www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 03 svi 2025 17:16

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 18 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 20 svi 2009 21:12 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
u knjizi put k Bogu ima stvarno lijepih primjera molitava,u biti putokaza nema jedna formula ista za svih.. kada sam ja počela sa meditacijom vlč Zlatko me uputio i prvo mi je bilo dosta teško,bila sam jako mlada i riječi i misli u glavi su mu bili golem teret.trebalo mi je neko vrijeme da prvo postignem šutnju. nisam mogla nikako ušutkati misli kad bi ulazila u sebe,u tišinu..rekao mi je da zatvorim oči i prvo si posvjestim svoje tijelo,svaki dio,i onaj najmanji.da osjetim sebe,jer kako ćemo biti svjesni drugih ljudi,kako ćemo ih osjetiti ako ne možemo ni sa sobom izaći na kraj?ako živimo na površini?onda bi postala svjesna svoje okoline,kiše,vjetra,žamora djece što dopire s ulice, valova,mora,svega oko sebe.a onda ponavljala u sebi najsnažniju riječ koja postoji Isus..to ima snagu i svu silinu..opisao mi je to na način koji nikada neću zaboraviti.ovako mi je rekao jer sam tada imala dosta prepreka- sunčaj se u Božjoj ljubavi,Isusovoj prisutnosti...prepusti sve njemu,on će te voditi..pa ne pocrniš valjda na suncu zbog toga što se trudiš i forsiraš nego te sunce jednostavno grije..daruje ti svoju toplinu...zamisli rijeku a na dnu je mulj,pijesak,i kada dopustiš Isusu da taj mulj rasprši,počne ga dizati,ali onda kada dodje na površinu On ga samo pokupi svojom rukom..da rijeka ostane čista..oslobodi te tereta,prljavštine.. i to je taj novi život..
ma nenavezanost,svjesnost to su meni najveće milosti,ljubav,stvarnost...
i jako volim molitve koje me posvješćuju na ono što mi ljudi često zaboravimo ili uzimamo zdravo za gotovo..zdravlje ili sam život..kad azahvljujem Bogu na tome jer je to dar a ne mora biti tako..može se već sutra promijeniti..ma puno ,puno toga.knjiga put k Bogu mi je stvarno jako pomogla na tom putu molitve...

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 21 svi 2009 09:18 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Zahvaljeno je: 4 zahvala
Ma meni je malo problematičan taj de Mello......

Imam tu knjigu al jednostavan razlog zbog kojeg je još nisam pročitala leži na samom početku te knjige, a kaže:

"Ova knjiga sadrži mnogo vježbi koje čovjeka uvode u molitvu i na praktičan način tumači svaku vježbu. Autorova je namjera dobronamjerna čitatelja naučiti moliti. Vježbe se nadahnjuju na crkvenoj katoličkoj predaji, na Duhovnim vježbama sv. Ignacija Lojolskog, na istočnjačkim vještinama kao što su joga ili zen-budizam, i na modernoj psihologiji."

Joga i zen budizam :shock: - tako da mi je sve ovo pa i sam de Mello zazvučalo malo previše newage - ovski

Možda griješim - al valja biti oprezan

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 21 svi 2009 20:43 
Odsutan

Zahvaljeno je: 1 zahvala
zozy napisao:
Ma meni je malo problematičan taj de Mello......

Imam tu knjigu al jednostavan razlog zbog kojeg je još nisam pročitala leži na samom početku te knjige, a kaže:

"Ova knjiga sadrži mnogo vježbi koje čovjeka uvode u molitvu i na praktičan način tumači svaku vježbu. Autorova je namjera dobronamjerna čitatelja naučiti moliti. Vježbe se nadahnjuju na crkvenoj katoličkoj predaji, na Duhovnim vježbama sv. Ignacija Lojolskog, na istočnjačkim vještinama kao što su joga ili zen-budizam, i na modernoj psihologiji."

Joga i zen budizam :shock: - tako da mi je sve ovo pa i sam de Mello zazvučalo malo previše newage - ovski

Možda griješim - al valja biti oprezan

zam da je de Mello i od strane Crkve bio uziman sa rezervom...
no, knjižare su popunjene njegovim knjigama, pa je možda nakon nekog vremena i drugačiji pristup prema takvoj literaturi :?: :!:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 21 svi 2009 22:01 
Odsutan

Podijelio: 15 zahvala
Zahvaljeno je: 32 zahvala
Molitva koja je iz srca,ma kakva bila i ma gdje se molili ako je iskrena i s ljubavlju,uvijek dolazi do Boga.
Ja se molim svako jutro,dok idem na posao,prolazim kroz jedan prekrasan park i ja jednostavno zamislim da moj Isus hoda uz mene,i ja mu govorim.Nekada samo u sebi otpjevam po neki stih iz pjesme "Isuse volim te,Isuse trebam te.." I uvijek kada stignem u toku dana, moje misli su kod njega.
Uvečer prije spavanja,ako sam umorna i ne mogu se koncentrirati na dužu molitvu,samo se prekrižim i kažem:
GOSPODINE, U RUKE TVOJE PREDAJEM DUH I TIJELO MOJE.

:r086:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 23 svi 2009 16:33 
Odsutan

[quote="zozy"]Ma meni je malo problematičan taj de Mello......

"Ova knjiga sadrži mnogo vježbi koje čovjeka uvode u molitvu i na praktičan način tumači svaku vježbu. Autorova je namjera dobronamjerna čitatelja naučiti moliti. Vježbe se nadahnjuju na crkvenoj katoličkoj predaji, na Duhovnim vježbama sv. Ignacija Lojolskog, na [b]istočnjačkim vještinama kao što su joga ili zen-budizam, i na modernoj psihologiji."[/b]

Možda griješim - al valja biti oprezan[/quote]

ma istina nije ni meni svejedno, treba biti oprezan. ali mislim on je ipak isusovac,samo mislim da je on uzeo i od drugih ono pozitivno,tehničke stvari, ne samu bit. ali naravno bolje sve provjeriti i ništa ne uzimati zdravo za gotovo.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 30 svi 2009 17:45 
Odsutan

Zahvaljeno je: 46 zahvala
Razmišljanja o molitvi s jednog hrvatskog katoličkog foruma

- molitva je otvaranje

- molitva je predavanje

- Bog nam daje razum, volju i osjećaje; čovjek otkriva Boga cijelim svojim bićem, odnosno time što mu je Bog dao

- mistici su otkrili da Boga ne treba tražiti toliko izvan nas koliko u nama

- čovjek je stvoren za ljubav; ljubav je smisao našega postojanja: u afektivnom, društvenom, psihološkom ili ontološkom smislu

- putem molitve čovjek stupa u vezu s Onim kojemu je bit ljubav i sam uči ljubiti

- putem molitve čovjek otkriva klicu božanskoga u sebi

- na molitvi nemamo potrebu posebno paziti na ono što govorimo; moramo shvatiti da nas On nadilazi, da bez Njega ne možemo ni voljeti, ni misliti, ni činiti dobra djela

- Bog ne treba savršene molitelje ni ljude

- predanjem čovjek ne gubi sebe, ne prestaje biti čovjek, nego naprotiv - bolje razumije sebe i druge

- bit kršćanstva je ljubav: prema Bogu i prema bližnjemu, pa i prema sebi

- ljubav se ostvaruje u izravnom kontaktu s Bogom, putem sakramenata i putem osobne molitve

- molitva je boravljenje u prisutnosti Onoga koji me ljudi, poznaje moje slabosti, odvraca me od zlog puta, koji me nikad ne osuđuje; od Njega učim kakav trebam biti prema drugima

- molitva uči poniznosti, pomaže biti umjeren i jednostavan

- molitelj se uvijek oduševi svakim dobrim djelom drugoga čovjeka

- molitvom bistrim svoje umorne ili suzne oči da bih bolje vidio oko sebe, ali molitvom umivam i svoje srce da bih nakon nje čistijeg srca nastavio živjeti s drugim ljudima i drugim stvorenjima.

- sv. Terezija: "Maleni put": maleni su svjesni svojih talenata pred Bogom, ali znaju da za sve trebaju zahvaliti Bogu koji ih daje; a nase je da se njima sluzimo i tako surađujemo s Bogom

- molitva i rad, to ti je kao da veslaš: potrebna su ti dva vesla; jedno veslo je molitva, drugo je rad; ako vrtiš samo jedno, samo se okrećeš u krug, tek s oba vesla možeš tim čamcem nekud i doći

- u kontemplativnoj molitvi čovjek ne razmatra otajstva nego samo slavi Boga i uživa u njegovoj prisutnosti; nema potrebe za riječima, razumije se srcem; naprosto se POZNAJE

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 30 lip 2009 20:18 
Odsutan

eto zaboravila sam na to ali..vi me podsjetiste..prije dosta godina upravo sam iz usta vel. Suca čula o molitvi riječju Isus..Kod udaha I..a kod izdaha SUS..nisam to godinama činila, no mogla bih opet krenuti..Gdje ćeš ljepše i sadržajnije molitve..zar postoji??

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 22 pro 2009 12:19 
Odsutan

Podijelio: 12 zahvala
Zahvaljeno je: 62 zahvala
Evo vidio sam ovu temu pa da nešto napišem. Prije tri godine sam bio na Interliberu i vidio knjigu od Thomasa Keatinga: Otvoren duh i otvoreno srce i na blef kupio. Knjiga govori o kontemplativnoj molitvi te je otac Keating jedan od osnivača modernog kršćasnkog pokreta za kontemplaciju. Ovo je link http://www.contemplativeoutreach.org/site/PageServer?pagename=about_people_keating

Jedno dva tjedna pokušavam moliti tzv. sjedinjujuću molitvu. To je još premalo da bi imao nekakva iskustva, ali knjiga je odlična i dobro opisuje kontemplaciju, povijest u Katoličkoj crkvi, kako je kontemplacija krivo razumijevana u povijesti Crkve, zašto ljudi trče za istočnim tehnikama meditacije, razliku između psihičkih darova i duhovnog rasta.

Evo nešto iz knjige o kontemplaciji: "Kontemplacija prvenstveno nije vježba opuštanja. Može donijeti opuštanje, ali to je isključivo popratna pojava. Ona je najprije odnos, stoga, namjernost. Nije tehnika, nego molitva. Sjedinjujuća molitva postupak je premještanja našeg rastućeg odnosa s Bogom na razinu čiste vjere. Čista je vjera ona koja se premješta s onu stranu mentalne egoistične razine nestalne meditacije i pojedinačnih činova, na intuitivnu razinu kontemplacije. Sjedinjujuća molitva nije smišljena da vas uzdigne što možete postići uzimanjem meskalina ili LSD-a. To nije oblik samohipnoze. To je jednostavno postupak koji vodi kontemplativnoj molitvi. S tog je stajališta kontemplacija prva prečka koja vodi kontemplativnoj molitvi.
Kontemplativna molitva s druge strane nije karizmatični dar. Karizme koje je bio nabrojao Pavao u naše doba su obnovljene. Ti su darovi stvoreni za izgradnju zajednice. Čovjek istovremeno može biti i kontemplativan i karizmatičan. Ali čovjek ne mora biti kontemplativan, pa ipak može biti obdaren jednim ili više karizmatičnih darova. Povezanost između to dvoje nije neophodna. Kontemplativna molitva ovisi o rastu vjere, nade i božanske ljubavi, i bavi se pročišćivanjem, iscjeljivanjem i posvećivanjem onoga od čega je duša sastavljena i njezinih sposobnosti. Karizmatični darovi podareni su za izgradnju manjih zajednica i mogu biti dani ljudima koji nisu uvijek napredni na duhovnom putu. Dar jezika jedan je od darova koji mogu bitipodareni prvenstveno za osobnu posvetu pojedinca. To je neka vrsta uvoda u kontemplativnu molitvu, stoga što, kada čovjek moli nepoznatim jezicima, ne zna što govori."

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 18 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2

Vrijeme na UTC [LJV]