www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 16 lip 2021 08:23

Vrijeme na UTC [LJV]
Započni novu temu Odgovori  [ 812 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5 ... 82  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov: P O S T- lanac
PostPostano: 29 ruj 2006 07:26 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Pridružen: 19 srp 2006 14:41
Postovi: 1677
Lokacija: Zagreb
Podijelio: 31 zahvala
Zahvaljeno je: 25 zahvala
slično kao i za molitveni lanac mogli bismo napraviti lanac posta.
Post se spominje u Bibliji , ali i naša Nebeska Majka ( Gospa) spominje post kao jedan od najjačih sredstava borbe protiv Zloga.

Mogli bismo, ako prihvatimo lanac posta, namijeniti post u borbi protiv najtežih grijeha i opačina, npr. protiv abortusa i psovke u našem narodu.
Postili bi o kruhu i vodi, ako netko ima probleme sa niskim tlakom , može konzumirati i voće.
Ako se slažete , može svatko upisati datum i svoje ime.
Evo npr:

01.10- Hrvoje Hrki
...

07.10.- Hrvoje Hrki
...

Na kraju članak o značenju posta:
-------------------------------------------------------------------------------

Stoga je naravno da i naš post ima neke sveze s molitvom, a ujedno jedno i drugo opet s kušnjom i borbom protiv đavla. Jedna veoma stara varijanta evanđeoskog teksta to pobliže pokazuje: »Ovaj se rod ničim drugim ne može izgonili osim molitvom i postom« (Mk 9,29). Sve kad ta varijanta ne bi pripadala prvotnom tekstu, ona izražava veoma staro mišljenje tradicije koja se oslanja na Isusov primjer.

Post mora biti potpuno prihvaćen u duhovnom dinamizmu kako bi donio ploda, a kad se radi o plodu molitve, onda je to moguće samo po Duhu Svetom. Kršćanski post nije neka vrsta dijete u korist fizičke i psihičke ravnoteže. To bi bilo nedostatno. Tjelesna glad treba da nas neposredno usmjeri prema jednoj drugoj gladi: gladi za Bogom. Tjelesna i duhovna glad skladno se povezuju u postu življenom u Duhu Svetom i tako mogu postati tehnikom molitve. Jer onaj tko posti mora u svome tijelu iskusiti da čovjek ne živi samo o kruhu nego o svakoj riječi koja izlazi iz Božjih usta. Izak Sirac pripovijeda nam čudnu ali značajnu anegdotu. Neki monah imaše običaj da blaguje samo dva puta tjedno. Ostale dane provodio bi u potpunom postu.

Prema istom autoru neki drugi monah iskusio je nešto slična, samo u obratnom smislu, čim bi ustrajao u samoći i molitvi, bilo bi mu nemoguće jesti. Morao bi se na jelo prisiljavati i ne bi mu to uvijek uspijevalo, »jer bijaše u neprestanom slobodnom i nesmetanom razgovoru s Bogom, bez i najmanjeg napora«. Post, dakle, normalno prerasta u molitvu, a molitva neizbježno vodi k spontanoj uzdržljivosti u jelu i pilu. Ovdje se ponovno susrećemo sa srcem i tijelom u njihovu plodnom međusobnom djelovanju.

Kako je to moguće? Prije nego post prijeđe u molitvu i ne može više opstati bez molitve, on treba da izdubi u ljudskom srcu još jednu novu dimenziju. Post pogađa čovjeka u jednom od najživotnijih ritmova: dvostrukom ritmu hrane koji se očituje naizmjenično i kao potreba i kao užitak. Od prvih trenutaka svoga bivovanja izvan majčina krila, ljudsko je biće strukturirano slijedom tih dvaju momenata. Tako ono može ostati na životu i postupno zauzeti svoj stav prema stvarima koje ga okružuju. Novorođenče je ili gladno ili sito. Potreba i zadovoljenje, glad i sitost s njihovim značajkama trpljenja i ugode, neprekidno se izmjenjuju.

Post zasjeca duboko u čovjeka. On ga čak ranjava iako mu ne škodi samo ako se tjelesna uzdržljivost upravlja vjerno prema jednoj duhovnoj i dubljoj uzdržljivosti koja ga, pravo govoreći, stoji još mnogo više: odsutnost Isusa Zaručnika. Odreći se tjelesne hrane znači da želimo izraziti čak i tijelom svoju glad za novim svijetom i za Isusom, kruhom koji je za nas s neba sišao (Iv 6,33).

Kad se post živi u takvoj perspektivi, tada on pokreće u nutrini čovjeka jedan proces duhovnog sazrijevanja, po kojem polagano ali sigurno čovjek biva privučen novoj stvarnosti svoga bitka, prema svom biću u Duhu Svetom. Primijetimo usput da i značenje i snaga euharistijskog posta proistječe iz istog procesa.

Napetost stvorena postom uklanja se tek sakramentalnom pričešću s Isusom kao što se izvan pričesti ona smiruje samo u intimnoj molitvi s Isusom. Tako molitva i post djeluju dubinski na psihološki razvoj čovjeka. Jer oni djeluju do neke mjere i na iščezavanje tragova grijeha u njemu. I psihološka potreba, kako god bila slijepa i često teško opterećena strašću, tu se dubinski preobražava. Nije dovoljno, uistinu, da na duhovnom planu postom sublimiramo potrebu za tjelesnom hranom. Jer postoji i duhovna proždrljivost, isto tako egocentrična kao i ona prva, koja isto tako koči slobodu djelovanja milosti u nama. Naprotiv, post zahtijeva mnogo više. Radi se o tome da se odreknemo svake sebičnosti i da preobrazimo svaku potrebu, kakva god ona bila, u želju za Drugim, strpljivu i punu pažnje: jer samo Drugi u svojoj potpunoj drugotnosti može nam se darovati slobodno i bez prisile. Naša potreba za Bogom, manje ili više ohola, koja bi željela Boga okovati u naše kaprice, preobražava se molitvom i postom u otvorenost prema Njemu, poniznu i punu očekivanja. Mi ne možemo drugačije zazivati Boga osim iz dubina, i nikada nećemo moći staviti na Njega ruku (Ps 130,2).

Stvarno je nemoguće uhvatiti Boga kao što držimo u ruci komad kruha. Ne može se piti Duha kao što pijemo čašu vode. Da upotrijebimo psihološki žargon, post i molitva mogu u nama proizvesti prijelaz od potrebe u želju. To u govoru Biblije znači da se više ne sladimo mlijekom koje se daje novorođenčadi, nego da sada možemo također uzimati čvršću hranu Duha na koju imaju pravo oni koji su doprli do mjere uzrasta punine Kristove (usp. 1 Pt 2,2; Ef 4,13). Post i molitva su tada izraz jedne velike očišćene ljubavi - kako bi rekli oni u srednjem vijeku - koja se očituje u bezuvjetnoj predanosti i strpljivom očekivanju Božjih čudesa koja će Bog spontano i slobodno izvesti u našem životu. Kako kaže sv. Romuald u jednoj vrlo točnoj slici, čovjek molitve je »kao pilence posve zadovoljno milošću koju mu Bog daje (contentus de gratia Dei) i koje nema ništa za jelo ako mu mati - kvočka to jest milost (mater gratia!), ne da.« Kad je svaka nesvjesna potreba preobražena u želju i Bog će odgovoriti u svem svom milosrđu. Sloboda kojom nas obdaruje bez ikakve naše zasluge, ali nad kojom nećemo nikada imati vlasti: »Koga ja imam na nebu osim tebe? Kada sam s tobom ne veseli me zemlja.« (Ps 73,25).

Post tada postaje izvorom neizrecive radosti. Radost onoga koji blaguje samo iz Božje ruke. Dok nam bdjenje pomaže da kao nadiđemo vrijeme, post nam pomaže da siđemo duboko sve do nesvjesnih slojeva našega bića, ondje gdje se snagom Duha možemo suočiti sa svim potrebama i strastima. U bdjenju čovjek nalikuje anđelima koji dan i noć promatraju Božje lice.

Post nas stavlja u stanje življenja u svom vlastitom biću, u stav duboke gladi cijelog stvorenja, gladi koja se ne može zadovoljiti u tijelu, koju jedini Duh može zadovoljiti. Jer Duh je onaj koji uvijek daje snagu i svrhovitost postu i molitvi, On koji uslišava i jedno i drugo, bez mjere, preko svake potrebe i iznad svake ...

_________________
Dođi Duše Sveti
Dođi po moćnim zagovoru
Bezgrješnog Srca Marije
Svoje Preljubljene Zaručnice
amen


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 29 ruj 2006 07:31 
Odsutan
Admin
Avatar korisnika

Pridružen: 27 sij 2006 14:21
Postovi: 1147
Lokacija: Hrvatska, Požega
Podijelio: 15 zahvala
Zahvaljeno je: 15 zahvala
Vjeroispovjest: Katolik
Status: U braku
Odlično!

_________________
Duh Jahve Gospoda na meni je, jer me Jahve pomaza, posla me da radosnu vijest donesem ubogima, da iscijelim srca slomljena; da zarobljenima navijestim slobodu i oslobođenje sužnjevima; da navijestim godinu milosti Jahvine i dan odmazde Boga našega; da razveselim ožalošćene na Sionu i da im dadem vijenac mjesto pepela, ulje radosti mjesto ruha žalosti, pjesmu zahvalnicu mjesto duha očajna.


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 29 ruj 2006 10:13 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Pridružen: 02 lip 2006 12:46
Postovi: 1150
Lokacija: ZAGREB
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
hvala ti hrvoje što si ovo predložio.Bog te blagoslovio!

PROTIV ABORTUSA I PSOVKE U NAŠEM NARODU!

04. 10.- vikica

_________________
Sve možeš u Onome koji te jača!


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 29 ruj 2006 10:31 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Pridružen: 02 tra 2006 21:52
Postovi: 1274
Lokacija: Dubrovnik
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 3 zahvala
Ovo je predivno sto si predlozio Hrvoje i ostvaruje Isusove rijeci o rastu: '... jer gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja medju njima.'
02.10. - Leo
08.10. - Leo


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 29 ruj 2006 11:33 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 02 vel 2006 23:15
Postovi: 888
Podijelio: 3 zahvala
Zahvaljeno je: 5 zahvala
09.10.- damir707
23.10.- damir707

Neka nam duhovna glad nadomjesti tjelesnu.

_________________
Opraštanje nije prihvaćanje nepravde


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 29 ruj 2006 12:56 
Odsutan
Počivao u miru Božjem
Počivao u miru Božjem
Avatar korisnika

Pridružen: 31 sij 2006 18:58
Postovi: 692
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
01.10- Hrvoje Hrki
02.10. - Leo
03.10 -andjelina za sve majke i žene koje nemaju razumijevanja i ljubavi u svojoj okolini,koje su fizički maltretirane ili u strahu od jačih,da im Bog podari svoju snagu
04. 10-vikica PROTIV ABORTUSA I PSOVKE U NAŠEM NARODU!
.....
......
07.10.- Hrvoje Hrki
08.10. - Leo
09.10 -andjelina za zahvalu Bogu našem,Isusu,Duhu svetom,Majci Božijoj, anđelima Božijim i svim svecima što su uz nas
......
....
....
.....

_________________
Hvala Ti Bože na milosrđu Tvome


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 29 ruj 2006 12:59 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Pridružen: 02 tra 2006 21:52
Postovi: 1274
Lokacija: Dubrovnik
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 3 zahvala
malo se dogovorite ti andjelina i damir je li hocete isti dan postiti : )


Zadnja izmjena: Leo; 29 ruj 2006 12:59; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 29 ruj 2006 13:06 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Pridružen: 19 srp 2006 14:41
Postovi: 1677
Lokacija: Zagreb
Podijelio: 31 zahvala
Zahvaljeno je: 25 zahvala
andjelina1 napisao:
molim modove da isprave post gore...nisam upisala damirov i "ugurala" sam se u 09.10 na njegovo mjesto

pa me prebacite na 10.10

a dodajte 23.10 damira još...sa njegovom nakanom

hvala puno i ak nije problem da zbrišete ovaj post :grlim te:


pošteno
samo da napomenem, nije nužno napisati posebne namjere kao kod molitvi
zajednička nam je namjera: post protiv abortusa i psovki
ali ako netko želi postiti uz ove "zajedničke-opće namjere" za neku
posebnu namjeru, neka slobodno napiše i to
velika je Ljubav Gospodinova

_________________
Dođi Duše Sveti
Dođi po moćnim zagovoru
Bezgrješnog Srca Marije
Svoje Preljubljene Zaručnice
amen


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 29 ruj 2006 13:09 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Pridružen: 02 tra 2006 21:52
Postovi: 1274
Lokacija: Dubrovnik
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 3 zahvala
andjelina1 napisao:
01.10- Hrvoje Hrki
02.10. - Leo
03.10. - andjelina za sve majke i žene koje nemaju razumijevanja i ljubavi u svojoj okolini, koje su fizički maltretirane ili u strahu od jačih, da im Bog podari svoju snagu
04. 10. - vikica PROTIV ABORTUSA I PSOVKE U NAŠEM NARODU!
05.10 -
06.10. -
07.10. - Hrvoje Hrki
08.10. - Leo
09.10. - damir707
10.10. - andjelina za zahvalu Bogu našem, Isusu,Duhu svetom, Majci Božijoj, anđelima Božijim i svim svecima što su uz nas
11.10. -
12.10. -
13.10. -
14.10. -
15.10. -
16.10. -
17.10. -
18.10. -
19.10. -
20.10. -
21.10. -
22.10. -
23.10. - damir707
24.10. -
25.10. -
26.10. -
27.10. -
28.10. -
29.10. -
30.10. -
31.10. -


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 29 ruj 2006 13:25 
Odsutan
Počivao u miru Božjem
Počivao u miru Božjem
Avatar korisnika

Pridružen: 31 sij 2006 18:58
Postovi: 692
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
hvala...
i hvala na upozorenju :arrow:

ispričavam se...previdjela sam opću nakanu posta...pa eto...ovo naše nakane nek bude mali dodatak općoj namjeni

:arrow:

_________________
Hvala Ti Bože na milosrđu Tvome


Vrh
 Profil  
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 812 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5 ... 82  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]


Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži prema:
Idi na:  
Pokreće phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpbb.com.hr