Leo napisao:
1. Aby, evo iznosim svoje razloge neslaganja s tvojim misljenjem poput onoga da tko puno moze traziti, da taj onda ima veliku vjeru,
2. ili da svaka ovca moze cuti glas pastira te da to ne bi trebao biti veliki problem.
Koliko stvarno vjerujes da svaka ovca moze cuti glas pastira i koliki je onda 'omjer' ovaca koje cuju i ne cuju isti taj glas? Pogledajmo dobro po prostoru i vremenu u kojem jesmo koliko je ovaca gluho a koliko ih slijedi glas pastira...
3. Vec konkretno mislim na ljude koji su desetljecima javno svjedocili svoju vjeru, puno toga dobroga ljudima napravili, pa ipak nakon toliko vremena odstupili od Boga na ovaj ili onaj nacin, neki se poslije svega iznova vracavsi k Njemu svjedoceci o svemu tome, trazeci samo milost, a neki ipak ni to.
4. a vjera je, osim onoga sto znamo, i ono sto ne vidimo i ne znamo. Molimo se Onome kojeg ne poznamo kako bi trebali, niti Ga vidimo kakvim ga vide sveta bica.
Kako bi se recimo ja nadao u vjeri necemu sto vidim i poznam? Kad bih Boga vidio i poznavao toliko da Mu dostojno sluzim, bi li se postavljalo pitanje vjerujem li u Boga ili ne...
5. Sotona, Satan, zlo..., takodjer vjeruje da Bog postoji, al ipak opredjelio se znamo kako.
6. Spominjem i ono sto si rekla za sumnje koje covjek ima kada ne zna sto Bog bas zeli od njega..., sumnje otezavaju vjeru, al ni takvo sto ne znaci nuzno da tu nema vjere. Tu ima borbe za vjeru. A neznanje o Bozjoj volji za nekoga od nas, al s pouzdanjem u Njega i volju Njegovu ma kakva bila, upravo je vjera.
1. Za velike stvari potrebna je velika vjera-zato sam to tako rekla. Mislim pri tome da za velike pobjede izborene u vjeri potrebna je veća vjera... ako shvaćaš što zapravo s time želim reći. Isus je učenicima nekad rekao: malovjerni - to ne znači da nisu imali vjeri, već samo da im je vjera bila u tom trenutku mala-to je bilo onda kad baš nisu imali vjere za stvari za koje je Isus htio da imaju iako za mnoge stvari jesu imali vjeru. Nekima je pohvalio veliku vjeru. A za neke je rekao da vjeru nemaju. Dakle između nemati i imati vjeru može biti imati veću ili manju. I da li se ima mala ili velika vjera to se može vidjeti po tome što je ta osoba u stanju vjerovati, koliko vjerovati Bogu i sl. Vjera je nešto što se isto izgrađuje, ako je sad mala ne znači da sutra neće biti veća. Vjera se gradi.
2. Da, svaka ovca može čuti Božji glas. Baš svaka. Isus je rekao: ''Moje ovce čuju moj glas'' Nije rekao pojedine, već moje ovce-dakle sve. ''On ovce svoje zove imenom te ih izvodi van. Kad god izvede
sve ovce, krene pred njima i ovce idu za njim
jer poznaju njegov glas''- Iv.10 Zašto neke ovce ne čuju? (ne mislim sad na izgubljene ovce, već obraćene). Pa vjerojatno zato što ne vjeruju da mogu čuti. Ne može se čuti Božji glas bez vjere. Postoje izuzeci da se Bog objavi osobi i ako osoba nema vjere i ako je nevjernik-ali to su izuzeci, no ja sam mislila na svakodnevni hod s Bogom, ne na posebne Božje intervencije u životima ljudi. Svaka ovca može imati (ne znači nužno da ima, ali može imati) svakodnevno vodstvo Duha Svetoga.
3. Da, ljudi otpadaju od Boga-i to se događa. Ne razumijem posve što si s time htio reći.
4. Vjera vjeruje u ono što ne vidi, ali ipak zna u što vjeruje. ''Vjera je jamstvo za
ono čemu se nadamo, dokaz za one stvarnosti koje ne vidimo'' (Hebr.11:1) - dakle za ono čemu se nadamo - znamo dakle čemu se nadamo iako to ne vidimo. Ne možemo vjerovati nešto ako ne znamo što vjerujemo. Što se tiče viđenja mi to ne vidimo fizičkim očima, ali vidimo očima vjere.
5. Sotona vjeruje da Bog postoji, ali ta vrsta vjere nije vjera koja je spasenjska i koja je ona vrsta vjere koju Bog traži od nas. Postoje više vrsta vjere. Postoji npr vjera da Bog postoji (to što i sotona zna ali ga ne spašava), postoji vjerovanje Bogu (a ne samo u Boga), postoji vjera kao dar Duha Svetoga, postoji vjera i kao rod Duha Svetoga- to su razni oblici vjere.
6. Možeš se npr pouzdati da je Božja volja za tebe nešto dobro, ali ne možeš konkretno vjerovati za nešto ako ne znaš što to Bog ima za tebe. Kroz neznanje đavo ti može donijeti sumnje i sl. ''Moj narod gine jer nema znanja''. Vjerujem da je poznavanje konkretnih stvari jako važno. Jer onda znaš konkretno što da moliš, što da tražiš, u kom smjeru da se krećeš i sl. Ako te stvari ne znaš ne znači da nisi dobar kršćanin, ali mnoge stvari možeš propustiti. Ako gledamo kroz Bibliju Bog je uvijek objavljivao vrlo konkretne stvari svome narodu, vrlo konkretne upute, konkretna obećanja, konkretni ukor, konkretna rješenja kako baštiniti blagoslove, kako osvojiti odeređene stvari-konkretnu strategiju. Bog i u SZ a pogotovo u Isusu Kristu se objavio kao onaj koji želi da ljudi dođu do spoznaje, do otkrivenja Njega, a ne kao onaj koji se skriva i želi zauvijek ostati neshvaćen misterij.
Da, slazem se u principu s tvojim rtazmisljanjem, a neminovno je cini se kad komuniciramo pisanim rijecima da dolazi do nesporazuma. Neka nam je na izgradnju u vjeri kako god bilo.