www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 01 stu 2024 00:51

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 3 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: 29 tra 2009 18:00 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 46 zahvala
Praštanje i ozdravljenje

Ne vraćajte zlo za zlo ni uvredu za uvredu! Naprotiv, blagoslivljajte jer ste na to i pozvani da baštinite blagoslov!

1Pt 3,9

Đavolska varka u nepraštanju (i mržnji uopće) sastoji se u ovome: čovjeku koji ne prašta (ili mrzi ili želi zlo drugome ili proklinje) čini se kako nepraštanjem šteti osobi kojoj ne želi oprostiti. Osjeća kao da će, ako oprosti, nešto izgubiti. Ako ne prašta, čini mu se da se osvećuje osobi koja ga je povrijedila i tako joj “vraća” uvredu. U osobnim odnosima, nepraštanje doista može povrijediti osobu protiv koje je upereno, osobito ako se ona želi pomiriti i primiti oproštenje. Ali daleko više od toga, nepraštanje uništava osobu koja ga gaji u svome srcu. Mržnja izjeda posudu u kojoj je pohranjena.

Nepraštanje - bilo Bogu, drugome ili sebi - može ozbiljno narušiti duhovno, psihičko, pa čak i tjelesno zdravlje osobe koja ga nosi u srcu. Praštanje, naprotiv, donosi golemo olakšanje, oslobođenje i mir. Veza između praštanja i ozdravljenja bila je dobro poznata već starozavjetnim piscima:
“Ako čovjek goji mržnju na drugoga, kako može od Gospoda tražiti ozdravljenje?” (Sir 28,3)

Praštanje je, nadalje, uvjet da bismo se mogli pomiriti s Bogom i primiti od njega blagoslov i

Bog nas, dakle, ne pita - kako mi često razmišljamo - o tome tko je kriv i tko je “prvi počeo”, jer to oproštenje za svoje vlastite pogreške: “Oprosti nepravdu svojemu bližnjemu, pa kad budeš molio, grijesi će se tvoji oprostiti” (Sir 28,2). A oproštenje od Boga potrebno je svima, jer nitko od nas nije savršen i bez grijeha: “Reknemo li da grijeha nemamo, sami sebe varamo i istine nema u nama” (1Iv 1,8). U molitvi Oče naš, koju je s⭠Isus naučio svoje učenike, molimo: “otpusti nam duge naše, kako i mi otpuštamo dužnicima našim” (Mt 6,12). Na drugome mjestu Isus još jasnije ističe vezu između praštanja i primanja oproštenja, te između praštanja i susreta s Bogom u molitvi: “No kad ustanete na molitvu, otpustite ako što imate protiv koga da i vama Otac vaš, koji je na nebesima, otpusti vaše prijestupke.” (Mk 11,25) ovdje jednostavno nije bitno. Ako oprostimo, to ne znači da smo slabiji ni da je onaj drugi u pravu ni da smo mi skrivili sukob. Opraštanje ne mora nužno značiti ni nastavak bliskog prijateljstva s drugom osobom koja nas je ranila ako je kroz sukob uništena prisnost i međusobno povjerenje. Opraštanje se prije svega događa u srcu, a po njemu nas Bog ozdravlja od rana koje smo zadobili i oslobađa od zarobljenosti negativnim osjećajima prema osobi koja nas je ranila, prema Bogu ili prema sebi samima.

Ako Boga promatramo kao milosrdnog Oca punog ljubavi, koji se brine za nas, veseli se našoj sreći, bdije nad nama i čuva nas, shvatit ćemo da su sve njegove zapovijedi, zabrane i savjeti za naše dobro. Isto vrijedi i za ovu: trebamo oprostiti, jer je to za naše dobro. Nepraštanjem štetimo sami sebi; ono nas ranjava više nego sama primljena uvreda koju ne želimo oprostiti. Zbog nepraštanja nam je teško, ako ne i nemoguće, od Boga primiti oproštenje, blagoslov i ozdravljenje, i to ne zato što nam on to ne bi htio dati, nego zato što nam je srce zarobljeno negativnim osjećajima i zatvoreno. Nepraštanje nas udaljava od Boga, koji je izvor života, zdravlja i blagoslova.

Želja za praštanjem, spoznaja da je to dobro za nas i potrebno nam, dovodi nas do idućeg problema: “želim oprostiti, a ne mogu”. Praštanje vrlo često nadilazi naše ljudske mogućnosti i nemoguće je bez Božje pomoći.

Ako nas praštanje oslobađa da bismo mogli od Boga primili oproštenje, i suprotno je točno. Čovjek koji je doživio susret s Bogom i njegovo milosrđe, osjetit će u svome srcu spremnost i sposobnost da i sam čini tako. Osobe koje su u molitvi doista otvorene Bogu, često dobivaju poticaj da nekome oproste. To obično počne kao misao koja naoko dekoncentrira molitelja i odvlači mu pozornost od same molitve.

Ako vam se to dogodi, možete se upitati: “Zašto mi sad dolazi u misli ta osoba?” Je li jednostavno potrebna molitve, pa ću je uključiti u svoje nakane, ili joj možda moram nešto oprostiti? Zamolite Boga da vam pokaže i slijedite poticaj. Ovakva “dekoncentriranost” često se događa kod molitava s obrascima koji se ponavljaju (npr. kod krunice) i može biti vrlo korisna jer se naše srce i um otvoreni za Božje poticaje koje inače ne bismo opazili u svojoj zauzetosti drugim mislima. Može se relativno lako razlikovati od običnog vrludanja misli po svakodnevnim stvarima koje nas odvlači od molitve.

Opraštajući, primamo oproštenje, a primajući oproštenje želimo i možemo praštati. Opet jednim malenim korakom počinjemo veliko putovanje. I praštanje je, naime, kao i sama vjera i molitva i ostalo u duhovnom životu, zajednički pothvat Boga i čovjeka. Ono je rezultat čovjekove surdanje s Božjom milošću, čovjekov odgovor na Božji poticaj. Bez Božje pomoći bilo bi nam vrlo teško ili čak nemoguće oprostiti. Ali isto tako, bez naše osobne odluke da oprostimo, Bog je “nemoćan”. Ta suradnja između Boga i čovjeka, koja je na djelu u svim aspektima duhovnog života, moguća je upravo zahvaljujući molitvi i sakramentima, u kojima primamo poticaje i milost da ih provedemo u djelo.

Ljudi koji znaju da je potrebno i “kršćanski” praštati, mogu se susresti s jednom posebnom vrstom problema. Može se dogoditi da, znajući da “moramo” oprostiti, uvjerimo sebe kako smo oprostili, a zapravo nismo. Ili, u još ekstremnijoj situaciji, ne želimo sami sebi ni priznati da smo povrijeđeni. Takve su osobe “iznad” situacije, kod njih je “sve u redu”, “nisu zamjerili”, a zapravo se radi o potiskivanju osjećaja koji ih zatim izjedaju iznutra i manifestiraju se kao naoko neobjašnjivi poremećaji u odnosu prema Bogu, sebi ili drugima.

Jedan duhovni pisac vrlo inteligentno savjetuje osobama koje misle da ni prema komu ne gaje negativne osjećaje da naprave popis ljudi koje mrze, ne vole, kojima nešto zamjeraju. Obično je kod takvih ljudi popis prazan. Zatim ih zamoli da sastave popis ljudi koji su im manje dragi od drugih. Ako ni tu nema rezultata, zamoli ih da sastave popis ljudi za koje misle da ne vole njih. U ovoj se fazi redovito nađe bar koje ime, i odatle počinje otkopavanje potisnutih emocija i nepraštanja.

Potisnuti osjećaji redovito su neugodni i bolni. Zato se s njima potrebno suočavati u Božjoj blizini i uz Božju pomoć. Ako još nemate osobno iskustvo susreta s Bogom, počnite s molitvom i napredujte polako. Nemojte ništa činiti na silu. Jednostavno budite otvoreni za Boga i njegovo djelovanje u vama, a ostalo će doći samo po sebi. Važno je razviti povjerenje u Boga i dopustiti mu da nas on upravlja i vodi. Primajući Božju ljubav u svoje srce, postajemo sposobni ljubiti Boga, ljude i sebe, te postajemo sposobni oprostiti. Božja je ljubav ta koja nas ozdravlja iznutra i oslobađa; koja ozdravlja naše odnose s drugima i sa samima sobom.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 29 tra 2009 18:19 
Odsutan

Ne zaboravimo da je jako lako reci oprosteno ti je.Da se to zaista dogodi treba proci jedno vrijeme da se stvarno uvjerimo da smo oprostili..
Lako je oprostiti nekome tko je daleko od nas ili ako se ne susrecemo svaki dan s njim..Ukucanima ,muzu,zeni,djeci i roditeljima mozemo oprostiti samo ako uz Bozju pomoc,odnosno Njegovu Milost koju dobijemo na dar upotrijebimo,jer tada ON to cini u nama..tada OPRASTAMO...
Teske i velike uvrede,i velike boli nije lako oprostiti,ali covjek koji vjeruje,covjek koji ljubi taj i prasta...
Nekada je potrebno i neko duze vrijeme da prodje,ali je biti da oprostimo..
Onaj tko prepusta to sve Isusu,on puno lakse se nosi s tim i prije ce se odluciti za oprost..Ljubav uvjek nadvlada sve..!
Ljubi i cini sta hoces.!

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 30 tra 2009 21:20 
Odsutan

Bog mi je poslao Isusa da mi pokaže kako da u svijetu koji jesam , putu kojim idem napravim dobar odabir.Sveti Ivan kaže : U svijetu kojim živite vlada i knez ovoga svijeta - đavao,on se oblači u anđela svjetla, oponaša Boga i tako zavodi čovjeka.
U svijetu kojim živimo je i dobro i zlo.Nije na desnom dobro a lijevome zlo.I u meni je sklonost ka jednom i drugome.
Kako napraviti dobar odabir?
Bog dolazi kao obrazac: Pođi sa mnom.Evo i ti tako čini.
Ko kaže da je Kristov , treba živjeti onako kako je on živio.Nema druge.
Često čitamo Sveto pismo na razini informacije.
Puno toga znamo , a nitko to ne ugrađuje u svoj život.
Isus kaže : Nije moj koji sluša nego koji vrši. Isus kao da mi je dao recept .
I nije to lagan put.Bit će i teško na tom putu.
Mi smo često u pasivnom stanju i u molitvi.Ljudi kažu : Molim se za svog muža.Ali oni ništa ne čine.Treba i činiti.
Nemogu ja sjediti i Boga moliti : Bože, ajde ti sredi mog muža, sredi moj život.Boga svodimo na servisera našeg života.
Isus kaže: Ne blebečite u molitvi.
Kaže Isus : Oprosti , ljubi svog neprijatelja, zauzmi se za njega, za muža , za ženu.
Ja uzimam primjer odvjetnika pred sudom.On brani zločinca, a ne slaže se s njim.
Odvjetniku je izazov kako da dobije parnicu najpovoljniju za svog branjenika.
Tako bi i nama trebao biti taj odvjetnički stav pred Bogom za drugoga.
Ma ne dam svoga muža zlu.Ja moram imati čvrsti temelj.Nema ga drugoga osim Isusa.
Najedanput ti izliječi rane, više nema osude ni za koga, nema mržnje , nema želje za osvetoljubljivošću, javlja ti se milosrdna ljubav u srcu, želja da čovjeku pomogneš , ali ne nametljivo.
Da li vjeruješ da te Bog ljubi?
Mi samo putujemo jedni s drugima.Mi nismo oslonac jedni drugima.
Koji je smisao ovih seminara? Da uđemo u mentalitet evanđelja i u mentalitet Isusa Krista.To je suprotan mentalitetu svijeta.Svijet ima svoje interese, a Bog ima interes da meni bude dobro.Da počnemo razmišljati drugačije.
Vjerujte mi da ono što je Isus rekao da je Istina: Za slobodu ste stvoreni.
Taj hod s Bogom kroz molitvu, kroz drugovanje s njime, kroz življenu riječ njegovu, kroz odaziv na njegov poziv - to su ta iskustva Živoga Boga da se njegova obećanja istinski ispunjavaju u našim životima.
Nije pitanje kakvi su ljudi prema meni, prvo je pitanje kakva sam ja prema bližnjem.
Neka ti dobro drugoga bude važnije od tvoga vlastitoga ( Sv.Pavao)
Kako će ljudi drugoga ljubiti ako sebe ne vole.Prvo treba na sebi raditi.Ja trebam nositi dobre sadržaje u sebi da bi ih mogla podjeliti s drugim, i tako pomoći drugom, biti strpljiva , nikoga ne odbaciti, nikoga ne suditi, jer mjerom kojom mjeriš drugoga , mjerit će se i tebi.Budite u zakonu ljubavi.
Molitva je ona koja me s Bogom povezuje.I zove me da praštam opet prva.
Ne prašta se zbog drugog.Prije svega moraš oprostiti zbog sebe,Jer ako ne oprostiš, sva ona negativna osjećanja tebe zarobljavaju.Praštamo da svoje srce oslobodimo okova.
Isus kaže : Ljubi svoga neprijatelja, čini dobro onome koji te mrzi , blagoslivljaj onoga koji te proklinje.Kako želiš da tebi ljudi čine , tako i ti čini njima.
Bog se ne da uvjetovati u svojoj ljubavi.On puninom ljubavi ljubi i zločinca i sveca.
Ne da se našim načinom života uvjetovati.
Nemoj suditi i neče ti bit suđeno, Opraštaj pa će ti biti oprošteno.
Moramo donijeti odluku za svog bračnog partnera, za svoje dijete.Ono može biti najgore ali donesi u srcu odluku- Nedam svoje dijete zlu.On možda ima krizu, ali znam da če sve doći na dobro.Ti Bože svako zlo okrečeš na dobro.Ja vjerujem tvojoj rijeći Bože i vjerujem tvome obećanju.To je opredjeljenje.
Optimizam je moje opredjeljenje, nije dio moje naravi.Psalmist kaže : Da mi je dolinom smrti proći ne bojim se zla.

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 3 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC [LJV]