www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 28 lip 2025 23:07

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 139  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: 14 ožu 2009 13:14 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 3 zahvala
Mlađi sin poslije pada na samo dno života - usta i pođe svom Ocu. Napravio je preokret u svom životu, i pun poniznosti vraća se. Otac mu trči u susret, ganut, ljubi ga, ništa mu ne prebacuje, grijeha se ne spominje. Pravi mu gozbu. Stariji sin dočuvši šta se zbiva, ne želi ući na Očevu gozbu, ostaje vani i prigovara Ocu njegov postupak, očito ne oprašta mlađem bratu, niti ga želi nazvati bratom nego: «...tvoj sin koji s bludnicama proždrije tvoje imanje.....» . Preispitajmo se koji smo od ove dvojice braće.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 15 ožu 2009 06:44 
Odsutan

Zahvaljeno je: 1 zahvala
Razmišljanje i molitva za ovaj tjedan:

U prošlosti je crkveni zakon do u detalje određivao način posta i hranu koja se mogla konzumirati. U današnjoj kulturi i prilikama post se sve manje obdržava, a u zapadnim kulturama on je izgubio svoj smisao. Post za nas znači zadržavanje vlastite slobode unatoč urođenim običajima ili načinima života. Još uvijek ima dovoljno prostora za odluke, ali zapamti: odluka postaje stvarna ne kada je donosimo ili je negdje zapišemo, nego kada je počnemo provoditi u praksi.

U trenutačnom stanju duha usredotoči se na današnji tekst s pouzdanjem.
Vjeruj da je Duh Sveti prisutan
i da te on može nadahnuti da otkriješ što ti ovaj današnji tekst govori.
Čitaj pažljivo i s razumijevanjem; osluškuj što se događa u tvome srcu.

Iv 2,13-25

Blizu bijaše židovska Pasha. Stoga Isus uziđe u Jeruzalem. U Hramu nađe prodavače volova, ovaca i golubova i mjenjače gdje sjede. I načini bič od užeta te ih sve istjera iz Hrama zajedno s ovcama i volovima. Mjenjačima rasu novac i stolove isprevrta, a prodavačima golubova reče: "Nosite to odavde i ne činite od kuće Oca mojega kuću trgovačku." Prisjetiše se njegovi učenici da je pisano: Izjeda me revnost za Dom tvoj. Nato se umiješaju Židovi i upitaju ga: "Koje nam znamenje možeš pokazati da to smiješ činiti?" Odgovori im Isus: "Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići." Rekoše mu nato Židovi: "Četrdeset i šest godina gradio se ovaj Hram, a ti da ćeš ga u tri dana podići?" No on je govorio o hramu svoga tijela. Pošto uskrsnu od mrtvih, prisjetiše se njegovi učenici da je to htio reći te povjerovaše Pismu i besjedi koju Isus reče. Dok je boravio u Jeruzalemu o blagdanu Pashe, mnogi povjerovaše u njegovo ime promatrajući znamenja koja je činio. No sam se Isus njima nije povjeravao jer ih je sve dobro poznavao i nije trebalo da mu tko daje svjedočanstvo o čovjeku: ta sam je dobro znao što je u čovjeku.
Što mi želiš reći, Gospodine?

Nekoliko misli o današnjem odlomku iz Svetog Pisma:

* Isus je potpisao svoju smrtnu presudu izgoneći trgovce iz hrama. Stao je u obranu istine o Bogu, vjeri i siromasima budući da su hramski "poslovni"ljudi iskorištavali siromašne visokim cijenama. Korizma nam daje nov uvid u način kako je Isus živio svoj život u sjeni smrti. Čak i ovaj prizor na početku evanđelja podsjeća nas da će ga to odvesti u smrt, ali i u proslavu. Slava Božja jest živi Isus: za iskorištene siromahe, za krivo viđenje kuće Božje, živ za vjeru koja je počela rasti u njegovim učenicima.
* U današnjoj se molitvi sjetimo svih onih koji pate ili su u opasnosti jer su se zauzeli za vjeru i pravednost.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 16 ožu 2009 07:32 
Odsutan

Božja Riječ nam dolazi po Sv. pismu.
Neka Duh Sveti prosvijetli moj razum i srce da odgovorim na poruku evanđelja:
da volim svoje bližnje kao samog sebe i da se brinem za braću i sestre u Kristu.

Lk 4,24-30

I Isus nastavi: "Zaista, kažem vam, nijedan prorok nije dobro došao u svom zavičaju. Uistinu, kažem vam, mnogo bijaše udovica u Izraelu u dane Ilijine kad se na tri godine i šest mjeseci zatvorilo nebo pa zavladala velika glad po svoj zemlji. I ni k jednoj od njih nije bio poslan Ilija doli k ženi udovici u Sarfati sidonskoj. I mnogo bijaše gubavaca u Izraelu za proroka Elizeja. I nijedan se od njih ne očisti doli Naaman Sirac." Čuvši to, svi se u sinagogi napune gnjevom, ustanu, izbace ga iz grada i odvedu na rub brijega na kojem je sagrađen njihov grad da ga strmoglave. No on prođe između njih i ode.

Ljudi o kojima se ovdje radi bili su ljubomorni na zajednicu vjernika. Isus je u spasenjsku Božju brigu i ljubav uključio sve narode. Bili su ljubomorni i na vlastiti odnos prema Bogu koji su često iskorištavali kako bi druge držali podalje od Boga, od zemlje i uskraćivali im njihova prava jer nisu bili u "njihovu krugu". Isus je onaj koji je u molitvi i životu otvoren svima, bez obzira na vjeru, narodnost, dob, spol i bilo koju drugu kategoriju koja nas dijeli jedne od drugih.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 17 ožu 2009 06:15 
Odsutan

Mt 18,21-35

Tada pristupi k Isusu Petar i reče: "Gospodine, koliko puta da oprostim bratu svomu ako se ogriješi o mene? Do sedam puta?" Kaže mu Isus: "Ne kažem ti do sedam puta, nego do sedamdeset puta sedam. Stoga je kraljevstvo nebesko kao kad kralj odluči urediti račune sa slugama. Kad započe obračunavati, dovedoše mu jednoga koji mu dugovaše deset tisuća talenata. Kako nije imao odakle vratiti, zapovjedi gospodar da se proda on, žena mu i djeca i sve što ima te se podmiri dug. Nato sluga padne ničice preda nj govoreći: 'Strpljenja imaj sa mnom, i sve ću ti vratiti.' Gospodar se smilova tomu sluzi, otpusti ga i dug mu oprosti. A kad taj isti sluga izađe, naiđe na jednoga svoga druga koji mu dugovaše sto denara. Uhvati ga i stane ga daviti govoreći: 'Vrati što si dužan!' Drug padne preda nj i stane ga zaklinjati: 'Strpljenja imaj sa mnom i vratit ću ti.' Ali on ne htjede, nego ode i baci ga u tamnicu dok mu ne vrati duga. Kad njegovi drugovi vidješe što se dogodilo, silno ražalošćeni odoše i sve to dojaviše gospodaru. Tada ga gospodar dozva i reče mu: 'Slugo opaki, sav sam ti onaj dug oprostio jer si me zamolio. Nije li trebalo da se i ti smiluješ svome drugu, kao što sam se i ja tebi smilovao?' I gospodar ga, rasrđen, preda mučiteljima dok mu ne vrati svega duga. Tako će i Otac moj nebeski učiniti s vama ako svatko od srca ne oprosti svomu bratu."

* Nisi govorio u brojkama, Gospodine, i nisi htio da Petar broji koliko puta mora oprostiti. Umjesto toga podsjećaš nas da moramo opraštati kako bi nam bilo oprošteno. A toliko nam je puta potrebno oproštenje...

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 18 ožu 2009 07:04 
Odsutan

Sada čitam odlomak sv. Pisma koji je predviđen za danas.
Čitam polako
i zapažam rečenicu ili izraz koji mi nešto govori.

Mt 5,17-19

"Ne mislite da sam došao ukinuti Zakon ili Proroke. Nisam došao ukinuti, nego ispuniti. Zaista, kažem vam, dok ne prođe nebo i zemlja, ne, ni jedno slovce, ni jedan potezić iz Zakona neće proći, dok se sve ne zbude. Tko dakle ukine jednu od tih, pa i najmanjih zapovijedi i tako nauči ljude, najmanji će biti u kraljevstvu nebeskom. A tko ih bude vršio i druge učio, taj će biti velik u kraljevstvu nebeskom."

* Isus ne uništava vjeru i pobožnost ljudi. Ne zabranjuje vjersku praksu ljudi ili pojedinca. Njemu je dragocjeno čitavo bogatstvo naše vjere. Njegova je milost darovana svakomu osobno; svatko moli različito, na različitim mjestima i u različitim raspoloženjima. "Moli kako znaš, a ne kako ne znaš", jedna je od najstarijih i najmudrijih preporuka za molitvu. Molitva je boravak i odmor u otajstvu Božje ljubavi, za svakoga na njemu poseban način.
Molitva nam dajer mir i snagu za svaki novi dan,molitvom primamo Isusa u nasa srca.Molitvom i vjerom pobjedujemo svako zlo i dok molimo ,zlo i napas bjezi od nas.Zato budimo ustrajni u molitvi.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 19 ožu 2009 06:30 
Odsutan

Lk 2,41-51

Njegovi su roditelji svake godine o blagdanu Pashe išli u Jeruzalem. Kad mu bijaše dvanaest godina, uziđoše po običaju blagdanskom. Kad su minuli ti dani, vraćahu se oni, a dječak Isus osta u Jeruzalemu, a da nisu znali njegovi roditelji. Uvjereni da je među suputnicima, odoše dan hoda, a onda ga stanu tražiti među rodbinom i znancima. I kad ga ne nađu, vrate se u Jeruzalem tražeći ga. Nakon tri dana nađoše ga u Hramu gdje sjedi posred učitelja, sluša ih i pita. Svi koji ga slušahu bijahu zaneseni razumnošću i odgovorima njegovim. Kad ga ugledaše, zapanjiše se, a majka mu njegova reče: "Sinko, zašto si nam to učinio? Gle, otac tvoj i ja žalosni smo te tražili." A on im reče: "Zašto ste me tražili? Niste li znali da mi je biti u onome što je Oca mojega?" Oni ne razumješe riječi koju im reče. I siđe s njima, dođe u Nazaret i bijaše im poslušan. A majka je njegova brižno čuvala sve ove uspomene u svom srcu.

* Malo znamo o Josipu, osim što je brižno čuvao Isusa i Mariju. On je zaštitnik svih koji se brinu; u ljubavi i radu brinuo se za njemu najdraže. Bio je čovjek vjere koji je od anđela Božjega doznao što se traži od njega, i on je to učinio. Isus je činio ono što je i Josip činio i od ljudi s kojima je odrastao - Josipa i Marije - naučio samo ono najbolje. Molitva nas može podsjetiti kako smo po vjeri i ljubavi drugih i mi rasli u vjeri i ljubavi.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 20 ožu 2009 07:08 
Odsutan

Bog govori svakome od nas osobno.
Trebam slušati kako bih čuo što mi želi reći.
Pročitat ću tekst nekoliko puta, a zatim ću slušati...

Mk 12,28-34

Tada pristupi jedan od pismoznanaca koji je slušao njihovu raspravu. Vidjevši da im je dobro odgovorio, upita ga: "Koja je zapovijed prva od sviju?" Isus odgovori: "Prva je: Slušaj, Izraele! Gospodin Bog naš Gospodin je jedini. Zato ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svojega, i iz sve duše svoje, i iz svega uma svoga, i iz sve snage svoje! Druga je: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. Nema druge zapovijedi veće od tih." Nato će mu pismoznanac: "Dobro, učitelju! Po istini si kazao: On je jedini, nema drugoga osim njega. Njega ljubiti iz svega srca, iz svega razuma i iz sve snage i ljubiti bližnjega kao sebe samoga - više je nego sve paljenice i žrtve." Kad Isus vidje kako je pametno odgovorio, reče mu: "Nisi daleko od kraljevstva Božjega!" I nitko se više nije usuđivao pitati ga.

ekoliko misli o današnjem odlomku iz Svetog Pisma:

* Svaki put kada smo u službi ljubavi, nismo daleko od kraljevstva Božjega; to je kao otvorena vrata kraljevstvu. Naša nas potreba za ljubavlju ponekad dovede u mračne predjele i sebičnost tako da nam je potrebna Božja pomoć kako bi ta ljubav bila pročišćena i dovela nas sve bliže iskrenosti i čistoći ljubavi u Božjemu kraljevstvu.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 21 ožu 2009 06:26 
Odsutan

Dat ću si vremena da pročitam Božju riječ polagano, nekoliko puta,
i zaustavit ću se na onome što me dira, pogađa.

Lk 18,9-14

Nekima pak koji se pouzdavahu u sebe da su pravednici, a druge potcjenjivahu, reče zatim ovu prispodobu: "Dva čovjeka uziđoše u Hram pomoliti se: jedan farizej, drugi carinik. Farizej se uspravan ovako u sebi molio: 'Bože, hvala ti što nisam kao ostali ljudi: grabežljivci, nepravednici, preljubnici ili - kao ovaj carinik.' Postim dvaput u tjednu, dajem desetinu od svega što steknem.' A carinik, stojeći izdaleka, ne usudi se ni očiju podignuti k nebu, nego se udaraše u prsa govoreći: 'Bože milostiv budi meni grešniku!' Kažem vam: ovaj siđe opravdan kući svojoj, a ne onaj! Svaki koji se uzvisuje, bit će ponižen; a koji se ponizuje, bit će uzvišen."

* Upoznati sebe kao ponizno Božje dijete, ovisno o Bogu, milost je koju moramo tražiti u molitvi. Carinik je privlačnija osoba, unatoč poslu koji su drugi prezirali, negoli farizej koji je bio "svet samo izvana". Velika je milost da znamo da smo potrebni Božjega milosrđa. Molitva je vrijeme opuštanja u milosrdnoj Božjoj ljubavi čija je dobrota i razumijevanje svakoga od nas veća od svega.

Zagrlimo i mi nasega Boga,nasega Isusa Bogo covjeka i radujmo se s Njim dok ispijamo jutarnju kavu.Popricajmo s Njim o nasim problemima,predajmo mu nase brige i vjerujmo mu jer On je ziv i sada.On nas grli,On nas ljubi,On nas razumije.On moze s nama doruckovati,On nas moze primit u svoje krilo,samo On moze za nas uciniti sve.Budimo i mo kao ovaj carinik,ponizni i puni vjere i nas ce zivot biti svet.Amen.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 22 ožu 2009 06:10 
Odsutan

Razmišljanje i molitva za ovaj tjedan:

Dugoročne obveze, bilo da se radi o braku, redovničkomu životu ili nekomu drugom obliku života, teže je ispunjavati zbog stalnih promjena. Oni koje volimo mijenjaju se, a i mi vremenom nismo više isti tako da se i naši odnosi mijenjaju. U nekim zemljama polovica brakova završava razvodom. Ima li išta u nama što može preživjeti promjene i poteškoće koje se javljaju u našim međuljudskim odnosima? Ako pogledamo unatrag, vidjet ćemo da je naše iskustvo, iako bolno, ipak daleko bogatije negoli na početku. Vjernost je tajanstvena i divna i posjeduje vrijednost u sebi. Vjerna ljubav izgrađuje onoga kome smo vjerni i izražava našu nadu. To je milost, dar: ne toliko da mi činimo nešto za Boga, koliko on čini za nas. To nas čini poniznima da, unatoč svim našim nedostatcima, ipak ustrajemo.

Gospodine, postao si čovjekom da bi razgovarao sa mnom;
hodao si ovom zemljom i radio; podnosio si vrućinu i hladnoću.
Vrijeme koje si proveo na zemlji bilo je ispunjeno brigom za ljude.
Liječio si bolesne, uskrisivao mrtve; a ono najvažnije - spasio si me od smrti.

Iv 3,14-21

I kao što je Mojsije podigao zmiju u pustinji tako ima biti podignut Sin Čovječji da svaki koji vjeruje u njemu ima život vječni. Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni. Ta Bog nije poslao Sina na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spasi po njemu. Tko vjeruje u njega, ne osuđuje se; a tko ne vjeruje, već je osuđen što nije vjerovao u ime jedinorođenoga Sina Božjega. A ovo je taj sud: Svjetlost je došla na svijet, ali ljudi su više ljubili tamu nego svjetlost jer djela im bijahu zla. Uistinu, tko god čini zlo, mrzi svjetlost i ne dolazi k svjetlosti da se ne razotkriju djela njegova; a tko čini istinu, dolazi k svjetlosti nek bude bjelodano da su djela njegova u Bogu učinjena."

* Božanska iskra ili prisutnost u svakomu od nas često se naziva Božje svjetlo. Molitva je vrijeme kada "palimo" to svjetlo i dopuštamo Bogu da nas ispuni svojim svjetlom, ljubavlju, oproštenjem i ozdravljenjem. Molitva nam daje svijest toga svjetla, primljenoga i darovanoga.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 23 ožu 2009 06:09 
Odsutan

Čitam Božju riječ polako, i po nekoliko puta,
i slušam što mi Bog govori.

Iv 4,43-54

Nakon dva dana ode odande u Galileju. Sam je Isus doduše izjavio da prorok nema časti u svom zavičaju. Kad je dakle stigao u Galileju, Galilejci ga lijepo primiše jer bijahu vidjeli što je sve učinio u Jeruzalemu za blagdana. Jer su i oni bili uzišli na blagdan. Dođe dakle ponovno u Kanu Galilejsku, gdje bijaše pretvorio vodu u vino. Ondje bijaše neki kraljevski službenik koji je imao bolesna sina u Kafarnaumu. Kad je čuo da je Isus došao iz Judeje u Galileju, ode k njemu pa ga moljaše da siđe i ozdravi mu sina jer već samo što nije umro. Nato mu Isus reče: "Ako ne vidite znamenja i čudesa, ne vjerujete!" Kaže mu kraljevski službenik: "Gospodine, siđi dok mi ne umre dijete." Kaže mu Isus: "Idi, sin tvoj živi!" Povjerova čovjek riječi koju mu reče Isus i ode. Dok je on još silazio, pohite mu u susret sluge s viješću da mu sin živi. Upita ih dakle za uru kad mu je krenulo nabolje. Rekoše mu: "Jučer oko sedme ure pustila ga ognjica." Tada razabra otac da je to bilo upravo onog časa kad mu Isus reče: "Sin tvoj živi." I povjerova on i sav dom njegov. Bijaše to drugo znamenje što ga učini Isus po povratku iz Judeje u Galileju.

* Isusova iscjeliteljska moć "aktivirala" se jedino vjerom. Iako je skupina oko njega bila neprijateljski raspoložena, Isus je zbog vjere rimskoga časnika ozdravio njegova slugu koji je bio udaljen dan hoda. Novo razdoblje koje je najavio čudom u Kani Galilejskoj sada poprima još čovječnije obilježje kada je ozdravljan mladić koji je umirao.
* Molitva ima iscjeliteljsko obilježje jer je naš dodir s božanskim u stvaranju, u Isusu i Duhu Svetomu. Naša vjera u molitvi pokreće Isusovu moć koja jača i liječi naš duh.Isus lijeci i sada,samo sa vjerom i molitvom.

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 139  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]