www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 18 svi 2025 10:48

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 705 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 ... 71  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov: Re: Ateizam
PostPostano: 07 lip 2014 19:55 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 5 zahvala
Slijepi putnik:
Musavi je dobro informiran u neke stvari,kao povjesno dokazivanje
Isusa...tj davno su mu ljudi iznjeli cinjenice na ovome forumu,ponovno
se hvata za isto,samo sad kaze da recimo da bih mogai postojati.
Dok ga je prije usporedjivao sa djeda mrazom ako se ne varam,ako da
isprike Musavi.
Tako da nema smisla sve ispocetka osim ako netko ima volje.
Al neka musavi i sam trazi mozda se iznenadu kad prestane traziti
samo dokaze o ne postojanju.

Ice:
Bog postoji,a da i ne postoji kakve veze ima pravda kada covjek umre.
Covjek mrtav,nistavilo i kraj.onda bi se reklo svijet je neposten
da bi vrsta opstala a kako stvari stoje necemo jos dugo tako da to pada u vodu.

Posto Bog postoji ja se ne bih volio zamarati pravdom,pogotovo
kada umrem.ja se na tvome mjestu ne bih zamarao sa time
ali znam da nije lako,mene je isto ne postenje zivota mucilo.
Ali onda se upitam kako da ja procjenim sto je posteno kada
ne vidim jedan posto slike samo ovoga svijeta a gdje je tek zivot poslije.
Kako mozemo reci za neke ljude nesto lose,naravno mozemo
ja prvi ali od kud mi znamo sto je sve utjecalo da on bude takav,
mozda bi ja na njegovom mjestu bio i gori.
Ovaj svjet ne moze biti pravedan kada ga vode ljudi koji
su pod zlim,a on je princ ili nesto takvo ovoga sveta,pise u Sv.Pismu.
Ja znam da je Bog stvorio svijet da mogu imati svi i zivjeti lijepo,ali covjek
je to unistio.Evo sada ruse obitelj.gresan cin postaje normalan.
Ja se vise pitam kako smo uspjelu toliko zastraniti da mozemo
uzivati mirne savjesti dok mnogi ljudi pate i nemaju za jesti.Ne svi ali velika vecina.
Siromasi su postali kao psi koji smetaju.
Ali ja bih opet volio da svi zavrsimo u raju sa Bogom.
Jer ako onaj jadnik oprosti silniku pred Bogom,koliko li ce silnik malen
postat,a ovaj velik.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 07 lip 2014 20:09 
Odsutan

Zahvaljeno je: 5 zahvala
Ice: svakog muci nesto,evo ja ne vidim bit postojanja ako
nema Boga i zivota poslije.

Zasto se ja trudim?ucim neke stvari?patim?
naravno ima i lijepih stvari ali meni nema to nikakvog
smisla ako ja samo nestanem.
Kao da me nije niti bilo.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 08 lip 2014 17:14 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Zahvaljeno je: 72 zahvala
musavi napisao:
Ej ljudi!
Malo me pojele druge obaveze, pa nisam bio u prilici pisati. Evo me natrag! Primam nova pitanja o ateizmu! :)

Sav sam napeti da ti postavljam pitanja o ateizmu. Slika A da ironija bude veća, sasvim sam siguran da o ateizmu znam više od tebe, iako si ti taj koji je ateist u ovoj priči. Ljute li ironije. Slika

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 09 lip 2014 14:04 
Odsutan

Podijelio: 36 zahvala
Zahvaljeno je: 26 zahvala
musavi napisao:
Ej ljudi!
Malo me pojele druge obaveze, pa nisam bio u prilici pisati. Evo me natrag! Primam nova pitanja o ateizmu! :)

Ita, da ti odgovorim.

Prije svega, hvala na detaljnom i lijepom odgovoru.

Vecinom se slazem s povijesnim podatcima koje si navela (osim sto se Suetonijev "Chresto" vjerojatno ne odnosi na Isusa). No kao sto sam pisao ranije u topicu, povijesni podatci o Isusu, ovi koje si navela, jako su šturi i nepouzdani. Naravno, moguce je, a mozemo reci i vjerojatno da je Isus ili netko "isusolik" postojao, nesto manje vjerojatno nego npr. da je Sokrat postojao (za Sokrata imamo dosta bolje izvore, ali se ne smatra sigurnim da je postojao). S druge strane, koliko su price koje imamo o Isusu istinit prikaz njegovog zivota i ucenja je puno puno upitnije. Evo jedan link o slabosti povijesnih izvora koje si navela, ako ti se cita: http://www.truthbeknown.com/pliny.htm (napominjem da se ne slazem nuzno sa svime sta tamo pise, ali prikaz i interpretacija podataka koje si spomenula stoji)

No pitanje mi je bilo po cemu krscanska prica/religija/mit (necu je zvati mit ako ti smeta, ali onda ni Budizam ni Hinduizam ni Islam nisu mit) razlikuje od drugih. I da sasvim stoji sve sta si navela, to nije nista izuzetno. Fantasticnih prica o cudotvorcima koji tvrde da su "bogovi" ima hrpa. Evo npr. http://hr.wikipedia.org/wiki/Sathya_Sai_Baba

Sai Baba je sigurno postojao i postoje mnogo mnogo bolji "dokazi" za njegova cuda nego za Isusova. Hinduizam ima mnogo duzu povijest i barem jednako razradjeno teologiju kao krscanstvo.

Sto krscanstvo izdvaja iz mora takvih nadnaravnih prica? To mi je bilo pitanje :)

Ali u svakom slucaju hvala na odgovoru :)

željko napisao:
slažem se da ateist ne postoji postoji samo osoba koja Boga ne ćeli u svome životu ali duboo u njemu je siguran sam želja za Stvoriteljem

Zelja? Pa da, zasto ne. Volio bi da postoji stvoritelj koji me voli i koji ce sve na kraju srediti (iako bi ga morao pitati zasto je pri stvaranju napravio tako los posao - a ako salje ljude u pakao i trazi krvne zrtve nevinih (Isus) da bi nam oprostio sto smo takvi kakvima nas je stvorio, ne bi smatrao da je ista "sredio"). Ali samo zato sto nesto zelim ne znaci da je istina :)

u šta hinduisti vjeruju: u razne bogove i božice.
šta budizam kaže? ...spominje neku 0smerostruku stazu spasenja ...spominje reimkarnaciju ali nešto drugačije od hinduizma
neki kažu da je budizam religija bez boga!
http://hr.wikipedia.org/wiki/Budizam

svi oni spominju neke tehnike spoznaje, tehnike "zdravog" života ( vegetarijanstvo isl.), ali nema personalnog Boga i Stvoritelja svega vidljivoga i nevidljivoga
o sai babi ?...nije neka veličina niti religija o kojoj bi se trebalo raspravljati

vjera katolička (ili recimo šire kršćanska) u BogoČovjeka Isusa Krista je konkretna i dosta jasna
Isus za sebe tvrdi da je on Ja jesam...Isus tvrdi da : tko je vidio mene , vidio je i Oca
Isus indirektno tvrdi ( čitaj detaljno i smireno Ivanovo evanđelje) da je on Bog ( jedna Božanska osoba)
Isus kaže da je on dobri pastir, da je spasonosna vrata ka Ocu ( nebu)
Isus kaže da je on Svjetlost koja je hodala zemljom, ali da su mnogi mrzili Svjetlost i da su odabrali tamu ( sotonu)
Isus kaže : ja sam Put , Istina i Život, a time opet implicite kaže da je on Spasitelj, Otkupitelj , i time sami Bog ( Sin Božji)
Isus je jedini uskrnuo od svih ljudi na zemlji...kako je uspio pobijediti smrt?
smrt nije pobijedio nijedan dotadašnji mudrac, prorok ili učitelj
to nije uspjelo ni drugim (lažnim) prorocima i osnivačima religija kao npr. tzv. proroku Muhamedu
Isus je ustanovio Crkvu i da joj milosne sakramente..npr. sakrament pokore- ispovijedi:
Isus odmah poslije uskrsnuća kaže : primite Duha svetoga, kome otpustite grijehe otpuštaju im se
kojima zadržite , zadržani su im ( Ivan 20,21-3)
Kako Isus ako nije sam Bog može samo tako davati drugima Duha svetoga ( koji je Bog!)?

Kako Isus ako je običan čovjek, ili samo učitelj il prorok može reći: poslati ću vam Duha istine od Oca , poslati će im Branitelja?
šta mu to znači ako je obični smrtnik? i kojom silom i vlasnošću to može obećati i ispuniti kao običan učitelj tj. čovjek?

odakle smjelost Isusu ako je samo čovjek da kaže:
...tko god vidi Sina
i vjeruje u njega ( Isusa-op HH)
ima život vječni
i ja ću ga uskrisiti u posljednji dan ( Ivan 6,40)

ima toga još jako puno gdje se može lako zaključiti da je Isus utjelovljena Riječ , da je Isus BogoČovjek, da je Isus Bog ( jedna božanska osoba!)
...i Riječ tijelom postade i nastani se među nama ( Ivan 1,14)
Ivan EVANĐELIST za ISUSA kaže :
svjetlo istinsko dođe na svijet
bijaše na svijetu
i svijet PO NJEMU POSTA!

kako svijet može nastati po vremenitom čovjeku koji se rodio i živio u 1.stoljeću i nikada više?
osim ako taj čovjek nije utjelovljena vječna Riječ!

itd, itd...

tko to tvrdi za sebe od svih drugih proroka, učitelja , mudraca?
...nitko :wink:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 24 lip 2014 09:59 
Odsutan

Razmišljanje ateističkog intelektualca koji je odlučio misliti svojom glavom. Slika Slika

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 24 lip 2014 11:31 
Odsutan

Podijelio: 152 zahvala
Zahvaljeno je: 76 zahvala
Fran26 napisao:

Razmišljanje ateističkog intelektualca koji je odlučio misliti svojom glavom. Slika Slika

Haahahah.Pa ovo je smiješno!Ukratko; Čovjek ima slobodnu volju birat dobro ili zlo,to je istina!Prouči malo Bibliju vidjet ces koliko je ovaj momak u krivu,jer u jednoj te istoj rečenici stavlja Boga kao svemoguceg,a na kraju rečenice prikazuje kao covjeka,što je apsurdno!Bog zna što ćeš ti odabrat,ali bit je da ti daje slobodnu volju da biraš!Čak i nakon ovoga života!Hitler je možda u raju,možda se pokajao za svoje grijehe,a možda nije!Nama ljudima je moguće promatrat samo ovaj zemaljski život,uzmi širu sliku,te shvati.Ovo je čisto bogohuljenje,ali nekažem da je momak Antikrist zbog toga,nego je čisto u neznanjU!Još nešto, Bog ne kažnjava!

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 24 lip 2014 12:20 
Odsutan

dujam napisao:
Bog zna što ćeš ti odabrat,ali bit je da ti daje slobodnu volju da biraš!Čak i nakon ovoga života!

Ali ovaj tip se pita: kako je to moguće da imaš slobodnu volju ako Bog već unapred zna šta ćeš ti odlučiti? Znači, ja ću odabrati točno ono šta Bog već unapred zna da ću odabrati, nije da mogu odabrati nešto drugo šta bi ja htio odabrati. Zato tip tvrdi da je to apsurd.

dujam napisao:
Bog zna što ćeš ti odabrat,ali bit je da ti daje slobodnu volju da biraš!Čak i nakon ovoga života!

Kako znaš da čovik ima slobodnu volju da bira, čak i nakon ovog života?

dujam napisao:
Ovo je čisto bogohuljenje,ali nekažem da je momak Antikrist zbog toga,nego je čisto u neznanjU!!

Ma nije to bogohulje, kakvo bogohulje. To je neznanje.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 26 lip 2014 19:55 
Odsutan

Podijelio: 152 zahvala
Zahvaljeno je: 76 zahvala
Fran26 napisao:
dujam napisao:

Ali ovaj tip se pita: kako je to moguće da imaš slobodnu volju ako Bog već unapred zna šta ćeš ti odlučiti? Znači, ja ću odabrati točno ono šta Bog već unapred zna da ću odabrati, nije da mogu odabrati nešto drugo šta bi ja htio odabrati. Zato tip tvrdi da je to apsurd.

dujam napisao:

Kako znaš da čovik ima slobodnu volju da bira, čak i nakon ovog života?

dujam napisao:
Ovo je čisto bogohuljenje,ali nekažem da je momak Antikrist zbog toga,nego je čisto u neznanjU!!

Ma nije to bogohulje, kakvo bogohulje. To je neznanje.

Ma kužim da se tip pita,ali bas to,to je neznanje!!A znam zato što se uvijek možeš pokajat,teoretski je moguce da je Hitler u čistilištu ili još radikalnije u raju!

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 18 srp 2014 02:07 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Zahvaljeno je: 0 zahvala
sluga napisao:
Moras se opredjeliti ako znas ili sumnjas u postojanje Boga.Ako sumnjas
onda bih ga trebao probati spoznati,truditi se...jer ima li sto vece
od stvoritelja svega?nema nego samo ljudi koji vjeruju da su veci.

Bog je dao neke upute kako se treba zivjeti.

Odi u prirodu sam i sjedni i razmisljaj.ti ili ja bilo tko.
Pa se vidi onda sto je prirodno sto i sama rijec govori,sto je ljepse.
Onda dolaze i pitanja,tko sam,zasto sam...

Znam da je to mozda previse za tebe ili nije,al grijeh ima posljedice
koje je netko morao preuzet pa bio to ako nitko ne moze drugi
onda onaj tko nas je stvorio.

Musavi je dobro informiran u neke stvari,kao povjesno dokazivanje
Isusa...tj davno su mu ljudi iznjeli cinjenice na ovome forumu,ponovno
se hvata za isto,samo sad kaze da recimo da bih mogai postojati.
Dok ga je prije usporedjivao sa djeda mrazom ako se ne varam,ako da
isprike Musavi.

Sumnjam u sve :)

Ali trenutacno mi se ne cini da bogovi (bar bogovi religija) postoje, a krscanstvo i Isusovo ucenje mi se ne cini pretjerano posebno ni bozansto, niti bolje od drugih religija i filozofija. Sto ne znaci da se u krstanstvu, a i u drugim religijama, ne mogu naci lijepe price i razna zrnca mudrosti, naravno. Ali u krscanstvu ne vidim nista posebno impresivno :)

Naravno, slobodan si me probati razuvijeriti :) A u prirodi sam sjedio i razmisljao, citao knjige o religiji, i razmisljao o pitanjima koje navodis :) To me dovelo do ovog misljenja koje imam.

Sto se tice posljedica grijeha, zasto one moraju ukljucivati zadovoljstinu i nasilje i kako mucenje nevine osobe "iskupljuje" grijehe mi nikad nitko nije suvislo objasnio :)

Nene, za postojanje Isusa sam uvijek smatrao (i govorio, iako mozda ne jasno) da je moguce, mozda cak i vjerojatno - ali da o njemu i njegovom ucenju gotovo nista ne mozemo pouzdano znati. Ali postojanje bogova (tu ukljucujem Isusa-kao-boga ali ne Isusa-kao-povijesnu-osobu) usporedjujem s ostalim mitovima kao onaj o Djedu Mrazu, da :)

SlijepiPutnik napisao:
Musavi, toliko si toga napisao, bez reda i smisla.
Na precac postavljas pitanja, imas isprekidan slijed misli, pises o necemu bez da si informiran o istome.
Nisam tu da ti propovjedam ali mi se cini da pises/mislis o nekim stvarima nepovezano.
Da bi odredena rasprava bila korisna i za tebe i za sugovornika mora postojati neki redoslijed...znanje, izvor. U suprotnom je to gubitak vremena.
Ovako je to tvoje misljenje...stvarno nevazno; ako je to samo tebi logicno. Ako mi nesto ne razumijemo i nemozemo prihvatiti, ne znaci da nije tako. Problem je u nasoj predrasudi/ogranicenosti. Tek kada se toga oslobodimo mozemo krenuti u potragu za istinom pa gdje god nas to dovelo.

Zao mi je ako sam bio nejasan. Odgovaram vise ljudi odjednom, i nemamo jednu temu koje se drzimo. Ako zelis, izaberi neku temu koje smo se ovdje dotakli (povijesni podatci o Isusu, problem zla, dilema iz Eutifrona, nepravde i pokolji u Bibliji, nespojivost slobodne volje sa sveznajucim bogom, smisao zivota bez boga, nase postojanje i slobodna volja u raju, i druge) ili neku novu temu, i obecajem da cu koncentrirano raspraviti s tobom o tome :)

Icebreaker napisao:
Taj Aurelijev citat I Shelleyev su u konfrotaciji. Čemu živjeti dobar I pošten život ako je sve relativno i sve nam je oprošteno pod pretpostavkom da su to naše slabosti i jednostavno smo takvi.

U svakom slučaju poanta vjere je da se vjeruje. Neke stvari nažalost ne možemo egzaktno dokazati. Pokušaj sam u molitvi spoznati Boga i zamoliti ga za neke znakove.

Cemu živjeti dobar i pošten život? Zato sto je dobro i lijepo zivjeti dobro i posteno! Ne postupamo dobro samo zbog nagrade i kazne, ili bar ne bi trebali samo zbog toga, vec zato sta zelimo biti dobri. Ko sta sam ranije spominjao, to inzistiranje na nagradi i kazni umjesto na vrlini kao vrijednoj samoj po sebi jedna je od vecih mana Isusove filozofije naspram drugih.

Da se religije ogranicavaju na nejasnu vjeru da ce sve "bit ok", smatrao bih to pomalo naivnom ali lijepom nadom. Nazalost, ne radi se samo o tome, nego i o hrpi drugih tvrdnji i "zapovjedi" i "objava" i "autoriteta" koji su cesto filozofski upitni i moralno opasni, i puno konkretniji (i zato podlozniji kritici) od osobnih osjecaja tokom molitve.

Fran26 napisao:
musavi napisao:
Ej ljudi!

Sav sam napeti da ti postavljam pitanja o ateizmu. Slika A da ironija bude veća, sasvim sam siguran da o ateizmu znam više od tebe, iako si ti taj koji je ateist u ovoj priči. Ljute li ironije. Slika

Frane26, i dalje sam otvoren za razgovor s tobom ako si voljan suvislo raspravljat (ne mora biti pristojno), a ne nadurit se i pobjec kad te pristojno zamolim da pojasnis nesto sta si rekao.

Hrvoje Hrki napisao:

kako svijet može nastati po vremenitom čovjeku koji se rodio i živio u 1.stoljeću i nikada više?

itd, itd...

Kao sta sam pisao idi, smatram da je jako upitno dal mozemo razluciti sta je Isus doista rekao od onog sta mu se pripisuje, ako je postojao.
U medjuvremenu, evo ti popis ljudi koji su za sebe tvrdili da su bogovi (neki su i danas zivi, a ima podosta ljudi koji u ovom trenutku tvrde da su Isus)
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_pe ... ed_deities

Evo i nepotpuni popis ljudi koji su uskrsli i pobijedili smrt :P
http://listverse.com/2013/03/30/10-resu ... s-figures/

Pitanje je bilo po cemo krscanska prica odudara od drugih mitova :)

dujam napisao:
Ma kužim da se tip pita,ali bas to,to je neznanje!!A znam zato što se uvijek možeš pokajat,teoretski je moguce da je Hitler u čistilištu ili još radikalnije u raju!

Dogma je katolicke crkve da se nakon smrti ne mozes pokajat (KKC 1021). Uvijek mi je to bilo glupo, al sta cu vam ja :P

------------------------------------------

Ako ima jos kakvih pitanja za mene ateistu, samo dajte! :)

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 18 srp 2014 07:41 
Odsutan

Podijelio: 36 zahvala
Zahvaljeno je: 26 zahvala
musavi.

[quote="Hrvoje Hrki napisao:

itd, itd...

Kao sta sam pisao idi, smatram da je jako upitno dal mozemo razluciti sta je Isus doista rekao od onog sta mu se pripisuje, ako je postojao.
U medjuvremenu, evo ti popis ljudi koji su za sebe tvrdili da su bogovi (neki su i danas zivi, a ima podosta ljudi koji u ovom trenutku tvrde da su Isus)
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_pe ... ed_deities

Evo i nepotpuni popis ljudi koji su uskrsli i pobijedili smrt :P
http://listverse.com/2013/03/30/10-resu ... s-figures/

Pitanje je bilo po cemo krscanska prica odudara od drugih mitova :)

:)[/quote]

Isus je povijesna osoba nije mit...to kao prvo
ti što tvrde da su bogovi su lažni proroci i tzv. bogovi , ti je barem svima jasno
tko od njih može činiti djela koja je Isus činio??...ako si čitao NZ mogao si vidjeti koja je sve čuda činio Isus
šta su učinili ti što se samoprozivaju bogovima i daj nam točan izvor...izvor za Isusova čuda i velika djela je NZ...svatko ga može lako pročitati na hrvatskom
daj nam ti na hrvatski prevedena djela ( citate iz tih djela) koja dokazuju da je barem netko od tih 10 likova bog

taj popis navodno uskrslih...to su mitovi iz antike i starih bezbožnih civilizacija
gdje su dokazi o uskrsnuću tih čudnih likova???
O Isusovom uskrsnuću puna je biblija...

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 705 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 ... 71  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]