damir707 napisao:
Što vi mislite?
- da li je naša sloboda nagrada ili Božja kazna?
- kako uskladiti Božju slobodu i slobodu čovjeka?
- kako pomiriti Božju svemogućnost i čovjekovu ograničenost,
- beskonačno biće i konačno biće?
Zašto čovjek unatoč ogromnom razvitku prirodnih znanosti i tehnologije nije u mogućnosti da u potpunosti predviđa buduća zbivanja i utječe na njih već je to područje rezervirano izravnom Božjem utjecaju? Božja volja prema čovjeku na ovoj zemlji je da on bude spašen i njegova djelotvornost ide u tom smjeru. Međutim, da bi bio spašen, čovjek je potpuno slobodan pri donošenju svojih odluka. Za razliku od čovjeka, Bog znade sve mogućnosti, odnosno "što bi bilo da je drugačije bilo". Recimo da je umjesto odlaska u trgovinu čovjek ostao kod kuće, da je odlučio čitati knjigu umjesto što je posjetio prijatelja, da je umjesto Darija Srne jedanaesterac pucao netko drugi - da li bi poveli protiv Japanaca ... Za čovjeka postoji uvijek niz mogućnosti, alternativa, Bog ih zna sve i pod točno određenim uvjetima i vjerovatno čovjeku osigurava ona rješenja (mogućnosti) koja bi za njega bila najpovoljnija. Znači, ne dovodi čovjeka u ove ili one opasnosti, već čovjeku nudi okolnost ili mogućnost u kojoj bi on bio spašen. Da li će čovjek u svojoj potpunoj slobodi izabrati mogućnost koju mu nudi Bog, odnosno onu po kojoj bi bio spašen? Božja volja i čovjekova sloboda da ju prihvati je put za spasenje čovjeka, no da je prihvati i to je Božji dar. Opet se i na kraju postavlja pitanje, zašto nam Bog daje toliko slobode u ovom svijetu - po nagradi ili kazni?
Naletjeh na ovu zanimljivu temu, pa iako je dosta prošlo ( ne znam da li treba nešto posebno uraditi kada se aktiviraju takve teme??) ja bih dao moje mišljenje:
1.
Naša sloboda je nagrada...na prvu, može izgledati da je i jedno i drugo, ili kako kome...ali, mišljenja sam ipak da je ona svima na nagradu ( druga je stvar što nekoga ta sloboda može dovesti da bude u konačnici ne u raju tj. recimo kažnjen)
PRIRODNE ZNANOSTI I TEHNOLOGIJA NEMAJU VEZE S TIM...TO JE JEDNA VELIKA UTOPIJA RACIONALISTA i znanstvenika da će tehnologija riješiti stvari...neće ih riješiti jer bit odnosa među ljudima su sami ljudi...tehnologija ne može nikada izbaciti ljudske odnose...a ti odnosi se odvijaju uvijek slobodno ( više-manje) između ljudi a ne stvari ( robota)
2.
Kako uskladiti Božju i ljudsku slobodu bijaše pitanje
Vjerujem da se odnosi upit na odnos božje i ljudske slobodne volje
Kad sam bio mlađi volio sam slušati jednu azrinu stvar...onako, bila mi je pomalo intrigantna, nedokučiva, vodila na razmišljanje:
sloboda nije božje sjeme pa da ti ga neko da
sloboda nije zahvalnica pročitana abecednim redom
sloboda nije krilatica reklamnog panoa
konstruktivna kritika postojećeg stanja
sloboda je žena
uzmi je
sloboda nije podmetanje ideološki zakržljale forme
sloboda nije pometanje ideološki bilo kakve norme
sloboda nije jednostavni domaći zadatak
ona je svijest o skladu nesklada nesavršenih ljudi
sloboda te čeka
uzmi je
datumi
sjećanje
kontrola lupa vratima
regularna predstava
ko ne pamti iznova proživljava
iznova
sloboda nije mizantropski odbačeno kukavičje jaje
sloboda nije uzajamno milovanje idiotskih glava
sloboda nije referada staničnih šetača
ona je svijest o skladu nesklada nesavršenih ljudi
Naravno azra i jonny nam ne daje odgovor na to...presvjetovan je i preanarhičan je on da bi davao odgovore na to...ali , nagoni na razmišlajnje
Pitanje je: Uskladiti te dvije volje...kako?
Dok smo jako grešni, nikako... kad smo manje grešni, nekako
Meni je možda vrhunsko pitanje kako uvijek znati što je Božja volja, pa da u skladu s njom tako djelujem?Možemo možda načelno reći da je Božja volja sve što nije grijeh, da je božja volja djelovanje po zlatnom pravilu ljubavi, djelovanje u skladu s Božjim zapovjedima isl.
Ali opet , nije lako u svakoj društvenoj situaciju, u svakom problemu na koji naiđemo kada imamo mogućnost izbora uvijek znati šta je božja volja....ima nekada situacija koda imamo 2 mogućnosti izbora a da su obje moralno istovjetne, da su obe etične ili u skladu sa zakonom ljubavi ili božjim zapovjedima
Kako onda djelovati, kako znati koja od njih je ipak božja volja?
3. Pomirenje Božje svemogućnosti i naše ograničenosti
nema se tu po meni šta pomirivati...to što je Bog svemoguć a mi ograničeni su razlike po difoltu...zašto bi se to moralo pomirivati?
Kada bi mi bili neograničeni tada bi bili kao Bog...zmija/sotona je odpočetka navukla evu i prvi par da pokušaju biti kao Bog ( prvi, iskonski-istočni pragrijeh eve i adama) kada im je rekla da jedu sa stabla s kojega im je Bog zabranio jesti...tada im je sotona rekao: Bog zna da ako budete jeli sa toga stabla bit ćete bogovi kao što je On...
Na nama je da se trudimo , da pokušamo ljubiti oko sebe i da molimo boga za obilje Božje milosti da nam udijeli...bez Božje milosti teško da ćemo ostati neokaljani i bez teškog grijeha...bez milosti nećemo moći ni moliti, ni postiti, ni ići na euharsitiju, ni čitati Bibliju, ni činiti djela milosrđa...bez milosti biti ćemo egoisti , samo gledati strogo na svoje probitke isl...otpasti ćemo od vjere u Krista u konačnici
sloboda je temelj, uvjet bez kojega se ne može, po kojemu će Bog suditi ljude...da nemamo slobode , bili bismo unaprijed isprogramirani roboti....naš završetak bi time bio unaprijed predodređen...ovako , kad imamo slobodu , gdje će nam duša završiti ( pa poslije i tijelo) ovisi o nama...ništa nije predodređeno!
- beskonačno i konačno biće?
Po meni i mi smo u neku ruku beskonačna bića...od začeća barem...od tada i mi smo beskonačni...smrt tijela ne dokida život duše...duša je besmrtna i beskonačna....ona nadživljuje naš tjelesni život do beskonačnosti...samo je upitno gdje će duša zvršiti: u raju ili paklu?...može biti i međufaza - čistilište,ali to je u konačnici opte raj