u svoju dušu odlučni da ćete moliti Krunicu. Uzgajajte i zalijevajte je moleći je vjerno svaki dan, čineći dobra djela. Primijetit ćete da će ovo sjeme, koje sada izgleda tako malo, s vremenom postati veliko stablo, gdje će se ugnijezditi i nastaniti nebeske ptice, odnosno predodređene duše visokih kontemplacija. U njegovom hladu biti će zaštićene od sunčeve žege, na njegovim će vrhovima naći utočište od divljih zemaljskih zvijeri i otkrit će fini ukus njegovog ploda; Isus dostojan štovanja, kojem neka je svaka čast i slava u vjeke vjekova. Amen. Tako neka bude. Bog sam.RUŽIN PUPOLJAK


Djeci

7. Vama djeco pružam jedan lijepi ružin pupoljak. To je jedno od malih zrnaca vaše krunice, koja se vama čini sitnicom. Ali kako je vrijedno to zrnce! Kako je divan ovaj pupoljak! Kako će se pupoljak potpuno otvoriti ako pobožno molite Zdravo Marijo! Kad bih vam savjetovao da svakog dana molite Ružarij4 tražio bih previše. Barem pažljivo molite svaki dan krunicu od pet desetica, što predstavlja jedan mali vijenac od ruža kojeg stavljate Isusu i Mariji na glavu. Poslušajte me. A sada poslušajte ovu lijepu priču i ne zaboravite je.

8. Dvije su sestrice stajale na ulazu kuće, pobožno moleći Krunicu, kada se ukaza lijepa Gospođa i približi se mlađoj, koja je imala otprilike sedam godina, uze je za ruku i povede sa sobom. Starija sestra, začuđena, odmah ju je stala tražiti; ne našavši je vratila se kući plačući da javi da je sestra oteta. Tata i mama tri dana su je uzalud tražili, sve dok je trećeg dana uvečer nisu našli na pragu kuće. Bila je vesela i radosna lica. Pitali su je otkuda dolazi, a ona je odgovorila da ju je Gospođa, kojoj je molila svoju Krunicu, odvela u jedno lijepo mjesto, dala joj je jesti finih jela i položila joj u ruke dražesno dijete koje je ona puno puta poljubila. Roditelji, koji su se prije malo vremena obratili, pozvali su oca isusovca koji ih je poučio u vjeri i pobožnosti Krunice te mu ispričali što se dogodilo. Upravo smo od njega saznali za ovaj događaj koji se dogodio u Paraguayu.

Djeco, ugledajte se na ove dvije sestrice. Kao i one, molite svakoga dana Krunicu i zaslužit ćete doći u Raj, da vidite Isusa i Mariju, ako ne baš u ovom životu onda sigurno nakon smrti, vječno i zauvijek. Tako neka bude. Učeni i neuki, pravedni i grešnici, veliki i mali, svi dakle neka dan i noć slave i pozdravljaju Isusa i Mariju sa svetom Krunicom. “Pozdravite Mariju koja se za vas mnogo mučila” (usp.Rim 16,6).


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 21 lip 2017 10:16 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Pridružen: 05 lip 2017 23:13
Postovi: 12
Podijelio: 6 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Vjeroispovjest: Katolkinja
Status: Solo
Belive napisao:
veki napisao:
Krunica zauzima jako važno mjesto u duhovnom iskustvu, apostolatu i spisima sv. Ljudevita Marije Grigniona Montfortskoga. Svetac u Raspravi govori o Krunici kao o jednoj pobožnoj praksi koja ima veliku važnost u duhovnom životu. U izvornim pravilima koja je svetac napisao za svoju družbu misionara Ružarij je opisan kao najpogodnije sredstvo za obnovu kršćanskog duha među samim kršćanima (RM 56).

Sv. Ljudevit je bio pučki misionar te sva njegova dijela, a posebno ovo o sv. Krunici odišu tim pastoralnim duhom. U tom smislu i knjiga obiluje izvješćima o izvanrednim događajima koje svetac ne istražuje kritičkim duhom. On sam daje jedno pravilo razumijevanja tih izviješća. “Ne treba biti previše lakovjeran, ali ni previše kritički nastrojen i u svemu treba održavati zlatnu sredinu ako se želi saznati gdje su istina i krepost” (Čudesna tajna…33.).

Ono što je bitno u ovom dijelu jesu nutarnji elementi i dinamike molitve svete Krunice koje svetac kao veliki molitelj Ružarija potanko i fino opisuje. Krunica je za Montforta vrsna molitva koja, ako se moli po uputama koje on daje, dovodi dušu sigurnim putem do visokog stupnja molitve i kontemplacije s velikim zaslugama i plodovima. Na posebno dubok način sv. Ljudevit duhovno tumači Oče naš i Zdravo Mariju, te u Petoj desetici vodi dušu vjernu molitvi svete krunice kroz sve kušnje i prepreke koje se mogu javiti kod njenog moljenja.


Iako oduvijek moleći, zahtijevajući i vapeći Bogu – zadnjih godina moj molitveni život poprima kakve-takve obrise. Iskreno, meni sasvim logične – no, niti ima potrebe da sad ja na dugo i naširoko o tome pišem, niti (iskreno) smatram da bi netko tko to čita mogao u cijelosti (što je i razumljivo) to „shvatiti“.

Sada sa svojih dvadeset i kusur godina mogu reći da sam kao tinejdžerica molila i ne molila – vrhunac molitvi mi je bio Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu i Anđele čuvaru. No, rastući i odrastajući pomalo sam upoznavala i druge forme molitvi. Dobar trening ustrajnosti, kontinuiteta i vremena „potrošenog“ u molitvi „pokupila sam“ moleći godinu dana molitve svete Brigite i moleći Tridesetodnevnu pobožnost svetom Josipu (iznova i iznova), a jednim dijelom zahvaljujući upravo jednom monfortancu koji mi je često „nudio pomoć i ljubav, utjehu“ Majke Božje, molio za mene Majku Božju i sama sam počela osjećati i poštovanje i povezanost pa i utjehu u Majci Božjoj te sam potaknuta svim navedenim, ali i jednim dijelom svjesna da sama više ništa ne mogu napraviti (da se situacije koje me muče razriješe) - odlučila moliti 54 dana (27 dana molbe + 27 dana zahvale) Pompejske devetnice (ili kako se još naziva: Devetnica Kraljici svete krunice).

U svim danima mole se sva tri otajstva krunice; radosno, žalosno i slavno. U zamjenu se može moliti i otajstvo svijetla, no važno je da se dnevno izmole tri različita otajstva krunice. Molitvu otajstva može se podijeliti na više razdoblja u danu.
Moli se za jednu određenu milost koja se prepozna kao važna potreba. Specifičnost je da ne nabrajamo mnoštvo nakana već da izaberemo jednu važnu i konkretnu nakanu.
(više o svemu, o čemu ja govorim imate na ovom linku) – https://www.padrepio.hr/pompejska-devetnica/ i https://hr.wikisource.org/wiki/Devetnica_Gospi_od_Svete_Krunice

„Svugdje ću svjedočiti milosrđe koje si mi iskazala! Koliko ću moći, širit ću pobožnost svete krunice. Svima ću navještati kako si mi bila dobra tako da bi i ostali, poput mene nedostojni grešnici, s pouzdanjem mogli doći k Tebi.“

I eto, nakon izmoljena svoja 54 dana – želim samo napisati par riječi koje će možda i druge potaknuti.
Prvo, molitva nije magija i molitvom bez vlastita angažmana (vjera i djela) vrlo lako da ono što molite (posebno ako tražite nešto konkretno i materijalno) preko noći neće nastati. Molitvom neće svi "problemi" nestati, molitva neće "učiniti" da više nikada u životu ne naiđete na teške situacije i sl.
No, ova molitva će vam donijeti mir, donijet će vam vjeru, donijet će vam snagu da postupate onako kako „Bog zapovijeda“, donijet će vam hrabrost da koračate naprijed, da ne posustajete, donijet će vam elana da zaboravite na vlastite strahove, donijet će vam pouzdanje, možda i nećete biti svjesni, ali (ako uistinu s vjerom bez da „biflate i nabrajate“ pristupite i obratite se Majci Božjoj) svakim danom mijenjati će vaša srca i možda nećete istog trena to „vidjeti“ ali primit ćete mnoge milosti. Vi, osobe u vašoj blizini i osobe do kojih vam je stalo.
Možda neće biti onako kako ste prvotno zamislili (usudila bih se reći da 99,9% neće tako biti), ali imajte na umu i da je Majka Božja, koja zna što kome treba, čula vašu molitvu. Nećete moliti uzalud, to je sigurno.
Molitva nije laka ni kratka, meni osobno je bilo dana kad sam se zbog nedostatka vremena dizala ujutro prije 5.30h da bih bar jedno otajstvo uspjela izmoliti, s obvezama mi je bilo teško sve uskladiti – ali ako stvarno krenete s vjerom u srcu i pouzdanjem – vjerujem da i onda kad mislite da vam je previše – oni od Gore vam neće dati da odustanete.Oprosti molim te ako može pitanje: (Imam jaku želju izmoliti tu pobožnost 54 dana svete Krunice) da li si svaki dan molila sva tri otajstva tj. četiri? Razumjela sam da jesi ali evo ipak pitam za svaki slučaj:) i da li se moraju sva otajstva svaki dan ili si ti tako po svojoj želji?


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 22 lip 2017 12:55 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Pridružen: 05 lip 2017 23:13
Postovi: 12
Podijelio: 6 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Vjeroispovjest: Katolkinja
Status: Solo
Nisam bila stisnula taj link :/ tu sve pise oprosti. Imam tu knjizicu u sebe ali ovo mi je nesto novo bas me zacudilo jer nisam znala da bi trebalo sva otajstva.. ugl ovo mi je nesto novo u s vezi te poboznosti.. Hvala. Lijepi pozdrav


Vrh
 Profil  
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC [LJV]


Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži prema:
Idi na:  
cron
Pokreće phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpbb.com.hr