www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 01 stu 2024 02:02

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 80 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: 25 stu 2010 13:13 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
bit će dobro napisao:
Ovo doista nema smisla Boga nikada nije moguće upoznati u punini jer je on apsolutan i neograničen dok smo i mi i anđeli ograničena stvorenja. Ja ovu teoriju o palim anđelima ne mogu nikako prihvatiti jer mi nema smisla. Jasno mi je da je čovjek koji je nesavršen i napravljen od zemaljske diemnzije dakle posjeduje u sebi i ono životinjsko među kojima su nagoni najači, može postati zao, ali od kud anđelima pojam zla i oholosti oni to po svojoj prirodi nemaju, također znamo da je čovjek po svojoj duhovnoj dimenziji u trenutku začeća kompletan i da duhovna dimenzija ne raste i ne razvija se, raste i razvija se samo naša psiha tj. psihičko spoznavanje duhovne diemnzije. Dakle anđeli su potpuno duhovna bića koji nemaju psihu tj. zemaljske komponente, što zanči da su u momentu stvaranja potpuno kompletne osobe i ne razvijaju se nego su odmah takvi kakvi jesu, s toga ne razumijem kako to da "nisu mogli Boga odmah gledati kakav je" kako ti kažeš a nadodajem kako Boga nije moguće nikada i nikome upoznati u punini jer kad bi Ga se moglo upoznati ne bi bio neograničen tj. ne bi bio Bog tj. bitak.

Pročitaj moj prethodni post.

Neke od tvrdnji koje tvrdiš jednako su teologiziranje kao i moje.
Zašto misliš da su anđeli u trenutku stvaranja bili potpuni, odnosno, zašto odbijati činjenicu da su na neki način podvrgnuti testu vjernosti od strane Boga?
Ovo o čemu sam pričao upravo je taj test vjernosti.
Da su mogli vidjeti Boga za ono što on jest, ne bi bilo moguće održati taj test.

I imam radnosnu vijest za tebe: tko dođe u raj, vidjet će Boga za ono što On jest. I ne, to ne znači da ćemo postati Bog, nego Njemu nalik.
Uostalom, koji drugi razlog bi postojao za vječno slavljenje nego viđenje Istine i Ljubavi u svoj svojoj punini.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 25 stu 2010 14:34 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Lovre napisao:
Pročitaj moj prethodni post.

Neke od tvrdnji koje tvrdiš jednako su teologiziranje kao i moje.
Zašto misliš da su anđeli u trenutku stvaranja bili potpuni, odnosno, zašto odbijati činjenicu da su na neki način podvrgnuti testu vjernosti od strane Boga?
Ovo o čemu sam pričao upravo je taj test vjernosti.
Da su mogli vidjeti Boga za ono što on jest, ne bi bilo moguće održati taj test.

I imam radnosnu vijest za tebe: tko dođe u raj, vidjet će Boga za ono što On jest. I ne, to ne znači da ćemo postati Bog, nego Njemu nalik.
Uostalom, koji drugi razlog bi postojao za vječno slavljenje nego viđenje Istine i Ljubavi u svoj svojoj punini.

Imam i ja za tebe radosnu vijest već na zemlji je moguće spoznaavati Boga onakvim kakav on je ali ga se ni ovdje pa ni gore ne može spoznati jer smo ogaraničeni a on apsolutan, beskoančan a nešto što je beskonačno moža se spoznavati ali se ne može spoznati. Reci mi još jednu stvar Ako ne poznaješ nevjernost, mržnju, zlo, kako se možeš odlučiti za to. Ako ne poznaješ riječ ni ne znaš za nju nikad ju nisi čuo kako ju možeš izgovoriti i odlučiti se za nju. Pogledaj primjere raznih plemena koji nikada nisu čuli za neke stavri i nemoguće im ih je objasniti jer oni u sebi u svom umu u svom biću koje se stvara kroz stoljeća i kroz generacije i generacije nemaju spoznaje o tome i trebaju proći generacije i generacije da bi oni shvatili neke stvari. Ajde molim te izgovori na nekom jeziku kojeg ne poznaješ neku riječ. Ne možeš isto tako ne možeš reći ni ne nekomu ako ne poznaješ riječ en i njeno značenje. Također možeš čitati nešto na nekom jeziku ali to tebi ništa ne znači jer nemaš pojma što čitaš, ne razumiješ smisao niti značenje riječi.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 25 stu 2010 14:52 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Tko je djetetu rekao kako se voli mama?
Tko mu je rekao kako se plače?

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 25 stu 2010 14:57 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 12 zahvala
Zahvaljeno je: 62 zahvala
Lovre napisao:
Tko je djetetu rekao kako se voli mama?
Tko mu je rekao kako se plače?

Jasno ali to nije zlo, mislim da je forumašica bit će dobro postavila odlično pitanje, otkud zlo ako su anđeli stvoreni kao dobra bića???

Ja odgovor na to ne znam i nemam. A ovo objašnjenje da je Bog stvorio anđele pa ih onda kušao mi nije baš, ne sjeda mi nikako, al nisam ja toliko upućen u teologiju.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 25 stu 2010 15:14 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Naravno da te stvari nisu zlo, ali pitanje je otkud spoznaja o njima.

Pa što je zlo? Zar nije odsutnost Boga?

Nije zlo nekakav entitet sam po sebi pa su ga pali anđeli izabrali umjesto Boga. Oni su odbili Boga, i time definirali zlo.
Prije toga nije ni postojalo zlo. Nisu ga mogli znati, a opet su ga mogli izabrati.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 25 stu 2010 15:41 
Odsutan

Zahvaljeno je: 2 zahvala
da ovo objasnjenje je nekako odlicno,..

postoji li hladno stanje,.. i sta je hladno stanje,...

gdje je sunce ne moze biti hladno,.. ali sve sto ne obasja sunce i ugrije kakvo je???

tako je nekako objasnjenje koje bi ukratko dala za te andjele,.. dobro i zlo,.. zlo je daleko od Bozje prisutnosti,...

a da smo trebali znati vise o tom sigurno bi bili bolje upuceni,.. ako ne znamo,.. imajmo povjerenja da je za nase dobro,.. i potrazimo cvrstu vjeru u drugom nacinu izgradjivanja,..

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 25 stu 2010 15:44 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Zahvaljeno je: 2 zahvala
Ja mislim da je Lovre sve dobro odgovorio, nauk je jasan, Lucifer je pao radi svoje oholosti...Bog je sigurno znao da će on past...pa zašto ga je onda stvorio? Te stvari sam Bog zna, a ja znam da Bog zna sve dobro pa mu vjerujem i ne zapitkujem Ga!
Savjetujem to i vama! Do nekih odgovora nikad nećete doći!

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 25 stu 2010 23:26 
Odsutan

Lovre čitam ovaj tvoj post i mislim si..on mora da je bio na vjeronauku kod Stojića! :D

On je to sve jako lijepo ispričao! Ali sam se na kraju pitala-odakle to njemu? jel je negdje pročitao ili šta? baš me zanima..mogla bi ga pitati..i onaj dijalog koji je kao bio između Lucifera i Boga...hm..
ali istina,uvijek se ograđuje što je sasvim korektno! Trudi se i maksimalno se daje za nas studente!

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 25 stu 2010 23:35 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Dorothea napisao:
Lovre čitam ovaj tvoj post i mislim si..on mora da je bio na vjeronauku kod Stojića! :D

On je to sve jako lijepo ispričao! Ali sam se na kraju pitala-odakle to njemu? jel je negdje pročitao ili šta? baš me zanima..mogla bi ga pitati..i onaj dijalog koji je kao bio između Lucifera i Boga...hm..
ali istina,uvijek se ograđuje što je sasvim korektno! Trudi se i maksimalno se daje za nas studente!

Da, kao što sam rekao, veći dio promišljanja je od don Damir-a, jer mi je to najsvježije.
Ali dosta toga sam razmatrao i kroz knjigu "Eugen von Petersdorf: Demoni, vještice, spiritisti", gdje također govori o prvom padu, Luciferovoj pobuni nakon što Bog od njega zahtjeva da služi čovjeku, i tako dalje..
Tako da, ovakva promišljanja su podosta raširena u teloškim krugovima, i iako se međusobno donekle i razlikuju, uglavnom se svi slažu oko bitnih stvari.
Ne znam točno iz čega je Damir crpio svoje predavanje, ali u svakom slučaju prihvaćam ga kao dobro za vjeru i shvaćanje nekih stvari duhovnog svijeta.

P.S. Don Damir je stvarno Božji dar svima a posebno mladima, i samo mogu žaliti što nema puno više takvih svećenika kao što je on.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 26 stu 2010 14:36 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Lovre napisao:
Naravno da te stvari nisu zlo, ali pitanje je otkud spoznaja o njima.

Pa što je zlo? Zar nije odsutnost Boga?

Nije zlo nekakav entitet sam po sebi pa su ga pali anđeli izabrali umjesto Boga. Oni su odbili Boga, i time definirali zlo.
Prije toga nije ni postojalo zlo. Nisu ga mogli znati, a opet su ga mogli izabrati.

gle jasno je meni da zlo nije nešto što postoji ono je odsutnost dobra, mržnja je odsutnost ljubavi i tako dalje ali ako su anđeli bića koja su u svojim spoznajama ograničeni na Boga koji je apsolutan i oni ga spoznaju kao takvoga, mi to ovdje na zemlji nismo u mogućnosti, kako Ga mogu odbiti kad ne poznaju pojam neposlušnost. Ne možeš učiniti nešto o čemu nemaš nikakvih spoznaja moraš da bi to učinio odnekud dobiti spoznaju o tome, anđeli nisu u mogućnosti stvarati spoznaje za razliku od ljudi jer nisu stvoreni na sliku Božju kao čovjek. Moje mišljenje je da je čovjek začetnik zla, od njega je jedino moglo poteći zlo jer je on jedino stvorenje kojemu je dato da stvara spoznaje a u sebi ima tjelesnu dimenziju koja mu to omogućuje.

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 80 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]