www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 18 kol 2025 10:26

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78 ... 139  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 04 stu 2009 07:30 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
Prisutno za mene je ono što utječe na moje nastajanje.
Razmišljam o Božjoj prisutnosti, koji je uvijek uz mene u ljubavi,
usred mnogih stvari koje također utječu na mene.
Zaustavljam se i molim da mu dopustim
da utječe na moje nastajanje, na moj život, u ovom trenutku.

Dat ću si vremena da pročitam Božju riječ polagano, nekoliko puta,
i zaustavit ću se na onome što me dira, pogađa.

Lk 14,25-33

S Isusom je zajedno putovalo silno mnoštvo. On se okrene i reče im: "Dođe li tko k meni, a ne mrzi svog oca i majku, ženu i djecu, braću i sestre, pa i sam svoj život, ne može biti moj učenik! I tko ne nosi svoga križa i ne ide za mnom, ne može biti moj učenik!" Tko od vas, nakan graditi kulu, neće prije sjesti i proračunati troškove ima li čime dovršiti: da ga ne bi - pošto već postavi temelj, a ne mogne dovršiti - počeli ismjehivati svi koji to vide: 'Ovaj čovjek poče graditi, a ne može dovršiti!' Ili koji kralj kad polazi da se zarati s drugim kraljem, neće prije sjesti i promisliti da li s deset tisuća može presresti onoga koji na nj dolazi s dvadeset tisuća? Ako ne može, dok je onaj još daleko, poslat će poslanstvo da zaište mir. Tako dakle nijedan od vas koji se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik."
Što mi želiš reći, Gospodine?

U molitvi smo samo Bog i ja: za kratko vrijeme sve ostalo nije važno. Za molitvu ne trebam ništa drugo osim sebe. Evo ovako sam došao na ovaj svijet i ovako ću s njega poći: gol i bez ičega što imam i posjedujem. Ovo može biti iskustvo velike slobode. Molitva je vrijeme vlastitoga prikazanja Bogu - istinskoga sebe, bez ičega što posjedujem, a što ponekad blokira Božji poziv i milost.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 05 stu 2009 06:39 
Odsutan

Bog govori svakome od nas osobno.
Trebam slušati kako bih čuo što mi želi reći.
Pročitat ću tekst nekoliko puta, a zatim ću slušati...

Mt 5,1-12

Ugledavši mnoštvo uziđe Isus na goru. I kad sjede, pristupe mu učenici. On progovori i stane ih naučavati:
"Blago siromasima duhom: njihovo je kraljevstvo nebesko!
Blago ožalošćenima: oni će se utješiti!
Blago krotkima: oni će baštiniti zemlju!
Blago gladnima i žednima pravednosti: oni će se nasititi!
Blago milosrdnima: oni će zadobiti milosrđe!
Blago čistima srcem: oni će Boga gledati!
Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati!
Blago progonjenima zbog pravednosti: njihovo je kraljevstvo nebesko!
Blago vama kad vas - zbog mene - pogrde i prognaju i sve zlo slažu protiv vas!
Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima! Ta progonili su tako proroke prije vas!"

Evo nam još jednom Isusovih riječi izgovorenih na gori. "Suvremenomu" čovjeku ove će se riječi učiniti možda smiješnima i nekakvom utopijskom utjehom. No, je li uistinu tako? Mnogi sveti i blaženi koji su nam postavljeni za uzor (a danas napose sveti i blaženi iz Družbe Isusove) sigurno bi nam posvjedočili suprotno. Isusove riječi nisu uzaludno izgovorene; one imaju svoju težinu, ali, što je najvažnije - istinite su. "Tko ustraje do kraja, taj će se spasiti!"

Isuse, progovaraš mi u tekstu Sv. pisma.
Daj da odgovorim na tvoj današnji poziv.
Nauči me da prepoznam tvoju ruku na djelu u mom svakodnevnom životu.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 06 stu 2009 07:24 
Odsutan

Kad sam pozvan u zajedništvo s prijateljem,
jedva to dočekam i osjećam se počašćenim.
Kad me Bog poziva da provedem vrijeme u njegovoj blizini,
on želi da upoznam i osjetim njegovu ljubav.
U vjeri i nadi otvaram svoj razum i srce k Bogu,
i molim ga da mi pomogne da postanem još svjesniji njegove ljubavi i prisutnosti.

Dat ću si vremena da pročitam Božju riječ polagano, nekoliko puta,
i zaustavit ću se na onome što me dira, pogađa.

Lk 16,1-8

Govoraše Isus svojim učenicima: "Bijaše neki bogat čovjek koji je imao upravitelja. Ovaj je bio optužen pred njim kao da mu rasipa imanje. On ga pozva pa mu reče: 'Što to čujem o tebi? Položi račun o svom upravljanju jer više ne možeš biti upravitelj!' Nato upravitelj reče u sebi: 'Što da učinim kad mi gospodar moj oduzima upravu? Kopati? Nemam snage. Prositi? Stidim se. Znam što ću da me prime u svoje kuće kad budem maknut s uprave.' I pozva dužnike svoga gospodara, jednog po jednog. Upita prvoga: 'Koliko duguješ gospodaru mojemu?' On reče: 'Sto bata ulja.' A on će mu: 'Uzmi svoju zadužnicu, sjedni brzo, napiši pedeset.' Zatim reče drugomu: 'A ti, koliko ti duguješ?' On odgovori: 'Sto kora pšenice.' Kaže mu: 'Uzmi svoju zadužnicu i napiši osamdeset.' I pohvali gospodar nepoštenog upravitelja što snalažljivo postupi jer sinovi su ovoga svijeta snalažljiviji prema svojima od sinova svjetlosti.

Molitva je vrijeme sazrijevanja u mudrosti i prosuđivanju: pitanje ili odluku staviti pred Gospodina znači staviti to u šire viđenje ljubavi, poslanja ili zahvalnosti. Postoje mnogi drugi vidici odluke koji se mogu javiti u molitvi.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 07 stu 2009 07:24 
Odsutan

A sada svoje misli uzdižem k tebi Gospodine.
Ostavljam po strani sve svoje brige i zanimacije
i tražim odmor i okrepu u tvojoj blizini.

Pomozi mi Gospodine da budem još svjesniji tvoje blizine.
Nauči me kako da te prepoznam u drugima.
Ispuni moje srce zahvalnošću za sve one trenutke
kada si mi preko drugih ljudi iskazao svoju brigu.

Božja riječ po sv. Pismu dolazi k nama.
Neka Duh Sveti prosvijetli moj um i moje srce kako bih odgovorio na poticaje evanđelja.
Da volim bližnje kao sama sebe.
Da se brinem za svoju braću i sestre u Kristu.

Lk 16,9-15

Nastavi Isus: "I ja vama kažem: napravite sebi prijatelje od nepoštena bogatstva pa kad ga nestane da vas prime u vječne šatore." "Tko je vjeran u najmanjem i u najvećem je vjeran; a tko je u najmanjem nepošten i u najvećem je nepošten. Ako, dakle, ne bijaste vjerni u nepoštenom bogatstvu tko li će vam istinsko povjeriti? I ako u tuđem ne bijaste vjerni tko li će vam vaše dati?" "Nijedan sluga ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga prianjati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu." Sve su to slušali farizeji, srebroljupci, i rugali mu se. On im reče: "Vi se pravite pravedni pred ljudima, ali zna Bog srca vaša. Jer što je ljudima uzvišeno, odvratnost je pred Bogom."

Ovo je niz Isusovih riječi i uputa koje su itekako ubole farizeje. Zadržimo se nad njima i promotrimo koje nas od njih danas na poseban način diraju. Sveto nam pismo uvijek ima nešto novo reći. Nemoj čitati Sveto pismo kao što čitaš novine; radije dopusti da riječi evanđelja "čitaju" tebe. Isusove su riječi poput riječi prijatelja ili osobe koju voliš: osvjetljuju naš dan.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 08 stu 2009 07:18 
Odsutan

Razmišljanje i molitva za ovaj tjedan:

Isus je bio oprezan prema onima koji su tražili znakove i čuda. Savjetovao je učenicima da ne špekuliraju o tome kada će biti kraj svijeta. Ovo neće odvratiti kasnije "nazovi proroke" koji će predviđati smak svijeta ili koji će nuditi privatne objave.
Crkva je uvijek savjetovala: "Budite skeptični". Vjerovanje u privatne objave nije bitni dio naše vjere nego nešto što je pripušteno izboru, a što treba uzeti s oprezom. Pogledaj na prorokove kvalitete i njegov život, odsutnost ega, pohlepe ili sebičnosti. Nemoj samo slušati riječi, stavi na kušnju duh.

Gospodine Bože, zahvaljujem ti na daru slobode.
Pomozi mi da taj dar koristim odgovorno. Slobodan sam birati.
Pomozi mi da izaberem da mogu nasljedovati tebe,
da živim kršćanskim životom brinući se za druge.
Pomozi mi da se sjetim onih koji su nesretni, potlačeni;
onih u zatvoru, onih koji nisu slobodni javno izražavati svoju vjeru.
Vodi me da uvijek i u svemu tražim tvoju volju, u svemu što se događa u mome životu.

Bog govori svakome od nas osobno.
Trebam slušati kako bih čuo što mi želi reći.
Pročitat ću tekst nekoliko puta, a zatim ću slušati...

Mk 12,38-44

Silan je svijet s užitkom slušao Isusa. A on im u pouci svojoj govoraše: "Čuvajte se pismoznanaca, koji rado idu u dugim haljinama, vole pozdrave na trgovima, prva sjedala u sinagogama i pročelja na gozbama; proždiru kuće udovičke, još pod izlikom dugih molitava. Stići će ih to oštrija osuda!" Potom sjede nasuprot riznici te promatraše kako narod baca sitniš u riznicu. Mnogi bogataši bacahu mnogo. Dođe i neka siromašna udovica i baci dva novčića, to jest jedan kvadrant. Tada dozove svoje učenike i reče im: "Doista, kažem vam, ova je sirota udovica ubacila više od svih koji ubacuju u riznicu. Svi su oni zapravo ubacili od svoga suviška, a ona je od svoje sirotinje ubacila sve što je imala, sav svoj žitak."

Riječ "sluga" može imati loš prizvuk - naš model kršćanskoga služenja jest Isusovo služenje. Bez gubljenja vlastitoga identiteta daje svoj život u potpunoj ljubavi i službi želeći doprijeti do svakoga od nas. Njegovo služenje tiče se vjere, dobrote, sućuti, pravednosti i ljubavi.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 09 stu 2009 07:19 
Odsutan

Gospodine, postao si čovjekom da bi razgovarao sa mnom;
hodao si ovom zemljom i radio; podnosio si vrućinu i hladnoću.
Vrijeme koje si proveo na zemlji bilo je ispunjeno brigom za ljude.
Liječio si bolesne, uskrisivao mrtve; a ono najvažnije - spasio si me od smrti.

Iv 2,13-22

Blizu bijaše židovska Pasha. Stoga Isus uziđe u Jeruzalem. U Hramu nađe prodavače volova, ovaca i golubova i mjenjače gdje sjede. I načini bič od užeta te ih sve istjera iz Hrama zajedno s ovcama i volovima. Mjenjačima rasu novac i stolove isprevrta, a prodavačima golubova reče: "Nosite to odavde i ne činite od kuće Oca mojega kuću trgovačku." Prisjetiše se njegovi učenici da je pisano: Izjeda me revnost za Dom tvoj. Nato se umiješaju Židovi i upitaju ga: "Koje nam znamenje možeš pokazati da to smiješ činiti?" Odgovori im Isus: "Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići." Rekoše mu nato Židovi: "Četrdeset i šest godina gradio se ovaj Hram, a ti da ćeš ga u tri dana podići?" No on je govorio o hramu svoga tijela. Pošto uskrsnu od mrtvih, prisjetiše se njegovi učenici da je to htio reći te povjerovaše Pismu i besjedi koju Isus reče.

U mislima stojim u dvorištu hrama i promatram mladoga rabija iz Galileje kako ulazi. Promatram dvorište, zvukove, mirise, zveckanje novca po stolovima, riku i kriku životinja. Promatram Isusa kako mu se lice zacrvenjelo. Došao se pomoliti i iskazati štovanje prema Hramu. Umjesto toga prisutni su bili zaokupljeni trgovinom. Iznenada osjećam vihor ljutnje dok maše bičem i ruši stolove s novcem. Isusovo ponašanje postaje drukčije i drhtim.
Ostajem u tim mislima.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 10 stu 2009 06:47 
Odsutan

Čitam Božju riječ polako, i po nekoliko puta,
i slušam što mi Bog govori.

Lk 17,1-10

I reče Isus svojim učenicima: "Nije moguće da ne dođu sablazni, no jao onome po kom dolaze; je li s mlinskim kamenom o vratu strovaljen u more, korisnije mu je, nego da sablazni jednoga od ovih malenih. Čuvajte se!" Pa ako se sedam puta na dan ogriješi o tebe i sedam se puta obrati tebi govoreći: 'Žao mi je!', oprosti mu." Apostoli zamole Gospodina: "Umnoži nam vjeru!" Gospodin im odvrati: "Da imate vjere koliko je zrno gorušičino rekli biste ovom dudu: 'Iščupaj se s korijenom i presadi se u more!' i on bi vas poslušao." "Tko će to od vas reći sluzi svomu, oraču ili pastiru koji se vrati s polja: 'Dođi brzo i sjedni za stol?' Neće li mu naprotiv reći: 'Pripravi što ću večerati pa se pripaši i poslužuj mi dok jedem i pijem; potom ćeš ti jesti i piti?' Zar duguje zahvalnost sluzi jer je izvršio što mu je naređeno? Tako i vi: kad izvršite sve što vam je naređeno recite: 'Sluge smo beskorisne! Učinismo što smo bili dužni učiniti!'"

Hvala ti, Gospodine, što si me upozorio. Oproštenje nije ogrtač kojim se omotavamo nego iskorak prema onome tko se kaje. Nauči me opraštati i služiti iako to nije uvijek lagano.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 11 stu 2009 07:05 
Odsutan

Gospodine, postao si čovjekom da bi razgovarao sa mnom;
hodao si ovom zemljom i radio; podnosio si vrućinu i hladnoću.
Vrijeme koje si proveo na zemlji bilo je ispunjeno brigom za ljude.
Liječio si bolesne, uskrisivao mrtve; a ono najvažnije - spasio si me od smrti.

Lk 17,11-19

Dok je tako Isus putovao u Jeruzalem, prolazio je između Samarije i Galileje. Kad je ulazio u neko selo, eto mu u susret deset gubavaca. Zaustave se podaleko i zavape: "Isuse, Učitelju, smiluj nam se!" Kad ih Isus ugleda, reče im: "Idite, pokažite se svećenicima!" I dok su išli, očistiše se. Jedan od njih vidjevši da je ozdravio, vrati se slaveći Boga u sav glas. Baci se ničice k Isusovim nogama zahvaljujući mu. A to bijaše neki Samarijanac. Nato Isus primijeti: "Zar se ne očistiše desetorica? A gdje su ona devetorica? Ne nađe li se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca?" A njemu reče: "Ustani! Idi! Tvoja te vjera spasila!"

Ozdravljeni čovjek hvalio je Boga iz svega srca. Njegove prve riječi bile su riječi molbe i povjerenja: molba i zahvala temeljni su pokreti molitvi. Služimo se jednim ili drugim, ponekad s oba. Molba za ono što želimo i davanje hvale za ono na čemu smo zahvalni bitni su elementi molitve.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 12 stu 2009 07:15 
Odsutan

Bog je sa mnom. Čak i više: Bog je u meni, on čini da ja jesam.
Na trenutak ću otpočinuti u Božjoj životvornoj prisutnosti
u mome tijelu, umu, srcu, u mom cijelom životu.

U trenutačnom stanju duha usredotoči se na današnji tekst s pouzdanjem.
Vjeruj da je Duh Sveti prisutan
i da te on može nadahnuti da otkriješ što ti ovaj današnji tekst govori.
Čitaj pažljivo i s razumijevanjem; osluškuj što se događa u tvome srcu.

Lk 17,20-25

Upitaju farizeji Isusa: "Kad će doći kraljevstvo Božje?" Odgovori im: "Kraljevstvo Božje ne dolazi primjetljivo. Niti će se moći kazati: 'Evo ga ovdje!' ili: 'Eno ga ondje!' Ta evo - kraljevstvo je Božje među vama!" Zatim reče učenicima: "Doći će dani kad ćete zaželjeti vidjeti i jedan dan Sina Čovječjega, ali ga nećete vidjeti. Govorit će vam: 'Eno ga ondje, evo ovdje!' Ne odlazite i ne pomamite se! Jer kao što munja sijevne na jednom kraju obzorja i odbljesne na drugom, tako će biti i sa Sinom Čovječjim u Dan njegov. No prije treba da on mnogo pretrpi i da ga ovaj naraštaj odbaci."

Ponekad se itekako moramo potruditi da prepoznamo kraljevstvo Božje i njegove odlike. Možda ga nećemo odmah primijetiti u susjedstvu, zajdnici ili obitelji. Gdje god nalazimo kvalitete blaženstava ili kvalitete iskrene ljubavi, tamo ćemo naći i kraljevstvo Božje.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 12 stu 2009 10:17 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Zahvaljeno je: 0 zahvala
Kad će doći Kraljevstvo Božje?

Za mene je Kraljevstvo Božje kad sam u miru sa sobom ,s Bogom i sa svojim bližnjima.....kad učinim neko dobro djelo kad se žrtvujem za nekog . Često sam u muci i brizi jesam li dovoljno učinila za svoje bližnje jesam li svima sve oprostila ,jesam li sebi oprostila svoje grijehe......da upravo neki dan spoznah kako zapravo u svojoj oholosti nisam sebi oprostila....i Kraljevstvo Božje bit će mi tada kad spoznam da samu sebe ne optužujem što nisam bila savršena ,jer u svojoj oholosti mislila sam kako ja moram biti nepogrešiva ...a zapravo samo On moj Kralj je nepogrešiv i zato -Hvala Ti Gospodine moj za tu spoznaju i molim za oproštenje.

Božji blagoslov svima

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78 ... 139  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]