www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 25 srp 2024 02:34

Vrijeme na UTC [LJV]
Započni novu temu Odgovori  [ 522 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 49, 50, 51, 52, 53
Autor Poruka
PostPostano: 23 lis 2017 18:52 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 01 ruj 2012 14:15
Postovi: 902
Podijelio: 18 zahvala
Zahvaljeno je: 59 zahvala
Danas 23.10.17. započinje devetnica za duše u čistilištu.

Još u Starom zavjetu je zapisano da je sveti i spasonosni običaj moliti za pokojne. Isus nije mogao zadrati suze na Lazarovom grobu, a Crkva koja poznaje Isusa ne prestaje hrabriti svoju djecu da mole za pokojne i da za njih čine djela ljubavi prema bližnjima.

Toma Akvinski je rekao: "Od svih molitava koje se Bogu najviše sviđaju jesu molitve za pokojne, jer u sebi uljkučuju duhovna i tjelesna djela milosrđa." Veliki teolozi poput sv. Alfonza Liguorija, Roberta Bellarmina i Frenje Saureza potvrđuju: "Može se, štoviše, treba se u čvrstom uvjerenju zazivati duše u čistilištu i moliti za njihov zagovor kako bismo od Boga primili milosti koje su čovjeku potrebni za dušu i tjelo." Sv Robert Bellarmin kaže: "Siromašne duše mole Boga da njihovim zagovornicima oprosti sve grijehe koje su počinili, da im pomogne nadvladati napasti te im udjeli milosti koje su im potrebne."

Sv. Katarina Bolonjska svojim je susestrama kazala: "Ako želim primiti bilo koju milost, tada molim siromašne duše da u moje ime za to mole i po njihovu zagovoru uvijek primim ono što želim." Sveta crkvena naučiteljica terezija Avilska jamči da je primila sve ono što je molila po zagovoru siromašnih duša.

U objavama svete Brigite Ševdske zapisano je slijedeće: Jednog dana anđeo ju je odveo u čistilište i čula je kako neka duša, kojoj je udjeljena velika pomoć rekla: "Gospodine nagradi one koji nam pomažu u našim nevoljama, uzvrati strostruko onima koji nam pomažu i uvedi nas gore u svetlo svoje božanske slave".

Sveti Arški župnik jedno je rekao jednom svećeniku: "Kad bismo znali koju moć imaju siromašne duše, ne bismo ih zaboravili. Molimo za njih kako bi one molile za nas!" Kada u nebu gledaju Boga kako se tek onda siromašne duše trude moliti na nakane onih koji su ih molitvama oslobodili čistilišta.

Osobitu pobožnst prema siromašnim dušama imala je sv. margareta Alacoque. Četo ej od božanskog Srca Isusova primala nalog da trpi za duše u čistilištu. Ako pokazujemo istinsku ljubav prema bližnjima, iskreno milosrđe rema siromašnim dušama sigurno nećemo biti razočarani u svojim očekivanjima. Kada smo u teškoćama, pokušajmo pridobiti naklonost moleći za siromašne duše! One će nam svoju zhvalnost pokazati time što će naše molbe iznijeti pred nebeskog Oca.

Neka se bog udostoji blagosloviti naše skromne napore! Neka siromašnim dušama pronađe velik broj pomoćnika i prijatelja! neka milostima obaspe sve one koji pomažu dušama u Čistilištu!

DEVETNICA ZA DUŠE U ČISTILIŠTU
Ova devetnica može se moliti devet uzastponih dana, počevši bilo kojega dana u godini. Moli se s namjerom za određenu milost od Gospodina po zagovoru siromašnih duša izbavljenih iz čistilišta ili kako bismo zahvalili za već primljene milosti.
Jedini traženi uvjet kako bi ova devetnica bila "važeća" jest da se moli bez prestanka dvet uzastopnih dana. (Ako se jedan dan preskoči, potrebno ju je započeti iznova; ne zbog toga što je riječ o magijskoj formuli, nego kako bismo se vježbali u postojanosti i vjernosti u molitvi.)

MALI SAVJET
Kako uči sveta majka Crkva, duhovni život i vježbe pobožnosti usko su povezani sa sakramentalnim životom te su to učinkovitije i plodonosnije što više odgovaraju milosti Gospodnjoj. Stoga je za vrijeme devetnice poželjnoo primiti sakrament pomirenja i pokore (ispovjediti se) kako bi se od Boga zadobilo oproštenje vlastitih grijeha: poželjno je i svakodnevno sudjelovanje u svetoj misi (ako je moguće) i primanje svete pričesti, izvora i vrhunca svega kršćanskog života.

Devetnica doista je vrlo učinkovita tko čvrsto vjeruje. Moli se kako bismo nadišli trenutke trpljenja, bolesti, tjeskobe, moralne propasti, obiteljskih nesreća; kako bismo bili prosvijetljeni u najtežim odlukama koje treba donijeti; kako bismo bilo ozdravljeni, utješeni te kako bismo mogli zatražiti pomoć u velikim i malim poteškoćama svakoga dana; ali također se moli kako bismo zahvalili za neizmjerne milosti koje neprestano primamo od Gospodina.


PRVI DAN
Molitva
Neka po cijelim svijetu bude ljubljeno presveto Srce Isusovo! Od sada do vijeka!
Naša draga Gospo od presvetog Srca Isusova moli za nas!

Čin vjere: Moj Bože, vjerujem u tebe, jer Ti si istina. Vjerujem i u Tvoju istinu koju si očitovao svojoj svetoj Crkvi.
Čin nade: Moj Bože, vjerujem u Tebe, jer ispunjavaš svoja obećanja.
Čin ljubavi: Moj Bože, ja te ljubim od sveg srca i iznad svega. Radi Tebe ljubim svoje bližnje kao sebe samog.

Razmatranje
Postoji mjesto pokore koje se zove čistilište gdje pravednici dovršavaju svoje čišćenje prije nego smiju ući u nebo. Sveta Crkva poučava me u ovoj istini. Moj Bože, čvrsto vjerujem u tu istinu! Gledam Tvoju svetost, pravednost i blagost u čistilišnom plamenu. Tko će uzići na Goru Jahvinu, tko će stajati na svetom mjestu njegovu? Onaj u koga su ruke čiste i srce nedužno: duša mu se ne predaje ispraznosti, i ne kune se varavo. (Ps 24, 3-4). Ništa nečisto ne može ući u kraljevstvo, jer Ti si svet, svet, svet, o Bože!
Ulij mi odvratnost prema grijehu i udijeli mi milost da, još u svijetu, okajem ono što sam sagriješio.

"Znadem, o Jahve, da su Ti sudovi pravedni"(Ps 119,75). Reći ću Bogu: Nemoj me osudit! Kaži mi zašto se na me obaraš!" (Job 12,2). "Tebi, samom Tebi ja sam zgriješio i učinio što je zlo pred Tobom" (Ps 51,6). Zaslužujem vječne kazne, ali Tvoje me milosrđe prati. Ti si me dostigao, bijah već u sjeni smrtnoj i Ti si me poštedio.

"O vatro koja čistiš, kraljevstvo nade. U Tebi možemo s prorocima klicati: U mojoj nevolji ispunio si moje srce! Kad ti ne bi postojala, kud bi tolike ravnodušne i nepokorne duše?"

"Blagoslovlljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista, Otac milosrđa i Bog svake utjehe! (2 Kor 1,3).

Odluka
- Molimo presveto Srce Isusovo da zapali srca vjernika žarkom ljubavlju prema siromašnim dušama.
- Neka ne prođe ni jedan dan, a da nismo upravili nekoliko molitava i dobrih djela za oslobođenje siromašnih duša.

Molitva
Gospodine, molimo te, neka naš ponizni vapaj bude na korist tvojim slugama i službenicama. Oslobodi ih svih grijeha i učini ih sudionicima tvog otkupljenja. Ti koji živiš!

De Profundis - Molitva iz dubine (Psalam 130)
Iz dubine, Gospodine, vapijem tebi:
Gospodine čuj glas moj!
Neka pazi uho tvoje
Na glas moga vapaja!
Ako se Gospodine, grijeha budeš spominjao,
Gospodine tko će opstati?
Al u tebe je praštanje,
Da bi te se bojali.
U Jahvu ja se uzdam,
Duša moja čeka Gospodina
Više no zoru straža noćna
Nek Izrael čeka Jahvu.
Jer je u Jahve milosrđe
I obilno je u njega otkupljenje;
On će otkupit Izraela od svih grijeha njegovih.

Molitva za pokojne roditelje
Ti si nam, Bože, naložio da poštujemo svoga oca i majku. Imaj samilosti prema mome ocu i majci; oslobodi ih patnje koju su zaslužili zbog svojih grijeha i daj da te jednog dana smiju opet gledati u nebeskom veličanstvu. Po Gospodinu našem Isusu Kristu. Amen.
Pokoj vječni daruj im Gospodine i svjetlost vječna svjetlila im! Počivali u miru! Amen.

DRUGI DAN
Molitva
Neka po cijelim svijetu bude ljubljeno presveto Srce Isusovo! Od sada do vijeka!
Naša draga Gospo od presvetog Srca Isusova moli za nas!

Čin vjere: Moj Bože, vjerujem u tebe, jer Ti si istina. Vjerujem i u Tvoju istinu koju si očitovao svojoj svetoj Crkvi.
Čin nade: Moj Bože, vjerujem u Tebe, jer ispunjavaš svoja obećanja.
Čin ljubavi: Moj Bože, ja te ljubim od sveg srca i iznad svega. Radi Tebe ljubim svoje bližnje kao sebe samog.

Razmatranje
Prenesimo se, u duhu, u čistilište gdje Bog, u svojoj pravednosti, čisti duše prije nego uđu u nebo. Tamo susrećemo svoje rođake i prijatelje! Kad bi čistilište imalo samo jedan cilj - da ne zaboravimo svoje rođake i prijatelje, morali bismo zbog toga biti zahvalni.
O, moj Oče, o moja majko, moja braćo, moje sestre, moji prijatelji, ja vas vidim! Vi uzdišete, trpite, zazivate moju pomoć! A ja sam vas zaboravio! Što sve morate trpjeti, mili moji i što mogu učiniti da vas oslobodim tih muka?
"Naše muke ne mogu se izreći", reći će oni. "Odvojeni od svog tijela, ugledali smo Boga u njegovu svjetlu, spoznali smo jedino i najveće dobro, svoju najveću sreću, bezdan savršenosti. Žurimo Bogu! Njegova pravednost nas tjera od sebe. Njegova moćna desnica nas drži daleko. Vi u svijetu ne možete si predočiti bol udaljenosti od Boga. Vaša patnja, žalost, briga, samo su sjena naše nevolje. Ali to je naša krivnja. Kad bismo se samo mogli vratiti dolje na zemlju da popravimo svoje krivnje! Vi, prijatelji naši, bar vi možete ganuti Božje Srce i ublažiti njegovu pravdu. Pomozite nam da ubrzo dođemo u nebo gdje ćemo vam biti zahvalni čitavu vječnost!"

Odluka
Potrudimo se iskoristiti milosna sredstva Crkve za oslobođenje siromašnih duša! Pitajmo se kod večernjeg ispita savjesti: Što sam danas učinio za oslobođenje svojih pokojnih prijatelja i poznanika?

De Profundis - Molitva iz dubine (Psalam 130)
Iz dubine, Gospodine, vapijem tebi:
Gospodine čuj glas moj!
Neka pazi uho tvoje
Na glas moga vapaja!
Ako se Gospodine, grijeha budeš spominjao,
Gospodine tko će opstati?
Al u tebe je praštanje,
Da bi te se bojali.
U Jahvu ja se uzdam,
Duša moja čeka Gospodina
Više no zoru straža noćna
Nek Izrael čeka Jahvu.
Jer je u Jahve milosrđe
I obilno je u njega otkupljenje;
On će otkupit Izraela od svih grijeha njegovih.

Molitva za naše pokojne dobročinitelje i prijatelje
O Bože, Ti nam želiš oprostiti i spasiti nas.
Utječemo se Tvome milosrđu po zagovoru presvete Djevice Marije i svih svetaca, da duše naših dragih i dobročinitelja koji su napustili ovaj svijet, dospiju u posjed vječnog blaženstva. Po Gospodinu našem Isusu Kristu. Amen.
Pokoj vječni daruj im Gospodine i svjetlost vječna svijetlila im. Počivali u miru Božjem.
Amen.

TREĆI DAN
Molitva
Neka po cijelom svijetu bude ljubljeno presveto Srce Isusovo! Od sada do vijeka!
Naša draga Gospo od presvetog Srca Isusova moli za nas!
Čin vjere: Moj Bože, vjerujem u tebe, jer Ti si istina. Vjerujem i u Tvoju istinu koju si očitovao svojoj svetoj Crkvi.
Čin nade: Moj Bože, vjerujem u Tebe, jer ispunjavaš svoja obećanja.
Čin ljubavi: Moj Bože, ja te ljubim od sveg srca i iznad svega. Radi Tebe ljubim svoje bližnje kao sebe samog.

Razmatranje
"Na obalama rijeka babilonskih sjeđasmo i plakasmo, spominjući se Siona" (Ps 137,1)
Kako opisati bolni jauk siromašnih duša koje čeznu za radostima nebeske domovine? Oni, doduše slute sjaj svjetla i blaženstva, no budući da su u svijetu bili previše skloni zemaljskim dobrima, još za neko vrijeme isključeni su iz neba. Pred njima se uzdižu svi grijesi njihova života poput ogromnih zapreka pred vratima kraljevstva. koliko su žalosni i koliku grižnju savjesti imaju! Jer, umjesto najveće sreće dali su prednost prolaznim radostima. Stoga ove siromašne duše s Davidom mogu govoriti: "Peccatum meum contra me est semper - Grijeh je moj svagda preda mnom." (Ps 51, 2-5)
Ne odbijmo prezirno mogućnost koju nam Bog daje te svojim djelima i zaslugama isplatimo krivicu siromašnih duša. Za velikodušnog čovjeka radost je pomagati siromasima i tješiti žalosne, biti otac sirota i obitelji, koju je pohodio, vratiti mir i radost! Molitva za siromašne duše daje ove utjehe jer omogućuje oslobođenje tužnih duša iz njihovog zatvora i otvaranje vrata blažene vječnosti.
"Što god ste učinili jednome od moje najmanje braće, meni ste učinili", kaže naš Gospodin. Dok pomažemo siromašnim dušama, možemo i sami biti sigurni u Božju pomoć. "Kad je neka duša vašim trudom oslobođena", reče Isus jednom sv. Gertrudi, "osjećam istu radost kao da su i mene oslobodili iz zatvora i neću zaboraviti, u dato vrijeme, dati vam naknadu za to."

Odluka
Danas učinimo neko mrtvljenje ili odricanje i prikažimo to za siromašne duše.
Ne omalovažavajmo ni najmanje stvari i prikažimo ih za spas siromašnih duša i na slavu Božju.

De Profundis - Molitva iz dubine (Psalam 130)
Iz dubine, Gospodine, vapijem tebi:
Gospodine čuj glas moj!
Neka pazi uho tvoje
Na glas moga vapaja!
Ako se Gospodine, grijeha budeš spominjao,
Gospodine tko će opstati?
Al u tebe je praštanje,
Da bi te se bojali.
U Jahvu ja se uzdam,
Duša moja čeka Gospodina
Više no zoru straža noćna
Nek Izrael čeka Jahvu.
Jer je u Jahve milosrđe
I obilno je u njega otkupljenje;
On će otkupit Izraela od svih grijeha njegovih.

Molitva za pokojne biskupe i svećenike
Bože, udostojao si se svojim službenicima udijeliti biskupsko i svećeničko dostojanstvo. Udijeli nam milost da s njima iskusimo vječnu sreću. Po Gospodinu našem Isusu Kristu. Amen.
Pokoj vječni daruj im Gospodine i svjetlost vječna svijetlila im. Počivali u miru Božjem! Amen.

ČETVRTI DAN
Molitva
Neka po cijelom svijetu bude ljubljeno presveto Srce Isusovo! Od sada do vijeka!
Naša draga Gospo od presvetog Srca Isusova moli za nas!
Čin vjere: Moj Bože, vjerujem u tebe, jer Ti si istina. Vjerujem i u Tvoju istinu koju si očitovao svojoj svetoj Crkvi.
Čin nade: Moj Bože, vjerujem u Tebe, jer ispunjavaš svoja obećanja.
Čin ljubavi: Moj Bože, ja te ljubim od sveg srca i iznad svega. Radi Tebe ljubim svoje bližnje kao sebe samog.

Razmatranje
Siromašne duše trpe u vatri koja uništava grijehe, koja čisti. to je doduše vjerski obrazac, ali je i mišljenje svih crkvenih naučitelja. Stoga bilo bi nepristojno ne uvažavati njihovo mišljenje. Sv. Augustin ide čak tako daleko da kaže kako se čistilišna vatra razlikuje od paklene samo po trajanju. A sv. Toma Akvinski kaže: "Ognjena lomača na koju su bili osuđeni mučenici nije ništa doli sjena u usporedbi s plamenom koji muči siromašne duše."
Osjećamo li nelagodu zbog riječi vatra? A biti sav u vatri koja prožima potpuno i prodire i do najnutarnijeg bića, kojeg li okrutnog mučeništva! Tko bi mogao samo jednu minutu u ruci držati užareno ugljevlje? A pročišćujuća vatra čistilišta djeluje na samu dušu, ona dohvaća razum, sjećanje, osjećaje. Pogođena je i zahvaćena cjelokupna duševna moć. Anima tota punitur - cijela duša trpi kaznu.
Vatra ovog svijeta nije ništa u usporedbi s vatrom čistilišta. Jer su to pročišćavajući plamenovi koje je zapalila bož. Pravednost da očisti duše a da ih ne uništi. Kad izbije požar, svi tada pokušavaju i žele pomoći i spasiti ljude koje je vatra ugrozila. Kako onda ostati nedirnut sudbinom mnogih duša koje vapiju za našom pomoći? Crucior in hac flamma! Trpim u ovim mukama! (Lk 16,19)!

Odluka
Molimo danas Gospodina da onim dušama koje su zbog svoje krivnje u čistilištu, oprosti po zaslugama koje je Isus stekao na križu kad je ožednio.
Obdržavajmo crkvene zapovijedi u onom što se odnosi na post i odricanja.

De Profundis - Molitva iz dubine (Psalam 130)
Iz dubine, Gospodine, vapijem tebi:
Gospodine čuj glas moj!
Neka pazi uho tvoje
Na glas moga vapaja!
Ako se Gospodine, grijeha budeš spominjao,
Gospodine tko će opstati?
Al u tebe je praštanje,
Da bi te se bojali.
U Jahvu ja se uzdam,
Duša moja čeka Gospodina
Više no zoru straža noćna
Nek Izrael čeka Jahvu.
Jer je u Jahve milosrđe
I obilno je u njega otkupljenje;
On će otkupit Izraela od svih grijeha njegovih.

Molitva za pokojnike
Gospodine, čuj molitve koje upravljamo Tvome milosrđu i uzmi dušu Tvoga sluge . . . kojega si pozvao s ovoga svijeta, primi u puninu svjetla i mira i zajedništva svetih! Po Gospodinu našem Isusu Kristu. Amen.
Pokoj vječni daruj im Gospodine i svjetlost vječna svijetlila njima! Počivali u miru. Amen.

PETI DAN
Molitva
Neka po cijelom svijetu bude ljubljeno presveto Srce Isusovo! Od sada do vijeka!
Naša draga Gospo od presvetog Srca Isusova moli za nas!
Čin vjere: Moj Bože, vjerujem u tebe, jer Ti si istina. Vjerujem i u Tvoju istinu koju si očitovao svojoj svetoj Crkvi.
Čin nade: Moj Bože, vjerujem u Tebe, jer ispunjavaš svoja obećanja.
Čin ljubavi: Moj Bože, ja te ljubim od sveg srca i iznad svega. Radi Tebe ljubim svoje bližnje kao sebe samog.

Razmatranje
Mi ne znamo kako dugo traje okajavanje u čistilištu. Nekom je dušama Bog dopustio upoznati čas oslobađanja svojih dobročinitelja, ali to su rijetke iznimke. Nemamo razloga žaliti zbog svog neznanja. Naprotiv, to nas potiče da ne prestajemo moliti za oslobođenje siromašnih duša. Čovjek se brzo umara u molitvi za pokojnike! U trenutku kad se opraštamo od svojih pokojnika plačemo i žalimo. Naša žalost možda traje mjesec dana, godinu, ali nakon toga je nadvladamo. Pretpostavljamo da su naši pokojnici već u nebu i da im naše molitve nisu više potrebne.
Kad bismo razmišljali o tome kako čista mora biti jedna duša prije nego smije gledati Boga, ne bismo tako malo pokore činili za svoje teške grijehe koje smo ispovjedili. Na posljednjem sudu sve će naše krivice biti upisane u jednu knjigu: Liber scriptus proferetur in quo totum continetur. Tamo će se od nas tražiti sve do posljednjeg novčića. Tako se olako damo zavesti lakomislenim grijesima da gubimo zanimanje za one kojima je naša pomoć tako jako potrebna. sveci su drukčije razmišljali i postupali. Više od dvadeset godina poslije smrti svoje majke Monike, sv. Augustin je još uvijek molio za nju. Sv. Ambrozije se javno obvezao da će cijeli život moliti za dušu Teodozija Velikoga.
I kad su duše naših rođaka i prijatelja oslobođene, ne moramo li, unatoč tomu, i dalje moliti za pokojne? Ima duša koje već dugo uzdišu i samo čekaju dobrostivu ruku koja će ih izvući iz vrućeg žara. Sv. kardinal Bellarmin reče: "Čistilište bi za neke duše moglo potrajati sve do posljednjeg suda kad im u pomoć ne bi pritekla Crkva". Stoga je ona dopustila da se trajno uvede misa na spomen duša u čistilištu.

Odluka
Dobro bi bilo s rođacima i prijateljima osnovati molitveni vijenac za siromašne duše. Tako bi sedam osoba između sebe moglo razdijeliti molitvu i pokoru za siromašne duše svakog radnog dana, tako da se neprekidno za njih mole i žrtvuju.
Uvijek kad čujemo otkucaj sata mislimo na pokojne i kažimo: Requiescant in pace! Počivali u miru!

De Profundis - Molitva iz dubine (Psalam 130)
Iz dubine, Gospodine, vapijem tebi:
Gospodine čuj glas moj!
Neka pazi uho tvoje
Na glas moga vapaja!
Ako se Gospodine, grijeha budeš spominjao,
Gospodine tko će opstati?
Al u tebe je praštanje,
Da bi te se bojali.
U Jahvu ja se uzdam,
Duša moja čeka Gospodina
Više no zoru straža noćna
Nek Izrael čeka Jahvu.
Jer je u Jahve milosrđe
I obilno je u njega otkupljenje;
On će otkupit Izraela od svih grijeha njegovih.

Molitva za pokojne
Utječemo se Tebi, o Gospodine, imaj samilosti sa svojim slugama i udijeli im, po mojem nastojanju da se danas očuvam od grijeha, vječni spas, Po Gospodinu našem Isusu Kristu. Amen.

ŠESTI DAN
Molitva
Neka po cijelom svijetu bude ljubljeno presveto Srce Isusovo! Od sada do vijeka!
Naša draga Gospo od presvetog Srca Isusova moli za nas!
Čin vjere: Moj Bože, vjerujem u tebe, jer Ti si istina. Vjerujem i u Tvoju istinu koju si očitovao svojoj svetoj Crkvi.
Čin nade: Moj Bože, vjerujem u Tebe, jer ispunjavaš svoja obećanja.
Čin ljubavi: Moj Bože, ja te ljubim od sveg srca i iznad svega. Radi Tebe ljubim svoje bližnje kao sebe samog.

Razmatranje
Siromašne se duše ne mogu same osloboditi iz čistilišta. To je glavni razlog da im pomognemo svojim molitvama. Jer, nakon smrti svršava vrijeme milosrđa, a počinje sud. Jednom kad duša ostavi ovaj svijet ne može sticati daljnje zasluge jer više nema slobodan izbor između dobra i zla. Patnja u čistilištu je neplodna. To je jednostavno podmirivanje krivice, okrutna patnja koja možda traje stoljećima. Ova neutješenost još više povećava muke siromašnih duša.
Ne bismo li nekome koji je bez svijesti, koji je žrtva prometne nesreće, pritekli u pomoć i pobrinuli se da dođe u bolnicu? U svojim rukama imamo ključ zatvora u kojem zatočenici vapiju za svojom slobodom. Zar ćemo ih ostaviti da čame u tom mračnom zatvoru?
Božje beskonačno milosrđe predalo nam je ključeve čistilišta. Moć naše molitve doseže do zatvora gdje su zatvorene one duše koje još nisu namirile svoju krivicu prema bož. Pravednosti. Da, mi smo pomoć pokojnicima, mi smo njihovi anđeli osloboditelji, mi smo kadri pomoći im da dođu do vječne sreće. Crkveni nauk glasi: Zagovori živih koriste pokojnicima. U istoj mjeri kako se naše molitve uzdižu k nebu, Božje milosrđe dolazi u čistilište. O našoj molitvi ovisi kako će skoro naši pokojni rođaci postići oslobođenje. I ako ne vršimo ovu pomoć, postajemo sukrivci. Ako svoje "ovlaštenje za oprost koji smo dobili od Crkve" ne upotrijebimo, počinjamo grijeh propusta.

Odluka
Sv. Ivan Krizostom preporuča ovaj pobožni običaj: "Stavite u svojoj kući na vidljivo mjesto škrabicu gdje svatko može ubaciti milodar za pokojne. S tim prilozima u novcu može se služiti misa za vaše pokojne.
Izmolimo na današnji dan molitvu za napuštene duše."

De Profundis - Molitva iz dubine (Psalam 130)
Iz dubine, Gospodine, vapijem tebi:
Gospodine čuj glas moj!
Neka pazi uho tvoje
Na glas moga vapaja!
Ako se Gospodine, grijeha budeš spominjao,
Gospodine tko će opstati?
Al u tebe je praštanje,
Da bi te se bojali.
U Jahvu ja se uzdam,
Duša moja čeka Gospodina
Više no zoru straža noćna
Nek Izrael čeka Jahvu.
Jer je u Jahve milosrđe
I obilno je u njega otkupljenje;
On će otkupit Izraela od svih grijeha njegovih.

Molitva za oproštenje grijeha
Molimo te Gospodine, oslobodi duše svojih slugu njihovih okova da se u nebeskoj slavi sjedine s Tvojim svetima i izabranicima. Po Gospodinu našem Isusu Kristu. Amen.
Pokoj vječni daruj im Gospodine, svjetlost vječna svijetlila im. Amen.

SEDMI DAN
Molitva
Neka po cijelom svijetu bude ljubljeno presveto Srce Isusovo! Od sada do vijeka!
Naša draga Gospo od presvetog Srca Isusova moli za nas!
Čin vjere: Moj Bože, vjerujem u tebe, jer Ti si istina. Vjerujem i u Tvoju istinu koju si očitovao svojoj svetoj Crkvi.
Čin nade: Moj Bože, vjerujem u Tebe, jer ispunjavaš svoja obećanja.
Čin ljubavi: Moj Bože, ja te ljubim od sveg srca i iznad svega. Radi Tebe ljubim svoje bližnje kao sebe samog.

Razmatranje
U jednoj usporedbi Gospodin je kritizirao hladnoću bogatog rasipnika koji je uskraćivao mrvice kruha siromašnom prosjaku iako je živio u lasti i slasti. Oni koji na patnje siromašnih duša ostaju neganuti, nisu li isto tako okrutni poput bogataša? To čak nisu ni stranci koji traže našu sućut. To su naši roditelji i dobročinitelji. Zapravo, njih se stalno moramo sjećati - zbog kuće u kojoj stanujemo, imena kojega nosimo, dobara kojima raspolažemo. Ali mi ih zaboravljamo! Oni bi s Jobom mogli reći: "Nestade bližnjih mojih i znanaca, gosti doma moga zaboraviše me." (Job 19,14)
Zaboraviti pokojne težak je prekršaj. Često svečano obećavamo umirućem ocu ili majci da ih nikad nećemo zaboraviti. Ali, tek što su pokopani, već nas zaokupe druge brige i jedva još mislimo na njih, iako im dugujemo zahvalnost zbog života.
Mislite li možda ovako: mislim na svoje rođake i prijatelje, ne zaboravljam ih!... Ali gdje je dokaz da ih se sjećamo? Što pokojniku koristi naša naklonost ako je ne izrazimo djelima? Često čujemo nekoga kako gorko žali gubitak roditelja: "Bili su tako dobri! Majko moja! Ne mogu na nju misliti a da mi srce ne krvari...!" Takva žalost je beskorisna. Radije svjedočimo svojom djelotvornom ljubavlju, tako da za njih damo služiti svetu misu i prinesemo žrtvu. Tada su žalost i bol vjerodostojni.
Oni koji zaboravljaju svoje pokojne bit će s njihove strane napušteni. "Mjerom kojom mjerite, mjerit će vam se zauzvrat" (Mt 7,2).

Odluka
Kao dar za siromašne duše pridodajmo još anđeoskom pozdravu navečer De Profundis ili Oče naš i Zdravo Marijo.
Ne zadovoljavam se onim što sam mogao učiniti za siromašne duše nego se trudim osvojiti i druge za samaritansku službu siromašnim dušama.

De Profundis - Molitva iz dubine (Psalam 130)
Iz dubine, Gospodine, vapijem tebi:
Gospodine čuj glas moj!
Neka pazi uho tvoje
Na glas moga vapaja!
Ako se Gospodine, grijeha budeš spominjao,
Gospodine tko će opstati?
Al u tebe je praštanje,
Da bi te se bojali.
U Jahvu ja se uzdam,
Duša moja čeka Gospodina
Više no zoru straža noćna
Nek Izrael čeka Jahvu.
Jer je u Jahve milosrđe
I obilno je u njega otkupljenje;
On će otkupit Izraela od svih grijeha njegovih.

Molitva
Gospodine, daj da naše molitve budu korisne Tvojim slugama i službenicima. Oprosti im njihove grijehe da mogu sudjelovati u plodovima otkupljenja. Po gospodinu našem Isusu Kristu. Amen.
Pokoj vječni daruj im Gospodine, svjetlost vječna svijetlila im. Amen.


OSMI DAN
Molitva
Neka po cijelom svijetu bude ljubljeno presveto Srce Isusovo! Od sada do vijeka!
Naša draga Gospo od presvetog Srca Isusova moli za nas!
Čin vjere: Moj Bože, vjerujem u tebe, jer Ti si istina. Vjerujem i u Tvoju istinu koju si očitovao svojoj svetoj Crkvi.
Čin nade: Moj Bože, vjerujem u Tebe, jer ispunjavaš svoja obećanja.
Čin ljubavi: Moj Bože, ja te ljubim od sveg srca i iznad svega. Radi Tebe ljubim svoje bližnje kao sebe samog.

Razmatranje

Istina o zajedništvu svetih predivna je i utješna. Zadivljujuća je ovo slika: putujuća Crkva pruža ruku pomoćnicu trpećoj Crkvi, a drugom rukom hvata se ruke proslavljene Crkve. Vjerujem u svetu Crkvu na zemlji, u čistilištu i na nebu...
Ako trpi samo jedan ud, ne bi li se tada svi drugi udovi trebali požuriti da mu pomognu? Da, mi smo dužnici samom Bogu koji ljubi siromašne duše kao svoju ljubljenu djecu. On im usrdno želi otvoriti nebeska vrata. Ipak, tome se protivi njegova pravednost. On se obraća nama i moli nas da umjesto njih učinimo zadovoljštinu. Mi smo dužnici tim siromašnim prognanicima. Više nego nametnuta dužnost, na pomoć nas treba poticati ljubav prema bližnjima i uzajamno milosrđe.
U čistilištu ima duša koje su od svih napuštene, na koje nitko više ne misli, ni rođaci, ni prijatelji. Kamo god pogledaju, primijećuju da su ih napustili. Cijeli njihov život je ugašen i nijednom ih se riječju više ne spominje. Njihova imena se više ne izgovaraju, njihov grob se više ne posjećuje i za njih se više ne moli. Njihovu smrt neće nitko oplakivati i nitko nema namjeru ublažiti njihove muke poslije smrti. Potpuno zaboravljena bića! To isključenje nanosi im još više boli. Oni si mogu prisvojiti riječi psalmiste: "Nestalo me ko mrtvaca iz sjećanja ljudi, postadoh ko razbijena posuda"(Ps 31,13).

Odluka

Često prikažimo svoje molitve i dobra djela za napuštene duše. Budimo im otac, majka, brat, sestra i prijatelj.
Danas prikažimo Isusovu napuštenost na križu za najnapuštenije duše u čistilištu.

De Profundis - Molitva iz dubine (Psalam 130)

Iz dubine, Gospodine, vapijem tebi:
Gospodine čuj glas moj!
Neka pazi uho tvoje
Na glas moga vapaja!
Ako se Gospodine, grijeha budeš spominjao,
Gospodine tko će opstati?
Al u tebe je praštanje,
Da bi te se bojali.
U Jahvu ja se uzdam,
Duša moja čeka Gospodina
Više no zoru straža noćna
Nek Izrael čeka Jahvu.
Jer je u Jahve milosrđe
I obilno je u njega otkupljenje;
On će otkupit Izraela od svih grijeha njegovih.

Molitva za mrtve na groblju

Bože, po svom milosrđu, po kojem Tvoji povjerenici počivaju u miru, udijeli slugama svojim i svima koji ovdje počivaju u Kristu, oproštenje grijeha, oslobođenje od njihovih muka i daj im vječnu radost! Po Gospodinu našem Isusu Kristu. Amen.
Pokoj vječni daruj im Gospodine i svjetlost vječna svijetlila im. Amen.

DEVETI DAN
Molitva
Neka po cijelom svijetu bude ljubljeno presveto Srce Isusovo! Od sada do vijeka!
Naša draga Gospo od presvetog Srca Isusova moli za nas!
Čin vjere: Moj Bože, vjerujem u tebe, jer Ti si istina. Vjerujem i u Tvoju istinu koju si očitovao svojoj svetoj Crkvi.
Čin nade: Moj Bože, vjerujem u Tebe, jer ispunjavaš svoja obećanja.
Čin ljubavi: Moj Bože, ja te ljubim od sveg srca i iznad svega. Radi Tebe ljubim svoje bližnje kao sebe samog.

Razmatranje
Naša devetnica bliži se kraju. Jesmo li shvatili milosti i utjehe koje nas pomoću molitve, povezuju sa siromašnim dušama? ili su potrebni još drugi razlozi kako bi se u nama raspirio žar ljubavi prema bližnjima? Razmislimo o tome da ništa više ne veliča Svevišnjeg i ne slavi njegovo ime, ne raduje njegovo srce; ništa bolje ne potvrđuje njegovu volju dostojnu klanjanja, nego oslobođenje siromašnih duša.
Otvoriti nebo siromašnim dušama, znači iskazati Bogu, svome Ocu veliku radost da primi svoju djecu u svoje veličanstvo i da ih okruni. Križ našeg Otkupitelja još sjajnije blista a Gospodinove patnje dobivaju još jednu pobjedu.
Kako drago Srcu Isusovu mora biti naše zauzimanje za siromašne duše! Ta On ih je otkupio svojom krvlju. Kod svake svete misne žrtve koju je ostavio svojoj Crkvi, Isus nas iznova otkupljuje. Stoga se u euharistijskom slavlju također, posve osobito, spominju siromašne duše.
Naša draga Gospa od Presvetog Srca Isusova kraljica je čistilišta. Ona u čistilištu posjećuje izabrane duše, određene da jednom okruže njezino prijestolje. I svaki put se pobjednički vraća s nekoliko siromašnih duša u nebo. Možemo, dakle, biti sigurni da razveseljujemo našu dobri Majku svaki put kad pridonosimo za oslobođenje siromašnih duša.
Sveti Josip, zaštitnik sretne smrti, rado iznosi naše molitve onome kojega se udostojao zvati nas svojim sinovima. On će nam, zasigurno, uzvratiti zahvalnošću za ono što činimo za oslobađanje siromašnih duša.
Kad se otvori nebo i kad se jedna duša, otpuštena iz čistilišta prima u mnoštvo svetih, radost je beskonačna. Anđeo čuvar i zaštitnik imena radosno dočekuje dušu. Tada vlada velika radost u nebu. Sveci znaju tko je toj duši pomogao i njihova nam je zahvalnost osigurana. Koliko su siromašne duše zahvalne svojim dobročiniteljima već smo govorili. One nas ne zaboravljaju! Pune pažljivosti brinu se za naše potrebe i bdiju nad nama poput anđela čuvara. To je dragocjeno pouzdanje u teškoćama, bolima i opasnostima, a jednom, u našoj smrtnoj tjeskobi iskazat će nam utjehu i podršku. Na posljednjem sudu one su naši zagovornici. I kad bi dospjeli u čistilište, posjećivat će nas i tješiti dok se, zajedno s njima, ne sjedinimo u sjaju vječne slave.

Odluka
Svoj novac iskoristite tako što ćete povećati milodar da si pred Bogom zajamčite zagovor duša u čistilištu poslije vaše smrti. Novac ne možete uzeti sa sobom u drugi život, ali dobra djela svakako. Vaši nebeski prijatelji pratit će vas u nebesku Domovinu!
Blago onima, koji umiru u Gospodinu.
Neću propustiti ni jednu priliku da pomognem siromašnim dušama.

De Profundis - Molitva iz dubine (Psalam 130)
Iz dubine, Gospodine, vapijem tebi:
Gospodine čuj glas moj!
Neka pazi uho tvoje
Na glas moga vapaja!
Ako se Gospodine, grijeha budeš spominjao,
Gospodine tko će opstati?
Al u tebe je praštanje,
Da bi te se bojali.
U Jahvu ja se uzdam,
Duša moja čeka Gospodina
Više no zoru straža noćna
Nek Izrael čeka Jahvu.
Jer je u Jahve milosrđe
I obilno je u njega otkupljenje;
On će otkupit Izraela od svih grijeha njegovih.

Molitva za pokojne vjernike
Bože, Stvoritelju i Otkupitelju ljudi, otpusti svojim pokojnim slugama i službenicama njihove grijehe da oni, našom prošnjom, postignu onu blagonaklonost kojoj su se uvijek nadali. Ti koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova Amen.
Pokoj vječni daruj im Gospodine, i svjetlost vječna svijetlila im. Počivali u miru Božjem!
Amen.

Izvor: portal međugorje-info


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 05 ruj 2018 09:10 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Pridružen: 25 tra 2007 18:26
Postovi: 2996
Podijelio: 151 zahvala
Zahvaljeno je: 118 zahvala
Sveti Josipe, ponizno te molim, pomozi siromašnim dušama u čistilištu, da im svemogući Otac skrati muke i da čim prije ugledaju lice svoga Stvoritelja, za kojim toliko čeznu. Pomozi dušama koje u krajnoj zapuštenosti traže tvoju pomoć, znajući da tvoj zagovor sve može kod Boga. Pa kao što si nekoć Mariji i Isusu pomagao u svakoj potrebi, tako i sada pomozi siromašnim dušama koje su krvlju Isusa Krista otkupljene i koje milosrdna Majka Marija tako nježno ljubi. Amen


Vrh
 Profil  
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 522 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 49, 50, 51, 52, 53

Vrijeme na UTC [LJV]


Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 10 gostiju


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.

Traži prema:
Idi na:  
Pokreće phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpbb.com.hr