www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 30 lip 2025 17:07

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82 ... 139  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 09 pro 2009 07:21 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
Dragi Isuse, dolazim ti danas i trebam tvoju blizinu.
Želim te voljeti kao što ti voliš mene.
Neka me nikada ništa ne razdvoji od tebe.

Pomozi mi Gospodine da budem još svjesniji tvoje blizine.
Nauči me kako da te prepoznam u drugima.
Ispuni moje srce zahvalnošću za sve one trenutke
kada si mi preko drugih ljudi iskazao svoju brigu.

Gospodine, postao si čovjekom da bi razgovarao sa mnom;
hodao si ovom zemljom i radio; podnosio si vrućinu i hladnoću.
Vrijeme koje si proveo na zemlji bilo je ispunjeno brigom za ljude.
Liječio si bolesne, uskrisivao mrtve; a ono najvažnije - spasio si me od smrti.

Mt 11,28-30

Nastavi Isus: "Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim. Uistinu, jaram je moj sladak i breme moje lako."
Što mi želiš reći, Gospodine?

Pismoznanci i farizeji tovarili su na ljude teret, tzv. "tradiciju starih", pravila i odredbe koji se ne nalaze u židovskim knjigama. Isus je prezreo takve "tradicije". Nasuprot tomu, poticao je svoje učenike da na sebe uzmu njegov "jaram". Jaram je osiguravao disciplinu i smjer za životinje za vrijeme oranja. Isusov je "jaram" lagan jer ono što uči, bez obzira kako izazovno bilo, daje smisao, smjer i mir duši osobe.
Kakve bih mučne terete svoga života trebao danas staviti u molitvi pred Isusa?

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 10 pro 2009 07:19 
Odsutan

Malo je ljudi koji shvaćaju
što bi sve Bog mogao učiniti s njima
kada bi se predali u njegove ruke
i dopustili da ih oblikuje njegova milost. (sv. Ignacije)
Molim za milost potpunog predanja Božjoj ljubavi.

Dat ću si vremena da pročitam Božju riječ polagano, nekoliko puta,
i zaustavit ću se na onome što me dira, pogađa.

Mt 11,11-15

Isus će: "Zaista, kažem vam, između rođenih od žene ne usta veći od Ivana Krstitelja. A ipak, i najmanji u kraljevstvu nebeskom veći je od njega! A od dana Ivana Krstitelja do sada kraljevstvo nebesko silom se probija i siloviti ga grabe. Uistinu, svi proroci i Zakon prorokovahu do Ivana. Zapravo ako hoćete: on je Ilija koji ima doći. Tko ima uši, neka čuje."

Ivan je jedna od najvećih osoba prošlosti, no s Isusova gledišta on pripada drugome vremenu. Sada kada se pojavio Mesija, tko god vjeruje u Isusa i prihvaća njegov nauk o Božjemu kraljevstvu, veći je od Ivana. Kada Isus kaže: "Kraljevstvo nebesko silom se probija i siloviti ga grabe", vjerojatno misli na one koji progone njegove sljedbenike pokušavajući ih odvratiti da idu za njim. Isusov stav o Ivanu Krstitelju kao Iliji treba razumjeti u smislu da je Ivan preteča Isusov.
Mnogi "liberalni" mislioci inzistiraju na tome da je kršćanska vjera privatna stvar i da se o njoj javno ne treba raspravljati te preziru svaki vjerski pogled.
U vrtlogu tolike opozicije i prijezira prema vjeri koliko sam zadovoljan javnim ispovijedanjem svoje vjere?

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 11 pro 2009 12:33 
Odsutan

Gospodine, dao si mi život i dar slobode.
Ja postojim u ovome svijetu zahvaljujući tvojoj ljubavi.
Pomozi mi da uvijek znam cijeniti taj dar života
te da uvijek poštujem pravo na život drugih ljudi.

Čitam Božju riječ polako, i po nekoliko puta,
i slušam što mi Bog govori.

Mt 11,16-19

Reče Isus okupljenima: "A komu da prispodobim ovaj naraštaj? Nalik je djeci što sjede na trgovima pa jedni drugima dovikuju: 'Zasvirasmo vam i ne zaigraste, zakukasmo i ne zaplakaste.' Doista, dođe Ivan. Nije jeo ni pio, a govori se: 'Đavla ima.' Dođe Sin Čovječji koji jede i pije, a govori se: 'Gle, izjelice i vinopije, prijatelja carinika i grešnika!' Ali opravda se Mudrost djelima svojim."

* Svoje suvremenike Isus uspoređuje s djecom koja igraju igre. Neki odbijaju igrati igru "vjenčanja", a drugi odbijaju igru "sprovoda". Igra sprovoda simbolizira asketski život i propovijedanje Ivana Krstitelja kojega su mnogi držali ludim. Igra vjenčanja simbolizira Isusa koji je volio sudjelovatina u slavljima koja su organizirali carinici i grješnici. Umjesto da se raduju što i grješnici mogu sudjelovati kod Božjega stola, njegovi protivnici osobno napadaju Isusa.
Igram li se s Bogom kako bih mogao zadržati svoj način života bez obzira kakve učinke imao prema drugima, posebno prema siromašenima i obespravljenima?

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 12 pro 2009 06:46 
Odsutan

Zaustavljam se na trenutak i pokušavam si posvijestiti da je Bog prisutan:
u mojoj blizini, u onome što činim, u ljudima koje susrećem,
u svakodnevnim prilikama u kojima se nalazim.
Kako si tu stvarnost još više mogu učiniti živom?

U trenutačnom stanju duha usredotoči se na današnji tekst s pouzdanjem.
Vjeruj da je Duh Sveti prisutan
i da te on može nadahnuti da otkriješ što ti ovaj današnji tekst govori.
Čitaj pažljivo i s razumijevanjem; osluškuj što se događa u tvome srcu.

Mt 17,10-13

Upitaše učenici Isusa: "Što dakle pismoznanci govore da prije treba da dođe Ilija?" On im odgovori: "Ilija će doduše doći i sve obnoviti. No, velim vam: Ilija je već došao, ali ga ne upoznaše, već učiniše s njim što im se prohtjelo. Tako je i Sinu Čovječjemu trpjeti od njih." Tada razumješe učenici da im to reče o Ivanu Krstitelju.

lija je bio jedan od velikih proroka u Izraelu. Isus kaže da je Ivan Krstitelj novi Ilija jer je djelovao kao Isusov preteča. Kao što ljudi nisu vjerovali Ivanu i pogubili ga, tako nisu vjerovali ni Isusu, a i Isusa će osuditi na smrt.
Isus je trpio prije svega zato što se nazivao Sinom Božjim. Jesam li spreman trpjeti za svoju vjeru kada se ljudi izruguju mojim uvjerenjima ili ću se jednostavno prilagoditi "vrijednostima" onih oko mene?

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 13 pro 2009 08:25 
Odsutan

Razmišljanje i molitva za ovaj tjedan:

Naš osjećaj za Boga moramo neprestano uređivati. Isus je preuzeo velik rizik kada je Boga nazvao našim Ocem. Bog je iznad spola i naše mašte i ako imamo loše asocijacije ili iskustva s ocem ili majkom, dovodimo u opasnost da naš doživljaj Boga pobrkamo s njima. Oni koji poznaju vlastitoga oca kao pijanicu ili tiranina imat će snažan osjećaj odbojnosti na riječi "Oče naš koji jesi na nebesima". Potrebno je više godina razmišljanja da se vidi što su nam naši otac i majka učinili, bilo dobro, bilo zlo.
No, ako potražimo zvijezdu u Isusovu srcu pronaći ćemo jednu riječ na koju se Isus stalno vraća: "moj otac" što znači Bog. Filozofi i teolozi o Bogu upotrebljavaju apstraktne riječi kao Prvi pokretač, Stvoritelj, transcedentan i vječan... Isusova je slika drukčija: to je otac iz priče o izgubljenome sinu. Njegova najjasnija slika Oca pokazuje Boga kako nam dolazi u susret čim mu se obratimo za pomoć i obranu.

Božja Riječ nam dolazi po Sv. pismu.
Neka Duh Sveti prosvijetli moj razum i srce da odgovorim na poruku evanđelja:
da volim svoje bližnje kao samog sebe i da se brinem za braću i sestre u Kristu.

Lk 3,10-18

Pitalo mnoštvo Ivana: "Što nam je dakle činiti?" On im odgovaraše: "Tko ima dvije haljine, neka podijeli s onim koji nema. U koga ima hrane, neka učini isto tako." Dođoše krstiti se i carinici pa ga pitahu: "Učitelju, što nam je činiti?" Reče im: "Ne utjerujte više nego što vam je određeno." Pitahu ga i vojnici: "A nama, što je nama činiti?" I reče im: "Nikome ne činite nasilja, nikoga krivo ne prijavljujte i budite zadovoljni svojom plaćom." Narod bijaše u iščekivanju i svi se u srcu pitahu o Ivanu nije li on možda Krist. Zato im Ivan svima reče: "Ja vas, istina, vodom krstim. Ali dolazi jači od mene. Ja nisam dostojan odriješiti mu remenje na obući. On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem. U ruci mu vijača da pročisti gumno svoje i sabere žito u žitnicu svoju, a pljevu će spaliti ognjem neugasivim." I mnogim je drugim pobudama Ivan narodu navješćivao evanđelje.

* Pripravljanje puta za Mesiju nije samo stvar pripadnosti židovskome narodu; Ivan inzistira na obraćenju, na promjeni načina mišljenja i načina života. Ivan daje praktične primjere. Kao temeljni izričaj vjere ljudi bi trebali dijeliti odjeću i hranu s onima koji nemaju. Carinicima kaže: "Ne utjerujte više nego što vam je određeno." Vojnici su ga također pitali: "A nama, što je nama činiti?" Ivan odgovara: "Nikome ne činite nasilja, nikoga krivo ne prijavljujte i budite zadovoljni svojom plaćom."
Što moj način života govori o mojoj vjeri u Krista?
Gomilam li novac za sebe ili dijelim s drugima ono što imam, posebno sa siromašnima i onima na rubu društva?

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 13 pro 2009 11:21 
Odsutan

Citat:
Lk 3,10-18

Pitalo mnoštvo Ivana: "Što nam je dakle činiti?" On im odgovaraše: "Tko ima dvije haljine, neka podijeli s onim koji nema. U koga ima hrane, neka učini isto tako." Dođoše krstiti se i carinici pa ga pitahu: "Učitelju, što nam je činiti?" Reče im: "Ne utjerujte više nego što vam je određeno." Pitahu ga i vojnici: "A nama, što je nama činiti?" I reče im: "Nikome ne činite nasilja, nikoga krivo ne prijavljujte i budite zadovoljni svojom plaćom." Narod bijaše u iščekivanju i svi se u srcu pitahu o Ivanu nije li on možda Krist. Zato im Ivan svima reče: "Ja vas, istina, vodom krstim. Ali dolazi jači od mene. Ja nisam dostojan odriješiti mu remenje na obući. On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem. U ruci mu vijača da pročisti gumno svoje i sabere žito u žitnicu svoju, a pljevu će spaliti ognjem neugasivim." I mnogim je drugim pobudama Ivan narodu navješćivao evanđelje.

Pakao sebi najčešće stvaramo sami.
Ljudi jedni druge ponizuju, potiskuju, odbacuju, isključuju.
Ljudi upropašćuju jedni druge na vražji lukav način.

I više nego što mislimo, ovisimo jedni o drugima i što se tiče hrane, i odijela, i stana i odmora, i svega što se može kupiti novcem.
No još smo više ovisni o drugima kad je riječ o našoj sreći.
A sreća je povezana sa srcem, s ljubavlju, i ne može se kupiti.

Pobrini se za svoje srce! Ako ti je srce puno sebičnosti i pohlepe, zavisti i mržnje, stvarat ćeš pakao i sebi i drugima.

Ako ti je srce na pravom mjestu, tamo gdje prebivaju dobrota i prijateljstvo, tada će ti biti dobro i bit ćeš siguran.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 14 pro 2009 07:03 
Odsutan

Gospodine Bože, zahvaljujem ti na daru slobode.
Pomozi mi da taj dar koristim odgovorno. Slobodan sam birati.
Pomozi mi da izaberem da mogu nasljedovati tebe,
da živim kršćanskim životom brinući se za druge.
Pomozi mi da se sjetim onih koji su nesretni, potlačeni;
onih u zatvoru, onih koji nisu slobodni javno izražavati svoju vjeru.
Vodi me da uvijek i u svemu tražim tvoju volju, u svemu što se događa u mome životu.

Bog govori svakome od nas osobno.
Trebam slušati kako bih čuo što mi želi reći.
Pročitat ću tekst nekoliko puta, a zatim ću slušati...

Mt 21,23-27

I uđe Isus u Hram. Dok je naučavao, pristupiše mu glavari svećenički i starješine narodne te ga upitaše: "Kojom vlašću to činiš? Tko ti dade tu vlast?"
Isus im odgovori: "I ja ću vas jedno upitati. Ako mi na to odgovorite, ja ću vama kazati kojom vlašću ovo činim. Krst Ivanov odakle li bijaše? Od Neba ili od ljudi?" A oni umovahu među sobom: "Reknemo li 'Od Neba', odvratit će nam: 'Zašto mu, dakle, ne povjerovaste?' A reknemo li 'Od ljudi', strah nas je mnoštva. Ta svi Ivana smatraju prorokom." Zato odgovore Isusu: "Ne znamo." I on njima reče: "Ni ja vama neću kazati kojom vlašću ovo činim."

* Glavari svećenički i starješine narodne bit će Isusovi glavni protivnici tijekom njegove muke. Nadali su se prisiliti Isusa na javno priznanje da njegova moć dolazi izravno od Boga i tako ga optužili za bogohuljenje. Glavari svećenički i starješine narodne činili su židovsko vodstvo u Jeruzalemu u čijemu se simboličnu središtu nalazio hram. Surađivali su s rimskim upraviteljem i kraljem Herodom kako bi održali mir i sigurnost u gradu. Ivanov postupak za njih nije samo predstavljao vjersku prijetnju (jer Ivan nije boravio u hramu), nego i političku (jer se činilo da će izmaći kontroli). Zato su oklijevali priznati Ivanovo krštenje kao ono koje dolazi "od Neba" (jer bi to ugrozilo njihov odnos prema Rimljanima i Herodu). S druge strane, nisu mogli to javno zanijekati jer je to bilo popularno među Židovima.
Kako bih ja danas odgovorio svojim protivnicima kada bi me upitali o mojoj vjeri u Isusa? Poznajem li Isusa dovoljno da mogu dati dobro opravdanje svoje vjere?

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 15 pro 2009 07:17 
Odsutan

Dragi Isuse, dolazim ti danas i trebam tvoju blizinu.
Želim te voljeti kao što ti voliš mene.
Neka me nikada ništa ne razdvoji od tebe.

Čitam Božju riječ polako, i po nekoliko puta,
i slušam što mi Bog govori.

Mt 21,28-32

Reče Isus: "A što vam se čini? Čovjek neki imao dva sina. Priđe prvomu i reče: 'Sinko, hajde danas na posao u vinograd!' On odgovori: 'Neću!' No, poslije se predomisli i ode. Priđe i drugomu pa mu reče isto tako. A on odgovori: 'Evo me, gospodaru!' i ne ode. Koji od te dvojice izvrši volju očevu?" Kažu: "Onaj prvi." Nato će im Isus: "Zaista, kažem vam, carinici i bludnice pretekoše vas u kraljevstvo Božje! Doista, Ivan dođe k vama putem pravednosti i vi mu ne povjerovaste, a carinici mu i bludnice povjerovaše. Vi pak, makar to vidjeste, ni kasnije se ne predomisliste da mu povjerujete."

Vinograd je u Evanđelju simbol izraelskoga naroda. U ovoj maloj usporedbi jedan sin predstavlja one Izraelce koji kažu da će vršiti Božju volju, ali je ne izvrše, dok drugi predstavljaju one koji prvo odbiju, ali kasnije promijene mišljenje i izvrše Božju volju.
Jesam li se ikada našao u takvoj situaciji?
Carinici su blisko surađivali s rimskom okupacijskom silom skupljajući za njih porez. Židovski su ih nacionalisti držali izdajnicima. Prostitutke su često davale svoje usluge rimskim vojnicima. Isus je prihvaćao carinike i prostitutke među svoje sljedbenike.
Da li bih i ja tako nešto danas učinio?

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 16 pro 2009 07:07 
Odsutan

Dragi Isuse, danas te posebno trebam.
Uglavnom od tebe tražim neku uslugu.
Danas samo želim biti s tobom.
Neka moje srce odgovori na tvoju ljubav.

Gospodine Bože, zahvaljujem ti na daru slobode.
Pomozi mi da taj dar koristim odgovorno. Slobodan sam birati.
Pomozi mi da izaberem da mogu nasljedovati tebe,
da živim kršćanskim životom brinući se za druge.
Pomozi mi da se sjetim onih koji su nesretni, potlačeni;
onih u zatvoru, onih koji nisu slobodni javno izražavati svoju vjeru.
Vodi me da uvijek i u svemu tražim tvoju volju, u svemu što se događa u mome životu.

da volim svoje bližnje kao samog sebe i da se brinem za braću i sestre u Kristu.

Lk 7,18-23

Sve to dojaviše Ivanu njegovi učenici. On dozva dvojicu svojih učenika i posla ih Gospodinu da ga pitaju: "Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo?" Došavši k njemu rekoše ti ljudi: "Ivan Krstitelj posla nas k tebi da pitamo: 'Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo?'" Upravo u taj čas Isus je ozdravio mnoge od bolesti, muka i zlih duhova i mnoge je slijepe podario vidom. Tada im odgovori: "Pođite i javite Ivanu što ste vidjeli i čuli: Slijepi progledaju, hromi hode, gubavi se čiste, gluhi čuju, mrtvi ustaju, siromasima se navješćuje evanđelje. I blago onom tko se ne sablazni o mene."

Ivan i njegovi učenici pitali su se je li Isus obećani Mesija. Isus im odgovara govoreći o čudesnim djelima koja je činio: liječenje, propovijedanje i oživljavanje mrtvih. Sve su to znakovi da je on Mesija, onaj po kojemu Bog "pohodi" narod svoj.
Vrijeđa li me Isusov nauk?
Vjerujem li uistinu?
Ljubim li?
Jesam li i ja učenik?

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 17 pro 2009 05:55 
Odsutan

Dozivam u svijest da sam u tvojoj prisutnosti, o Bože.
I utječem se tvome nježnom srcu.
U trenucima slabosti ti si moja snaga.
U trenucima žalosti moj tješitelj.

Mt 1,1-17

Rodoslovlje Isusa Krista, sina Davidova, sina Abrahamova. Abrahamu se rodi Izak. Izaku se rodi Jakov. Jakovu se rodi Juda i njegova braća. Judi Tamara rodi Peresa i Zeraha. Peresu se rodi Hesron. Hesronu se rodi Ram. Ramu se rodi Aminadab. Aminadabu se rodi Nahšon. Nahšonu se rodi Salma. Salmi Rahaba rodi Boaza. Boazu Ruta rodi Obeda. Obedu se rodi Jišaj. Jišaju se rodi David kralj. Davidu bivša žena Urijina rodi Salomona. Salomonu se rodi Roboam. Roboamu se rodi Abija. Abiji se rodi Asa. Asi se rodi Jozafat. Jozafatu se rodi Joram. Joramu se rodi Ahazja. Ahazji se rodi Jotam. Jotamu se rodi Ahaz. Ahazu se rodi Ezekija. Ezekiji se rodi Manaše. Manašeu se rodi Amon. Amonu se rodi Jošija. Jošiji se rodi Jehonija i njegova braća u vrijeme progonstva u Babilon. Poslije progonstva u Babilon Jehoniji se rodi Šealtiel. Šealtielu se rodi Zerubabel. Zerubabelu se rodi Abiud. Abiudu se rodi Elijakim. Elijakimu se rodi Azor. Azoru se rodi Sadok. Sadoku se rodi Akim. Akimu se rodi Elijud. Elijudu se rodi Eleazar. Eleazaru se rodi Matan. Matanu se rodi Jakov. Jakovu se rodi Josip, muž Marije, od koje se rodio Isus koji se zove Krist. U svemu dakle: od Abrahama do Davida četrnaest naraštaja; od Davida do progonstva u Babilon četrnaest naraštaja; poslije progonstva u Babilon do Krista četrnaest naraštaja.

Matejevo Evanđelje započinje rodoslovljem. Matej smješta Isusovo rođenje u kontekst opće židovske povijesti: od Abrahama pa sve do Isusova rođenja. Koristeći skupine od četrnaest imena kako bi istaknuo svoju poruku, daje dojam da je Bog učinio matematički preciznu pripravu za Mesijin dolazak. Prvih četrnaest spomenutih imena su patrijarsi, ljudi poput Abrahama, Izaka i Jakova. Drugih četrnaest su izraelski kraljevi, posebno David i Salomon. Posljednjih četrnaest nisu poznati u Izraelovoj povijesti, a odigrali su važnu ulogu u Mesijinu dolasku. U rodoslovlju su spomenute i četiri žene: Tamara, Rahaba, Ruta i Bat-Šeba. Prve tri nisu Izraelke, a Bat-Šeba nije bila udana za Izraelca. Neregularni brakovi žena strankinja trebaju pripremiti Matejeve čitatelje za neobičan način Isusova začeća.
Obitelj i vjeroučitelji odigrali su važnu ulogu u oblikovanje moje vjere u Isusa.
Budući da sam primio i više no što mogu zamisliti, sjećam li se sa zahvalnošću svega što su mi dali?

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82 ... 139  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]