www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 04 svi 2025 08:21

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 320 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 32  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: 27 vel 2013 13:25 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 10 zahvala
Zahvaljeno je: 33 zahvala
salto napisao:
Molim za objašnjenje kako objasniti Isusove riječi iz Biblije (Evanđelje od jučer - Mt 23,1-12 ):

'Ni ocem ne zovite nikoga na zemlji jer jedan je Otac vaš - onaj na nebesima.'

Znamo da naše biskupe moramo oslovljavati sa oče, kao što je je i naš kardinal oslovljavao papu kad je posjetio našu domovinu.

Ne krši li se time Isusova zapovijed ?

Ne treba doslovno misliti na riječ otac...neggar je to dobro pojasnio..

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 27 vel 2013 15:02 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 60 zahvala
Zahvaljeno je: 14 zahvala
Ovaj post je samo NADOVEZA i nekakva vrst pojašnjenja postova od Naggar i Marijaaae.
.
Sjećam se svog pitanja č.sestri na vjeronauku 2. ili 3. rasreda osnovne, a ona meni:
"Tko je otac potoku"? - Nisam odmah razumio, a ona pojasni da je otac onaj ili ono iz čega nešto izlazi, a potok nastaje - gdje?
"Aha! Izvor",- odvratio sam.
"Tako je, a tko ili što je onda otac snijegu"?
"Valjda oblak"? - kad sam malo razmislio.
"Naravno, a sad pazi, učili smo tko je onaj koji nas navodi na zlo, pa tko je onda otac zlu"?
"Đavo" - istresao sam kao iz vreće.
.
Zašto ovo?
OTAC - onaj koji stvara, ali i brine, kojemu je stalo do tebe, koji je spreman dati baš sve od sebe, ZBOG tebe. Nije li dao?
Zato Isus podvlači NIKOGA ne zovimo ocem, jer pravi Otac ne kalkulira, zemaljski i prečesto.
I sve od Isusa rečeno itekako je u uskoj sprezi s 1. Zapovijedi (Ja sam Gospodin, Bog tvoj...Nemaj drugih bogova uz mene).
Neće i ne može ni biskup ili papa dati i učiniti za tebe što može, čak ŽELI pravi Otac. Zajednički Otac Isusu i svima nama.
(sorry Naggar i Marijaaa)

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 27 vel 2013 15:14 
Odsutan

veggietales napisao:
Ukoliko netko bude zainteresiran za izučavanje teoloških razloga zašto hipoteze koje zastupa Adalbert Rebić nisu istinski utemeljene, može ponešto pronaći na ovoj katoličkoj teološkoj stranici Rimskog teološkog foruma: http://www.rtforum.org/lt/index.html
Glavni urednik je mons. John F. McCarthy koji je predavao na Papinskom lateranskom sveučilištu u Rimu.

A isto tako, na hrvatskom, može pronaći izvrsnu knjigu 'Presudan dokaz za kršćanstvo', autora Josha McDowella. Knjiga je tiskana 2006. u 4 dijela, a 3. dio s podnaslovom 'Razlozi za i protiv kršćanstva' bavi se upravo neutemeljenošću hipoteza kakve zastupa Adalbert Rebić.
Inače, ti knjigu Presudan dokaz za kršćanstvo, (pod engleskim nazivom 'The new evidence that demands a verdict') koristio je dr. Tomislav Ivančić u pisanju knjige 'Isus iz Nazareta - povijesna osoba'.

.
Tko je iskreni katolik, tko zna razlučiti proizvoljna tumačenja od zapisanog u Pismu, uz sve to se i sjeća Rebićevih doista proizvoljnih "objašnjenja"(tumačenja) u ex emisiji na TV BIBLIJA, tome čak ne treba nikakav link.
Sve ostalo što slijedi ili će uslijediti u postovima rezultat je svačije PREDISPONIRANOSTI kako po pitanju doživljavanja A.Rebića, ali još više AUTORA određenih postova. Najmanje ovisi o činjenicama koje se mogu naći posvuda na netu PRO et KONTRA bilo kojoj i bilo kakvoh tvrdnji, što ionako znamo svi i sami.
Pozdrav!
(slijedi li post s pitanjem: Zar nisi otišao?)

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 27 vel 2013 15:25 
Odsutan

Podijelio: 10 zahvala
Zahvaljeno je: 33 zahvala
zdrave napisao:
veggietales napisao:
Ukoliko netko bude zainteresiran za izučavanje teoloških razloga zašto hipoteze koje zastupa Adalbert Rebić nisu istinski utemeljene, može ponešto pronaći na ovoj katoličkoj teološkoj stranici Rimskog teološkog foruma: http://www.rtforum.org/lt/index.html
Glavni urednik je mons. John F. McCarthy koji je predavao na Papinskom lateranskom sveučilištu u Rimu.

A isto tako, na hrvatskom, može pronaći izvrsnu knjigu 'Presudan dokaz za kršćanstvo', autora Josha McDowella. Knjiga je tiskana 2006. u 4 dijela, a 3. dio s podnaslovom 'Razlozi za i protiv kršćanstva' bavi se upravo neutemeljenošću hipoteza kakve zastupa Adalbert Rebić.
Inače, ti knjigu Presudan dokaz za kršćanstvo, (pod engleskim nazivom 'The new evidence that demands a verdict') koristio je dr. Tomislav Ivančić u pisanju knjige 'Isus iz Nazareta - povijesna osoba'.

.
Tko je iskreni katolik, tko zna razlučiti proizvoljna tumačenja od zapisanog u Pismu, uz sve to se i sjeća Rebićevih doista proizvoljnih "objašnjenja"(tumačenja) u ex emisiji na TV BIBLIJA, tome čak ne treba nikakav link.
Sve ostalo što slijedi ili će uslijediti u postovima rezultat je svačije PREDISPONIRANOSTI kako po pitanju doživljavanja A.Rebića, ali još više AUTORA određenih postova. Najmanje ovisi o činjenicama koje se mogu naći posvuda na netu PRO et KONTRA bilo kojoj i bilo kakvoh tvrdnji, što ionako znamo svi i sami.
Pozdrav!
(slijedi li post s pitanjem: Zar nisi otišao?)

Ne zdrave drago mi je da si ostao..ti si sve objasnio u prethodnim postovima tako da nemam što dodati.BTB

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 01 ožu 2013 11:25 
Odsutan

Podijelio: 185 zahvala
Zahvaljeno je: 171 zahvala
Molim da se držite teme koja je "Nejasnoće u Bibliji" a ne nejasnoće u komunikaciji između Frana i Zdrave. Ako si imate što reći recite si to putem pp. Nemojte da i dalje brišem postove koji nemaju veze sa temom.
:)

Brisani su neki postovi prije i poslije moga zbog nepridržavanja teme.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 01 ožu 2013 16:32 
Odsutan

OPĆI POTOP - detalj
"Onog dana uđe u korablju Noa i njegovi sinovi: Šem, Ham i Jafet, Noina žena i tri žene Noinih sinova s njima; oni, pa sve vrste životinja: stoka, gmizavci što po tlu gmižu, ptice i svakovrsna krilata stvorenja, uđu u korablju s Noom, po dvoje od svih bića što u sebi imaju dah života. Što uđe, sve bijaše par, mužjak i ženka od svih bića, kako je Bog naredio Noi.
Onda Jahve zatvori za njim vrata.
Pljusak je na zemlju padao četrdeset dana; vode sveudilj rasle i korablju nosile: digla se visoko iznad zemlje. Vode su nad zemljom bujale i visoko rasle, a korablja plovila površinom. Vode su sve silnije navaljivale i rasle nad zemljom, tako te prekriše sva najviša brda pod nebom. Petnaest lakata dizale se vode povrh potonulih brda. Izgiboše sva bića što se po zemlji kreću: ptice, stoka, zvijeri, svi gmizavci i svi ljudi. Sve što u svojim nosnicama imaše dah života - sve što bijaše na kopnu - izgibe. Istrijebi se svako biće s površja zemaljskog: čovjek, životinje, gmizavci i ptice nebeske, sve se izbrisa sa zemlje. Samo Noa ostade i oni što bijahu s njim u korablji. Stotinu pedeset dana vladahu vode zemljom. (Post 7. 13-24)
.
Čemu je taj prikaz u Bibliji, kad je jasno da u korablju nisu mogli npr. svi insekti...svi kmazovi, sve ptice, da ne spominjemo one s drugih kontinenata - valda su kontinentu u to doba već oostojali formirani barem približno današnjem obliku i formi)!
Ako je cilj ovog vrlo ilustrativnog prikaza isticanje Božje brige i dobrote, čak kad/ako odluči i nešto uništiti, onda OK,
Ima li neko drugo tumačenje / objašnjenje prikaza ulaska u arku SVIH životinja?

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 01 tra 2013 13:02 
Odsutan

Podijelio: 35 zahvala
Zahvaljeno je: 24 zahvala
Molim od nekoga objašnjenje iz slijedećih redaka evanđelja od prošle subote:

Lk 24
"...I sjetiše se one riječi njegovih, vratiše se s groba te javiše sve to jedanaestorici i svima drugima. A bile su to: Marija Magdalena, Ivana i Marija Jakovljeva..."

Tko je Ivana u ovom tekstu?

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 01 tra 2013 13:18 
Odsutan

Podijelio: 92 zahvala
Zahvaljeno je: 123 zahvala
salto napisao:
Molim od nekoga objašnjenje iz slijedećih redaka evanđelja od prošle subote:

Lk 24
"...I sjetiše se one riječi njegovih, vratiše se s groba te javiše sve to jedanaestorici i svima drugima. A bile su to: Marija Magdalena, Ivana i Marija Jakovljeva..."

Tko je Ivana u ovom tekstu?

i.Zapisi svjedoče o tomu da su žene prve uočile događaj. Navode se: Marija Magdalena, Ivana, Marija, Jakovljeva mati, Saloma i druge koje nisu spomenute po imenu. Marija Magdalena se spominje u sva četiri zapisa, dok druge ne, ta ju činjenica čini posebnom, a Ivan opisuje i njezin susret s uskrsnulim Kristom.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 03 tra 2013 10:44 
Odsutan

Smatram da je u izvještajima o Isusovom uskrsnuću daleko bitnije što se On ukazuje prvo ženama!
Što je to Židovu značilo - zamislimo se nad tim!
.
Patrijarhalno "nastrojeno" židovstvo, muškarac je glavni…A eto, ŽENE javljaju epohalnu novost - UKAZAO im se Učitelj! Zar ŽENAMA?
Pa ipak, recimo Luka, koji kaže: "…Pošto sam sve, od početka, pomno ispitao…"(Lk 1,3)!
I evanđelisti, Isusovi učenici, morali su POMNO ispitati prije nego napisaše svoja evanđelja…Morali, jer sami nisu bili svjedocima svega što su kasnije naveli i nalazi se u Evanđelju, koje često tumačimo kako znamo ili kako nam se nametne.
Zašto to? Evo:
"Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!"
Jesu li npr. Petar uz ostale povjerovali ženama? Petar juri na grob da se SAM uvjeri!
Jedanaestirica baš nisu bili pošteni kad je Isus došao ali s njima sad bio i 12. - Toma. Zar nevjerni? Ni on, kao ni ostali, nisu razumjeli KAKO se to moglo dogoditi Gospodinu da umre!?? Toma se pita što mu je promaklo…Odlazi u samoću, izdvaja se. Nije bio ZAKLJUČAN s 11-toricom u strahu od Židova. I za to se vrijeme Isus ukazuje toj jedanestorici, koji pri ovom 2. susretu, kad Isus STANE USRED NJIH, oni ŠUTE da su i sami sumnjali. Prave se nevješti?
Smatram da je ova Isusova opaska o (ne)vjernosti namijenjena i apostolima i svima nama, mada izrečena preko Tominih "leđa". :)

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 09 svi 2013 10:29 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
pozdrav! Nova sam ovdje. Čitala sam po forumu neke tekstove koji su Vas najviše dojmili i ostavili jak utjecaj na vas. Par osoba je napisalo da je upravo Sirahova knjiga ostavlja jak dojam. I rekla sam si: Bože evo na slijepo ću otvoriti Bibliju i povedi me. Ne mogu vjerovati da mi se upravo otvorila knjiga Sirahova. Naravno da je već to utjecalo na mene. Pa sam odmah počela čitati, no teško mi je shvatiti riječi. Mislim na to kako mogu znati da li krivo shvaćam riječi i poruke? Ubiti kako uopće pristupiti tekstu? Ne zamjerajte! LP

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 320 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 32  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]