Smatram da je u izvještajima o Isusovom uskrsnuću daleko bitnije što se On ukazuje prvo ženama!
Što je to Židovu značilo - zamislimo se nad tim!
.
Patrijarhalno "nastrojeno" židovstvo, muškarac je glavni…A eto, ŽENE javljaju epohalnu novost - UKAZAO im se Učitelj! Zar ŽENAMA?
Pa ipak, recimo Luka, koji kaže: "…Pošto sam sve, od početka, pomno ispitao…"(Lk 1,3)!
I evanđelisti, Isusovi učenici, morali su POMNO ispitati prije nego napisaše svoja evanđelja…Morali, jer sami nisu bili svjedocima svega što su kasnije naveli i nalazi se u Evanđelju, koje često tumačimo kako znamo ili kako nam se nametne.
Zašto to? Evo:
"Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!"
Jesu li npr. Petar uz ostale povjerovali ženama? Petar juri na grob da se SAM uvjeri!
Jedanaestirica baš nisu bili pošteni kad je Isus došao ali s njima sad bio i 12. - Toma. Zar nevjerni? Ni on, kao ni ostali, nisu razumjeli KAKO se to moglo dogoditi Gospodinu da umre!?? Toma se pita što mu je promaklo…Odlazi u samoću, izdvaja se. Nije bio ZAKLJUČAN s 11-toricom u strahu od Židova. I za to se vrijeme Isus ukazuje toj jedanestorici, koji pri ovom 2. susretu, kad Isus STANE USRED NJIH, oni ŠUTE da su i
sami sumnjali. Prave se nevješti?
Smatram da je ova Isusova opaska o (ne)vjernosti namijenjena i apostolima i svima nama, mada izrečena preko Tominih "leđa".