Pitanje: Razvedena sam. Najveće iskušenje mi je žena moga bivšega muža koja konstantno i mene i djecu naziva i izvodi nas iz kolotečine našega mira. Molim te, ukratko mi reci na koji način da joj se oduprem. Primam svakodnevno svetu Pričest. Redovito se ispovijedam, a tako i djecu odgajam. Moj bivši suprug je vojno lice, ali vjerujem da je u dubini duše vjernik. Prije mjesec dana mi se obratio željom da se vrati meni i djeci.
Odgovor: Kada, kao vjernica, moliš za spas svoje obitelji, prepoznaj čas u koji ti Bog uslišava molitvu i ne protivi se Spasu jer će zloduh, kada Bog nevjerniku skrši okove, pokušati tebe izrabiti protiv braka i obitelji. To već čini, šaljući na te onu koju je ranije poslao na muža. Njemu je stalo do toga da rastava uspije; svejedno mu je po kome. On ne želi da se duša vrati iz grijeha ni preljubnik u svoj dom. Patnja što je po promislu Božjem, obraća čovjeka k Bogu, tako da njegov spas ne znači uvijek da je to i spas od patnje. To govorim za onu ženu. I tvoja je patnja tebe privela k Bogu. I nije ti uzaludan bio bračni slom. U patnji si tražila istinu života i našla vjeru po kojoj pravednici žive. Više ne možeš kao nekada. Vjera te obvezuje na krotko podnošenje križa i praštanje da Bog mogne u tvom životu svoja djela činiti. Tko se srcem ne otvori, uzalud mu vjera. Ako ti Bog vraća muža, a čini se po njegovoj želji da je tako, oprosti mu iskreno i primi ga opet u zajednički život, kao što i Bog prima raskajana grješnika i naziva ga sinom. Ne osuđuje ga, nego ga oproštenjem spasava. Ne možeš sebi željeti spas, a drugima propast, kad smo u očima Božjim svi grješnici i svima nam je potrebno oproštenje. Ni bol, ni gubitak, ni nemilosrđe nisu srcu domovina, zato se u njima ne zadržavaj više nego što moraš pritisnuta izvanjskom silom. Povratak tvoga muža neka ne bude samo u zajedništvo doma, nego i u zajedništvo duha. To znači u obraćenje; i njegovo i tvoje, da cijela obitelj postane Božja. Ako ti je Bog predao djecu, onda ti je dao i oca te djece. Ne možeš se pomiriti s time da ga nema, jer bi tako prihvatila laž i postala lažna majka. Svako dijete ima oca! Ljubiš li dijete, moraš mu priznati oca, ma kakav on bio. Brak uvijek treba čuvati. I srušen brak, za kojega još ima nade, bolji je od vječne pustoši. Bogu predaj rane svoga srca i On će ih iscijeliti. Bogu predaj ruševinu svoga doma pa će ga On na svojim temeljima nanovo izgraditi. Koji otac ne bi svome djetetu takvo što učinio? A Bog je naš Otac. Sakrament svete Ženidbe je Božji temelj što čuva brak i obitelj od svakoga zla. Ne čini to ta žena od sebe, nego joj je grijeh postao zmijsko leglo u srcu iz kojega izlijeću pakleni ujedi. Duhu rastave, čiji je ona medij, nije dosta smrt braka, nego bi htio zatrti i tebe i djecu, a i njega tamo, zato natrag bježi. Da je našao raj, ne bi ti povjerio da se želi vratiti. Ne daj zlu pobjedu. Tu gdje je Sotona mislio da zasigurno vlada, neka se Božja pobjeda dogodi. On čini sve novo; i tvoje srce, i srce tvoga muža, i vašu zajedničku budućnost. On je Ljubav; hoće vam se dati, ako Mu se otvorite. Zato mudro. Ne daj strasti da ti opet dom prevrne. Ne samo tražiti rastavu, nego i pristati na rastavu znači prihvatiti vražje djelo. Takvo što Mudrost Božja ne čini. Razarati djela Ljubavi ne može Božji Duh. Ni čovjek to ne čini sam od sebe. Pod prisilom grijeha to nesretna duša čini. Preljubnici, isprva, ne žele rastavu; zato potajno čine preljub. Ali kada ih grijeh svlada, postaju robovi opakoga duha koji im se, isprva, tako bezazlen činio. Njegovom prisilom, moraju ustati protiv svoga braka. Zli im pamet uzme, da rade protiv sebe. Bježeći od muke, neizvjesnosti, straha, nelagode i raznih drugih razornih sila i neprilika, oni bježe na njegovu stranu gdje im manji otpor postavlja; rastaju se i postaju kao demoni. Tko god zgriješi, nije više svoj. Đavao njime upravlja i jadan je stvor. Ni tvome mužu nije bilo lako kad je izlazio iz obitelji, koliko god ga je, s bolom oko srca, vukao zagonetni magnet preljuba. Ranio je tebe koju je ljubio, ranio je vašu djecu koju je ljubio, ali je bol zadao i samome sebi. Zar može živjeti sretno uz ženu koja mu je tebe, djecu i mirni dom paklenom lavom zasula? Ne. On je žalostan, ali nema to kome reći. Dok god je u grijehu, od Boga se udaljio, a bližnje je uvrijedio. Zato i traži povratak. Sam sebi ne može pomoći. Iskrenim zagovorom, može mu pomoći samo onaj koji nije u grijehu, koji je s Bogom; a to si ti. Isplati se, za ljubav Bogu svome, Spasitelju svih ljudi, spasiti jednu grješnu dušu. Isplati se biti sličan Milosrdnom Isusu. Tko tako čini, Bog mu je Otac, kao i Isusu; ne će ga mimoići dar Očeve ljubavi. Zato, smiluj mu se. Posebno sada, kada se očito potiho kaje za svoj grijeh. Zar bi pitao za povratak, da se ne kaje? Nikada se nemoj sama štititi od ljudi, jer tko se štiti zlom – progoni Ljubav, nego se štiti Bogom pa ti ljudi ne će moći nauditi. Ostane li ta žena bez zloga nadahnuća protiv tebe, ne će te više nazivati. Zato je blagoslivljaj i ne želi joj nikakva zla. Zaželiš li joj zlo, zlo će ti se po njoj vraćati. Iskrena budi pred Bogom: "Koliko god mi je teško, Gospodine Bože u kojega vjerujem, blagoslovi i nju, jer je djelo tvoje. Oprosti što je ne mogu ljubiti. Razumij me, ranjena sam, ali pristajem na djelo tvoga milosrđa prema svim grješnicima pa tako i prema njoj. Blagoslovi je i oslobodi da više Zli ne bude među nama. Neka Nečastivi ne izrabi za se moju bol. Izrabi je ti, Isuse. Ti primi moju ranu i pretvori je u ljubav. Iscijeli me i posveti da Ti budem na svom križu slična." Sklanjajući se u Srce Isusovo, svoju ćeš dušu zakloniti od udaraca Zloga, jer Zli ti može naškoditi samo ako se nadeš sama pred njim, izvan Isusa
|