lalelu napisao:
Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se! Doista, tko ište prima, tko traži nalazi, i onom tko kuca otvorit će se.
Znaci, ovo je laz? Pita li mi ili ne, enma koristi?
I opet moram upozorit da pogrešno interpretiraš kršćanstvo, tj. da bi ti na silu htjela da kršćanstvo govori i nudi nešto što ne nudi. Piše tu ištite i dat će vam se, ili tražite i naći ćete. Ali ištite *što* i tražite *što*? Nekako sumnjam da se tu misli na momka.

Tu se, bar koliko sam ja upoznata s kršćanstvom, misli na traženje srži kršćanstva, a to je sam Bog. A ne na traženje momka, posla, slave, zdravlja, para ili čega već. Ako ćeš već pričati o retcima iz Biblije, onda možemo malo proširiti selekciju. Pa tako recimo u Bibliji piše i sljedeće.
»Nadalje, kraljevstvo je nebesko kao kad trgovac traga za lijepim biserjem: pronađe jedan dragocjeni biser, ode, rasproda sve što ima i kupi ga.«Vidiš, to kraljevstvo nebesko na koje se ljude vjernike poziva da ga ištu i da će ga i naći je, kažu, vrijedno da se za njega rasproda sve, tj. da se pristane biti bez ikakve druge (ovozemaljske) vrijednosti, pa tako i momka ako je takva Božja volja. Ili isto tako u toj Bibliji piše sljedeće.
Nemate jer ne ištete. Ištete, a ne primate jer rđavo ištete: da u pohotama svojim potratite.I opet, koliko sam ja upoznata, po kršćanskom nauku težiti bilo kojem stvorenom dobru (novcu, slavi, zdravlju, pa tako i momku) više nego samom Bogu i njegovoj volji, je po definiciji neuredna želja odnosno pohota. To je naprosto ono što kršćanski nauk uči. Ja ne kažem da netko to mora prihvatiti. Na svakome je da to odluči za sebe. Ali totalno je besmisleno prigovarati kršćanstvu ono što to kršćanstvo zapravo ni ne uči. Ti bi na silu htjela da kršćanstvo bude automat za ispunjavanje želja, ti unutra toliko i toliko krunica, toliko hodošašća, toliko i toliko milostinje za siromašne, a ono tebi vanka momka sa takvim i takvim karakteristikama. E pa reality check - kršćanstvo to jednostavno NIJE. Lijepo bi bilo da jest, slažem se ja da bi to bilo zgodno da takva stvar postoji, ali nažalost - ne postoji. Što prije prihvatiš da takav automat za ispunjavanje želja na ovom svijetu naprosto ne postoji, bit će ti lakše.

Također, vidim da se ovdje povela priča o prihvaćanju narkomana. Da se razumijemo, može se dogodit da je nekome u životu izbor između narkomana (alkoholičara, tučara, kockara, itd.) i nikoga. No, to ne znači da čovjek onda mora odabrati tog narkomana ili da je Bog tog narkomana zamislio za tebe. Na ovom svijetu ima puno zala, biti sam nije najveće od njih.

Ja ne bih nikome savjetovala da si odabere narkomana (ili bilo koga za kog u startu vidi da ima problematične osobine koje mu smetaju) samo zato što je alternativa ostati sam. Ima ljudi koji se ludo zaljube u narkomana, pa pođu za njega unatoč svim savjetima okoline, ni tada mi to nije pametno, ali donekle mogu razumjeti. Ali ići razmišljati kako trebaš odabrati narkomana jer ti je to jedina prilika mi je totalno suludo i ne bih to nikome preporučila.