www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 03 svi 2025 14:11

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 70 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 20 vel 2009 20:13 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Čovjek ima prirodnu potrebu za dodirom, za prisutnošću druge osobe....
Sjetite se...kad ste odlazili od kuće prvi put, kad su vam majka i/ili otac pakirali stvari... (znam da neki nisu imali tu mogućnost, pa ću nadodati i svaku osobu koja se za tebe brinula u djetinjstvu...baka, skrbnik....tko god...)
Nisu li na vašem prvom odvajanju, odlasku od doma u vašu prtljagu spakirali i neke nepotrebne stvari, kao npr. bomboni, slike, neki privjesak i slično?

Zašto to čine oni kojima je do nas stalo?

Oni žele po tim stvarima biti uz nas, da na njih mislimo!
Slično tako je i Isus činio... na nama neshvatljiv način ostavljao je svoj trag, dio sebe!!!

Same riječi ponekad nisu dovoljne, jer ih ponekad ne doživljavamo, ali kada se te riječi "potvrde" dodirom ili nekom materijom, postaju trajnije, upečatljivije...nadam se da me razumijete... :D

Mislim da o ovom činu ne treba puno filozofirat i razvodnjavat temu.... kome nije dovoljan teološki argument, ima iskustveni, opipljivi i mislim da je to ok :D

Budite postojani u Miru Kristovom :D

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 21 vel 2009 18:55 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

ladies first:...

dakle ovako joakime...
lol...shala mala...

ok...uozbiljmo se...@fighterica...
lijep primjer...lijepa "osobna reflexija"...ali se s njom sloziti ne mogu...

ne mislim da je Isus ista umjetno izvodio samo da bi ostavio trag...On je bio svjestan traga koji ce ostati nakon Njegovog razapnuca i uskrsnuca...

ne mislim i da je to cinio zbog prirodne ljudske potrebe za dodirom...On je taj dodir obavio na vrijeme...uzimajuci slijepca za ruku i izvodeci ga iz sela...isli bi predaleko i presiroko kad bi i pljuvanje u oci kao dodir interpretirali...

ali dobro...recimo da sam u krivu kad sve ovo kazem...kad kazem da je On to ucinio da bi ponizio slijepca i time kusao Njegovu vjeru...

sto cemo s ovim drugim primjerom fenicanke i njene opsjednute kceri?
kako cemo te Isusove rijeci interpretirati?

i na kraju...ako Isus doista nije one koji su trazili Njegovu pomoc stavljao na kusnju...ako za Njegovu pomoc njihova vjera nije igrala ulogu...zasto je onda nakon ozdravljenja govorio "tvoja vjera ti je pomogla"?

povezimo stvari i dobit cemo odgovor...

no dobro...ako su tebi/vama drugi odgovori miliji zadrzite ih...ipak je sve u svemu ovo samo jedna izmjena misljenja.

@joakim...

nije meni tvoj "grub odgovor" zasmetao zbog mene...nego zbog tebe...jer me je mozda malo deiluzionirao u pogledu na tvoju osobu...

ja sam na grube rijeci navikao...ovo mi nije prvi forum...ali vjerojatno ce biti posljedni...

necu te ovaj put secirati...zaboravio sam skalpel...

samo cu se par stvari iz tvog zadnjeg komentara dotaknuti...

prva se tice dogmi...ti kazes kako jednom dogmom crkva ne donosi novu istinu nego objavljuje istinu koja je pohranjena u bibliji ili pak predaji...

meni spontano padaju 2 dogme na pamet za koje ne vidim uporista u bibliji ili predaji...odatle i dolazi moje neshvacanje kriterija po kojima se dogme donose i zakljucuju.

no to bi bila druga tema...ako nekad pronadjem topic na kojem si pisao o dogmama...mozda ti se obratim...ako ti nije mrsko poduciti me?

druga stvar...kazes kako jedino pravo tumacenja svetog pisma ima i pridrzava katolicka crkva...zanimalo bih me gdje to tako stoji? ...i zanimalo bih me gdje mogu pronaci tumacenja svetog pisma po katolickoj crkvi?

treca stvar...tice se istine na strani manjine...upitao si me nesto u svezi s osjecajima i sto govori u prilog toj istini...ali vjeruj...uz sav napor...nisam uspio odgonetnuti kako je pitanje zamisljeno...ako ga mozes malo jasnije postaviti bio bih ti zahvalan.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 22 vel 2009 00:45 
Odsutan

poštovani ti, koji se predstavljaš kao suradnik istine :?: , zar ti koji se tako predstavljaš da se grčevito boriš za postići nešto svoje?
zašto nam jednostavno ne kažeš što je istina i kraj priče?

Ja sam ti dala primjer gledan iz perspektive koju ne razumiješ, jer nije nam svima isto dano... ne razumijem ni ja štošta, pa se ne bi upuštala baš u neke dubioze, jer mnogi su učeniji davno prije mene svašta rekli i knjige o tom napisali (a ja ih čitala nisam)
Ne zanima me puno filozofiranje nekog dalekog, osim ako već upoznam nekog filozofa, potrudit ću se shvatiti, razumjeti, "ući" u njegov način razmišljanja da vidim o čemu se radi, pa da mi Duh Sveti rasvjetli ako je potrebno...

Ne poznajem te, nisam te baš čitala, jer mi djeluješ distancirano, pa ne ulijevaš neko povjerenje, tako da ti ne vjerujem niti da si ono za što se predstavljaš...

Ja sam samo čovjek, s predrasudama ko i svi, ali se bar trudim razumjeti, prihvatiti, dajem sebe drugima služeći koliko mogu...

Tko si ti?
Kome služiš?
Što želiš postići?

i tvoja rečenica...
cooperator_veritatis napisao:
..kad kazem da je On to ucinio da bi ponizio slijepca i time kusao Njegovu vjeru...

Koliko je meni poznato, Bog nije ponizio čovjeka radi sebe, već je sebe ponizio radi čovjeka....

Ljubi Božjom Ljubavlju i čini što hoćeš

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 22 vel 2009 17:35 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

fighterica napisao:
poštovani ti, koji se predstavljaš kao suradnik istine :?: , zar ti koji se tako predstavljaš da se grčevito boriš za postići nešto svoje?

to mi je nick...krscanski...biblijski...zao mi je ako ti prebahato zvuci ali kakav takav je...moj je...ne borim se ja grcevito kako bih postigao "nesto svoje"...za borbu postoje osobe s prikladnijim karakteristikama i nickovima...fighterice...ja ovdje samo malo caskam o ovoj ili onoj temi...ako dosad nisi primjetila...nalazimo se na forumu...na ovakvim mjestima je to uobicajeno.

fighterica napisao:
zašto nam jednostavno ne kažeš što je istina i kraj priče?

sto je istina? Isus je istina...i put...i zivot...vec zaboravila? ...a ako se pitanje odnosilo na ovu temu onda sam ja svoje vidjenje istine vec iznio...a sad samo jednostavnim rijecima argumentirano zauzimam stav u svezi mog...tvog...ili joakimovog misljenja...to se onda zove konverzacija...jedna normalna i legitimna pojava...osobito na forumima.

fighterica napisao:
Ja sam ti dala primjer gledan iz perspektive koju ne razumiješ, jer nije nam svima isto dano... ne razumijem ni ja štošta, pa se ne bi upuštala baš u neke dubioze, jer mnogi su učeniji davno prije mene svašta rekli i knjige o tom napisali (a ja ih čitala nisam)
Ne zanima me puno filozofiranje nekog dalekog, osim ako već upoznam nekog filozofa, potrudit ću se shvatiti, razumjeti, "ući" u njegov način razmišljanja da vidim o čemu se radi, pa da mi Duh Sveti rasvjetli ako je potrebno...

sve je to fino i lijepo ali ti si se svojim komentarom aktivno ukljucila u raspravu...men se tvoj komentar kao komentar dopao iako sadrzaj istog u odnosu na ovu nasu temu ne mogu potpisati i to sam tako rekao i obrazlozio...ne znam sto te zasmetalo...ako ne zelis komentare na svoje komentare onda daj neki znak pa cu ih ubuduce ignorirati i sve ok.

fighterica napisao:
Ne poznajem te, nisam te baš čitala, jer mi djeluješ distancirano, pa ne ulijevaš neko povjerenje, tako da ti ne vjerujem niti da si ono za što se predstavljaš...

a sto mogu...djelujem tako kao sto djelujem...sudeci po agresivnoj i odbojnoj reakciji nekolicine osoba i doceku na noz ne plijenim bas pozornost umiljatoscu niti berem simpatije...trebam li zbog toga skakati s balkona? ocajavati? ...nisu ni meni mnogi Bog zna kako dragi...zapazam i ja kod mnogih lose osobine...ali koga sam ja to ovdje kao prvi napao? morao sam se nacitati svakojakih podvala i lazi...napadalo se izravno moju osobnost...kao sto i ti ovdje na neki nacin cinis...ja samo rastavljam i sastavljam rijeci..recenice sugovornika...iznosim misljenje pro et contra...to je sve.

...i ne treba meni tvoje povjerenje...zadrzi ga za sebe...nikad ti ga nisam ni trazio.

fighterica napisao:
Ja sam samo čovjek, s predrasudama ko i svi, ali se bar trudim razumjeti, prihvatiti, dajem sebe drugima služeći koliko mogu...

bravo ti.

fighterica napisao:
i tvoja rečenica...
..kad kazem da je On to ucinio da bi ponizio slijepca i time kusao Njegovu vjeru...

Koliko je meni poznato, Bog nije ponizio čovjeka radi sebe, već je sebe ponizio radi čovjeka....

gdje sam ja to uopce dao naslutiti da Bog ponizava covjeka radi sebe? gdje? moj stav je da Isus ponizio slijepca radi slijepca...kako bi kusao njegovu vjeru i kako bi mu ta ista vjera mogla pomoci pri ozdravljenju.

"tvoja vjera ti je pomogla" (o-ton by Jesus Christ)

isto tako sam naveo kako za to postoje primjeri i drugdje u evandjelju...naveo sam primjer fenicanke koju Isus ponizava rijecima...ali koju isto tako zbog njene vjere nagradjuje...

to je tumacenje vlc. zlatka sudca...ako dakle joakim kaze da samo kat. crkva i njeni vjeroucitelji imaju pravo tumacenja svetog pisma...onda je ovo ujedno i autenticno oficijelno tumacenje sv. apostolske katolicke crkve...

zato kad se sve sabere i oduzme...kazem ti...ako sam nesto krivo rekao...dokazi...ako nisam...sto me onda napadas?

slicne rijeci bi ti trebale biti poznate....krscanko...

fighterica napisao:
Tko si ti?
Kome služiš?
Što želiš postići?

Bog zna...

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 22 vel 2009 18:32 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Zahvaljeno je: 1 zahvala
Citat:
.kazes kako jedino pravo tumacenja svetog pisma ima i pridrzava katolicka crkva..

da,prijatelju moj…Katolička Crkva sebi pridržava to pravo jer pod broj…

1.njoj je povjerena služba Učiteljstva

Mt 28
19Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga

Lk 10
16Tko vas sluša, mene sluša; tko vas prezire, mene prezire. A tko mene prezire, prezire onoga koji mene posla."

1 Sol 2
3Uistinu, naše poticanje ne proistječe iz zablude, ni nečistoće, ni prijevare, 4nego kako je Bog prosudio povjeriti nam evanđelje, tako ga i navješćujemo - ne kao da želimo ugoditi ljudima, nego Bogu koji prosuđuje srca naša

2.jedino njezinoj brizi povjereno je stado…

Dj 20
28"Pazite na sebe i na sve stado u kojem vas Duh Sveti postavi nadglednicima, da pasete Crkvu Božju koju steče krvlju svojom."

1 Pt 5
2pasite povjereno vam stado Božje, nadgledajte ga - ne prisilno, nego dragovoljno, po Božju; ne radi prljava dobitka, nego oduševljeno;

3.KC je obećana Kristova prisutnost..

Mt 28
20i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio!" "I evo, ja sam s vama u sve dane - do svršetka svijeta."

4.a njoj je obećana i svekolika pomoć Duha Svetoga…

Iv 14
26Branitelj - Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh.

iz KKC...

POKLAD VJERE POVJEREN SVOJ CRKVI

84 "Poklad" (1 Tim 6,20)[49] vjere ("depositum fidei"), sadrzan u Svetoj predaji i u Svetom pismu, Apostoli su povjerili svoj Crkvi kao cjelini. "Prianjajuci uza nj, sav sveti puk - sabran oko svojih pastira - ustraje postojano u nauci apostolskoj i zajednistvu, u lomljenju kruha i molitvama, tako da nastaje jedinstvena istodusnost predstojnikâ i vjernika u cuvanju, vrsenju i ispovijedanju predane vjere".[50]

UCITELJSTVO CRKVE

85 "Zadaca vjerodostojno tumaciti pisanu ili predanu rijec Bozju povjerena je samo zivom crkvenom uciteljstvu, koje to s autoritetom cini u ime Isusa Krista",[II Vat sab.,Dei Verbum 10] tj. biskupima u zajednistvu s Petrovim nasljednikom, rimskim biskupom

86 "To uciteljstvo, dakako, nije iznad rijeci Bozje, nego joj sluzi uceci samo ono sto je predano: po bozanskom nalogu i uz pomoc Duha Svetoga, odano Rijec slusa, kao svetinju cuva i vjerno izlaze te iz toga jedinog poklada vjere crpi sve sto predlaze da se vjeruje kao od Boga objavljeno".[II Vat.sab.,Dei Verbum 10]

87 Pamteci Kristovu rijec apostolima: "Tko vas slusa, mene slusa" (Lk 10,16),[II Vat.Sab.,Lumen gentium,20] vjernici poucljivo prihvacaju ucenje i smjernice, koje im Pastiri daju u razlicitim oblicima.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 22 vel 2009 20:39 
Odsutan

Vidim, voliš u detalje :lol: pa ću i ja :wink:

to mi je nick...krscanski...biblijski...zao mi je ako ti prebahato zvuci ali kakav takav je...moj je...ne borim se ja grcevito kako bih postigao "nesto svoje"...za borbu postoje osobe s prikladnijim karakteristikama i nickovima...fighterice...ja ovdje samo malo caskam o ovoj ili onoj temi...ako dosad nisi primjetila...nalazimo se na forumu...na ovakvim mjestima je to uobicajeno.

...imaš pravo... :wink: moj nick je prikladniji... :lol:
kod izbora nicka, moglo bi se pretpostaviti da se uzima onaj koji o tebi nešto govori...a kad smo već kod mog, dala sam negdje objašnjenje zašto baš taj... jesi li uzeo nick, jer je zvučan i ostavlja dojam ozbiljniji i objektivniji ili što? (ok, ne moraš odgovorit ako ne želiš)

sto je istina? Isus je istina...i put...i zivot...vec zaboravila? ...a ako se pitanje odnosilo na ovu temu onda sam ja svoje vidjenje istine vec iznio...a sad samo jednostavnim rijecima argumentirano zauzimam stav u svezi mog...tvog...ili joakimovog misljenja...to se onda zove konverzacija...jedna normalna i legitimna pojava...osobito na forumima.

aa ne, nisam još zaboravila :wink: i teško da ću... :lol:
Iv 13,34
Zapovijed vam novu dajem: ljubite jedni druge; kao što sam ja ljubio vas tako i vi ljubite jedni druge. Po ovom će svi znati da ste moji učenici: ako budete imali ljubavi jedni za druge. :D

sve je to fino i lijepo ali ti si se svojim komentarom aktivno ukljucila u raspravu...men se tvoj komentar kao komentar dopao iako sadrzaj istog u odnosu na ovu nasu temu ne mogu potpisati i to sam tako rekao i obrazlozio...ne znam sto te zasmetalo...ako ne zelis komentare na svoje komentare onda daj neki znak pa cu ih ubuduce ignorirati i sve ok.

ok...priznajem da s primjerima nisam baš nešto, ali "ubacila" sam ono što ima veze s mojim iskustvom....osobno.... (ovo zadnje ne moraš citirat :wink: )

a sto mogu...djelujem tako kao sto djelujem...sudeci po agresivnoj i odbojnoj reakciji nekolicine osoba i doceku na noz ne plijenim bas pozornost umiljatoscu niti berem simpatije...trebam li zbog toga skakati s balkona? ocajavati? ...nisu ni meni mnogi Bog zna kako dragi...zapazam i ja kod mnogih lose osobine...ali koga sam ja to ovdje kao prvi napao? morao sam se nacitati svakojakih podvala i lazi...napadalo se izravno moju osobnost...kao sto i ti ovdje na neki nacin cinis...ja samo rastavljam i sastavljam rijeci..recenice sugovornika...iznosim misljenje pro et contra...to je sve.

...i ne treba meni tvoje povjerenje...zadrzi ga za sebe...nikad ti ga nisam ni trazio.

nisi u pravu...jer...u zadnje vrijeme sam skužila da baš takvi kao ti ubiru simpatije, jer malo razbudite forum....
..i da... nisi baš na nož dočekan, a to što te živcira :D :grlim te: i BTB je druga priča...

....
gdje sam ja to uopce dao naslutiti da Bog ponizava covjeka radi sebe? gdje? moj stav je da Isus ponizio slijepca radi slijepca...kako bi kusao njegovu vjeru i kako bi mu ta ista vjera mogla pomoci pri ozdravljenju.

"tvoja vjera ti je pomogla" (o-ton by Jesus Christ)

isto tako sam naveo kako za to postoje primjeri i drugdje u evandjelju...naveo sam primjer fenicanke koju Isus ponizava rijecima...ali koju isto tako zbog njene vjere nagradjuje...

ne bi rekla da ju je Isus išao poniziti, mada u određenim situacijama koristi "oštrije" riječi, ali ne s namjerom da ponizi! Isus opominje, upozorava, objektivno govori ne bi li se ljudi malo zamislili... toga danas fali....
poniženja ima...ali proroka je malo....

Citat:
to je tumacenje vlc. zlatka sudca...ako dakle joakim kaze da samo kat. crkva i njeni vjeroucitelji imaju pravo tumacenja svetog pisma...onda je ovo ujedno i autenticno oficijelno tumacenje sv. apostolske katolicke crkve...

zato kad se sve sabere i oduzme...kazem ti...ako sam nesto krivo rekao...dokazi...ako nisam...sto me onda napadas?

slicne rijeci bi ti trebale biti poznate....krscanko...

Joakim ti je odgovorio na svoj dio :D ...
Ko kaže da te napadam? samo sam pitala tko si i što želiš postići.... odgovorio si da to samo Bog zna, pa više neću pitati...
...i moram se osvrnuti na tvoje malo drsko nazivanje mene "kršćanko" jer si to tako uobličio da ima negativan prizvuk... pitam se zašto? možda jer ne živim po tvojim zakonima, a možda samo zato jer se ne uklapam u tvoj pojam "kršćanina" s puninom istine i potpunim znanjem u vezi iste?....

Kao što kažeš, ovo je forum... tu smo da raspravimo neke "nejasnoće"... a i da se družimo u tom virtualnom svijetu......
...mada bi ja voljela više od forumskih rasprava konkretne odgovore...
BTB i :D

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 25 vel 2009 02:30 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

joakim napisao:
Citat:
kazes kako jedino pravo tumacenja svetog pisma ima i pridrzava katolicka crkva..

da,prijatelju moj…Katolička Crkva sebi pridržava to pravo

neces zamjeriti ako izostavim ostatak tvog komentara koji u sebi sadrzi nekolicinu citata svetog pisma zbog kojih i ja sam s radoscu sebe ubrajam u Kristovu svetu katolicku crkvu i zbog kojih vjerujem u poslanstvo te iste crkve koja treba odoliti nedacama vremena do Kristovog ponovnog dolaska na ovaj svijet...

izdvojio sam samo ovu tvoju prvu izjavu jer se sve na nju svodi...to je ta usijana tocka na kojoj se nalazimo pa da ne bi do beskraja lamentirali kao sto ti kazes predocit cu ti samo ono sto sam nasao citajuci o "dogmaticnoj konstituciji o Bozjem otkrivenju - Dei Verbum".

"Dei Verbum" iz kojeg si izlomke gore citirao datira od 7. prosinca 1965...tj. drugog vatikanskog koncila...posto se u ovom slucaju radi o kontroverznom zakljucku iz kojeg su proizasle mnoge nejasnoce te su dekadama godina znanost ali i katolicki exegeti i teolozi stajali pred pitanjem oduzima li ovim katolicka crkva njima svima ali i vjernicima diljem svijeta pravo osobnog iskustva s Bozijem rijecju i pravo tumacenja svetog pisma...

tomu nasuprot papa ivan pavao II...odnosno "papinska biblijska komisija" datuma 15. travnja 1993 donosi dokument koji se odnosi na "Dei Verbum" a nosi naziv: "interpretacija biblije u crkvi"...taj dokument je od velike sirine i dubine te objasnjava problematiku tumacenja biblije iz raznih aspekata i nacina...u kratko bih ovdje samo izdvojio neke pristupe tumacenju svetog pisma kroz ciju prizmu treba onda gledati i navedena objasnjenja i interpretacije...mi tu npr. imamo "povijesno-kriticnu metodu"...te "nove metode literalne analize" koje u sebi sadrze "retoricku analizu"..."narativnu analizu"..."semioticnu analizu"...pa imamo "na tradiciji osnovane pristupe svetom pismu"...koji se u sebi razlikuju izmedju "kanonskog" i "zidovsko tradicionalnog" pristupa...pa imamo "pristup preko humanskih znanosti" (socioloski pristup, kulturnoantropoloski pristup, psiholoski ili psihoanaliticki pristup)..."kontextualni pristup"..."fundamentalisticki odnos i pristup svetom pismu"...i da ne nabrajam dalje...ono sto zelim reci a sto ujedno i ovaj 1993 godine doneseni dokument jasno kaze...tumacenje nekog texta iz biblije uvijek ovisi od pristupa k tom textu...odnosno svetom pismu ili Bozjoj rijeci...

da ne bi zalazili jos dublje u materiju i izgubili se s nase usijane tocke izdvojit cu jos samo jedan citat iz gore spomenutog dokumenta kojeg usput receno u cijelosti mozete pronaci na www.vatican.va...

u njemu stoji pod tockom "b" ("cilj dokumenta") sljedece:

"cilj ovog dokumenta: papinska biblijska komisija zeli pokazati puteve koji vode do jednog ljudskog ali ujedno i Bozanskog karaktera sto autenticnijeg i istinskog tumacenja biblije. Ona ne polaze pravo da na sva pitanja zauzme stav koja se odnose na bibliju, kao npr. teologiju inspiracije. Ona samo zeli iskusati metode koje trebaju dozvoliti da citavo bogatstvo koje je sadrzano u biblijskim textovima bude otkriveno kako bi rijec Bozja postala duhovna hrana za sve dijelove Njegova naroda, izvor za jedan zivot iz vjere, nade i ljubavi i svjetlo za citavo covjecanstvo."

stoga kolega joakime...mi i po stavu crkve imamo nase pravo za susret s Bogom kroz citanje svetog pisma...mi imamo pravo na istinu onakvu kakvu nam On prezentira...zvali mi to "teologija inspiracije" ili otklanjanje paucine s ociju...svejedno je...mi smo crkva...mi smo narod crkve...nama je predan "duh istine"...od pape...preko kardinala...biskupa...svecenstva...sve do nas obicnih vjernika...Bog je taj koji bira...nije li se i Gospa kroz povijest ukazivala toboze najmanjim u crkvi a ne teolozima, exegetima i crkvenim naucnicima?

...i nemoj sad molim te opet ovo shvatiti kao moju grcevitu zarku zelju dokazivanja kako sam toboze u pravu...sve sto zelim reci jeste da crkva ne pocinje niti prestaje sa klerusom...nego da i najmanji medju nama moze biti u pravu...pa makar mu sve institucije svijeta to pravo zanijekale.

@fighterica...

- nick sam uzeo jer mi se svidio naziv i znacenje...prvi put sam ga procitao kao oficijelni credo...odnosno titulu...bivseg kardinala ratzingera...danasnjeg pape benedikta XVI...od mene jako cijenjenog...oslanja se na biblijski citat iz apostolskog pisma "...pro nomine enim profecti sunt nihil accipientes a gentibus.
nos ergo debemus suscipere huiusmodi ut cooperatores simus veritatis." [3 Iv 1, 7-8] ...u prijevodu: "...jer oni putuju u ime Gospodina i ne primaju nista od nekrscana. duzni smo im pomagati kako bi bili suradnici Istine."...naziv je dakle po mom pojmanju skroman...ponizan...samo jedan mali suradnik.

-
fighterica napisao:
nisi u pravu...jer...u zadnje vrijeme sam skužila da baš takvi kao ti ubiru simpatije, jer malo razbudite forum....
..i da... nisi baš na nož dočekan, a to što te živcira i BTB je druga priča...

cini mi se da si ti to zakljucila samo na osnovu komentara dobrodoslice u podforumu "za nove clanove..." ali tu se ipak odigralo malo vise..."takvi kao ti" kazes...ali "takvi kao ja" su upravo bili ti koji su se nasli na suprotnoj strani...ne...nisam ja kao oni niti su oni kao ja...mi smo suprotne price...a to u svezi s "BTB" je bilo samo moje malo skromno pocetno zapazanje iza kojeg jos uvijek stojim ali daleko od toga da me zivcira.

- u svezi fenicanke...kazes da ne mislis kako je Isus isao na to da ju ponizi...cudno...On joj se obraca na njenu poniznu molbu rijecima "Ja sam dosao rodu izraelovu. nek se prvo djeca izraelova nasite. nije u redu uzimati od djece i davati psima."

ovo za tebe nije ponizenje? usporedjuje je s psom...obraca joj se kao nekoj gubavici iz zadnje kaste...i nije ponizenje?

ajde dobro...nek ti bude...

- nisam te "drsko" nazvao "krscanko" nego samo malo cinicno...tek da bih te podsjetio Njegovih rijeci u kontextu s tvojim agiranjem...tu slobodu sam bio sebi uzeo...bezobrazan kao sto vec jesam.

ispricavam se na duljini komentara...sitni su sati...insomnia u krvi...imalo se vremena.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 25 vel 2009 11:06 
Odsutan

Ti bi trebao otvorit posebnu temu u kojoj ćeš nama Katolicima držat predavanje o pravilnom Kršćanskom nauku...

Ne razumijem ...i dalje... koji je tvoj cilj?
Sudeći po tvom nicku ne trebaju tebi kršćani poput mene da ti sole pamet, jer si postigao dovoljno visoku poziciju...i jedino što još možeš je podučavati druge...kako ispravno razumjeti, shvatiti.....samo jedna stvar te koči...to što se nisi oslobodio onog doslovnog shvaćanja... jer I)sus je govorio jako puno u prispodobama, koje mi obični ljudi znamo jako dobro...sebi prilagoditi....
tako i ovo...
Citat:
- u svezi fenicanke...kazes da ne mislis kako je Isus isao na to da ju ponizi...cudno...On joj se obraca na njenu poniznu molbu rijecima "Ja sam dosao rodu izraelovu. nek se prvo djeca izraelova nasite. nije u redu uzimati od djece i davati psima."

...nije li Isus stvarno došao rodu izraelovu, kako je ocima prije obećano...
koliko mi je poznati i koliko spoznatljivo... Isus je živio u narodu okružen neprijateljima, poganima... pa se nije ni smjeo prema ljudskim zakonima s njima družiti, razgovarati...
No, opće poznata stvar je da Isus nadilazi ljudska shvaćanja i ljudske zakone, pa progovara i onima s kojima nije smjeo...
Morao je koristiti prispodobe, jer da je olako prilazio strancima, već bi ga prije reda pogubili..(to je moje mišljenje!)
Ovako mu njegov narod nije imao toliko za prigovoriti, a što je tebao, učinio je... :D

BTB

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 25 vel 2009 11:41 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

@fighterice...

kad bi konacno shvatila na kojem se mjestu nalazimo puno bi nam pomogla...ponavljam jos jednom...ovo je forum...forum sluzi za dijalog...debatu...konverzaciju...raspravu...nazovi kako zelis...ali pobogu...mi ovdje iznosimo samo nasa misljenja...ta i sama navodis i podcrtavas kako se pri tvom komentaru radi samo o tvom misljenju...koje je ocito kontra nauka crkve...govorim li ja zbog toga tebi da nam solis pamet? drzis predavanja? proglasavam li te heretikom? obrusavam li se na tebe kao osobu?

zato smiri dozivljaj...kakva visoka pozicija? kakvo poducavanje? cemu ovo "jedino sto jos mozes"?

zasto toliko otrova?

i sto si se tog nekog cilja obvezala? sta te proganja? ...ne fighterice...nisam nikakav zloduh...nisam trojanski konj...nisam terminator...nisam ni heroj ulice a kamo li prokleti tajni agent...ja sam samo jedan korisnik vise na ovom portalu koji iznosi svoje misljenje...kao sto uostalom i ti cinis...i joakim...i leo...i kleofa...i kako se sve ne nazivamo.

...ako me mrzis citati zaobidji me...barem mene ne trebas trpiti...

koncentriraj se na sebe...

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 25 vel 2009 15:48 
Odsutan

:b206: dobro... na forumu smo... :lol:
ma koji otrov? mržnja?
gdje si to izvukao?
samo sam te pitala koji ti je cilj?
pa otvori temu na kojoj iznesi svoje stavove i pitanja, da te upoznamo....
Iskreno žao mi je pomalo što se forum toliko razvodnio!!
došli su neki sa svojim teorijama, a ne žele o sebi ništa reći...
pitam se onda ko ima otrov?
ako sam se ja predstavila, o sebi pisala, dosta forumaša predivnih upoznala... kako da još imam otrov...
ma zašto bi se opravdavala... :D
ok, imam otrov, al ga ni najbolje i najduhovnijde oko još nije uživo vidjelo, jer ga odlično skrivam... :roll:

Misli što hoćeš, brate...al žao mi je...
...za mene ovo nije samo forum!!!! Za mene su ovdje ljudi sa svojim životnim pričama, koji su mi se uvukli pod kožu!!!!
toliko od mene... by: "otrovnica"

Mir s tobom :D

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 70 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]