www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 01 ožu 2021 20:42

Vrijeme na UTC [LJV]
Započni novu temu Odgovori  [ 19 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2
Autor Poruka
PostPostano: 07 ožu 2019 14:15 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Pridružen: 19 srp 2006 14:41
Postovi: 1664
Lokacija: Zagreb
Podijelio: 31 zahvala
Zahvaljeno je: 25 zahvala
Bonifacije napisao:
Postavio si,Hrki,veoma tesko pitanje na koje ti nitko ziv ne moze dati pravi odgovor. Tu tajnu vjere shvatit cemo tek u raju,ako se spasimo. Ali na temelju bozanske Objave i u skladu s trajnom vjerom Katolicke crkve moramo cvrsto vjerovati da su sve tri bozanske osobe vjecne tj.da postoje oduvijek i da nije bilo vrijeme kad Sina nije bilo kako je tvrdio Arije. Poslusaj sto sam Isus kaze o toj tajni vjere u presavrsenim objavama M.Valtorte:

"Kao sto Bog nema pocetka,ni Rijec Bozja nema pocetka. A ipak ima neki tajanstveni pocetak,a taj je onaj sto ga naznacuje nadahnuti Ivan na pocetku svoga Evandjelja Svjetlosti.'U pocetku bijase Rijec'. Kakav je dakle bio taj pocetak bez pocetka,bez neke epohe koja bi posluzila da ga oznaci,buduci da za Vjecnoga nema granice vremena nego beskrajan ponor vjecnosti? To je jedan od misterija sto ce ga sama Rijec objasniti dusama kad budu u Kraljevstvu. Jer sve ce biti objasnjeno i dano spoznati po Rijeci,ondje,u njezinom vjecnom Kraljevstvu. Ali za ljude,kojima tijelo i izgnanstvo onemogucuju pronicanje u misterije i otezavaju da ih razumiju pa i u mjeri shvatljivoj onima koji zive na zemlji,treba reci da taj pocetak bez pocetka postoji otkada postoji Bog. A buduci da postoji,radja i ljubi ono sto radja,i to oduvijek. Jer prvi koji je rodjen od njegovog krila,plodnog od prezarke i presavrsene ljubavi,jest njegova Rijec,vjecna kao i On. Onima koji teze shvacaju moglo bi se reci da je prvi proplamsaj Ljubavi rodio Rijec i proizveo izlazenje Duha Svetoga. Ali uzevsi da za onoga koji je Vjecan nema nekog prvog proplamsaja Ljubavi,bolje je reci da savrseno Jedinstvo i Trojstvo nije imalo pocetka u smislu sto ga ljudi hoce dati toj rijeci,i da ce nam misterij,buduci da je misterij,biti otkriven jedino kad budemo jedno s Bogom,onako kako je Krist trazio i postigao za nas. Prije toga uzalud je nastojati proniknuti i spoznati istinu ovog misterija. Najvatreniji mistik,najdublji kontemplativac,najistinskiji klanjalac,koliko god se,gotovo zaboravivsi na svoje ljudske potrebe,zadubljivali,ponirali,uzlazili,bacali se prema tom dubokom ponoru koji je Bozanstvo,da bi spoznali sa svrhom sa mogu uvijek sve bolje ljubiti,da bi od objekta svoje jedine ljubavi prosili istinu,objavu ovog misterija kako bi ga mogli bolje objasniti tolikima...nikad nece moci potpuno spoznati ovaj misterij dok ih zaodijeva smrtno tijelo. Treba prihvacati vjerom,cistom vjerom. Vjerovati bez ogranicenja ljudskih istrazivanja. Primiti istine koje su nam predlozene ne htijuci ih objasniti. Vjerovati cvrsto,jednostavno,potpuno. Sto se vise tako vjeruje to se veo misterija stanjuje,tako da se na mahove ima duhovni utisak da se za jedan hip raskinuo utvrdjuci duh u nadnaravnoj nadi da ce posjedovati Boga... Trenuci dani unaprijed i relativni one spoznaje koja ce sacinjavati nase vjecno blazenstvo."

A sto se tice pitanja zasto je Bog Otac rodio Sina,na to se pitanje moze dati razuman odgovor,ali mi se vise ne da pisati. Mozda nekom drugom prilikom.

Da slažem se sa tobom i velikom M.Valtortom! Odnosno Bogom koji preko nje govori

Dobro je da si ovo stavio , jer Marija Valtorta ovako jake sentence i pametne riječi nikada ne bi mogla sama od sebe smisliti i napisati!! :shock:
Na ovako teškim pitanjima i njezinim odgovorima se jako dobro vidi da je nadahnuta duhom svetim ( A NE SOTONOM!)...
IZ NJE PROGOVARA DUH SVETI I NEMA SUMNJE U TO

_________________
Dođi Duše Sveti
Dođi po moćnim zagovoru
Bezgrješnog Srca Marije
Svoje Preljubljene Zaručnice
amen


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 07 ožu 2019 15:50 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 17 tra 2018 20:10
Postovi: 355
Podijelio: 5 zahvala
Zahvaljeno je: 15 zahvala
Vjeroispovjest: katolicka
Status: U vezi
Dobro si to rekao,Hrki,bas kao da je preko tebe progovorio Duh Sveti. Ti si jedan od rijetkih koji objave svetaca prihvaca s iskrenom i jednostavnom vjerom. Ne radi se tu samo o objavama M.Valtorte koje ja posebno cijenim,nego o objavama koje su primali brojni sveci tijekom povijesti Crkve. Sto bi mi uopce znali o cistilistu da nije bilo tih objava? Kolike su samo spasonosne poboznosti proizasle iz objave koju je primio neki svetac. Krunicu je sv. Dominik primio u objavi,sv. Simun Stock je u objavi primio skapular,a sv.Katarina Laboure cudotvornu medaljicu. I Lurdes i Fatima mogu se smatrati bozanskim objavama kao i brojna druga ukazanja. Sve te objave su neprocjenjivo duhovno blago koje ne smijemo s prezirom odbaciti i koje nam mogu veoma pomoci na teskom putu naseg spasenja.


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 07 ožu 2019 22:02 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova
Avatar korisnika

Pridružen: 10 lip 2008 20:55
Postovi: 4369
Lokacija: Santa Fe (New Mexico)
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 71 zahvala
Hrvoje Hrki napisao:
Hoće li nam napokon... ili netko drugi pojasniti tu trivijalnost u članku vjerovanja?

Baš me zanima kako će neki forumaš iz ove internet-žabokrečine razjasnit ono što nije uspjela cijela "vojska" najboljih teologa i filozofa koje je Crkva do sada imala. Slika To pitanje je još teže nego naša stara, nikad preboljena tema Hrkane: odnos milosti i slobode. Ta milost i sloboda, koliko boli nam je nanjela. Na tu temu su se vadila sva moguća "oružja". :) Pogotovo kad je Maroon izvadila onaj famozni odlomak Sv. Augustina na tu temu. Sjećaš se Hrkane?! Strasti su se uzburkale. :lol: Prije svega, čovjek mora znati gdje mu je mjesto. Treba biti realan i priznati da mi puno toga ne znamo niti možemo znati. Čovjek ne zna tko je on sam, kako će onda znati tajnu Presvetog Trojstva?! Bez Božje objave, čovjek ne zna tko je, kamo ide i zašto uopće ide?! :l30:


Misterij čovjeka postaje doista jasan jedino u misteriju utjelovljene Riječi. II. VATIKANSKI SABOR "Gaudium et spes"


Mi poznajemo život i smrt samo kroz Isusa Krista. Bez Isusa Krista mi ne znamo ni što je naš život, ni što je naša smrt, ni što je Bog, niti što smo mi sami. Blaise Pascal "Misli"


Čovjek ostaje tajna, i kad se s njim svaki dan susrećemo, više ili manje otkrivena- ali uvijek tajna. Hans Urs von Balthasar "Istina je simfonična"


There is hardly any mystery the consideration of which is more fruitful in the soul and understanding than that of creation; and yet it hardly gets its fair share of thought from the generality of Christians. In theology it throws immense light upon the divine attributes, sin, grace, redemption and similar questions. We are creatures. What is it to be a creature? We find ourselves in existence to-day, with multitudes of our fellow-creatures round about us. We have been alive and on the earth so many years, so many months, so many weeks, so many days, so many hours. At such and such a time we came to the use of reason; but at such an age, and in such a way that we clearly did not confer our reason on ourselves. But here we are to-day, not only with a reason, but with a character of our own, and fulfilling a destiny in some appointed station in life. We know nothing of what has gone before us, except some little of the exterior of the past, which history or family records have told us of. We do not doubt that the sun and the moon, the planets and the stars, the blue skies and the foul* winds, the wide green seas and the fruitful earth, were before our time; indeed, before the time of man at all. Science unriddles mysterious things about them; but all additional light seems only to darken and to deepen our real ignorance. So it is with the creature man. He finds himself in existence,—an existence which he did not give to himself. He knows next to nothing of what has gone before; and absolutely nothing of what is to come, except so far as his Creator is pleased to reveal it to him supernaturally. He knows nothing of what is to happen to himself on earth. Whether his future years will be happy or sorrowful, whether he will rise or fall, whether he will be well or ailing, he knows not. It is not in his own hands, neither is it before his eyes. If you ask him the particular and special end which he is to fulfil in his life; what the peculiar gift or good which he was called into being to confer upon his fellow-men; what the exact place and position which he was to fill in the great social whole; he can not tell you. It has not been told to him. The chances are, with him as with most men, that he will die, and yet not know it. And why? Frederick William Faber "Thoughts on Great Mysteries"
Sad se postavlja pitanje: ako čovjek sam ne zna tko je ni zašto tumara ovom zemljom, kako će onda taj isti čovjek znati tajne koje zadiru u samog Boga?! Niti znamo najveće tajne kao što je Presveto Trojstvo, niti znamo kako to da je Isus pravi Bog i pravi čovjek, kako djeluje milost, kako je to Bog stvorio svijet ni iz čega, mi ni ne znamo, odnosno, niti si nemeremo zamisliti ništavilo. Ne znamo šta je to vječnost, ne znamo kako je to Bog prisutan u svijetu i u nama?! Na koji točno način?! Na koji način Bog drži sve stvorene stvari u postojanju?! Mi znamo da ih drži, ali kako?! Mi znamo da imamo slobodu, ali kako ju imamo, na koji način?! Znamo da milost djeluje u nama, ali na koji način?! Znamo da Bog sudjeluje u svakom našem činu, ali kako točno?! To ti meni objasni! Svaki čovjek posjeduje dušu, ali kako?! Mi znamo da je samo druga božanska osoba postala čovjekom, ali kako?! Mi znamo da je Isus Sin Božji, ali ne znamo kako to?! Znamo da je Marija bila djevica, prije, tijekom i poslije Isusova rođenja, ali kako, na koji način?! Si može tvoj mozak to posvjestiti?! Znamo da je Duh Sveti duša Crkva, ali na koji način je on to duša Crkve i šta to uopće znači?! Znamo da će sadašnji svijet biti uništen na sudnji dan i da će također biti obnovljen na sudni dan, ali kako?! E, to je dobro pitanje. O tome ti pričam Hrkane. Drugim riječima, mi znamo ništa ili jako malo od toga svega, zato vjerujemo u to. Zato "Vjerovanje" jest vjerovanje a ne znanje.p.s.


DS 3008 Budući da čovjek sav ovisi o Bogu kao od svom Stvoritelju i Gospodaru, a stvoreni je razum potpuno podložan nestvorenoj Istini, vjerom smo obvezatni iskazati poslušnost razuma i volje Bogu koji se objavljuje [kan. 1]. Za tu pak vjeru, koja je početak ljudskog spasenja [usp. *1532], Katolička crkva izjavljuje da je nadnaravna krepost, kojom, uz Božje nadahnuće i pomoć milosti, vjerujemo da je istinito ono što je on objavio, ne zbog unutarnje istine stvari shvaćene svjetlom naravnog razuma, nego radi autoriteta samoga Boga, koji se ne može prevariti niti može varati [usp.*2778; kan. 2].


Ne bi se ipak smjelo zaboraviti da objava obiluje otajstvima. Isus zaista cijelim svojim životom otkriva Očevo lice jer je došao da ispripovjedi Božje tajne; pa ipak, spoznaja toga lica, koju mi imamo, uvijek se pokazuje nepotpunom također zbog granica našega shvaćanja. Samo nam vjera dopušta stupiti u nutrinu otajstva čijem je srodnom razumijevanju sklona. Sv. Ivan Pavao II., "Fides et ratio"p.p.s.


Tko vam nudi Boga na dlanu, taj vam nudi krivog Boga i tko raspolaže s Bogom kao maramicom iz džepa, taj se ne zanima za vaše augustinske suze u očima, koje prate trzaje vašega srca za misterijem. Rudolf Brajičić "Govor o Apsolutu govor je o misteriju"


Nitko ne može drugome Boga i njegovo carstvo položiti na stol, to ne može ni vjernik u odnosu na samog sebe. Joseph Ratzinger "Uvod u kršćanstvo"


p.p.p.s.


Man is placed on the world stage without having been consulted; when the child learns to speak, it is being trained to perform its part: Is this role prescribed, or can it choose and fashion it itself? No one can respond to a question—a cue—without having identified himself, at least implicitly, with a role, a “prosopon”, a “person”. It is not the sphinx’s “What is man?”, but the question “Who am I?” that the actor must answer, whether he wishes to or not, cither before the play begins or as it unfolds. Role / persona is a borderline concept in the dialectic of immanence and transcendence, nature and super-nature; as will emerge, it was a central concern of the ancient world (and of all Eastern civilizations and religions), and Christianity shows the direction in which the answer is to be sought. It becomes a crucial question, again, in modern sociology and psychology: the being or nonbeing of modern man and his society depends on the answer given. Can an answer be found in the anteroom of the “natural” relationship between Creator and creature (Absolute and relative)? Or must we step into the inner precincts of theology so that the darkness may lift, so that the actor on the world stage may know who he is—which is the first precondition for a “theatre of the world”? Hans Urs Von Balthasar "Theo-Drama: Theological Dramatic Theory, Vol. I: Prolegomena"

_________________
I'll keep the candles burning,
Let your body melt in mine.
I'm livin' in my, livin' in my dreams!


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 08 ožu 2019 09:06 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova
Avatar korisnika

Pridružen: 12 lip 2018 18:40
Postovi: 697
Podijelio: 88 zahvala
Zahvaljeno je: 5 zahvala
Vjeroispovjest: Katolil
Status: U braku
Bonifacije napisao:
Postavio si,Hrki,veoma tesko pitanje na koje ti nitko ziv ne moze dati pravi odgovor. Tu tajnu vjere shvatit cemo tek u raju,ako se spasimo. Ali na temelju bozanske Objave i u skladu s trajnom vjerom Katolicke crkve moramo cvrsto vjerovati da su sve tri bozanske osobe vjecne tj.da postoje oduvijek i da nije bilo vrijeme kad Sina nije bilo kako je tvrdio Arije. Poslusaj sto sam Isus kaze o toj tajni vjere u presavrsenim objavama M.Valtorte:

"Kao sto Bog nema pocetka,ni Rijec Bozja nema pocetka. A ipak ima neki tajanstveni pocetak,a taj je onaj sto ga naznacuje nadahnuti Ivan na pocetku svoga Evandjelja Svjetlosti.'U pocetku bijase Rijec'. Kakav je dakle bio taj pocetak bez pocetka,bez neke epohe koja bi posluzila da ga oznaci,buduci da za Vjecnoga nema granice vremena nego beskrajan ponor vjecnosti? To je jedan od misterija sto ce ga sama Rijec objasniti dusama kad budu u Kraljevstvu. Jer sve ce biti objasnjeno i dano spoznati po Rijeci,ondje,u njezinom vjecnom Kraljevstvu. Ali za ljude,kojima tijelo i izgnanstvo onemogucuju pronicanje u misterije i otezavaju da ih razumiju pa i u mjeri shvatljivoj onima koji zive na zemlji,treba reci da taj pocetak bez pocetka postoji otkada postoji Bog. A buduci da postoji,radja i ljubi ono sto radja,i to oduvijek. Jer prvi koji je rodjen od njegovog krila,plodnog od prezarke i presavrsene ljubavi,jest njegova Rijec,vjecna kao i On. Onima koji teze shvacaju moglo bi se reci da je prvi proplamsaj Ljubavi rodio Rijec i proizveo izlazenje Duha Svetoga. Ali uzevsi da za onoga koji je Vjecan nema nekog prvog proplamsaja Ljubavi,bolje je reci da savrseno Jedinstvo i Trojstvo nije imalo pocetka u smislu sto ga ljudi hoce dati toj rijeci,i da ce nam misterij,buduci da je misterij,biti otkriven jedino kad budemo jedno s Bogom,onako kako je Krist trazio i postigao za nas. Prije toga uzalud je nastojati proniknuti i spoznati istinu ovog misterija. Najvatreniji mistik,najdublji kontemplativac,najistinskiji klanjalac,koliko god se,gotovo zaboravivsi na svoje ljudske potrebe,zadubljivali,ponirali,uzlazili,bacali se prema tom dubokom ponoru koji je Bozanstvo,da bi spoznali sa svrhom sa mogu uvijek sve bolje ljubiti,da bi od objekta svoje jedine ljubavi prosili istinu,objavu ovog misterija kako bi ga mogli bolje objasniti tolikima...nikad nece moci potpuno spoznati ovaj misterij dok ih zaodijeva smrtno tijelo. Treba prihvacati vjerom,cistom vjerom. Vjerovati bez ogranicenja ljudskih istrazivanja. Primiti istine koje su nam predlozene ne htijuci ih objasniti. Vjerovati cvrsto,jednostavno,potpuno. Sto se vise tako vjeruje to se veo misterija stanjuje,tako da se na mahove ima duhovni utisak da se za jedan hip raskinuo utvrdjuci duh u nadnaravnoj nadi da ce posjedovati Boga... Trenuci dani unaprijed i relativni one spoznaje koja ce sacinjavati nase vjecno blazenstvo.

A sto se tice pitanja zasto je Bog Otac rodio Sina,na to se pitanje moze dati razuman odgovor,ali mi se vise ne da pisati. Mozda nekom drugom prilikom.Treba prihvacati vjerom,cistom vjerom. Vjerovati bez ogranicenja ljudskih istrazivanja. Primiti istine koje su nam predlozene ne htijuci ih objasniti. Vjerovati cvrsto,jednostavno,potpuno.
Citat:


Ovdje se protura pod krinkom " prihvatiti istinu čistom vjerom" što stoji i niko ne dovodi u pitanje.

Pa tako vješto prolazi i ovo:

"Vjerovati bez ogranicenja ljudskih istrazivanja. Primiti istine koje su nam predlozene ne htijuci ih objasniti".

Ovo nikako nije nauk KC jer upravo suprotno tome zahvaljujući istraživanju i objašnjavanju crkvenih otaca od kojih su neki posebno govorili o Sv. Trojstvu.
sv. Atanazije aleksandrijski biskup, i trojica crkvenih vođa iz Kapadocije (Mala Azija) — sv.Bazilije Veliki, njegov brat Grgur iz Nise te Grgur Nazijanski.
Bez njihovog mukotrpnog rada nebi danas imali jasan nauk o Sv.Trojstvu a princip njihovog rada kao i same teologije je upravo istraživanje i objašnjavanje vjerskih istina.

Zato kad neko kopira iz katekizma KC i drugih crkvenih izvora a nezna objasniti pozadinu toga te djela i misao crkvenih otaca na osnovu kojih je crkva i odredila neku dogmu i uz to još doda opasku..."da to ne treba razumjeti već samo vjerovati" ( primjer je Fran Samokopirski ) onda je to direktno omalovažavanje rada ovih velikih muževa crkve kao i same teologije kao znanosti.


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 08 ožu 2019 12:34 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 10 kol 2017 10:12
Postovi: 664
Podijelio: 27 zahvala
Zahvaljeno je: 40 zahvala
Vjeroispovjest: katolik
Status: U braku
kopitar napisao:
[
Treba prihvacati vjerom,cistom vjerom. Vjerovati bez ogranicenja ljudskih istrazivanja. Primiti istine koje su nam predlozene ne htijuci ih objasniti. Vjerovati cvrsto,jednostavno,potpuno.
Citat:


Ovdje se protura pod krinkom " prihvatiti istinu čistom vjerom" što stoji i niko ne dovodi u pitanje.

Pa tako vješto prolazi i ovo:

"Vjerovati bez ogranicenja ljudskih istrazivanja. Primiti istine koje su nam predlozene ne htijuci ih objasniti".

Ovo nikako nije nauk KC jer upravo suprotno tome zahvaljujući istraživanju i objašnjavanju crkvenih otaca od kojih su neki posebno govorili o Sv. Trojstvu.
sv. Atanazije aleksandrijski biskup, i trojica crkvenih vođa iz Kapadocije (Mala Azija) — sv.Bazilije Veliki, njegov brat Grgur iz Nise te Grgur Nazijanski.
Bez njihovog mukotrpnog rada nebi danas imali jasan nauk o Sv.Trojstvu a princip njihovog rada kao i same teologije je upravo istraživanje i objašnjavanje vjerskih istina.

Zato kad neko kopira iz katekizma KC i drugih crkvenih izvora a nezna objasniti pozadinu toga te djela i misao crkvenih otaca na osnovu kojih je crkva i odredila neku dogmu i uz to još doda opasku..."da to ne treba razumjeti već samo vjerovati" ( primjer je Fran Samokopirski ) onda je to direktno omalovažavanje rada ovih velikih muževa crkve kao i same teologije kao znanosti.
QUOTE:::Eto,prizvao si fanove Valtorte i kralja copy paste... :t4:
Ovo je rijetko svarljivi dio od nje,da je sve ovako,bilo bi šanse da Crkva bude blaža,no ima tamo svega i svačega...


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 08 ožu 2019 13:00 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova
Avatar korisnika

Pridružen: 12 lip 2018 18:40
Postovi: 697
Podijelio: 88 zahvala
Zahvaljeno je: 5 zahvala
Vjeroispovjest: Katolil
Status: U braku
IZMEĐU NEBA I ZEMLJE napisao:
kopitar napisao:
[
Treba prihvacati vjerom,cistom vjerom. Vjerovati bez ogranicenja ljudskih istrazivanja. Primiti istine koje su nam predlozene ne htijuci ih objasniti. Vjerovati cvrsto,jednostavno,potpuno.
Citat:


Ovdje se protura pod krinkom " prihvatiti istinu čistom vjerom" što stoji i niko ne dovodi u pitanje.

Pa tako vješto prolazi i ovo:

"Vjerovati bez ogranicenja ljudskih istrazivanja. Primiti istine koje su nam predlozene ne htijuci ih objasniti".

Ovo nikako nije nauk KC jer upravo suprotno tome zahvaljujući istraživanju i objašnjavanju crkvenih otaca od kojih su neki posebno govorili o Sv. Trojstvu.
sv. Atanazije aleksandrijski biskup, i trojica crkvenih vođa iz Kapadocije (Mala Azija) — sv.Bazilije Veliki, njegov brat Grgur iz Nise te Grgur Nazijanski.
Bez njihovog mukotrpnog rada nebi danas imali jasan nauk o Sv.Trojstvu a princip njihovog rada kao i same teologije je upravo istraživanje i objašnjavanje vjerskih istina.

Zato kad neko kopira iz katekizma KC i drugih crkvenih izvora a nezna objasniti pozadinu toga te djela i misao crkvenih otaca na osnovu kojih je crkva i odredila neku dogmu i uz to još doda opasku..."da to ne treba razumjeti već samo vjerovati" ( primjer je Fran Samokopirski ) onda je to direktno omalovažavanje rada ovih velikih muževa crkve kao i same teologije kao znanosti.
QUOTE:::Eto,prizvao si fanove Valtorte i kralja copy paste... :t4:
Ovo je rijetko svarljivi dio od nje,da je sve ovako,bilo bi šanse da Crkva bude blaža,no ima tamo svega i svačega...:b112: :a1250:


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 12 ožu 2019 14:07 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Pridružen: 19 srp 2006 14:41
Postovi: 1664
Lokacija: Zagreb
Podijelio: 31 zahvala
Zahvaljeno je: 25 zahvala
Sad se postavlja pitanje: ako čovjek sam ne zna tko je ni zašto tumara ovom zemljom, kako će onda taj isti čovjek znati tajne koje zadiru u samog Boga?! Niti znamo najveće tajne kao što je Presveto Trojstvo, niti znamo kako to da je Isus pravi Bog i pravi čovjek, kako djeluje milost, kako je to Bog stvorio svijet ni iz čega, mi ni ne znamo, odnosno, niti si nemeremo zamisliti ništavilo. Ne znamo šta je to vječnost, ne znamo kako je to Bog prisutan u svijetu i u nama?! Na koji točno način?! Na koji način Bog drži sve stvorene stvari u postojanju?! Mi znamo da ih drži, ali kako?! Mi znamo da imamo slobodu, ali kako ju imamo, na koji način?! Znamo da milost djeluje u nama, ali na koji način?! Znamo da Bog sudjeluje u svakom našem činu, ali kako točno?! To ti meni objasni! Svaki čovjek posjeduje dušu, ali kako?! Mi znamo da je samo druga božanska osoba postala čovjekom, ali kako?! Mi znamo da je Isus Sin Božji, ali ne znamo kako to?! Znamo da je Marija bila djevica, prije, tijekom i poslije Isusova rođenja, ali kako, na koji način?! Si može tvoj mozak to posvjestiti?! Znamo da je Duh Sveti duša Crkva, ali na koji način je on to duša Crkve i šta to uopće znači?! Znamo da će sadašnji svijet biti uništen na sudnji dan i da će također biti obnovljen na sudni dan, ali kako?! E, to je dobro pitanje. O tome ti pričam Hrkane. Drugim riječima, mi znamo ništa ili jako malo od toga svega, zato vjerujemo u to. Zato "Vjerovanje" jest vjerovanje a ne znanje.

-----------------------------------------

Fran 26...Evo malo sam vremena uhvatio i vratio se na ove gore (VALJDA) tvoje riječi koji si dao nekidan u svome podužem upisu

Ovo je jedan od najboljih tvojih upisa zadnjih 8-9 godina od kada se znamo ( i sa pravovjerja.org i TT foruma i ne sjećam se gdje si još pisao?)
Je , tu si lijepo iznjeo, naveo sve KRIŽEVE TEOLOGIJE KC...sve one misterije -otajstva vezana za Boga i nas !


Sve ono što mi ograničeni ljudi ipak ne možemo nikako spoznati jer je to transcendencija...nešto daleko iznad našeg poimanja i znanja!
To je metafizika , misteriji koje VJEROJATNO nijedan teolog nikada neće moći dokučiti...NI PRIBLIŽNO, A KAMOLI U CIJELOSTI!
Ne samo teolozi , nego i svi mistici, sveci KC koji su imali određene nadnaravne spoznaje i viđenja...ali ta ukazanja i viđenja su opet imali samo ograničeno pojašnjenje , mistici -vidioci su imali privilegij vidjeti samo ono što im je Bog kao ograničenim bićima mogao prikazati !

_________________
Dođi Duše Sveti
Dođi po moćnim zagovoru
Bezgrješnog Srca Marije
Svoje Preljubljene Zaručnice
amen


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 22 ožu 2019 19:54 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova
Avatar korisnika

Pridružen: 10 lip 2008 20:55
Postovi: 4369
Lokacija: Santa Fe (New Mexico)
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 71 zahvala
Hrvoje Hrki napisao:
Evo malo sam vremena uhvatio i vratio se na ove gore (VALJDA) tvoje riječi koji si dao nekidan u svome podužem upisu...

Valjda jesu moje. :l30: :lol:

_________________
I'll keep the candles burning,
Let your body melt in mine.
I'm livin' in my, livin' in my dreams!


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 22 ožu 2019 20:00 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova
Avatar korisnika

Pridružen: 05 tra 2013 15:41
Postovi: 915
Lokacija: Sljeme
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 16 zahvala
Vjeroispovjest: Catholicus
Status: U braku
Zakaj ti na engleskom pejst copijaš?!!!!!!!
Očeš prekinit tu praksu ili ne?!!!!!!!!!!!!!!!!!;;!


Prosim te...prestani ili bum otišel doma.

_________________
Amicus certus in re incerta cernitur.


Vrh
 Profil  
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 19 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2

Vrijeme na UTC [LJV]


Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži prema:
Idi na:  
Pokreće phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpbb.com.hr