www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 15 lip 2025 15:44

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 40 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: 10 stu 2009 14:24 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 3 zahvala
Zahvaljeno je: 6 zahvala
Otvaram ovu diskutabilnu (vjerski, moralno ...) temu a potaknut događanjima od "slučaja Glavaš" pa do današnjih u splitskoj Željezari gdje se nekolicina radnika odlučila na štrajk glađu kako bi dobili zaostale plaće, raskinuli štetne ugovore ...
Znamo da ovim činom čovjek stavlja svoje zdravlje i svoj život na kocku, riskirajući da o njemu odlučuju drugi. Život, kao največu vrijednost trebamo cijeniti i štititi a prepuštamo ga drugima (političarima, vlasnicima poduzeća, medijima ... i na kraju liječnicima) da ga spašavaju.
Da li je njihov čin opravdan?
Po meni su tu stvari jako diskutabilne. Čovjek ili grupa ljudi ne žele smrt več promjene koje će ga spasiti, učiniti dostojanstvenim ... Mnogi ćemo biti protiv toga načina borbe i vjerojatno i crkva ima ovdje svoje za i protiv ali kad odemo malo unazad vidimo da je i banjalučki biskup Franjo Komarica štrajkao glađu za vrijeme rata da spasi od uništenja svoju biskupiju pa žrtva sv.Maksimilijana Kolbea i sl. Mislim da je ovo prihvatljivo i Bogu i narodu ako nije inicirano nekim uskim interesima, očajom ili fanatizmom što umanjuje slobodu prosudbe.
Rezimirano, štrajkač(i) glađu ne želi umrijeti ali svojim činom to neizravno dopušta=samoubojstvo?
Imam tu još niz pitanja od recimo toga kako pravosuđe tretira ove situacije do toga kako liječnici moraju postupati jer ne smiju intervenirati i prisilno ih hraniti a s druge strane na sve načine moraju zaustaviti proces umiranja?

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 11 stu 2009 10:12 
Odsutan

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Niti Isus nije želio smrt, ali je svoj život dao za prijatelje...zar ima većeg od ovog?

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 17 stu 2009 14:35 
Odsutan

Zahvaljeno je: 1 zahvala
nazalost, neke stvari u nasoj drzavi se mogu rijesiti samo strajku gladom... gledam sve vise i vise prepucavanja suprotstavljenih strana.. zakinuta strana u vecini slucajeva pokusava rijesiti problem mirnim putem, dakle dogovorom.. a mi kakvi smo, balkanci i seljacine, za nas mirni put ne postoji...
tako da svi oni koji se osjecaju zakinuti za neka prava mogu slobodno strajkati, sto je dozvoljeno i Ustavom RH. naravno, pod uvjetom da se ne ugrozavaju tudi zivoti, da ne bude nereda i sl.
mislim da je zalosno da se ljudi u ovom izobilju hrane moraju pregladnjivati da bi se izborili za neka svoja prava, ali opet.. bojim se da ce doci vrijeme kada ce "glavesine" prolaziti flgmaticno pored niz izmucenih i ispacenih lica i nece poduzeti nista.. vidim da to vec sad polako dolazi...
ne znam.. mislim da to nije grijeh.. jer.. Isus nam je dao zivot... mi se za taj zivot moramo izboriti... maksimalno koliko mozemo da prozivimo dostojanstveno... i ako nam netko nesto oduzme... da imamo pravo to vratiti..

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 17 stu 2009 23:20 
Odsutan

Zahvaljeno je: 2 zahvala
Iza svakog čina stoje motivi. Čovjek ih nemože prosuditi sa stopostotnom sigurnošću, samo Bog može. Isto tako je i sa odlukom na štrajk glađu.

Budimo svjesni da su ljudi upravljani onim što ih pogoni iznutra, kao i da upravljaju sami svojim duhom (svojim duhom, čovjek je duh, tijelo i duša po kršćanskom shvaćanju) koji je formiran ili u formiranju.

Svaki štrajk glađu je apel na tuđu samilost prema potrebi štrajkaša. No apelirati mogu i zlonamjerni ljudi kojima potrebe nisu egzistencijalne već sebične i ohole. Bitno je prosuđivati stvari u duhu Božjeg dara mudrosti.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 17 stu 2009 23:27 
Odsutan

Podijelio: 1 zahvala
Problem je kad vas itko ne doživljava, ljudi žele pokazati revolt, žele da drugi čuju njihov "krik"ili "vapaj", doslovce se moraš zabiti peglicom u sabor na Markovom trgu, pucati po sucima u Palači Pravde ili napraviti neki drugi eksces da privučeš pažnju...žalosno.

Imam svaki dan prilike vidjeti nepravde, hočeš u zdravstvu, hočeš u ostavlim državnim tijelima, u firmama, ma uostalom dnevne novine postale su crne kronike i sami imat priliku to vidjeti.

Hvala Isusu Kristu, našemu Spasitelju što ova agonija ne traje vječno.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 18 stu 2009 09:19 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 12 zahvala
Zahvaljeno je: 62 zahvala
Možda sam mlad i naivan, ali čini mi se ako se žele promjene da se treba za njih izboriti. Štrajk glađu je nekad dobra metoda ali pošto su ovi radnici to več činili i prije možda bi bilo bolje da ovaj put ne posežu za tim sredstvom. Uzet ću kao primjer studente. Prije par mjeseci kad su neki fakulteti blokirani, govorilo se da iza toga stoji SDP, da su njihovi zahtjevi nerealni, da su to razmaženi balavci, da novca nema itd. Mene je najviše iživciralo kad sam vidio vlč. Sudca na TV-u kod Tomca i veli on Gdje toga ima, kao besplatno obrazovanje. A ja si mislim šta si ti sad stručnjak za sve, ako ne znaš rađe šuti. Uglavnom danas vidimo ministra Fuchsa kako kaže da će od slijedeće godine biti besplatnog visokog obrazovanja. Na vlast se mora vršiti pritisak, ljudi se moraju organizirati u skupine i zahtjevati svoja prava, jer od čekanja da neko s vrha nešto poduzme nema ništa.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 18 stu 2009 20:55 
Odsutan

tocno. .. apsolutno tocno..
btw: nemoj zezat da je to sudac rekao? nemrem vjerovat... :roll: :roll:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 18 stu 2009 21:11 
Odsutan

e dragi johnny da je to tako već bi odavna u Hrvatskoj cvale ruže..
to što je Zlatko rekao je istina,ali ne zato što je on to rekao nego zato što jest tako...a ti razmisli malo zašto?tko stoji iza toga i zašto?i nemoj misliti da se što se tupastim studentima servira kao pozitivno to i jest...

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 18 stu 2009 21:37 
Odsutan

tupastim studentima... hm....

cinjenica je da je danas studiranje dostupno vecini onih koji imaju financijske mogucnosti za to, a ne onima koji su sposobni za to...
prezalosno... to je najveca stvar zbog koje zelim van iz ove drzave..
:twisted:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 18 stu 2009 22:42 
Odsutan

Podijelio: 12 zahvala
Zahvaljeno je: 62 zahvala
anapaula napisao:
e dragi johnny da je to tako već bi odavna u Hrvatskoj cvale ruže..
to što je Zlatko rekao je istina,ali ne zato što je on to rekao nego zato što jest tako...a ti razmisli malo zašto?tko stoji iza toga i zašto?i nemoj misliti da se što se tupastim studentima servira kao pozitivno to i jest...

Nije on imao pojma šta je govorio jer postoje zemlje u kojima se ne plaća školarina, a navodno je i Slovenija jedna od njih. Važno je da se to pitanje pokrenulo, a ne bi se pokrenulo pitanje studenata da oni sami to nisu isforsirali blokiranjem fakulteta.Činjenica je da sustav obrazovanja ide ka komercijalizaciji. Zato je i bio transparent znanje nije roba. Kužim ja da vlč. Zlatko to ne zna, al onda ne treba lupetati bezveze. Slobodno mi ti reci tko stoji iza toga anapaula, osim studenata, jer ja stvarno nemam pojma. Uglavnom ljudi misle, ja sam glasao za nekog, i on je dužan osigurati to i to. Ali postoje lobiji koji imaju novce te su dobro organizirani koji imaju veću utjecaj na vlast od njihovih birača. Zato ako se nešto želi treba se pokrenuti inicijativa, kao npr. ova more je kopno. Naravno nije sve moguće mijenjati ali neki barem pokušavaju.

Evo linka za jedan kratki dobar tekst o toj temi
http://www.iro.hr/userdocs/File/pno_kol ... ovanje.pdf

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 40 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]