www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 01 stu 2024 01:37

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: 11 pro 2012 21:11 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 46 zahvala
Vi ste sol zemlje-Vi ste svjetlost svijeta"

I SOL ZEMLJE I SVJETLOST SVJETA

KKISMM napisao:
I NIKAKO DA RAZUMIJEM ONU RECENICU ". .I SOL ZEMLJE I SVJETLOST SVJETA
EVO TU SU DVIJE TEME KOJE BI VOLIO CUT MISLJENJE BR7 JE DRUGA TEMA ..BR6.MI MI MOZE NEKO NAPISAT NESTO KORISNO...ZA MENE

Ciljevi:
¬ shvatiti poruku iz Matejeva
evanđelja: »Vi
ste svjetlo svijeta«
¬ prepoznati potrebe
osobe pokraj nas i na
njih znati odgovoriti
¬ Biti svjetlo jedni drugima
po primjeru Isusa
Krista
Tekst Mt 5, 13 – 16.
“Vi ste sol zemlje. Ali ako sol obljutavi, čime će se ona osoliti?
Nije više ni za što, nego da se baci van i da ljudi po njoj gaze.”
”Vi ste svjetlost svijeta. Ne može se sakriti grad što leži na gori.
Niti se užiže svjetiljka da se stavi pod posudu, nego na svijećnjak da svijetli svima u kući. Tako neka svijetli vaša svjetlost pred
ljudima da vide vaša dobra djela i slave Oca vašega koji je na
nebesima.”
Razrada teme
Voditelj tumači tekst ovim ili sličnim riječima
»Vi ste sol zemlje! Vi ste svjetlost svijeta!« Nema u tim riječima ničega spektakularnog. Ipak, posebne su. Isus ih izgovara svojim učenicima i govori ih nama danas. Vi ste ono bitno za život zemlje i svijeta. Te riječi izgovara učenicima, koje poziva da ga nasljeduju premda zna sve njihove slabosti. Izravan je, bez ako ili ali. Vi jeste sol zemlje i vi jeste svjetlost svijeta. To su ozbiljne riječi, koje ohrabruju, ali i straše. Biti svjetlost svijeta i sol zemlje ozbiljan je poziv. Je li moguće biti svjetlo svijeta? Moguće je ako shvatimo da je ključ u povezanosti s Kristom. On je »svjetlo istinsko«. Isus je pravo svjetlo, koje prosvjetljuje svijet (Iv 1, 9).
Nakon što je tama grijeha obuzela svijet, božansko svjetlo čini novi korak. Riječ postaje tijelom, svjetlo dolazi na svijet. No
upravo njegovi ga nisu primili, a oni koji su ga primili, postali su djeca Božja, u vjeri otvoreni novom svjetlu. Isus je u evanđeljima često opisivan kao onaj koji vraća vid slijepima, kao onaj koji omogućuje da se vidi novo svjetlo – njega samoga.
Danas, kada se govori i o »svjetlosnom zagađenju«, svjesni smo kako postoji mnoštvo izvora svjetla, veoma različitih intenziteta.
Do te mjere da smo njima i sami zaslijepljeni. Od silnoga svjetla ništa ne vidimo. I dok je nekada problem bila tama, danas je
problem previše lažnog svjetla i sjaj koji privlači ljude, koji nisu svjesni svoje zaslijepljenosti, koja isto tako vodi u tamu. Isus je
onaj koji nas od toga liječi. On nas oslobađa zaslijepljenosti i pokazuje nam gdje je pravi izvor svjetla, svjetla koje ne zasljepljuje nego rasvjetljava i razgoni tamu. Odnos s njime omogućuje nam da i mi budemo sol zemlje i svjetlo svijeta. Upravo stoga što primamo od njegove svjetlosti, što nas obasjava svjetlost s njegovog lica i što nas ono obuhvaća svojim svjetlom. No i mi se kršćani moramo čuvati da ne postanemo zaslijepljeni.
Danas se zaslijepljenost može prevesti riječima fanatizam ili fundamentalizam. Biti zagledan u Isusa, njega svjedočiti i s njime
oblikovati svoj život, ne čini nas fanaticima i fundamentalistima, nego nas čini onima koji, čvrsto ukorijenjeni u Kristu, slobodno
i odgovorno žive dar vjere. Znamo da je moguće biti ono što on traži od nas. Moguće je biti svjedok svjetla i svjedok slave
Očeve, tako da i druge zovemo i privlačimo u ovo zajedništvo, ne odbijajući ih vlastitom zaslijepljenošću.
(Prema Razrada teme

http://www.mladisb.hr/phocadownload/Vri ... eheza3.pdf

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 11 pro 2012 21:12 
Odsutan

Molitveni početak
Gospodine, rekao si:
»Vi ste svjetlo svijeta. Svijeća se ne stavlja pod posudu,
nego na svijećnjak, da se vidi.«
Ali mi se trudimo da unesemo svjetlo u svoje vlastite sobe,
jer u nama ima mnogo tame.
Ti si oganj.
Ti si svjetlo i istina.
U tebi gledamo svoj zadatak. Daj da s tobom gorimo,
da nas izjeda plamen tvoje ljubavi
i da tvojim mirom svijetlimo svakom,
i najudaljenijem čovjeku.
Nitko od nas ne može to sam. Ali ako u tebi živimo,
svi smo svjetlo svijeta.
Jörg Zink

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 11 pro 2012 21:15 
Odsutan

čitanje priče
Čudesno svjetlo
Bio jednom jedan kralj koji je imao najljepše kraljevstvo na zemlji. No svoje je dane provodio u žalosti i tami. Osjećao se
osamljen, jer je bio slijep.
Jednom je sanjao neki neobičan san. Anđeo mu je rekao da u njegovu kraljevstvu ima nešto što je isto tako lijepo kao svjetlo,
koje on sebi tako silno želi. To je jedno čudesno svjetlo, skriveno negdje među ljudima i odnosi sljepoću. Kad se kralj probudio,
ispričao je svoj san i zamolio svoju djecu da potraže to čudesno svjetlo. Oni ga poslušaše. Nakon dužeg vremena vrati se najstariji sin i reče da je našao nešto što bi moglo sličiti svjetlu. Tad obaspe svog oca najsjajnijim zlatom, dragocjenim srebrom i krasnim draguljima, da je kralj bio sav radostan. Nato poljubi sin svoga oca i čekaše. Ali čudo je izostalo. I drugi je sin mislio da je našao nešto što bi sličilo svjetlu. To je bilo jedno posebno ogledalo, koje je reflektiralo tisuće sunčevih zraka i ispunilo prijestolnu dvoranu predivnim svjetlom. I drugi je sin zagrlio zahvalnog oca, ali je čudo opet izostalo. Došao je dan u koji se i kraljevna vratila. Stupila je pred kralja oklijevajući i praznih ruku te rekla:
»Oče, nigdje u tvom kraljevstvu nisam mogla naći ono čudesno svjetlo iz tvog sna. Vjerojatno ne postoji ništa što bi moglo sličiti svjetlu sunca. Ali ja te želim izvijestiti o srdačnosti koju sam ja na putu doživjela, o skrbi i prijateljstvu toliko puno dragih ljudi, o naklonosti koju tvoj puk osjeća prema tebi. Želim ti prenijeti ljubav kao svjetlo koje treba obasjati tvoje srce.« Tada zagrli kći svog oca i poljubi ga u oba oka. U tom se momentu prelije val svjetla po prijestolnoj dvorani.
Kralj se uspravi u svoj svojoj veličini, pogleda unaokolo i poviče: »Ja vidim, ja vidim! Moje dijete, moj narod mi je poljupcem ljubavi odstranio sljepoću.«
Tekst preuzet s www.
sv-ilija-metkovic.com.

http://www.mladisb.hr/phocadownload/Vri ... eheza3.pdf

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 13 pro 2012 21:25 
Odsutan

Podijelio: 48 zahvala
Zahvaljeno je: 31 zahvala

Vrh