Vi ste sol zemlje-Vi ste svjetlost svijeta"
I SOL ZEMLJE I SVJETLOST SVJETAKKISMM napisao:
I NIKAKO DA RAZUMIJEM ONU RECENICU ". .I SOL ZEMLJE I SVJETLOST SVJETA
EVO TU SU DVIJE TEME KOJE BI VOLIO CUT MISLJENJE BR7 JE DRUGA TEMA ..BR6.MI MI MOZE NEKO NAPISAT NESTO KORISNO...ZA MENE
Ciljevi:
¬ shvatiti poruku iz Matejeva
evanđelja: »Vi
ste svjetlo svijeta«
¬ prepoznati potrebe
osobe pokraj nas i na
njih znati odgovoriti
¬ Biti svjetlo jedni drugima
po primjeru Isusa
Krista
Tekst Mt 5, 13 – 16.
“Vi ste sol zemlje. Ali ako sol obljutavi, čime će se ona osoliti?
Nije više ni za što, nego da se baci van i da ljudi po njoj gaze.”
”Vi ste svjetlost svijeta. Ne može se sakriti grad što leži na gori.
Niti se užiže svjetiljka da se stavi pod posudu, nego na svijećnjak da svijetli svima u kući. Tako neka svijetli vaša svjetlost pred
ljudima da vide vaša dobra djela i slave Oca vašega koji je na
nebesima.”
Razrada teme
Voditelj tumači tekst ovim ili sličnim riječima
»Vi ste sol zemlje! Vi ste svjetlost svijeta!« Nema u tim riječima ničega spektakularnog. Ipak, posebne su. Isus ih izgovara svojim učenicima i govori ih nama danas. Vi ste ono bitno za život zemlje i svijeta. Te riječi izgovara učenicima, koje poziva da ga nasljeduju premda zna sve njihove slabosti. Izravan je, bez ako ili ali. Vi jeste sol zemlje i vi jeste svjetlost svijeta. To su ozbiljne riječi, koje ohrabruju, ali i straše. Biti svjetlost svijeta i sol zemlje ozbiljan je poziv. Je li moguće biti svjetlo svijeta? Moguće je ako shvatimo da je ključ u povezanosti s Kristom. On je »svjetlo istinsko«. Isus je pravo svjetlo, koje prosvjetljuje svijet (Iv 1, 9).
Nakon što je tama grijeha obuzela svijet, božansko svjetlo čini novi korak. Riječ postaje tijelom, svjetlo dolazi na svijet. No
upravo njegovi ga nisu primili, a oni koji su ga primili, postali su djeca Božja, u vjeri otvoreni novom svjetlu. Isus je u evanđeljima često opisivan kao onaj koji vraća vid slijepima, kao onaj koji omogućuje da se vidi novo svjetlo – njega samoga.
Danas, kada se govori i o »svjetlosnom zagađenju«, svjesni smo kako postoji mnoštvo izvora svjetla, veoma različitih intenziteta.
Do te mjere da smo njima i sami zaslijepljeni. Od silnoga svjetla ništa ne vidimo. I dok je nekada problem bila tama, danas je
problem previše lažnog svjetla i sjaj koji privlači ljude, koji nisu svjesni svoje zaslijepljenosti, koja isto tako vodi u tamu. Isus je
onaj koji nas od toga liječi. On nas oslobađa zaslijepljenosti i pokazuje nam gdje je pravi izvor svjetla, svjetla koje ne zasljepljuje nego rasvjetljava i razgoni tamu. Odnos s njime omogućuje nam da i mi budemo sol zemlje i svjetlo svijeta. Upravo stoga što primamo od njegove svjetlosti, što nas obasjava svjetlost s njegovog lica i što nas ono obuhvaća svojim svjetlom. No i mi se kršćani moramo čuvati da ne postanemo zaslijepljeni.
Danas se zaslijepljenost može prevesti riječima fanatizam ili fundamentalizam. Biti zagledan u Isusa, njega svjedočiti i s njime
oblikovati svoj život, ne čini nas fanaticima i fundamentalistima, nego nas čini onima koji, čvrsto ukorijenjeni u Kristu, slobodno
i odgovorno žive dar vjere. Znamo da je moguće biti ono što on traži od nas. Moguće je biti svjedok svjetla i svjedok slave
Očeve, tako da i druge zovemo i privlačimo u ovo zajedništvo, ne odbijajući ih vlastitom zaslijepljenošću.
(Prema Razrada teme
http://www.mladisb.hr/phocadownload/Vri ... eheza3.pdf