www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 30 lip 2025 15:34

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76 ... 139  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 15 lis 2009 05:56 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
Dok sjedim za svojim računalom, Bog je ovdje.
Oko mene, u mojim doživljajima, mislima i duboko u meni.
Zastat ću na tren i posvijestiti si
Božju životvornu prisutnost.

Čitam Božju riječ polako, i po nekoliko puta,
i slušam što mi Bog govori.

Lk 11,47-54

Reče Isus zakonoznancima: "Jao vama! Podižete spomenike prorocima, a vaši ih oci ubiše. Zato ste svjedoci i sumišljenici djela svojih otaca: oni ih ubiše, a vi spomenike podižete! Zbog toga i kaza Mudrost Božja: 'Poslat ću k njima proroke i apostole. Neke će poubijati i prognati - da se od ovog naraštaja zatraži krv svih proroka prolivena od postanka svijeta, od krvi Abelove do krvi Zaharije, koji je pogubljen između žrtvenika i svetišta.' Da, kažem vam, tražit će se od ovoga naraštaja! Jao vama, zakonoznanci! Uzeste ključ znanja: sami ne uđoste, a spriječiste one koji htjedoše ući." Kad Isus izađe odande stadoše pismoznanci i farizeji žestoko na nj navaljivati i postavljati mu mnoga pitanja vrebajući na nj ne bi li štogod ulovili iz njegovih usta.
Što mi želiš reći, Gospodine?

Isus izaziva snažna vjerska uvjerenja i praksu mnogih. Istinska nas molitva dovodi u dodir s našom veličinom i malenošću uma i srca. Božja ljubav dotiče srce da proširi njegovu ljubav za različite ljude. Otvara naša srca i proširuje ih da se izdignu iznad pojavnosti i problema koje ljudi mogu imati sa svojom dobrotom i božanskom iskrom u svakome od nas.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 16 lis 2009 05:45 
Odsutan

Dragi Isuse, dolazim ti danas i trebam tvoju blizinu.
Želim te voljeti kao što ti voliš mene.
Neka me nikada ništa ne razdvoji od tebe.

Sada čitam odlomak sv. Pisma koji je predviđen za danas.
Čitam polako
i zapažam rečenicu ili izraz koji mi nešto govori.

Lk 12,1-7

Kad se uto skupilo mnoštvo, tisuće i tisuće, te su jedni druge gazili, poče Isus govoriti najprije svojim učenicima: "Čuvajte se kvasca farizejskoga, to jest licemjerja. Ništa nije skriveno što se neće otkriti ni tajno što se neće saznati. Naprotiv, sve što u tami rekoste, na svjetlu će se čuti; i što ste po skrovištima u uho šaptali, propovijedat će se po krovovima. A kažem vama, prijateljima svojim: ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, a nakon toga nemaju više što učiniti. Pokazat ću vam koga vam se bojati: onoga se bojte koji pošto ubije, ima moć baciti u pakao. Da, velim vam, njega se bojte! Ne prodaje li se pet vrapčića za dva novčića? Pa ipak ni jednoga od njih Bog ne zaboravlja. A vama su i vlasi na glavi sve izbrojene. Ne bojte se! Vredniji ste nego mnogo vrabaca!"

Ljudi mogu povesti druge da skrenu s pravoga puta ili da zastrane, a Isus upravo to ističe svojim sljedbenicima. Svijet je vrsta bojnoga polja između dobra i zla; pojedinci i zajednice ne smiju dopustiti da budu zavedeni. Bog je onaj koji se brine, koji nas u potpunosti procjenjuje. Možemo li učiniti isto: da se odnosimo prema drugima kao što se Bog odnosi prema nama? Svatko je od nas od neprocjenjive vrijednosti.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 17 lis 2009 06:30 
Odsutan

"Stojim na vratima i kucam", kaže Gospodin.
Koje li divne povlastice da Stvoritelj i Gospodar svih stvorenja želi doći k meni!
Svim srcem prihvaćam njegov dolazak.

Čitam polako

Lk 12,8-12

Isus nastavi: "A kažem vam: tko se god prizna mojim pred ljudima i Sin Čovječji priznat će se njegovim pred anđelima Božjim. A tko mene zaniječe pred ljudima, bit će zanijekan pred anđelima Božjim. I tko god rekne riječ na Sina Čovječjega oprostit će mu se. Ali tko pohuli protiv Duha Svetoga, neće mu se oprostiti. Nadalje, kad vas budu dovodili pred sinagoge i poglavarstva i vlasti, ne budite zabrinuti kako ćete se ili čime braniti, što li reći! Ta Duh Sveti poučit će vas u taj čas što valja reći."

Isus je svjestan da ga neki ponižavaju i rugaju mu se, govore loše o njemu. Drugi ga brane i na njegovoj su strani. Molitva je vrijeme u danu kada se otvaramo Duhu Svetomu, Božjoj prisutnosti koja nas vodi i čuva, darovatelju mudrosti. Vrijeme molitve nam može pomoći da donosimo dobre i ispravne odluke.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 18 lis 2009 05:21 
Odsutan

Razmišljanje i molitva za ovaj tjedan:

Potrebno je prepoznati iscrpljenost i umor u sebi i drugima. Kada je Isus vidio da su njegovi učenici iscrpljeni zbog mnoštva ljudi koji su dolazili i odlazili (Mk 6,30) rekao im je: "Hajdete i vi u osamu na samotno mjesto i otpočinite malo." Ovo je počelo kršćanske prakse koju zovemo "duhovne vježbe": samotno mjesto gdje odlažemo javne maske, razmišljamo o svome životu i odmaramo. Male duhovne vježbe obavljam svaki put kada posjetim "Prostor Duha" i posvetim neko vrijeme Bogu i sebi.
Kada klikneš na "Prostor Duha" odgovaraš na Isusov poziv da pođeš na samotno mjesto i malo otpočineš. Ne boj se biti sam. Neka te plaši upravo suprotno, kao što reče poznati filozof Blaise Pascal: "Uzrok ljudskoga nezadovoljstva (činjenice da ljudi nisu sretni) jest da ne znaju kako ostati u tišini svoje sobe." Isus je dopustio da ga mnoštvo okruži i od njega crpi utjehu, no da bi obnovio vlastitu snagu, povlačio se na samotno mjesto u zajedništvo s nebeskim Ocem.
Gospodine, postoje trenutci kada želim pobjeći od mase, kada se osjećam opterećen društvom. I ako te susretnem u molitvi znam da si mi bliži negoli moje vlastite misli; osjećam se miran, kao što su se i učenici morali osjećati u susretu s tobom.

"Dođite k meni svi vi umorni i opterećeni i ja ću vas odmoriti."
Evo me, Gospodine.
Došao sam tražiti tvoju blizinu.
Čeznem za tvojom moći koja liječi.

Mk 10,35-45

I pristupe Isusu Jakov i Ivan, sinovi Zebedejevi, govoreći mu: "Učitelju, htjeli bismo da nam učiniš što te zaištemo." A on će im: "Što hoćete da vam učinim?" Oni mu rekoše: "Daj nam da ti u slavi tvojoj sjednemo jedan zdesna, a drugi slijeva." A Isus im reče: "Ne znate što ištete. Možete li piti čašu koju ja pijem ili krstiti se krstom kojim se ja krstim?" Oni mu rekoše: "Možemo." A Isus će im: "Čašu koju ja pijem pit ćete i krstom kojim se ja krstim bit ćete kršteni, ali sjesti meni zdesna ili slijeva nisam ja vlastan dati - to je onih kojima je pripravljeno." Kad su to čula ostala desetorica počeše se gnjeviti na Jakova i Ivana. Zato ih Isus dozva i reče im: "Znate da oni koji se smatraju vladarima gospoduju svojim narodima i velikaši njihovi drže ih pod vlašću. Nije tako među vama! Naprotiv, tko hoće da među vama bude najveći neka vam bude poslužitelj! I tko hoće da među vama bude prvi neka bude svima sluga. Jer ni Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge."

Mnogi nazivi koji se daju Gospodinu u sebi sadržavaju riječ sluga: sluga kralj, sluga Mesija, sluga Gospodnji. Ovo je jedan od najdubljih Isusovih identiteta - on je među nama kao onaj koji služi. Pomno ga promatraj u Evanđelju kako poučava svoje učenike da budu poput njega: oni koji služe drugima u ljubavi. On i nas o tome poučava u molitvi.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 19 lis 2009 06:14 
Odsutan

Svima nam je potrebno da se malo odmorimo od svakodnevnih događanja.
I znamo da je našemu tijelu potreban odmor.
Kada se približimo tebi, Gospodine, naše srce i um nalaze osvježenje,
naš duh je ponovno uzdignut.

Čitam polako

Lk 12,13-21

Tada netko iz mnoštva reče Isusu: "Učitelju, reci mome bratu da podijeli sa mnom baštinu." Nato mu on reče: "Čovječe, tko me postavio sucem ili djeliocem nad vama?" I dometnu im: "Klonite se i čuvajte svake pohlepe: koliko god netko obilovao život mu nije u onom što posjeduje." Kaza im i prispodobu: "Nekomu bogatu čovjeku obilno urodi zemlja pa u sebi razmišljaše: 'Što da učinim? Nemam gdje skupiti svoju ljetinu.' I reče: 'Evo što ću učiniti! Srušit ću svoje žitnice i podignuti veće pa ću ondje zgrnuti sve žito i dobra svoja. Tada ću reći duši svojoj: dušo, evo imaš u zalihi mnogo dobara za godine mnoge. Počivaj, jedi, pij, uživaj!' Ali Bog mu reče: 'Bezumniče! Već noćas duša će se tvoja zaiskati od tebe! A što si pripravio, čije će biti?' Tako biva s onim koji sebi zgrće blago, a ne bogati se u Bogu."

Materijalna dobra i posjedovanje mogu nas približiti Bogu, ali i udaljiti od njega. Posjedovanje može postati sredstvo vlastitoga iscrpljivanja umjesto da bude sredstvo od pomoći koje nam pomaže da se približimo drugima. Stara izreka kaže: "Mrtvački pokrov nema džepova." Od Boga dolazimo i Bogu se vraćamo bez materijalnih stvari, ali puni Božje ljubavi i ljubavi koju smo pokušali dijeliti s drugima. Molitva je vrijeme kada uranjamo u tajnu Božjega poziva i njegove ljubavi prema nama.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 20 lis 2009 06:14 
Odsutan

Prisutno za mene je ono što utječe na moje nastajanje.
Razmišljam o Božjoj prisutnosti, koji je uvijek uz mene u ljubavi,
usred mnogih stvari koje također utječu na mene.
Zaustavljam se i molim da mu dopustim
da utječe na moje nastajanje, na moj život, u ovom trenutku.

Božja Riječ nam dolazi po Sv. pismu.
Neka Duh Sveti prosvijetli moj razum i srce da odgovorim na poruku evanđelja:
da volim svoje bližnje kao samog sebe i da se brinem za braću i sestre u Kristu.

Lk 12,35-38

Isus reče svojim učenicima: "Neka vam bokovi budu opasani i svjetiljke upaljene, a vi slični ljudima što čekaju gospodara kad se vraća sa svadbe da mu odmah otvore čim stigne i pokuca. Blago onim slugama koje gospodar, kada dođe, nađe budne! Zaista, kažem vam, pripasat će se, posaditi ih za stol pa će pristupiti i posluživati ih. Pa dođe li o drugoj ili o trećoj straži i nađe ih tako, blago njima!"

* Ovdje nailazimo na drugu sliku o Isusu kao sluzi - gospodar koji služi robovima. Ovakva slika naglavačke okreće shvaćanje onoga vremena; kao i onda kada je Isus kasnije oprao noge svojim učenicima. To je način kako nas Isus posjećuje: stoji na vratima, kuca i donosi nam hranu da je blagujemo. Hranu riječi Božje i euharistijsku hranu, dar Božje ljubavi. Njegov je to dar i u trenutcima molitve.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 21 lis 2009 05:25 
Odsutan

Gospodine, postao si čovjekom da bi razgovarao sa mnom;
hodao si ovom zemljom i radio; podnosio si vrućinu i hladnoću.
Vrijeme koje si proveo na zemlji bilo je ispunjeno brigom za ljude.
Liječio si bolesne, uskrisivao mrtve; a ono najvažnije - spasio si me od smrti.

Lk 12,39-48

Isus im reče: "A ovo znajte: kad bi domaćin znao u koji čas kradljivac dolazi ne bi dao prokopati kuće. I vi budite pripravni jer u čas kad i ne mislite Sin Čovječji dolazi." Nato će Petar: "Gospodine, govoriš li tu prispodobu samo za nas ili i za sve?" Reče Gospodin: "Tko li je onaj vjerni i razumni upravitelj što će ga gospodar postaviti nad svojom poslugom da im u pravo vrijeme daje obrok? Blago onome sluzi kojega gospodar kada dođe nađe da tako radi. Uistinu, kažem vam, postavit će ga nad svim imanjem svojim." "No, rekne li taj sluga u srcu: 'Okasnit će gospodar moj' pa stane tući sluge i sluškinje, jesti, piti i opijati se, doći će gospodar toga sluge u dan u koji mu se ne nada i u čas u koji i ne sluti; rasjeći će ga i dodijeliti mu udes među nevjernicima." "I onaj sluga što je znao volju gospodara svoga, a nije bio spreman ili nije učinio po volji njegovoj, dobit će mnogo udaraca. A onaj koji nije znao, ali je učinio što zaslužuje udarce, dobit će malo udaraca. Kome je god mnogo dano od njega će se mnogo iskati. Kome je mnogo povjereno više će se od njega iskati."

Vrijeme molitve su trenutci spremnosti za zajedničko bogoštovlje, osobnu molitvu, trenutke opuštenosti. Gospodin naš život može dotaknuti mirom, izazvati nas svojom riječju Svetoga pisma u bilo koje vrijeme. Plod je molitve otvorenost Bogu i zahtijeva vrlo malo s ljudske strane. Molitva je Božji dar nama i Božje djelovanje u nama.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 22 lis 2009 05:51 
Odsutan

Malo je ljudi koji shvaćaju
što bi sve Bog mogao učiniti s njima
kada bi se predali u njegove ruke
i dopustili da ih oblikuje njegova milost. (sv. Ignacije)
Molim za milost potpunog predanja Božjoj ljubavi.

Lk 12,49-53

Nastavi Isus: "Oganj dođoh baciti na zemlju pa što hoću ako je već planuo! Ali krstom mi se krstiti i kakve li muke za me dok se to ne izvrši!" "Mislite li da sam došao mir dati na zemlji? Nipošto, kažem vam, nego razdjeljenje. Ta bit će odsada petorica u jednoj kući razdijeljena: razdijelit će se trojica protiv dvojice i dvojica protiv trojice - otac protiv sina i sin protiv oca, mati protiv kćeri i kći protiv matere, svekrva protiv snahe i snaha protiv svekrve."

Isus donosi podjelu među ljude - za i protiv njega. On može unijeti podjelu u svakoga od nas. Molitva je vrijeme kada zajedno s njime ozbiljno analiziramo razne želje, čežnje i djela. U molitvi molimo za milost da ga "više upoznamo, uzljubimo i vjernije mu služimo".

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 23 lis 2009 05:35 
Odsutan

"Dođite k meni svi vi umorni i opterećeni i ja ću vas odmoriti."
Evo me, Gospodine.
Došao sam tražiti tvoju blizinu.
Čeznem za tvojom moći koja liječi.

Tvoja me je smrt na križu oslobodila.
Mogu živjeti slobodno i radosno, bez straha od smrti.
Tvoje milosrđe ne poznaje granica.

Božja riječ po sv. Pismu dolazi k nama.
Neka Duh Sveti prosvijetli moj um i moje srce kako bih odgovorio na poticaje evanđelja.
Da volim bližnje kao sama sebe.
Da se brinem za svoju braću i sestre u Kristu.

Lk 12,54-59

Zatim je Isus govorio mnoštvu: "Kad opazite da se oblak diže na zapadu odmah kažete: 'Kiša će!' I bude tako. Kad zapuše južnjak kažete: 'Bit će vrućine!' I bude. Licemjeri! Lice zemlje i neba umijete rasuditi, kako onda ovo vrijeme ne rasuđujete? Zašto sami od sebe ne sudite što je pravo? Kad s protivnikom ideš glavaru, na putu sve uloži da ga se oslobodiš pa te ne odvuče k sucu. Sudac će te predati izvršitelju, a izvršitelj baciti u tamnicu. Kažem ti: nećeš izići odande dok ne isplatiš do posljednjega novčića."

Molitva nam pomaže da prepoznamo Boga u svojemu životu. Analizirajući proteklo vrijeme - dan ili tjedan - pokušaj prepoznati trenutke kada smo ljubav primili i kada smo je darovali, posebne trenutke kada smo pozvani da pomognemo ili da služimo... Na različite načine možemo prepoznati Božju prisutnost i djelovanje u našemu životu.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 24 lis 2009 06:16 
Odsutan

Ono što ovdje pokušavam učiniti jest da ostavim vrijeme po strani
i usredotočim se na svoj život, onaj tjelesni - u vremenu, i onaj duhovni.
Pokušavam si zamisliti Isusa kako sjedi kraj mene
i razgovaram s njim o svemu što mi se događa u životu.
Pokušavam razumjeti da u bezbroju mogućnosti
Isus ulazi u svakodnevne okolnosti moga života.
No, život ide brzo i puno se toga događa.
Pritisak i razne obveze često puta istisnu tu svijest o Božjoj prisutnosti
u mom svakodnevnom životu. Svjestan sam toga, i želim nešto učiniti.
Za sada, pokušavam ostati miran i otvoren onome što mi Njegova prisutnost želi reći.

Gospodine, postao si čovjekom da bi razgovarao sa mnom;
hodao si ovom zemljom i radio; podnosio si vrućinu i hladnoću.
Vrijeme koje si proveo na zemlji bilo je ispunjeno brigom za ljude.
Liječio si bolesne, uskrisivao mrtve; a ono najvažnije - spasio si me od smrti.

Lk 13,1-9

Upravo u taj čas dođoše neki te Isusu javiše što se dogodilo s Galilejcima kojih je krv Pilat pomiješao s krvlju njihovih žrtava. Isus im odgovori: "Mislite li da ti Galilejci, jer tako postradaše, bijahu grešniji od drugih Galilejaca? Nipošto, kažem vam, nego ako se ne obratite svi ćete slično propasti! Ili onih osamnaest na koje se srušila kula u Siloamu i ubila ih, zar mislite da su oni bili veći dužnici od svih Jeruzalemaca? Nipošto, kažem vam, nego ako se ne obratite svi ćete tako propasti." Nato im pripovjedi ovu prispodobu: "Imao netko smokvu zasađenu u svom vinogradu. Dođe tražeć ploda na njoj i ne nađe pa reče vinogradaru: 'Evo, već tri godine dolazim i tražim ploda na ovoj smokvi i ne nalazim. Posijeci je. Zašto da iscrpljuje zemlju?' A on mu odgovori: 'Gospodaru, ostavi je još ove godine dok je ne okopam i ne pognojim. Možda će ubuduće, ipak, uroditi. Ako li ne, posjeći ćeš je.'"

S Bogom možemo biti ili ne biti u raznim životnim aktivnostima i željama. Možemo ga u potpunosti ljubiti ili se možemo naći u napasti da skrenemo s njegova puta. Isus nas stalno poziva na obraćenje kako bismo živjeli najbolje što možemo, mijenjali se i postajali što sličniji njemu. Za vrijeme euharistije svećenik moli: "Otajstvo ove vode i vina učinilo nas dionicima božanstva Isusa Krista koji se udostojao uzeti udjela u našem čovještvu."

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76 ... 139  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]