ajtera napisao:
...ne znam kako bi čovjek trebao reagirati na upozorenje o zlostavljanju...naime radi se o još jednoj od onih silnih "FORVARDUŠA" na kojeiskreno rečeno poludim...ali ova me nije ostavila ravnodušnom...
...radi se o brutalnim snimkama premlaćivanja beba i djece, i naravno posljedicama koje isti ostavljaju na njih......ne znam zašto mi je to netko poslano ali je prestrašno ...
...pitam se što mogu učiniti osim molitve u svojoj bližnjoj okolini gdje uočavam znakove zlostavljanja...hvala Bogu ne u ovim razmjerima...
..
Draga Ajtera,vidim da se boris mnogo s nepravodom,a toga ima stvarno dosta u nasem danasnjem svijetu...Zaista je tesko gledati nasim ocima takve stvari,a jos teze ako gledamo s Isusovim ocima...
Mene takodjer strasno pogadja kada cujem da se mala djeca tuku i vrsi nasilje nad njima...Ona koja su tako nevina i nemocna..Pitam se kakvu covjek mora da ima silu u sebi,koji poteze za tucom "nasiljem nad malim djetetom"koje nema sansu da se brani?
Tko daje takvo pravo,pitam se cesto??...
pitam se što mogu učiniti osim molitve u svojoj bližnjoj okolini gdje uočavam znakove zlostavljanjaDuznost nam je Molitva..ali,ako vec imas priliku ,trebas se odvaziti i na to da "porazgovaras s tim ljudima,da im skrenes paznju na to,da to nije uredu,cak ni s drzavnim zakonom,a s Bozjim itekako ne..."
Covjek koji zivi svoju vjeru istinski "ako suti" mlak je....Vjeru treba svjedociti,i djelima pokazivati...u takvim situacijama biti mudar i odvaziti se nesto poduzeti,kako bi pomogla timmalim andjelima...
Citat:
...pa me već nekoliko dana muči...JESAM LI I JA MOŽDA ZLOSTAVLJAČ...POMOZITE MI VI PRESUDITI...imam uz malog Tomija kćerku od 11 godina...mogla bih za nju reći da je dobro dijete, dobra je u školi čak među najboljima u generaciji, razvili smo u njoj altruizam, poštovanje prema drugim ljudima,jedan zdrav odnos prema materijalnim stvarima...ali se pitam ostavlja li posljedice na nju to što od nje puno tražimo...da pospremi sobu, da ne bude površna, da pazi na svoje stvari, da ovo da ono ... pitam se da li je ponekad nesretna zbog toga i je li u redu kao roditelj tražiti od djeteta puno ili je bolje ostaviti da bira samo.
Ne mislim da si ti u tom pogledu zlostavljac...Ti to radis s dobrom namjerom i ( moje misljenje ispravno radis)Dijete treba od malena da se uci na svim razinama,pa tako i radu...
"ODGOJ ZAHTIJEVA NAJVECU MARLJIVOST KOJA CE DONIJETI NAJVECU KORIST".
Obitelj je prvi ucitelj , prva skola drustvenoga zivota, temelji buduce licnosti i karaktera.Zato draga Ajtera ne brini i ne usporedjuj s drugima,nego postupaj tako kako mislis da je najbolje za tvoju djecu..
"Dobra, obiteljska sredina odgaja zdravu djecu ". Toplina koju pruzaju zdravi obiteljski odnosi donosi korist i roditeljima i djeci..jer od malena zavisi sta ce poslje biti od djeteta..Vazno je da nema sukoba, iskoristavanja u nekom drugom pogledu ,trauma i razocaranja..A ,rad ne moze stetiti…jer ti sigurno ne dajes teski posao koji ne moze da radi.Radna navika se stice od malena..Danas je to tesko djeci shvatiti....Takodjer,ono mora biti zadovoljno,sigurno i shvacati sto mu govoris i sta trazis od njega.. ..Za dobar i zdrav odgoj najvise koristi s ljubavlju prihvatiti i voljeti svoju djecu u svakom pogledu .Onda kada te trazii " da si s kratkim odgovorom ili minutom tu" a poslje ces imati vremena za njih da im dataljno objasnis sve..Treba odvojiti i vrijeme za igru s njima.( danasnji problem kod odgoja je,sto djeca cesto traze usporedbu kod druge djece..onaj tako,onaj to ne mora,onaj ide tamo...." a ja to sve ne mogu")
Poslušaj, sine moj, pouku oca svoga i ne odbacuj naputka svoje majke" (Izr 1,8).
Pitaj se draga Ajtera , sto s odgojem zelis postici i koji je cilj?
Znas vjerojatno ,koliki trud i kolika paznja zahtjeva u njezi vinograda, vrta itd..Da se ne brinemo,ne radimo ,ne obrezujemo imali bismo,sikare, korove ,sve zapusteno,zaraslo a nikakve plodove.Da bi vinograd donosio mnoge plodove i zdrave plodove ,trazi mnogo od nas...teskog rada...Tako i odgoj djece je slicno Ova usporedba samo slikovito pokazuje na istinu daleko vece i uzvisenije vaznosti ,a tice se i u pogledu vjere ,da je ispravnom rastu djeteta potrebno posvetiti neusporedivo vise paznje, njege i ljubavi nego bilo kojem drugom bicu.
Pred tobom je dijete, stvorenje Bozje, sa svim njegovim mogucnostima koje se imaju razviti do zrelosti.Ti si odgovorna u ovim danima djetinjstva za njega.. Ono je pred tobom sa svojim mocima: razuma, volje, srca i savjesti i sa svojom buducnoscu .. Vjerojatno se pistas, „kakvu zeli imati djecu?“ I odma odgovaras,dobru ,da budu dobri ljudi ,da postuju jedni druge .da ljube jedni druge,da budu marljivi i vrijedni...Djetetu treba od malena pruzati ispravan stav a sto nije uvjek lako , njegovoj volji, slobodi, treba otkrivati izbor pravih vrijednosti.Djetetu je nuzno pruziti svjetlo istinskih nacela dobrote, ljubavi i pravednosti.. Roditelji su duzni da odgajaju svoju djecu u skladu sa svojom savjescu i sa svojim uvjerenjem. Odgovornost znaci, stiti djete i sva njegova prava,da samo uci za opce dobro.A tu dolazi vjerska sloboda, i odgoj u skladu sa savjescu.
Roditelji imaju pravo da slobodno odgaja svoju djecu u skladu sa svojim vjerovanjem. Ipak , ne smije biti povreda tudjeg prava. Zato ni vjeru i vjerovanje ne mozemo nasilno nametnuti.. Ono se slobodno prihvaca .Vazno je dostojanstvo ljudske osobe, vrijednost istine i ljubavi.
"Jer je zapovijed svjetiljka, pouka je svjetlost, opomena stege put su života..." (Izr 6,23).