www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 30 lip 2025 20:18

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73 ... 139  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 18 ruj 2009 05:55 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
Lk 8,1-3

Zatim Isus zareda obilaziti gradom i selom propovijedajući i navješćujući evanđelje o kraljevstvu Božjemu. Bila su s njim dvanaestorica i neke žene koje bijahu izliječene od zlih duhova i bolesti: Marija zvana Magdalena, iz koje bijaše izagnao sedam đavola; zatim Ivana, žena Herodova upravitelja Huze; Suzana i mnoge druge. One su im posluživale od svojih dobara.
Što mi želiš reći, Gospodine?

* Isus je putovao sa šarolikom skupinom sljedbenika - muškaraca i žena - koji su bili nadahnuti njegovim načinom života i naukom. U molitvi si predočimo skupinu koju podučava svome načinu života; možemo postati članovi te skupine: stupajući u kontakt s njime svatko od nas hoda zajedno s njegovim sljedbenicima.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 19 ruj 2009 06:57 
Odsutan

U trenutačnom stanju duha usredotoči se na današnji tekst s pouzdanjem.
Vjeruj da je Duh Sveti prisutan
i da te on može nadahnuti da otkriješ što ti ovaj današnji tekst govori.
Čitaj pažljivo i s razumijevanjem; osluškuj što se događa u tvome srcu.

Lk 8,4-15

Kad se skupio silan svijet te iz svakoga grada nagrnuše k Isusu prozbori u prispodobi: "Iziđe sijač sijati sjeme. Dok je sijao jedno pade uz put, bi pogaženo i ptice ga nebeske pozobaše. Drugo pade na kamen i, tek što je izniklo, osuši se jer ne imaše vlage. Drugo opet pade među trnje i trnje ga preraste i uguši. Drugo napokon pade u dobru zemlju, nikne i urodi stostrukim plodom." Rekavši to povika: "Tko ima uši da čuje, neka čuje!" Upitaše ga učenici kakva bi to bila prispodoba. A on im reče: "Vama je dano znati otajstva kraljevstva Božjega, a ostalima u prispodobama - da gledajući ne vide i slušajući ne razumiju." "A ovo je prispodoba: Sjeme je Riječ Božja. Oni uz put slušatelji su. Zatim dolazi đavao i odnosi Riječ iz srca njihova da ne bi povjerovali i spasili se. A na kamenu - to su oni koji kad čuju s radošću prime Riječ, ali korijena nemaju: ti neko vrijeme vjeruju, a u vrijeme kušnje otpadnu. A što pade u trnje - to su oni koji poslušaju, ali poneseni brigama, bogatstvom i nasladama života uguše se i ne dorode roda. Ono, pak, u dobroj zemlji - to su oni koji u plemenitu i dobru srcu slušaju Riječ, zadrže je i donose rod u ustrajnosti."

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 20 ruj 2009 07:37 
Odsutan

Razmišljanje i molitva za ovaj tjedan:

Isus, kakav je prikazan u evanđeljima, bio je čovjek čiji su zdravlje, snaga, energija i vitalnost budili divljenje i ljubav, kako je to izrazila žena u svome poviku: "Blažena utroba koja te nosila i prsi koje si sisao!" (Lk 11,27).
Kako ja zamišljam Isusa? U evanđeljima nam nije dan detaljan opis Isusova izgleda, ali se iz raznih događaja i prilika može naslutiti barem nešto. Možda je i bolje da nemamo opisa jer što bi ostalo od vjere i intimnosti koja se rađa u dodiru sa Svetim pismom iz kojega nam progovara sam Isus po Duhu Svetomu?!

"Slobodan sam."
Kada gledam te napisane riječi, čini mi se kako u meni stvaraju osjećaj divljenja.
Da, čudesan osjećaj slobode.
Hvala ti, Bože.

Bog govori svakome od nas osobno.
Trebam slušati kako bih čuo što mi želi reći.
Pročitat ću tekst nekoliko puta, a zatim ću slušati...

Mk 9,30-37

Otišavši odande prolažahu kroz Galileju. Isus ne htjede da to itko sazna. Jer poučavaše svoje učenike. Govoraše im: "Sin Čovječji predaje se u ruke ljudima. Ubit će ga, ali će on, ubijen, nakon tri dana ustati." No, oni ne razumješe te besjede, a bojahu ga se pitati. I dođoše u Kafarnaum. I već u kući upita ih: "Što ste putem raspravljali?" A oni umukoše jer putem među sobom razgovarahu o tome tko je najveći. On sjede i dozove dvanaestoricu te im reče: "Ako tko želi biti prvi neka bude od svih posljednji i svima poslužitelj!" I uzme dijete postavi ga posred njih, zagrli ga i reče im: "Tko god jedno ovakvo dijete primi u moje ime, mene prima. A tko mene prima, ne prima mene nego onoga koji mene posla."

Ambicija/težnja za nečim dio je našega ustrojstva i nimalo se ne razlikuje od one koju su imali neki učenici. Za Isusa ta težnja znači nešto posve drugo, znači biti kao on: biti sluga i trpjeti za druge kao što je on služio i trpio. Netko je jednom spomenuo sv. Ignaciju da je Franjo Ksaverski vrlo ambiciozan mladić, a sv. Ignacije mu je odgovorio: "Nije dovoljno ambiciozan." Njegova je kasnija ambicija bila evanđeoska. Molitva obnavlja i osvježava našu želju da budemo za Isusa i poput njega u ovome svijetu.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 21 ruj 2009 05:55 
Odsutan

"Postoji mjesto i vrijeme za sve", kaže poslovica.
Gospodine, daj da uvijek želim provoditi vrijeme u tvojoj blizini.
Da čujem tvoj poziv.

Gospodine Bože, zahvaljujem ti na daru slobode.
Pomozi mi da taj dar koristim odgovorno. Slobodan sam birati.
Pomozi mi da izaberem da mogu nasljedovati tebe,
da živim kršćanskim životom brinući se za druge.
Pomozi mi da se sjetim onih koji su nesretni, potlačeni;
onih u zatvoru, onih koji nisu slobodni javno izražavati svoju vjeru.
Vodi me da uvijek i u svemu tražim tvoju volju, u svemu što se događa u mome životu.

Čitam Božju riječ polako, i po nekoliko puta,
i slušam što mi Bog govori.

Mt 9,9-13

Odlazeći odande, ugleda Isus čovjeka zvanog Matej gdje sjedi u carinarnici. I kaže mu: "Pođi za mnom!" On usta i pođe za njim. Dok je Isus bio u kući za stolom, gle, mnogi carinici i grešnici dođoše za stol s njime i njegovim učenicima. Vidjevši to, farizeji stanu govoriti: "Zašto vaš učitelj jede s carinicima i grešnicima?" A on, čuvši to, reče: "Ne treba zdravima liječnika, nego bolesnima. Hajdete i proučite što znači: Milosrđe mi je milo, a ne žrtva. Ta ne dođoh zvati pravednike, nego grešnike."

* Matej nije bio omiljena osoba među svojim sugrađanima. Njegov ga je posao dodatno "ohrabrio" da ih iskorištava. Isusovi su se učenici osjetili osramoćeni u trenutku Matejeva izbora. Tada i danas Isusovi su sljedbenici obična skupina velikodušnih muškaraca i žena koji ga žele slijediti iako nisu uvijek slični jedni drugima. I danas: neki imaju mutnu i grješnu prošlost i nisu uvijek dosljedni svome pozivu. Ali spremni su promijeniti život, pokajati se i obratiti na Isusov put.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 22 ruj 2009 12:07 
Odsutan

Biti svjestan nečega znači to i zapažati.
Gospodine, pomozi mi da uvijek budem svjestan da si mi darovao život;
hvala ti na tom daru života.
Nauči me kako da se saberem i budem smiren te uživam u stvarima koje si za me stvorio.
Da zapažam ljepotu koja me okružuje,
divote planinskih vrhunaca, mirnoću jezera, krhkost cvjetne latice...
Uvijek moram biti svjestan da sve to dolazi od tebe.

Božja Riječ nam dolazi po Sv. pismu.
Neka Duh Sveti prosvijetli moj razum i srce da odgovorim na poruku evanđelja:
da volim svoje bližnje kao samog sebe i da se brinem za braću i sestre u Kristu.

Lk 8,19-21

A majka i braća njegova htjedoše k Isusu, ali ne mogoše do njega zbog mnoštva. Javiše mu: "Majka tvoja i braća tvoja stoje vani i žele te vidjeti." A Isus im odgovori: "Majka moja, braća moja - ovi su koji riječ Božju slušaju i vrše."

Biti majka i brat, iako je jedan od najdubljih obiteljskih odnosa, nije tako potpun kao odnos koji imamo s Bogom u Isusu. Marija je to mogla razumjeti: njezina najdublja veza sa Sinom nije samo po tjelesnome rođenju, nego u slušanju i vršenju riječi Božje koja se u njoj utjelovila. Molitva je naše svakodnevno vrijeme slušanja te riječi.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 23 ruj 2009 10:54 
Odsutan

Zastajem na tren i razmišljam o ljubavi i milosti koju Bog izlijeva na mene, kako me stvara na svoju sliku i priliku, kako me čini svojim hramom...

Gospodine, stvorio si me da živim u slobodi. Često olako prihvaćam taj dar. Nadahni me da živim u slobodi koju si mi namijenio, neopterećena srca i s potpunim povjerenjem u Tebe.

Pitam se, što danas osjećam u sebi? Jesam li možda umoran, pod stresom ili izvan forme? Ako išta od toga postoji u meni, mogu li pokušati odbaciti te brige koje me uznemiruju?

Riječ: Lk 9, 1-6

Sazva Isus dvanaestoricu i dade im moć i vlast nad svim zlodusima i da liječe bolesti. I posla ih propovijedati kraljevstvo Božje i liječiti bolesnike. I reče im: "Ništa ne uzimajte na put: ni štapa, ni torbe, ni kruha, ni srebra! I da niste imali više od dvije haljine! U koju god kuću uđete ondje ostanite pa odande dalje pođite. Gdje vas ne prime izađite iz toga grada i stresite prašinu s nogu za svjedočanstvo protiv njih." Oni krenuše: obilazili su po selima, navješćivali evanđelje i liječili posvuda.

*Većina nas željela bi donijeti Radosnu vijest kamo god išli. Poznajemo ljude čiji život budi, potiče živote drugih. Poznajemo, nažalost, i one suprotne! Dnevna molitva smiruje dušu, daje radost i mir; daje potpuno nov vid brigama i tjeskobama. To je naše vrijeme opuštanja i uranjanja u tajnu Božje ljubavi.*

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 24 ruj 2009 09:46 
Odsutan

Mnogi u ovom trenutku trpe strahote rata.
Prigibam glavu u znak zahvalnosti za vlastitu slobodu
i molim za sve zatvorene i zarobljene.

U prisutnosti Stvoritelja koji me ljubi,
iskreno promatram doživljaje proteklog dana,
vrhunce, dna i onu svakodnevnu osrednjost.
Mogu li uočiti gdje je Bog bio prisutan u svemu tome?

Riječ: Lk 9, 7-9

Dočuo Herod tetrarh sve što se događa te se nađe u nedoumici jer su neki govorili:
"Ivan uskrsnu od mrtvih"; "Pojavio se Ilija"; treći opet:
"Ustao je neki od drevnih proroka." A Herod reče: "Ivanu ja odrubih glavu.
Tko je onda ovaj o kome toliko čujem?" I tražio je priliku da ga vidi.

Nekoliko misli o današnjem odlomku iz Svetog Pisma:

*Ljudi se zanimaju za Isusa bilo iz dobrih ili loših pobuda. Herod se pitao
o njemu i napokon ga susreo u trenucima muke. No, njegov je način života
susret s Isusom pretvorio u izrugivanje. Isus je to znao i bio je
duboko uznemiren kada je Herod bio u blizini. Onaj koji je odrubio glavu
Ivanu Krstitelju pomoći će i u slanju Isusa u smrt.*

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 25 ruj 2009 07:41 
Odsutan

Moja duša čezne za tvojom prisutnošću, Gospodine.
Kada usmjerim misli prema tebi, pronalazim mir i spokoj.

Bog nije strano tijelo u mome životu.
Naprotiv, njegov Duh udahnjuje život mojim najdubljim
željama, blago me potičući na ono što je dobro.
Molim za milost da dopustim Duhu da me ispuni.

Pomozi mi Gospodine da budem još svjesniji tvoje blizine.
Nauči me kako da te prepoznam u drugima.
Ispuni moje srce zahvalnošću za sve one trenutke
kada si mi preko drugih ljudi iskazao svoju brigu.

Riječ: Lk 9, 18-22

Dok je Isus jednom u osami molio bijahu s njim samo njegovi učenici.
On ih upita: "Što govori svijet, tko sam ja?" Oni odgovoriše: "Da si Ivan
Krstitelj, drugi: da si Ilija, treći opet: da neki od drevnih proroka usta."
A on im reče: "A vi, što vi kažete, tko sam ja?" Petar prihvati i reče:
"Krist - Pomazanik Božji!" A on im zaprijeti da toga nikomu ne kazuju.
Reče: "Treba da Sin Čovječji mnogo pretrpi, da ga starješine, glavari
svečenički i pismoznanci odbace, da bude ubijen i treći dan da uskrsne."

*Kada vjerujemo u Isusa vjerujemo i u smrt i uskrsnuće. Vjerujemo
da se loše stvari mogu dogoditi u životu i često su posljedica tuđega
djelovanja. No, isto tako vjerujemo da ono loše nije konačno te da će
ljubav i moć uskrsnuloga Gospodina biti s nama. Svaki dan u našem
život može biti "treći dan".*

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 26 ruj 2009 11:14 
Odsutan

A sada svoje misli uzdižem k tebi Gospodine.
Ostavljam po strani sve svoje brige i zanimacije
i tražim odmor i okrepu u tvojoj blizini.

Čitam Božju riječ polako, i po nekoliko puta,
i slušam što mi Bog govori.

Lk 9,43-45

Svi se zapanjiše zbog veličanstva Božjega. Dok su se svi divili svemu što je činio reče Isus učenicima: "Uzmite k srcu ove riječi: Sin Čovječji doista ima biti predan ljudima u ruke." Ali oni nerazumješe te besjede, bijaše im skrivena, te ne shvatiše, a bojahu se pitati ga o tome.

* Kada promatramo Isusa u molitvi gledamo onoga koji će uskoro biti izdan i predan u ruke svojih braće i sestara jer su u njemu svi braća i sestre. Izdat će ga oni s kojima je dijelio istu vjersku pozadinu. Bilo bi odvratno da ga slušatelji nikada nisu upitali o tome. Kada promatramo Isusa u molitvi gledamo onoga koji će za nas poći u smrt, onoga koji je izdan od jednoga poput nas.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 27 ruj 2009 10:31 
Odsutan

Gospodine, dao si mi velik dar slobode.
Udijeli mi milost da mogu biti slobodan od svakoga oblika
mržnje i netrpeljivosti. Podsjeti me, Gospodine, da smo u
tvojim očima svi jednaki.

Pitam se, što danas osjećam u sebi?
Jesam li možda umoran, pod stresom ili izvan forme?
Ako išta od toga postoji u meni,
mogu li pokušati te brige koje me uznemiruju odbaciti?

Riječ: Mk 9, 38-43. 45. 47-48.

Reče mu Ivan: "Učitelju, vidjesmo jednoga kako u tvoje ime izgoni zloduhe. Mi smo mu branili jer ne ide s nama." A Isus reče: "Ne branite mu! Jer nitko ne može učiniti nešto silno u moje ime pa me ubrzo zatim pogrditi. Tko nije protiv nas, za nas je." "Uistinu, tko vas napoji čašom vode u ime toga što ste Kristovi, zaista, kažem vam, neće mu propasti plaća." "Onomu naprotiv tko bi sablaznio jednoga od ovih najmanjih što vjeruju daleko bi bolje bilo da s mlinskim kamenom o vratu bude bačen u more." "Pa ako te ruka sablažnjava, odsijeci je. Bolje ti je sakatu ući u život, nego s obje ruke otići u pakao, u oganj neugasivi. I ako te noga sablažnjava, odsijeci je. Bolje ti je hromu ući u život, nego s obje noge bit bačen u pakao. I ako te oko sablažnjava, iskopaj ga. Bolje ti je jednooku ući u kraljevstvo Božje, nego s oba oka biti bačen u pakao gdje crv njihov ne gine niti se oganj gasi."

*Nikada do kraja ne možemo znati učinke dobrote. Nešto učinjeno za
nekoga prije nekoliko godina još uvijek može ostati u sjećanju. Gdje god
voda teče ima svoje učinke; tako je i naša dobrota poput vode: uvijek
daje život, čak i za budućnost. Čaša hladne vode dana nekome u Božje
ime neće biti zaboravljena. Ovo su zaboravljena djela dobrote i ljubavi.
Ljubav iskazujemo i u malim stvarima, a to je najjači dio svake ljubavi.*

Gospodine, ime si moje urezao u dlanove svojih ruku.
Čak ako me i drugi zaborave, ti nikada nećeš!

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73 ... 139  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]