www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 29 lip 2025 14:47

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55 ... 139  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 04 svi 2009 07:46 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 3 zahvala
Providonosno određenje naših života u Božjim je rukama, ali sloboda i odgovornost su u ljudskima: ljudi odlučuju. Ignacije daje savjet za duhovni život: "Zaslužiti svetost ne u dugim molitvama nego odricanjem vlastite volje u služenju bližnjemu." Isus u evanđelju jasno kaže: "Neće u kraljevstvo nebesko ući svaki koji mi govori 'Gospodine, Gospodine!', nego onaj koji vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima" (Mt 7,21-27).

Svima nam je potrebno da se malo odmorimo od svakodnevnih događanja. I znamo da je našemu tijelu potreban odmor. Kada se približimo tebi, Gospodine, naše srce i um nalaze osvježenje, naš duh je ponovno uzdignut.

Molim za milost vjere u sve ono što bih mogao biti i učiniti kada bih se samo predao Bogu, onome koji sve stvara iz ljubavi, da me nastavi stvarati, voditi i oblikovati.

Gospodine, dao si mi noć za odmor i san. Neka u mojim budnim trenucima nikada ne zaboravim tvoju dobrotu. Pouči me da tvoj blagoslov dijelim s drugima.

Božja Riječ nam dolazi po Sv. pismu. Neka Duh Sveti prosvijetli moj razum i srce da odgovorim na poruku evanđelja: da volim svoje bližnje kao samog sebe i da se brinem za braću i sestre u Kristu.

Iv 10,11-18

Ja sam pastir dobri. Pastir dobri život svoj polaže za ovce. Najamnik - koji nije pastir i nije vlasnik ovaca - kad vidi vuka gdje dolazi, ostavlja ovce i bježi, a vuk ih grabi i razgoni: najamnik je i nije mu do ovaca. Ja sam pastir dobri i poznajem svoje i mene poznaju moje, kao što mene poznaje Otac i ja poznajem Oca i život svoj polažem za ovce. Imam i drugih ovaca, koje nisu iz ovog ovčinjaka. I njih treba da dovedem i glas će moj čuti i bit će jedno stado, jedan pastir. Zbog toga me i ljubi Otac što polažem život svoj da ga opet uzmem. Nitko mi ga ne oduzima, nego ja ga sam od sebe polažem. Vlast imam položiti ga, vlast imam opet uzeti ga. Tu zapovijed primih od Oca svoga.

Što mi želiš reći, Gospodine?

Istinski glas Isusov u skladu je s najdubljim željama i nadama ljudskoga srca - za ljubavlju, pravdom, oproštenjem i ispunjenjem. Druge će ovce čuti njegov glas i neće im biti nepoznat. On govori jezikom koji svi mogu razumjeti - jezikom srca. On govori jezikom vjerne ljubavi žrtve za sve. Isusov se glas može čuti gdje god su prisutni ljubav i dobrota i sve što je s time povezano.
Kako sam doživio Božju riječ? Je li me ostavila hladnom? Je li me utješila ili potaknula da djelujem drugačije? Zamišljam Isusa kako stoji ili sjedi kraj mene, obraćam mu se i iznosim sve što osjećam.
Zahvaljujem ti Gospodine što sam mogao provesti nekoliko trenutaka nasamo s tobom.
Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu. Kako bijaše na početku, tako i sada i vazda i u vijeke vjekova.
www.sacredspace.ie

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 05 svi 2009 06:13 
Odsutan

Iv 10,22-30

Svetkovao se tada u Jeruzalemu Blagdan posvećenja. Bila je zima. Isus je obilazio Hramom po trijemu Salomonovu. Okružili ga Židovi i govorili mu: "Dokle ćeš nam dušu držati u neizvjesnosti? Ako si ti Krist, reci nam otvoreno!" Isus im odgovori: "Rekoh vam pa ne vjerujete. Djela što ih ja činim u ime Oca svoga - ona svjedoče za mene. Ali vi ne vjerujete jer niste od mojih ovaca. Ovce moje slušaju glas moj; ja ih poznajem i one idu za mnom. Ja im dajem život vječni te neće propasti nikada i nitko ih neće ugrabiti iz moje ruke. Otac moj, koji mi ih dade, veći je od svih i nitko ih ne može ugrabiti iz ruke Očeve. Ja i Otac jedno smo."

Ovca sluša pastirov glas i odmah ide za njim. Isusova riječ je riječ dobroga pastira koju slijedimo. Isusov se glas čuje u molitvi i čitanju njegove riječi; poziva nas da ga slijedimo s ljubavlju koja zna da smo najsigurniji slijedeći njega.
www.sacredspace.ie

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 06 svi 2009 13:53 
Odsutan

Iv 12,44-50

A Isus povika: "Tko u mene vjeruje, ne vjeruje u mene, nego u onoga koji me posla; i tko vidi mene, vidi onoga koji me posla. Ja - Svjetlost - dođoh na svijet da nijedan koji u mene vjeruje u tami ne ostane. I sluša li tko moje riječi, a ne čuva ih, ja ga ne sudim. Ja nisam došao suditi svijetu, nego svijet spasiti. Tko mene odbacuje i riječi mojih ne prima, ima svoga suca: riječ koju sam zborio - ona će mu suditi u posljednji dan. Jer nisam ja zborio sam od sebe, nego onaj koji me posla - Otac - on mi dade zapovijed što da kažem, što da zborim.

Ovo je svojevrstan sažetak Isusove poruke. Ne navode se ni mjesto ni vrijeme ovoga govora. On govori o našoj vjeri u Boga i da je on svjetlo svijeta. Možemo ga prihvatiti ili odbiti, a njegova je riječ riječ Boga - Oca. Ovo je neka vrsta sažetka Ivanova Proslova u kojemu naviješta da je Riječ Tijelom postala.
www.sacredspace.ie

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 07 svi 2009 07:31 
Odsutan

Da bih ušao u nečiju prisutnost potrebno je da mu u iskrenosti priđem onakav kakav jesam.
U ovom trenutku, Bog je ovdje i očekuje me.
Bog mi uvijek prvi prilazi, želi me upoznati više od mog najboljeg prijatelja.
Zaustavit ću se na tren i pozdraviti Boga koji me ljubi.

Božjom milošću mi je darovan život u slobodi.
Slobodno uživam u blagodatima koje je On stvorio za mene.
Ljubljeni Gospodine, daj da mogu živjeti onako kako si ti zamislio,
s potpunim povjerenjem u tvoju nježnu brigu za mene.

Kako se danas doživljavam/osjećam?
Kako se ponašam prema Bogu? Prema drugima?
Postoji li nešto za što trebam biti zahvalan? Tada ću reći: hvala.
Postoji li nešto zbog čega bi mi trebalo biti žao? Tada ću reći: oprosti.

Sada čitam odlomak sv. Pisma koji je predviđen za danas.
Čitam polako i zapažam rečenicu ili izraz koji mi nešto govori.

Iv 13,16-20

Zaista, zaista, kažem vam: nije sluga veći od gospodara niti poslanik od onoga koji ga posla. Ako to znate, blago vama budete li tako i činili! Ne govorim o svima vama! Ja znam koje izabrah! Ali - neka se ispuni Pismo: Koji blaguje kruh moj, petu na me podiže. Već vam sada kažem, prije negoli se dogodi, da kad se dogodi vjerujete da Ja jesam. Zaista, zaista, kažem vam: Tko primi onoga kojega ja šaljem, mene prima. A tko mene primi, prima onoga koji je mene poslao.

Odnos sluge i gospodara tema je uzeta s Posljednje večere. Isus je ponizni sluga koji učenicima pere noge. Njegova je želja da bude ponizan i da im bude blizu. On također poučava i svojim primjerom kako bismo ga i učenici i mi u tome mogli nasljedovati.
Kako sam doživio Božju riječ? Je li me ostavila hladnom?
Je li me utješila ili potaknula da djelujem drugačije?
Zamišljam Isusa kako stoji ili sjedi kraj mene,
obraćam mu se i iznosim sve što osjećam.

Zahvaljujem ti Gospodine što sam mogao provesti nekoliko trenutaka nasamo s tobom.
Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu.
Kako bijaše na početku, tako i sada i vazda i u vijeke vjekova.
Amen!
www.sacredspace.ie

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 08 svi 2009 06:39 
Odsutan

Iv 14,1-6

Reče Isus svojim učenicima: "Neka se ne uznemiruje srce vaše! Vjerujte u Boga i u mene vjerujte! U domu Oca mojega ima mnogo stanova. Da nema, zar bih vam rekao: 'Idem pripraviti vam mjesto'? Kad odem i pripravim vam mjesto, ponovno ću doći i uzeti vas k sebi da i vi budete gdje sam ja. A kamo ja odlazim, znate put." Reče mu Toma: "Gospodine, ne znamo kamo odlaziš. Kako onda možemo put znati?" Odgovori mu Isus: "Ja sam Put i Istina i Život: nitko ne dolazi Ocu osim po meni.

Bog žudi za našom ljubavlju i prijateljstvom i želi naše društvo. Gdje god nas susreće ili vidi, Božji je pogled uvijek pogled ljubavi i dobrodošlice. S Bogom smo kod kuće kad god se nalazimo u Isusovoj prisutnosti. Molitva je provođenje vremena u Božjoj kući, a kuća je Božja srce svakoga čovjeka.

"Neka se ne uznemiruje srce vaše! Vjerujte u Boga i u mene vjerujte!”

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 09 svi 2009 08:38 
Odsutan

Iv 14,7-14

U ono vrijeme reče Isus: "Da ste upoznali mene, i Oca biste moga upoznali. Od sada ga i poznajete i vidjeli ste ga." Kaže mu Filip: "Gospodine, pokaži nam Oca i dosta nam je!" Nato će mu Isus: "Filipe, toliko sam vremena s vama i još me ne poznaš? Tko je vidio mene, vidio je i Oca. Kako ti onda kažeš: 'Pokaži nam Oca'? Ne vjeruješ li da sam ja u Ocu i Otac u meni? Riječi koje vam govorim, od sebe ne govorim: Otac koji prebiva u meni čini djela svoja. Vjerujte mi: ja sam u Ocu i Otac u meni. Ako ne inače, zbog samih djela vjerujte. Zaista, zaista, kažem vam: Tko vjeruje u mene, činit će djela koja ja činim; da veća će od njih činiti jer ja odlazim Ocu. I što god zaištete u moje ime, učinit ću, da se proslavi Otac u Sinu. Ako me što zaištete u moje ime, učinit ću."

Jedna od najvećih tajna Isusova života jest njegov odnos s Ocem i Duhom Svetim. Taj se odnos uvijek predočuje kao duboka blizina; oni su "Ja" jedan drugome. Tako, kada poznajemo i ljubimo Isusa, poznajemo i ljubimo Oca i Duha Svetoga. Uronjeni smo u svijet božanskoga zajedništva, a pozvani da živimo u zajednici ljudi.
www.sacredspace.ie

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 10 svi 2009 16:06 
Odsutan

Moja duša čezne za tvojom prisutnošću, Gospodine.
Kada usmjerim misli prema tebi,
pronalazim mir i spokoj.

Iv 15,1-8

"Ja sam istinski trs, a Otac moj - vinogradar. Svaku lozu na meni koja ne donosi roda on siječe, a svaku koja rod donosi čisti da više roda donese. Vi ste već očišćeni po riječi koju sam vam zborio. Ostanite u meni i ja u vama. Kao što loza ne može donijeti roda sama od sebe, ako ne ostane na trsu, tako ni vi ako ne ostanete u meni. Ja sam trs, vi loze. Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda. Uistinu, bez mene ne možete učiniti ništa. Ako tko ne ostane u meni, izbace ga kao lozu i usahne. Takve onda skupe i bace u oganj te gore. Ako ostanete u meni i riječi moje ako ostanu u vama, što god hoćete, ištite i bit će vam. Ovim se proslavlja Otac moj: da donosite mnogo roda i da budete moji učenici."

Blizina odnosa nas i Isusa je kao trsa i loze. Jedno daje život drugome i crpi život iz drugoga. Istinski odnos prema Isusu jest onaj koji daje život - odnos koji je pun ljubavi, koji ozdravlja, ali i onaj koji je u sebi izazovan. Donosi život duši i snagu koja je potrebna tijelu. Odnos rađa plodovima i donosi nam novu kvalitetu života.
www.sacredspace.ie

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 10 svi 2009 17:53 
Odsutan

Zahvaljeno je: 46 zahvala
Slika

Ja sam trs, vi loze“. Mladica iz trsa crpi životni sok kojim se hrani, vlagu da se ne osuši i sve drugo što je potrebno da obasjana ljetnim suncem sazrijeva i rađa. Ako ne prima hranu iz trsa, ne može ništa roditi, ostaje potpuno suha, bez lišća i grozdova. Prije smo bili divlje mladice, po krštenju smo bili pritjelovljeni ili pricijepljeni na Krista. Postali smo mladice plemenite stabljike Krista. Sve to dogodilo se u snazi Duha Svetoga koji nam je darovan. Duh Sveti je veza koja sjedinjuje trs i mladicu na njemu!
Isus naglašava nužnost ostanka u Njemu govoreći nam koje su posljedice dijeljenja od Njega. Mladica koja ne ostane na lozi najprije se počne sušiti, samim time ne može donijeti nikakav rod. Zbog toga ju je potrebno odstraniti i baciti u vatru da izgori. Zato se one jalove i osušene mladice režu, iznose iz vinograda i spaljuju. Tako je i s čovjekom. Izvana može izgledati da živi vrlo bogato i dinamično, može biti zdrav i pun ideja, razbacivati se viškom svoje snage, sklapati poslove, imati djecu, ali u Božjim očima može biti poput suhe mladice bez životnih sokova, koja se nakon berbe reže i u oganj baca.
Ostati u Kristu znači ostati u Njegovoj ljubavi i u Njegovim zapovijedima. . Nije dovoljno ostati na stupnju vjere malog djeteta, na nekoj infantilnoj vjeri. To je mladica koja je tek propupala, koja je tek pricijepljena. Potrebno je prolaziti i proći sve faze rasta i sazrijevanja, do uzrasta punine, do zrelog slatkog grožđa, do uzrasta vjere koja je ljubavlju djelotvorna.
Takav rast u vjeri zahtijeva još nešto vrlo važno za rast i razvoj: poput trsa, moramo i mi biti obrezani i očišćeni. Svaku mladicu koja rod donosi Otac čisti da više roda donese. Odsijeca suvišne i nepotrebne izdanke (neuredne životne navike i navezanosti) da bi se sva naša životna snaga usredotočila u samo jednom smjeru kako bismo istinski napredovali u rastu. Kada se na mladicama pokaže grožđe, vinogradar mora potražiti i odstraniti sve suvišne i jalove mladice da ne bi nepotrebno crpile sokove potrebne za rast grožđa, da ne bi ometale sunčevu svjetlost i toplinu potrebnu za sazrijevanje grožđa. Velika je milost u času obrezivanja prepoznati Očevu ruku. U tom svjetlu možemo razumjeti i prihvatiti ne samo osobne patnje, gubitak najbližih, bolesti, strahove koji pogađaju svakoga od nas ili naše najbliže, već i neizmjernu i sveprisutnu patnju u našem narodu, u svijetu. Krize koje neprestano slijede jedna drugu, taj «neprestani prezent božice krize», otkriva našu nemoć, razgolićuje nas pred Stvoriteljem, pred onim koji je jedini Svemogući. Kao da nam neprestano želi reći da jedino mir i red u međuljudskim odnosima, prestanak neprijateljstava, nasilja i ratova može nadvladati ovo konfuzno stanje u koje smo se sami doveli. I to spada u Njegovo obrezivanje ljudske oholosti i umišljenosti. Kao da nam neprestano Gospodin pokazuje i govori da «bez Njega ništa ne možemo učiniti». Možda bismo te Isusove riječi mogli i drukčije prevesti: "Sa mnom možete učiniti sve!" O, kad bismo toga bili više svjesni!

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 11 svi 2009 07:12 
Odsutan

Dozivam u svijest da sam u tvojoj prisutnosti, o Bože.
I utječem se tvome nježnom srcu. U trenucima slabosti ti si moja snaga.
U trenucima žalosti moj tješitelj.

Kad bi mi Bog htio nešto reći, bih li ga mogao čuti?
Kad bi me htio ohrabriti ili izazvati, bih li ja to mogao primijetiti? Molim za milost oslobođenja od vlastitih briga i otvorenosti za ono što mi Bog želi priopćiti.

Znam da me Bog voli bezuvjetno.Zato iskreno promatram prošli dan, događaje i doživljaje. Postoji li nešto za što bih trebao biti zahvalan? Onda ću zahvaliti.
Nešto za što se osjećam kriv? Onda ću moliti za oproštenje.

Gospodine, postao si čovjekom da bi razgovarao sa mnom; hodao si ovom zemljom i radio; podnosio si vrućinu i hladnoću. Vrijeme koje si proveo na zemlji bilo je ispunjeno brigom za ljude. Liječio si bolesne, uskrisivao mrtve; a ono najvažnije - spasio si me od smrti.

Iv 14,21-26

Reče Isus svojim učenicima: "Tko ima moje zapovijedi i čuva ih, taj me ljubi; a tko mene ljubi, njega će ljubiti Otac moj, i ja ću ljubiti njega i njemu se očitovati." Kaže mu Juda, ne Iškariotski: "Gospodine, kako to da ćeš se očitovati nama, a ne svijetu?" Odgovori mu Isus: "Ako me tko ljubi, čuvat će moju riječ pa će i Otac moj ljubiti njega i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti. Tko mene ne ljubi, riječi mojih ne čuva. A riječ koju slušate nije moja, nego Oca koji me posla. To sam vam govorio dok sam boravio s vama. Branitelj - Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh."

Slika "kuće" je vrlo jaka u Evanđelju: Isus je posjetio Petrovu i Zakejevu kuću i nastanjuje se u svakome od nas. Kuca na vrata i čeka da ga pozovemo u naš prostor i život. On nije onaj koji se gura, nego onaj koji prihvaća što vidi i uživa u našemu gostoprimstvu. Molitva je vrijeme u kojemu Isusu izražavamo dobrodošlicu u naš dan i život.
Komunikacija podrazumijeva razgovor i slušanje.
Dok razgovaram s Isusom, trebam biti spreman i čuti sve što mi on želi reći.
Zamislit ću nježnost i dobrotu u Isusovim očima i smješak pun ljubavi dok me on promatra. Mogu biti potpuno iskren s Isusom dok mu povjeravam svoje brige i radosti. Otvaram mu svoje srce dok mu govorim o svojim strahovima i sumnjama. Zamolit ću ga da mi pomogne da se u potpunosti mogu povjeriti njegovoj brizi, svjestan da on uvijek zna što je najbolje za mene.
Zahvaljujem ti, Gospodine, za svaki poticaj koji si mi darovao dok sam molio nad tekstom sv. Pisma. Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu.
Kako bijaše na početku, tako i sada i vazda i u vijeke vjekova. Amen!
www.sacredspace.ie

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 11 svi 2009 07:29 
Odsutan

"Ako me tko ljubi, čuvat će moju riječ pa će i Otac moj ljubiti njega i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti."

Promatram prostor svoje duše i svoga srca i gledam tko se tu nastanio.
"Ta iz obilja srca usta govore!" Analiziram moje riječi i moja djela. Koliki prostor, u svom životu, sam dozvolila Gospodinu?

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55 ... 139  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]