www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 26 srp 2021 00:28

Vrijeme na UTC [LJV]
Započni novu temu Odgovori  [ 41 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: 24 lis 2008 15:32 
Odsutan
Novoregistrirani korisnik

Pridružen: 20 lis 2008 16:37
Postovi: 5
Lokacija: Croatia
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Ja osobno primam Euharistiju stojeci, ali zalosno je vidjeti kako pojedini svecenici ponizavaju vjernike braneci im primati pricest na koljenima, cak im i uskracuju Tijelo Kristovo ako ne ustanu.

Stav Crkve je jasan ali ga pojedinci ne postuju...

91 "U svezi podjele svete Pričesti potrebno je podsjetiti da duhovni predvoditelji bogoslužja [...] ne smiju uskratiti Sakramente onima koji u određeno vrijeme za isto mole, a koji su disponirani na pravilan način, te ih pravno gledajući ništa ne sprečava. Svakom krštenom katoliku, kojeg s pravne strane ništa ne sprečava, stoga mora biti odobrena sveta Pričest. Znači da nije dozvoljeno kršćaninu uskratiti svetu Pričest samo zato, npr., što Euharistiju želi primiti klečeći ili stojeći."

(Ivan Pavao II, Uputa "Redemptionis Sacramentum" br. 91)

_________________
In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 27 lis 2008 09:05 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Pridružen: 13 vel 2006 13:38
Postovi: 1902
Lokacija: Ljubi i čini što hoćeš!
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
Vjeroispovjest: Rimokatolik
iako je autor teme,decidirano naveo stav naše Crkve po tom pitanju,evo još malog dodatka,kako bi nam svima bilo jasnije kakvo držanje tijela za Pričest vjernika traži naša Katolička crkva...naime, Liturgijskom reformom II. Vatikanskog koncila (Konstitucija Sacrosanctum Concilium o svetoj liturgiji, 4. 12. 1964. potvrđenom i drugim dokumentima Sv. Stolice), napušten je isključivo klečeći način pričešćivanja, a pričesna ograda negdje i srušena, pa vjernici dolaze pred djelitelja Pričesti (a to može biti svećenik, đakon, laik) u redu jedan za drugim...

no i ja vidim u mnogim župama,da se neki vjernici i dalje pričešćuju klečeći...da ovo što kaže crusadercro, nije se jedanput dogodilo da je djelitelj klečećim vjernicima uskratio Pričest. za ovakover slučajeve,odnsno ovakova pitanja, najvažnija je Instrukcija De Cultu Mysterii Eucharistici (od 25. svibnja 1967, br. 34) papinskog Vijeća za provedbu odredaba Konstitucije o svetoj liturgiji koja je radila unutar Kongregacije za obrede i disciplinu sakramenata.

tu se tumači smisao načina pristupanja Pričesti, načelno odobravajući i klečeći i stojeći način..... Neka se uzme jedan ili drugi način, prema propisima biskupske konferencije, koja će imati pred očima okolnosti mjesta i broj pričesnika; vjernici će se ravnati prema tim propisima, da Pričest bude znak bratskog jedinstva kod istoga Gospodnjeg stola...

tu se još navodi da, klečeći položaj označuje čin klanjanja ('adoracije') stvarno prisutnom Spasitelju pod euharistijskim prilikama; oni pak koji se pričešćuju stojeći, neka učine čin poštovanja ('reverencije').

u n mnogim našim u biskupijama, ižupama uveo se običaj pokleknuti neposredno prije Pričesti.... evo što kaže i ZCP...

Zakonik crkvenog prava (od 1983., kan. 843, § 1) navodi... Posvećeni služitelji ne mogu uskratiti sakramente onima koji ih prikladno traže, koji su valjano raspoloženi i kojima se pravom ne zabranjuje primanje sakramenata.

nadalje se kaže.. prikladno traženje' i 'valjano raspoloženje' pričesnik nema ako pokazuje bilo kakav protest, oporost ili stanovitu neuravnoteženost, a ima ako kleči iz vjere, prave pobožnosti i klanjanja ('adoracije') stvarno prisutnom Spasitelju...

evo što kaže i Rimski misal (novo, treće tipsko izdanje od 20. travnja 2002.) u Općoj uredbi (br. 42) gdje upozorava da načinom pričešćivanja više treba gledati dobro Božjega naroda negoli na privatno nagnuće i mišljenje..... Neka svi sudionici opslužuju zajednički položaj tijela, što je znak jedinstva članova kršćanske zajednice. Značajna je odredba za položaj tijela za vrijeme Sv. Mise kod Pretvorbe: Za Pretvorbu neka kleče, ako nisu spriječeni zbog zdravlja, tjesnoće prostora, većega broja nazočnih ili drugoga opravdanog razloga. Oni pak koji na Pretvorbu ne kleče, neka se duboko naklone kad svećenik nakon Pretvorbe pokleče (br. 43). U br. 160,2 se navodi: Vjernici neka se pričešćuju klečeći ili stojeći, kako odredi biskupska konferencija. Ako se pričešćuju stojeći, preporučuje se da prije Pričesti učine dužno poštovanje ('debitam reverentiam'). 'Dužno poštovanje' negdje će biti (prema odredbi biskupske konferencije) poklecanjem, drugdje dubokim naklonom. U br. 95. se zahtijeva: Neka se izbjegne svaki oblik posebnosti ili podjele, imajući pred očima da imamo istog Oca na nebu i stoga da smo svi međusobno braća.

da bi možda bolje shvatili što to smiju a što ne smiju biskupske konferencije u svojim biskupijjama,evo primjer donošenja normi, Biskupske konferencija SAD-a,....ona propisuje Pravilno držanje tijela i znak poštovanja prigodom primanja Svete Pričesti (od lipnja 2002.)..... tu moramo znati ,da je to dokument Komisije za liturgiju Biskupske konferencije Sjedinjenih Država Amerike, a ova nema onog autoriteta kao sama Biskupska konferencija.

komisija odlučuje da je 'pravilno držanje' kod Pričesti stojeći, a ne klečeći (klečeći nije dopušteno držanje prigodom primanja Svete Pričesti u biskupijama Sjedinjenih Američkih Država, osim ako biskupska konferencija neke biskupije u pojedinačnoj i izvanrednoj okolnosti odstupi od te norme; i u Kanadi, Assemblée des éveques du Québec, Guide canonique et pastoral au service des paroisses, dio: L'Eucharistie, La Corporation des Éditions Fides, Québec, 1991., 5.2.2., pozivajući se na De Cultu Mysterii Eucharistici, no 89, određuje da se pred Svetim Sakramentom klekne na jedno koljeno, bez obzira bilo Presveto izloženo ili se čuva u svetohraništu!)...

ovaj Američki dokument, suprotno od stava Svete stolice, klečeći stav naziva 'pokorničkim' (jao nama, ako pred Bogom nismo svi siromasi i pokornici!; op. a.)....opet pak neki teolozi, pozivajući se na sličnost sa svećenikom pred oltarom, koji stoji, a ne kleči, rekoše da je stojeći način izraz dostojanstva sinova Božjih, što ne označava klečanje...zbog ovakoih stavova,digla sde prašina svjetskih razmjera, na što je Sveta stolica, na brojna protestna pisma vjernika (jer iritira ono: 'klečeći nije dopušteno' i 'može... uskratiti'), reagirala putem Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (01. 07. 2002.) pismom objavljenom u Notitiae (studeni-prosinac 2002.).....

u pismu navodi da je zabrinuta budući da s raznih strana prima velik broj pritužbi... jer uskratiti Pričest vjerniku na temelju njegova tjelesnog držanja tvori tešku povredu jednog od temeljnih vjerničkih prava... činjenica da je vjernik na koljenima nije motiv da mu se zaniječe Pričest... svećenik koji mu je zaniječe, čini pastoralnu zloporabu...

Sveta stolica traži od biskupa da autoritativno pouče one svećenike koji bi vjernike na koljenima odbijali... svećenici neka imaju na umu da će Kongregacija ubuduće s velikom ozbiljnošću ispitati pritužbe toga tipa, pa, ako se nađu istinite, kani poduzeti disciplinske mjere sukladne toj pastoralnoj zloporabi. ....još dok je sadašnji papa bio kardinal, tada još pročelnik Kongregacije za nauk vjere,kazao je... praksa Pričesti na koljenima ima svoje korijenje u stoljetnoj tradiciji i znak je klanjanja (adoracije) u svjetlu istinite, stvarne, supstancijalne prisutnosti Našega Gospodina Isusa Krista pod posvećenim prilikama.

stoga je vrlo važno znati što i kako u ovakovim situacijama smije činiti župnik svoje župe... prije svega treba imati pred sobom propise biskupske konferencijekoja se nalazi na njegovu teritoriju,i kao takav nastojati provoditi ujednačenost svojimih vjernika u svemu...vjerujem da nam je svima znano što to znači pastoralna razboritost u koju se ne može,a i ne bi smjela uklopiti svaka isključivost i samovolja,kao što to nažalost neki naši pastoralci čine...:( no,osobno vjerujem i mišljenja sam da naši župnici u velikoj većini ipak znaju obdržavati propise naše Crkve,kojima pak s vjerom i darom razlučivanja po Duhu Svetome,čine dobro i znaju,objediniti i zadovoljiti potrebe i želje svojih vjernika.... :D

s poštovanjem,
Ljubi i čini što hoćeš!

_________________
Poruka u boci bačena nekad davno, još putuje morem
i traži kopno,traži tebe, a kada te nađe
unutra ćeš pročitati.........


ZABRANJENO GUBITI NADU U BOLJE SUTRA,
GOSPODIN TVOJ!!
Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 27 lis 2008 09:41 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova
Avatar korisnika

Pridružen: 02 lip 2008 11:33
Postovi: 1045
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Citat:
Neka svi sudionici opslužuju zajednički položaj tijela, što je znak jedinstva članova kršćanske zajednice.

Ovo je najvažnije. Kakav je motiv vjernika koji u liturgiji svjesno čini drugačije od ostalih? Pokazati se poniznijim od ostalih?

_________________
Pravo jedinstvo nastaje uvijek iz zdravih napetosti i suprotnosti. Kad se u ime ljubavi želi od početka izbjeći svaka napetost, tada ljubav postaje tiranija i prisila.

Anselm Grün OSB, "Putovi k slobodi"


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 28 lis 2008 18:49 
Odsutan
Novoregistrirani korisnik

Pridružen: 20 lis 2008 16:37
Postovi: 5
Lokacija: Croatia
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Joakime puno ti hvala na detaljima. A što se tiće motiva, pravi motiv vjernika zna samo Bog. Koji su motivi vjernika da uopće ide u Crkvu, da prima Pričest ovako ili onako.... to mi neznamo. :-) Bog sve zna, dakle neka im On sudi.

_________________
In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 28 lis 2008 19:21 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova
Avatar korisnika

Pridružen: 16 ožu 2006 15:36
Postovi: 7077
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 16 zahvala
Vjeroispovjest: katolikinja
Status: U braku
Mislim da svtko ima prvo sam odluciti na koji nacin ce pristupiti sv.prisceti..Osobno se pricescujem onako kako to u Crkvi prakticiraju...

Kod nas u nasoj Hr.Katolickoj misiji u Wienu,pricescujem ,primam Tijeli Kristovo direkno u usta..jer tako najcesce svi cine...Obicno pricescuje po 4-5 svecenika..i svi jednako pricescuju.Prepuscaju vjernicima da sami odluce na koji nacin ce primiti...na ruku,u usta ili stojeci ili klececi...ali to su pojedinci..

Kod mene u selu u mojoj zupi , Austrijanci se svi primaju Tijelo Kristovo na ruke...
tako cinim i ja,jer sam vidjela da se svecenik navikao da tako dijeli...
Jednom sam pokusala primiti u usta,i vjerojatno je bio zbunjen i tako je jos malo pala Sv.Hostija na pod,da ju nisam prihvatila rukom...pala bi na pod.
I od tada primam,kao svi ostali..na ruku...

Takodjer u gradu Badenu,u jednoj zupi kada idem na sv.misu ,pricescujem se na klececi i to u usta...Jer tako vecina rade...

Imala sam priliku vise puta pricestiti se i pod prilikama "kruha i vina"
To mije bilo posebno drago...i kod mene u zupi u Slavoniji i ovdje u jednom gradu..

_________________
SlikaPrepusti Gospodinu putove svoje, u njega se uzdaj i on će sve voditi. Ps 37,5


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 29 lis 2008 13:36 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova
Avatar korisnika

Pridružen: 02 lip 2008 11:33
Postovi: 1045
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Citat:
A što se tiće motiva, pravi motiv vjernika zna samo Bog. Koji su motivi vjernika da uopće ide u Crkvu, da prima Pričest ovako ili onako.... to mi neznamo. Bog sve zna, dakle neka im On sudi.

Misliš nama jer i mi smo oni?... Ma jest tako, Hrvatski križaru, mada mislim da je iz Svetoga pisma jasno što je najbitnije:

Bog je duh
i koji se njemu klanjaju,
u duhu i istini treba da se klanjaju.
(Iv 4,24)

Bez ovoga je badava lizati oltare, klečat kod primanja Tijela Kristova i 3 krunice dnevno.

_________________
Pravo jedinstvo nastaje uvijek iz zdravih napetosti i suprotnosti. Kad se u ime ljubavi želi od početka izbjeći svaka napetost, tada ljubav postaje tiranija i prisila.

Anselm Grün OSB, "Putovi k slobodi"


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 29 lis 2008 21:23 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova
Avatar korisnika

Pridružen: 27 tra 2006 13:33
Postovi: 5819
Podijelio: 92 zahvala
Zahvaljeno je: 122 zahvala
Vjeroispovjest: Kristoliki
Citat:
Bez ovoga je badava lizati oltare, klečat kod primanja Tijela Kristova i 3 krunice dnevno


..ne govori ateistički pučki jezik.."lizat oltare"

.svako klečenje pred Presvetim...ima smisla..
.i nijedna krunica...nije uzaludna..
..unatoč način na koji je .izvršena molitva...

_________________
"Teško je biti čovjek...; vjerovati a ne vidjeti..
.živjeti a morati mrijeti...:
i da te čitavo vrijeme nije strah.
.te da budeš dobar prema drugima ali i prema samom sebi.."..
a kako je tek teško biti BOG nama
..spasiti nas može samo LJUBAV...i to je SVE.."


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 30 lis 2008 08:31 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova
Avatar korisnika

Pridružen: 02 lip 2008 11:33
Postovi: 1045
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Citat:
..ne govori ateistički pučki jezik.."lizat oltare"

Ne bih rekao da je ovaj izraz smislio ateistički puk. Hrvatski puk nikad nije bio ateistički. Mislim da je puk samo smislio izraz za ono što kod nas vidi licemjernim. To se, Naggare, ne odnosi na tebe. Ti si lijep, dobar i pametan.

Citat:
.svako klečenje pred Presvetim...ima smisla..
.i nijedna krunica...nije uzaludna..
..unatoč način na koji je .izvršena molitva...


Način nije nebitan:

Kad molite, ne blebećite kao pogani. Misle da će s mnoštva riječi biti uslišani. Ne nalikujte na njih. Ta zna vaš Otac što vam treba i prije negoli ga zaištete. (Mt 6,7-8 )

Ne mislim ni ja da ijedna molitva ili klečanje pred Presvetim propada ako je u poniznosti:

A carinik, stojeći izdaleka, ne usudi se ni očiju podignuti k nebu, nego se udaraše u prsa govoreći: 'Bože milostiv budi meni grešniku!' Kažem vam: ovaj siđe opravdan kući svojoj, a ne onaj! Svaki koji se uzvisuje, bit će ponižen; a koji se ponizuje, bit će uzvišen." (Lk 18,13-14)

_________________
Pravo jedinstvo nastaje uvijek iz zdravih napetosti i suprotnosti. Kad se u ime ljubavi želi od početka izbjeći svaka napetost, tada ljubav postaje tiranija i prisila.

Anselm Grün OSB, "Putovi k slobodi"


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 30 lis 2008 09:09 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 25 vel 2008 10:04
Postovi: 544
Lokacija: Zagreb
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Kleofa napisao:

Način nije nebitan:

Kad molite, ne blebećite kao pogani. Misle da će s mnoštva riječi biti uslišani. Ne nalikujte na njih. Ta zna vaš Otac što vam treba i prije negoli ga zaištete. (Mt 6,7-8 )

Ne mislim ni ja da ijedna molitva ili klečanje pred Presvetim propada ako je u poniznosti:

A carinik, stojeći izdaleka, ne usudi se ni očiju podignuti k nebu, nego se udaraše u prsa govoreći: 'Bože milostiv budi meni grešniku!' Kažem vam: ovaj siđe opravdan kući svojoj, a ne onaj! Svaki koji se uzvisuje, bit će ponižen; a koji se ponizuje, bit će uzvišen." (Lk 18,13-14)


:grlim te:
To je upravo ono sto mi je danas trebalo.
:grlim te: :grlim te: :grlim te: :grlim te: :grlim te:

_________________
Tu es Petrus


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 30 lip 2017 13:11 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Pridružen: 05 lip 2017 23:13
Postovi: 12
Podijelio: 6 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Vjeroispovjest: Katolkinja
Status: Solo
https://www.youtube.com/watch?v=empxulvlzLs


Vrh
 Profil  
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 41 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]


Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži prema:
Idi na:  
cron
Pokreće phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpbb.com.hr