www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 04 svi 2025 07:59

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 320 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 32  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 16 lis 2006 14:49 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 92 zahvala
Zahvaljeno je: 123 zahvala
lucija napisao:
meni se to čini ovako nekako- Boga mi pojmamo osjetilima koja imamo, iskustvima koja smo stekli i znanjima koja smo usvojili. Mnogi Boga doživljajvaju kao starca s bradom, koji sjedi na oblaku. No, Bog nema svoj fizički oblik- njega je dobio u svome Sinu, kojeg je poslao na zemlju da otkupi naše grijehe. Tada je morao preuzeti fizičko, raspadljivo tijelo, da bi bio jednak s nama raspadljivima (drugo vjerojatno ne bismo mogi prihvatiti, zato je došao siromašan i jahao je na magarcu). Bog je svuda oko nas, sveprisutan je i bezvremenski. Kad razmišljam o Bogu na ovaj način moram iz glave isključiti zakone fizike kojoima je podvrgnuto postojanje na Zemlji- isključiti vrijeme, prostor, tri dimenzije... a pokušati usvojiti, hmm cak se i u jeziku to zovu 'apstraktne' imenice, kao što su ljubav, beskonačnost koja se širi (kao vrijeme ili svemir), i sve ono što nam je teško spoznati bez tih naših famoznih pet osjetila. kada govorimo o Božijem (ob)liku usudila bih se reči da svi mi Njegove manifestacije gledamo svakodnevno, samo ih je teško prepoznati, a puno toga ovoisi i u čemu ih tražimo. ja je vidim u rastu stabala, u djeci, u ljudima koje volim, u gestama poznatih i nepoznatih ljudi, u letu bumbara, leptira, šišmiša... mislim da su ljudi koji su vidjeli Boga 'licem u lice' vidjeli onu manifestaciju u kojoj im se On želio izravno i nedvosmisleno (nesvakodnevno sam upravo izmislila, možda bolje paše) prikazati, objaviti. lagala bih kad bih rekla da Boga mogu (u potpunosti) pojmiti, shvatiti. tko zna što bih učinila da vidim gorući grm... vjerojatno bih ga poželjela ugasiti. možda bih i pobjegla od vatre. Bog se prikazuje kome želi, kako želi i možda samo taj zna što vidi i što mu se dešava. a ostali vide ono što žele, što im osjetila, iskustvo i znanje dopuštaju...

..lucija..bravo..za manifestaciju..

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 17 lis 2006 17:17 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
andjelina1 napisao:
evo kako smo jednu temu okrenuli u drugu otvaram novu temu, u kojoj ćemo imati rasprave, o tome kako i na koji način doživljavamo raznorazne nejasnoće ili kontradikcije u bibliji...

Doživljavam te "nejasnoće" kao izazov da se više primaknem istraživanju, molitvi i da dođem do mogućeg odgovora. Odlično je rekao Augustin: "Ne tražim razumjeti da bih vjerovao, već vjerujem da bih potom razumio".

Pozdrav iz Paradisa anđelu ženskog spola.
Svako dobro ti želim.
Smjerno u Kristu brat Ćubela :D

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 19 lis 2006 20:56 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Istina je da se Boga u pravilnom "obličju" ne može spoznati. Mojsije je osjetio Boga u vatri, također i Ilija u vjetru.

Isus Nazarečanin nije vidio Boga dok je bio na zemlji, on ga je gledao u "oči" prije i poslije utjelovljenja.

Znanost može pokazati da čovjek kada vidi nešto iznad sebe (što njegov um ne može spoznati) može umrijeti ili živi još kratko.

Pokušao sam osobno zamisliti Boga i shvatio da je Bog svugdje i u svemu.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 20 lis 2006 22:11 
Odsutan
Novoregistrirani korisnik

evo ovdje bih ja svojim skromnim doprinosom htio pomoći u raspravi

Za Židove događaji vezani uz Mojsija, odnosno izlazak iz zemlje egipatske i sklapanje sinajskog saveza, najvažniji su u čitavoj njihovoj povijesti, jer su tek tada Izraelci postali nacionalno osvješteni, tek tada se javlja kod njih ideja o zajedništvu plemena u kojima su do tada živjeli.
kada čitamo Bibliju, a posebno Stari zavjet, jako je dobro poznavati povijest Izraelaca
Izlazak iz Egipta i sklapanje Saveza dogodili su se oko 12 st.pr.Kr., dok je knjiga Izlaska zapisana tek nakon Babilonskog sužanjstva, dakle sredinom 6.st.pr.Kr., tako da ju tizmeđu toga prošlo skoro 7 stoljeća usmene predaje
Mojsije je dakako bio veliki prorok, no međutim teško da je očima vidio Boga
on je vjerojatno živio jako religioznim životom i bio je čovjek vjeran Zakonu tako da su mu tijekom više stoljeća umsene predaje pripisane i takve stvari, dakako ne u lošem smislu
moje je dakle osobno mišljenje da Mojsije nije vidio Boga u osjetilnom smislu, ali da mu se Bog Objavio, na jedan duhovan način, kroz njegovu dugotrajnu molitvu na Sinaju to vjerujem
dakle tu se nije bitno hvatati za pojedinosti, nego isčiotavati poruku, a ta je da Bog svoj narod uvijek izbavlja iz pogiblji i daje im novu priliku sklapajući s njima Savez koji je za nas Kršćane dan posljednji put u Isusu Kristu i to Savez vječni

panteizam - učenje u kojem se priroda promatra kao očitovanje božanstva, tu treba biti oprezan, jer gledati Boga u suncu nije kršćanski, ali Hvaliti Boga zato što nam je stvorio sunce i zahvaljivati mu zbog toga sasvim je u redu i poželjno

Živjeli!

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 21 lis 2006 07:57 
Odsutan

Citat:
Mojsije je dakako bio veliki prorok, no međutim teško da je očima vidio Boga
on je vjerojatno živio jako religioznim životom i bio je čovjek vjeran Zakonu tako da su mu tijekom više stoljeća umsene predaje pripisane i takve stvari, dakako ne u lošem smislu
moje je dakle osobno mišljenje da Mojsije nije vidio Boga u osjetilnom smislu, ali da mu se Bog Objavio, na jedan duhovan način, kroz njegovu dugotrajnu molitvu na Sinaju to vjerujem

.hoćemo li onda vjerovati da je u "Kovčegu Saveza"
.bila samo duhovna objava..

mir s tobom

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 21 lis 2006 09:54 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

naggar napisao:

Meni je jedino bitan savez koji je Isus ponudio, a ostali, meni ni iz džepa, ni u džep ...

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 21 lis 2006 11:28 
Odsutan

[
Citat:
quote="diMento"]
naggar napisao:

Meni je jedino bitan savez koji je Isus ponudio, a ostali, meni ni iz džepa, ni u džep ...
[/quote]

.Svakako..jer je to POSLJEDNJI SAVEZ..
.prije Punine VREMENA..
.zato je i ISUS .izlio Beskrajno More Milosrđa ..nad čitav grješni svijet..
..da se spasi, svaki onaj koji ga prizna za JEDINOG GOSPODARA I
,SPASITELJA..

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 09 stu 2006 12:38 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Mene znima jedna stvar...evo citam jednu lepu bibliju koju sam nedavno kupio na sjmu knjiga...I citajuci za pitao sam se....vi to verovatno vec znate..a ja bi zeleo da me informisete....Ko je preuredi bibliju ovakva kakva je...Cuo da je to mozda car Konstantin 300 i neke...ko je preuredio te textove koji sigurno nisu bili ovako jasni I U OVOM LICU PISANI!..molim vas za objasnjenje..hvala... :grlim te: :grlim te:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 09 stu 2006 16:48 
Odsutan

Zahvaljeno je: 3 zahvala
Necu ti puno o tome pored ljudi na forumu koji se u to puno bolje razumiju, vec bih ti samo skrenuo pozornost (iako ne znam koju knjigu Biblije citas) kako je hebrejski jezik dosta razlicit od nasih ovdje. Taj jezik nema vremena kakva mi poznajemo u nasim jezicima, kao da u nas postoji samo proslo i buduce vrijeme i puno je slikovitiji, a jedna rijec moze opisivati ono sto mi mozemo na nase jezike prevesti i ispasti potpuno razlicito. Takodjer, hebrejska rijec koja nesto opisuje moze oznacavati i broj. Nadam se da te nisam obeshrabrio. Znam, najbolje bi bilo poceti uciti hebrejski ili aramejski, pa onda puno lakse prionuti tumacenju, ako nas tumacenje uopce interesira :D . Stoj dobro u Gospodinu!

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 09 stu 2006 17:12 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

hvala...citam bibliju po prevodu Djure Danicica i Vuka Karzdzica isvetog arhijerejskog sinoda.....po ispravkama i prevodima Svetog Vladike Nikolaja.....:)...ma jasna je ona ko dan..nego to menjanje iz prvog lica pa treceg i to....pa me zanima ko je to napravio i preuredio ovakvu kakva je sad...:)

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 320 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 32  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]