perokvrzica napisao:
A ovo bi bila prethodno posljednje službeno očitovanje na tematiku, jel?
KONGREGACIJA ZA NAUK VJERE O MEĐUGORJU
Kongregacija za vjeru poslala je pismo (vidi dolje) Msgr. Gilbertu Aubryu, biskupu otoka la Réunion, jasno se izjašnjavajući o Međugorju. On je primio pismo 24. lipnja, a 25. lipnja poslao ga je svim svećenicima i vjerskim zajednicama svoje biskupije (okružno pismo br. C003), da bi mogli imati zadnji stav Rima i, ako je potrebno, upoznati vjernike o ovom slučaju.
KONGREGACIJA ZA NAUK VJERE
VATIKAN, PALAČA SV. OFICIJA
Pr. br. 154/81-06419 (prijepis izvornika)
Dana 26. svibnja 1998.
Njegovoj ekscelenciji Msgr. Gilbertu Aubryu,
biskupu Saint-Denis de la Reunion
Ekscelencijo,
U Vašem pismu od 1. siječnja 1998. postavili ste ovom Dikasteriju razna pitanja koja se odnose na stav Sv. Stolice i mostarskog biskupa glede tzv. "ukazanja" u Međugorju, te privatnih hodočašća i pastoralne brige vjernika koji dolaze u ovo mjesto.
Glede toga - uzevši u obzir da mi je nemoguće odgovoriti na svako pitanje koje ste Vi, Ekscelencijo, postavili - ponajprije držim da moram naglasiti da nije običaj Sv. Stolice zauzimati, na prvom stupnju nadležnosti, osobni stav prema navodnim nadnaravnim pojavama. Ovaj se Dikasterij zbog toga, glede vjerodostojnosti "ukazanja", jednostavno drži onoga što su rekli biskupi bivše Jugoslavije u izjavi u Zadru 10. travnja 1991: "...Na temelju dosadašnjeg istraživanja ne može se ustvrditi da se radi o nadnaravnim ukazanjima i objavama". Nakon podjele Jugoslavije na različite nezavisne države, spadalo bi sada na članove Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine da, eventualno, ponovno ispitaju ovaj slučaj i u krajnjem slučaju dadnu nove izjave.
Glede onoga što je izjavila Njegova ekscelencija msgr. Perić u jednome pismu generalnom tajniku "Kršćanske obitelji", u kojemu on izjavljuje: "moje uvjerenje i stav nije samo 'ne može se ustvrditi da se radi o nadnaravnosti' nego jednako tako 'utvrđuje se da se ne radi o nadnaravnosti' ukazanja ili objava u Međugorju", treba se shvatiti kao osobno uvjerenje mostarskog biskupa koji, budući da je mjesni biskup, uvijek ima pravo izraziti ono što je, i ostaje, njegovo osobno mišljenje.
Konačno glede hodočašća u Međugorje koja su privatnog značenja, ova Kongregacija smatra da su dopuštena pod uvjetom da se ona ne smatraju priznanjem događaja koji su još u tijeku i koji još zahtijevaju crkvena ispitivanja.
U nadi da sam dao zadovoljavajući odgovor barem na glavna pitanja koja ste Vi postavili ovome Dikasteriju, ja Vas molim, Ekscelencijo, primite izraze moga najdubljeg poštovanja.
Msgr. Tarcisio Bertone
(tajnik Kongregacije za nauk vjere kojoj predsjeda kardinal Ratzinger)
Na stranicama Međugorja, pojma nemam jel autentično, al pretpostavljam da je?
http://www.medjugorje.hr/hr/Ja zbilja ovo jelte ne razumijem.

Pa štaš tamo privatno hodočastit ako nisi uvjeren da stvar nije nadnaravna i šta je to nego osobna vjera/priznanje da je stvar nadnaravna? A očito nije stvar u službenom priznanju ako govorimo o privatnim hodočašćima.
A u novom dokumentu kaže - da je ljudima zabranjeno ići na bilo kakve sastanke koja uzimaju zdravo za gotovo nadnaravnost.
Znači šta - možeš hodočastiti - ako sa sumnjom ideš u Međugorje?
Kakva je to izjava i kakav je smisao takvog hodočašća?
Pero, kad donosiš zaključke tipa ovo gore:
"Pa štaš tamo privatno hodočastit ako nisi uvjeren da stvar nije nadnaravna i šta je to nego osobna vjera/priznanje da je stvar nadnaravna? A očito nije stvar u službenom priznanju ako govorimo o privatnim hodočašćima.
A u novom dokumentu kaže - da je ljudima zabranjeno ići na bilo kakve sastanke koja uzimaju zdravo za gotovo nadnaravnost. "
Moraš razumit da ako ovo uzmeš za istinu, mora odgovarat u svemu! Znači iz tog tvog zaključka izlazi slijedece;
Ne smije se hodočastit nigdje gdje se nadnaravnost uzima zdravo za gotovo. I to je točno; u određenim segmentima. U suprotnome, ako je točno u svim segmentima postavlje se pitanje;
-u slučaju Padre Pia. Pričalo se o nadnaravnosti, crkva je bila kao i sada negativno nastrojena, međutim kako danas gledamo na nadanaravnosti Padra Pia? Ti ljudi su imali osobnu vjeru u nadnaravnost Padra Pia. U njegove stigme.
-u slučaju Zlatka Sudca; nadanaravnost; svi vjeruju da su stigme nadnaravne i upravo zbog toga većina ide kod njega. Zbog osobne vjere u stigme, a ne crkvene.
Kužim ja, ciljaš na motiv; ljudi vjeruju u nadnaravno i zato idu tamo. No, ne možeš gledat jednostrano. Crkva je oprezna i mudra, kao i uvijek. Odluku ce donijet tek nakon smrti svih vidioca. Tko to ne vidi ne kuži baš u rad Crkve. Crkva ne žuri nigdje, ima vremena. Crkva čeka da se dim slegne. Potrajat će.
Što je s Lourdesom? Zar ista stvar nije bila tamo? Ukazanja, ljudi idu tamo, i pazi ovo, na kraju Crkva tamo priznaje čudesna ozdravljenje. Doduše već 4 godine nakon prvog ukazanja. Rekordno za crkvu. Puno se toga dogodilo u Međugorju. Nisam nikad bio, ali znam ljude koji su išli. Puno duša obraćeno, puno nadnaravnih stvari. Ljudi su to primjetili i zato idu tamo. I ono najvažnije; Međugorje ne odvaja nikoga od Katoličke Crkve; dapače tko god se gore obratio postao je Katolik. S druge strane; u Međugorju se vrše svete mise, zašto ne otić tamo hodočastit? Tamo također i bude Mladifest preko ljeta, kojeg "drže" Katolički svećenici.
Da ljudi nisu pridodavali važnost nadnaravnim stvarima Padru Piu, tko zna bili danas imali sveca. Da nisu imali osobnu vjeru u tu nadnaravnost. Isto za Zlatka Sudca. Vjerovatno postoji još dosta slučaja. Također i Šurkovac. Puno ljudi ide tamo zbog "nadnaravnih" stvari, a eto vidiš, ja upravo tamo postao Katolik. I često odem hodočastit. I sad, ako ćeš za Šurkovac reć;
"Pa štaš tamo privatno hodočastit ako nisi uvjeren da stvar nije nadnaravna i šta je to nego osobna vjera/priznanje da je stvar nadnaravna? A očito nije stvar u službenom priznanju ako govorimo o privatnim hodočašćima.
A u novom dokumentu kaže - da je ljudima zabranjeno ići na bilo kakve sastanke koja uzimaju zdravo za gotovo nadnaravnost. "
Slobodno reci. Ali, koga briga? Niti će tko ispovijedat da je išao u Šurkovac, niti ce tko prestat ić tamo. Probaj to ispovijedit fra Ivi Paviću
No, stvar je u tome što je padre pio bio svećenik, zlatko sudac je svecenik, kao fra ivo pavic. No, u Lurdu se Gospa ukazala dijetetu,a ne svećeniku. Također Crkva često "ne sudjeluje" u nadanravnim događajima, tj njeno svećenstvo, jer da uvijek sudjeluje, samo bi se čuda priznavala svećenicima. Crkva to jako dobro zna. Dolje ti šaljem svoju najdražu sliku; Isus poziva Mateja. Caravaggio.
Božja milost pada na grešnika Mateja.
Do Isusa je sv Petar, kao otac i simbol Katoličke Crkve. On pokazuje također kao i Isus rukom na Mateja, ali možemo primjetiti da "malo kasni", on tek nakon Isusa diže ruku, ali nasljeduje Isusa, što je jako bitno. Isus zove grešnika k sebi? Neshvatljivo Petru i mnogima u toj situaciji. Iz čega se lako može izvesti zaključak o tome da Bog bilo koga od nas može pozvati u bilo koje vrijeme, što ne mora biti samo preko crkve. Ne znam kako bolje da prikažem svoje mišljenje nego ovom slikom.
Btw slika me toliko dojmila da je teško opisati riječima. Prvo, nalazim se, negdje u ovoj slici. Caravaggio je na genijalan način prikazao trenutak u kojem Matej napušta "grešni svijet". Dok s desnom rukom broji novac, dogodilo se nešto najmističnije što je svijet ikad vidio. Božija milost. Poziv. Neopisivo začuđeno lice carinika gleda u mračni kut iz kojeg viri ruka koja prstom pokazuje na njega i napola osvijetljeno lice Isusa Krista. Matej odgovara na ovaj poziv kad s lijevom rukom istodobno zna i pita odnosi li se taj poziv na njega. Mislim da nitko nikad bolje nije prikazao poziv Isusa od Caravaggia. Fascinantno; točno trenutak; desnom još uvijek broji novac, a s lijevom pita; zar ja Isuse? Unutarnji dijalog između Isusa i Mateja teško da se može bolje prikazati. Neki na slici još gledaju u stol; u novac, da im ne promakne vrijednost. Ne tiče ih se što se događa, ne vide- slijepci. No, carinik najbolje zna vrijednost novca, te koliko je novac bitan. I točno taj carinik miče pogled sa stola i odgovara na poziv. Tim činom pokazuje što je veća vrijednost. Ostali za stolom su ravnodušni, i ne shvaćaju što se točno događa. Na prozoru se vidi osvijeljenje križa; koji pokazuje Božiju prisutnost, te svijetlo koje obasipa Mateja. Ne postoji veći dijalog od ovog koji je prikazan na slici. Eto, malo sam offtopic, al koga zanima.

DIT: Nažalost ne vidi se cijela slika. Možete uguglat