www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 30 lip 2025 17:30

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85 ... 139  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 01 sij 2010 12:20 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
Dozivam u svijest da sam u tvojoj prisutnosti, o Bože.
I utječem se tvome nježnom srcu.
U trenucima slabosti ti si moja snaga.
U trenucima žalosti moj tješitelj.

Gospodine Bože, zahvaljujem ti na daru slobode.
Pomozi mi da taj dar koristim odgovorno. Slobodan sam birati.
Pomozi mi da izaberem da mogu nasljedovati tebe,
da živim kršćanskim životom brinući se za druge.
Pomozi mi da se sjetim onih koji su nesretni, potlačeni;
onih u zatvoru, onih koji nisu slobodni javno izražavati svoju vjeru.
Vodi me da uvijek i u svemu tražim tvoju volju, u svemu što se događa u mome životu.

Čitam Božju riječ polako, i po nekoliko puta,
i slušam što mi Bog govori.

Lk 2,16-21

I pohite pastiri te pronađu Mariju, Josipa i novorođenče gdje leži u jaslama. Pošto sve pogledaše, ispripovjediše što im bijaše rečeno o tom djetetu. A svi koji su to čuli divili se tome što su im pripovijedali pastiri. Marija u sebi pohranjivaše sve te događaje i prebiraše ih u svome srcu. Pastiri se zatim vratiše slaveći i hvaleći Boga za sve što su čuli i vidjeli kako im je bilo rečeno. Kad se navršilo osam dana da bude obrezan, nadjenuše mu ime Isus, kako ga je bio prozvao anđeo prije njegova začeća.
Što mi želiš reći, Gospodine?

Božji glasnici javljaju pastirima nešto zapanjujuće - da je dijete koje leži u jaslama Mesija i Gospodin, Bog i Spasitelj! Oni po dolasku ponavljaju Mariji i Josipu riječi koje su čuli. Kako je Isus rastao Marija je morala razmišljati o svim tim događajima dok mu je spremala obroke, vezivala sandale, dozivala ga i pazila na njega dok je učio kako se rukuje tesarskim alatom. Kao i svaka druga majka i Marija se pitala o budućnosti djeteta koje je raslo i stasalo pred njezinim očima.
I ja sam pozvan da razmišljam o Isusovu životu tako da njegov način razmišljanja i vrijednosti postanu i moji.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 02 sij 2010 08:32 
Odsutan

U prisutnosti Stvoritelja koji me ljubi,
iskreno promatram doživljaje proteklog dana,
vrhunce, dna i onu svakodnevnu osrednjost.
Mogu li uočiti gdje je Bog bio prisutan u svemu tome

Božja riječ po sv. Pismu dolazi k nama.
Neka Duh Sveti prosvijetli moj um i moje srce kako bih odgovorio na poticaje evanđelja.
Da volim bližnje kao sama sebe.
Da se brinem za svoju braću i sestre u Kristu.

Iv 1,19-28

A evo svjedočanstva Ivanova. Kad su Židovi iz Jeruzalema poslali k njemu svećenike i levite da ga upitaju: "Tko si ti?", on prizna; ne zanijeka, nego prizna: "Ja nisam Krist." Upitaše ga nato: "Što dakle? Jesi li Ilija?" Odgovori: "Nisam." "Jesi li Prorok?" Odgovori: "Ne." Tada mu rekoše: "Pa tko si da dadnemo odgovor onima koji su nas poslali? Što kažeš sam o sebi?" On odgovori: "Ja sam glas koji viče u pustinji: Poravnite put Gospodnji! - kako reče prorok Izaija." A neki izaslanici bijahu farizeji. Oni prihvatiše riječ i upitaše ga: "Zašto onda krstiš kad nisi Krist, ni Ilija, ni Prorok?" Ivan im odgovori: "Ja krstim vodom. Među vama stoji koga vi ne poznate - onaj koji za mnom dolazi, komu ja nisam dostojan odriješiti remenje na obući." To se dogodilo u Betaniji, s onu stranu Jordana, gdje je Ivan krstio.

Kada su ga upitali tko je Ivan je Krstitelj odgovorio: "glas koji viče u pustinji - poravnite put Gospodnji!" Ivan se uspoređuje s inženjerom koji izdaje naređenja kako da se pripravi kraljevska cesta za dolazak kralja ili, u ovomu slučaju, Isusa.
Kakve priprave ja poduzimam kako bih danas bio spreman dočekati i primiti Isusa u svoje srce?

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 02 sij 2010 09:09 
Odsutan

Podijelio: 15 zahvala
Zahvaljeno je: 32 zahvala
Iv 2

Tko je lažac, ako ne onaj koji tvrdi da Isus nije Krist? Antikrist je onaj tko niječe Oca i Sina. Svaki koji niječe Sina, nema ni Oca, a tko priznaje Sina, ima i Oca. A vi - što čuste od početka, u vama nek ostane. Ako u vama ostane što čuste od početka, i vi ćete ostati u Sinu i Ocu.A ovo je obećanje koje nam on obeća: život vječni. Ovo vam napisah o onima koji vas zavode. A vi - Pomazanje koje primiste od njega u vama ostaje i ne treba da vas itko poučava. Nego njegovo vas Pomazanje uči o svemu, a istinito je i nije laž, pa kao što vas je ono naučilo, ostanite u Njemu. I sada, dječice, ostanite u njemu da budemo puni pouzdanja kad se pojavi te se ne postidimo pred njim o njegovu dolasku.

Ps 98

Psalam.
Pjevajte Jahvi pjesmu novu,
jer učini djela čudesna.
Pobjedu mu pribavi desnica njegova
i sveta mišica njegova.

Jahve obznani spasenje svoje,
pred poganima pravednost objavi.
Spomenu se dobrote i vjernosti
prema domu Izraelovu.
Svi krajevi svijeta vidješe
spasenje Boga našega.

Spomenu se dobrote i vjernosti
prema domu Izraelovu.
Svi krajevi svijeta vidješe
spasenje Boga našega.
Sva zemljo, poklikni Jahvi,
raduj se, kliči i pjevaj!

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 03 sij 2010 09:24 
Odsutan

Razmišljanje i molitva za ovaj tjedan:

U Iv 5,1 čitamo kako je Isus susreo čovjeka koji je bolovao 38 godina pa mu je postavio "neobično" pitanje: "Želiš li ozdraviti?" Čovjek je svakoga dana dolazio na bazen u Bethzathu.
Biti delikatan, osjetljiv, može postati stilom života. Netko jednostavno prihvati da je žrtva, da mu je potrebna pomoć, da je ovisan o drugome, nesposoban da se kreće i brani. Isus ne oslobađa čovjeka samo od jadanja nego mu vraća energiju i mogućnost da bude koristan. Kada je Isus ozdravio Petrovu punicu ustala je iz kreveta i pripremila jelo.
Koji dio nas želimo da ozdravi? Svatko ima slabosti: stres, živci, ovisnost, zabrinutost, strahovi, kruljenje u želucu zbog neizvjesnosti, poteškoće u spavanju, bolovi, svakodnevna strka i žurba. I mi možemo postati mlaki i bezvoljni u svojoj molitvi i želji za ozdravljenjem.
Postoji simpatična definicija mentalnoga zdravlja (uzeta od Freuda): mentalno zdravlje je "sposobnost za ljubav i rad".
Isusova je služba bila usmjerena na bolesne: da imaju život i da ga imaju u punini. Šalom znači punina. Bog je čisti čin; nebo je daleko više od vječnoga odmora. Glazba je neba puna energije i radosti; nije nešto usporeno nego glazba za ples.

Dozivam u svijest da sam u tvojoj prisutnosti, o Bože.
I utječem se tvome nježnom srcu.
U trenucima slabosti ti si moja snaga.
U trenucima žalosti moj tješitelj.

Molim za milost vjere
u sve ono što bih mogao biti i učiniti
kada bih se samo predao Bogu, onome koji sve stvara iz ljubavi,
da me nastavi stvarati, voditi i oblikovati.

Božja Riječ nam dolazi po Sv. pismu.
Neka Duh Sveti prosvijetli moj razum i srce da odgovorim na poruku evanđelja:
da volim svoje bližnje kao samog sebe i da se brinem za braću i sestre u Kristu.

Iv 1,1-18

U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog. Ona bijaše u početku u Boga. Sve postade po njoj i bez nje ne postade ništa. Svemu što postade u njoj bijaše život i život bijaše ljudima svjetlo; i svjetlo u tami svijetli i tama ga ne obuze. Bi čovjek poslan od Boga, ime mu Ivan. On dođe kao svjedok da posvjedoči za Svjetlo da svi vjeruju po njemu. Ne bijaše on Svjetlo, nego - da posvjedoči za Svjetlo. Svjetlo istinsko koje prosvjetljuje svakog čovjeka dođe na svijet; bijaše na svijetu i svijet po njemu posta i svijet ga ne upozna. K svojima dođe i njegovi ga ne primiše. A onima koji ga primiše podade moć da postanu djeca Božja: onima koji vjeruju u njegovo ime, koji su rođeni ne od krvi, ni od volje tjelesne, ni od volje muževlje, nego - od Boga. Riječ tijelom postade i nastani se među nama i vidjesmo slavu njegovu - slavu koju ima kao Jedinorođenac od Oca - pun milosti i istine. Ivan svjedoči za njega. Viče: "To je onaj o kojem rekoh: koji za mnom dolazi, preda mnom je jer bijaše prije mene!" Doista, od punine njegove svi mi primismo, i to milost na milost. Uistinu, Zakon bijaše dan po Mojsiju, a milost i istina nasta po Isusu Kristu. Boga nitko nikada ne vidje: Jedinorođenac - Bog - koji je u krilu Očevu, on ga obznani.

Sveti Ivan u ovome uvodu sažima bit evanđelja i Božje poruke: Bog je ljubav! On nas želi uza se. Naš život koji počinje u vremenu nastavlja se i u vječnosti. Teško to možemo shvatiti. Zato je Bog u našu narav upisao vječnu čežnju za njim tako da naše srce neće imati mira dok se ne smiri u njemu, kako kaže sv. Augustin. Upijajmo polako ovaj tekst i dopustimo mu da djeluje na nas.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 03 sij 2010 14:54 
Odsutan

Sir 24

Mudrost se sama slavi i sred puka svog se hvali. Usta svoja otvara u zboru Svevišnjeg i pred njegovom se moći proslavlja: "Izađoh iz usta Svevišnjeg i pokrih zemlju kao magla. Na visinama nebeskim razapeh šator svoj i prijestol moj bi stup od oblaka.

Tako se ukorijenih u slavnom narodu, na dijelu Gospodnjem, u baštini njegovoj. Uzrastoh kao cedar na Libanu i kao čempres na gori Hermonu. Uzrastoh kao palma u Engadu i kao ružičnjaci u Jerihonu. Kao divna maslina u dolini, uzrastoh kao makljen nad vodama. Rasuh miomiris svoj kao cimet i drvo bagremovo i zamirisah mirisom kao smirna izabrana, kao galban, oniks i stakte i kao vonj tamjanov u Šatoru. Raširih grane svoje kao terebinta, i grane su moje divne i ljupke.

Ps 147

Slavi Jahvu, Jeruzaleme,
hvali Boga svoga, Sione!
On učvrsti zasune vrata tvojih,
blagoslovi u tebi tvoje sinove.

On dade mir granicama tvojim,
pšenicom te hrani najboljom.
Besjedu svoju šalje na zemlju,
brzo trči riječ njegova.

Riječ svoju on objavi Jakovu,
odluke svoje i zakone Izraelu.

Ef 1

Blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista, on koji nas blagoslovi svakim blagoslovom duhovnim u nebesima, u Kristu. Tako: u njemu nas sebi izabra prije postanka svijeta da budemo sveti i bez mane pred njim; u ljubavi nas predodredi za posinstvo, za sebe, po Isusu Kristu, dobrohotnošću svoje volje, na hvalu Slave svoje milosti. Njome nas zamilova u Ljubljenome

Zato i ja, otkad sam čuo za vašu vjeru u Gospodinu Isusu i za ljubav prema svima svetima,ne prestajem zahvaljivati za vas i sjećati vas se u svojim molitvama: Bog Gospodina našega Isusa Krista, Otac Slave, dao vam Duha mudrosti i objave kojom ćete ga spoznati; prosvijetlio vam oči srca da upoznate koje li nade u pozivu njegovu, koje li bogate slave u baštini njegovoj među svetima

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 03 sij 2010 20:19 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Zahvaljeno je: 0 zahvala
Joakime Bogu hvala za tvoj prijedlog.Za minuticu sa Biblijom.
BRZO PROMJENITE ŽIVOT.LUKA.13.1-5
Upravo u taj čas dođoše neki te mujaviše što se dogodilo s Galilejcima kojih je krv Pilat pomiješao s krvlju njihovih žrtava.Isus im odgovori:Mislite li da ti Galilejci,jer tako postradaše,bijahu grešniji od drugih Galilejaca?Nipošto,kažem vam,nego ako se ne obratite,svi ćete slično propasti!Ili onih osamnaest na koje se srušila kula u Siloamu,i ubila ih,zar mislite da su oni bili veći dužnici od svih Jeruzalemaca?Nipošto,kažem vam,nego ako se ne obratite,svićete tako propasti.
Evo dobre poruke za sve nas,za razmišljanje
BVB

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 04 sij 2010 09:15 
Odsutan

Divno je biti uvijek zajedno s prijateljima, u njihovoj blizini.
Kada sam s tobom, Gospodine, znam da sam u prisutnosti moga Stvoritelja.
Stvorio si me iz ljubavi.
Čak su mi i sve vlasi na glavi izbrojene.
Tvoja je prisutnost, Gospodine, najveće od svega.

U trenutačnom stanju duha usredotoči se na današnji tekst s pouzdanjem.
Vjeruj da je Duh Sveti prisutan
i da te on može nadahnuti da otkriješ što ti ovaj današnji tekst govori.
Čitaj pažljivo i s razumijevanjem; osluškuj što se događa u tvome srcu.

Iv 1,35-42

Sutradan opet stajaše Ivan s dvojicom svojih učenika. Ugleda Isusa koji je onuda prolazio i reče: "Evo Jaganjca Božjega!" Te njegove riječi čula ona dva njegova učenika pa pođoše za Isusom. Isus se obazre i vidjevši da idu za njim, upita ih: "Što tražite?" Oni mu rekoše: "Rabbi" - što znači: "Učitelju - gdje stanuješ?" Reče im: "Dođite i vidjet ćete." Pođoše dakle i vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega onaj dan. Bila je otprilike deseta ura. Jedan od one dvojice, koji su čuvši Ivana pošli za Isusom, bijaše Andrija, brat Šimuna Petra. On najprije nađe svoga brata Šimuna te će mu: "Našli smo Mesiju!" - što znači "Krist - Pomazanik". Dovede ga Isusu, a Isus ga pogleda i reče: "Ti si Šimun, sin Ivanov! Zvat ćeš se Kefa!" - što znači "Petar - Stijena".

* Isus pita svoje buduće sljedbenike da provedu nešto vremena s njim. Traži od njih da "dođu i vide". Moleći i kontemplirajući nad evanđeljem još dublje i osobnije upoznajem Isusa.
* Onda su ti učenici pozvali druge da "dođu i vide" Isusa. Dijelim li ikada s drugima svoje iskustvo poznavanja, ljubavi i služenja Isusu?

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 04 sij 2010 11:34 
Odsutan

Iv 3

Dječice, nitko neka vas ne zavede! Tko čini pravdu, pravedan je kao što je On pravedan. Tko čini grijeh, od đavla je jer đavao griješi od početka. Zato se pojavi Sin Božji: da razori djela đavolska. Tko god je rođen od Boga, ne čini grijeha jer njegovo sjeme ostaje u njemu; ne može griješiti jer je rođen od Boga. 1Po ovom se raspoznaju djeca Božja i djeca đavolska: tko god ne čini pravde i tko ne ljubi brata, nije od Boga.

Ps 98

Psalam.
Pjevajte Jahvi pjesmu novu,
jer učini djela čudesna.
Pobjedu mu pribavi desnica njegova
i sveta mišica njegova.

Neka huči more i što je u njemu,
krug zemaljski i stanovnici njegovi!
Rijeke nek' plješću rukama,
zajedno s njima neka se brda raduju!

Jer Jahve dolazi,
dolazi suditi zemlji.
Vladat će krugom zemaljskim po pravdi
i pucima po pravici.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 05 sij 2010 16:33 
Odsutan

Čitam Božju riječ polako, i po nekoliko puta,
i slušam što mi Bog govori.

Iv 1,43-51

Sutradan naumi Isus poći u Galileju. Nađe Filipa i reče mu: "Pođi za mnom!" Filip je bio iz Betsaide, iz grada Andrijina i Petrova. Filip nađe Natanaela i javi mu: "Našli smo onoga o kome je pisao Mojsije u Zakonu i Proroci: Isusa, sina Josipova, iz Nazareta." Reče mu Natanael: "Iz Nazareta da može biti što dobro?" Kaže mu Filip: "Dođi i vidi." Kad Isus ugleda gdje Natanael dolazi k njemu, reče za njega: "Evo istinitog Izraelca u kojem nema prijevare!" Kaže mu Natanael: "Odakle me poznaješ?" Odgovori mu Isus: "Vidjeh te prije negoli te Filip pozva, dok si bio pod smokvom." Nato će mu Natanael: "Učitelju, ti si Sin Božji! Ti kralj si Izraelov!" Odgovori mu Isus: "Stoga što ti rekoh: 'Vidjeh te pod smokvom', vjeruješ. I više ćeš od toga vidjeti!" I nadoda: "Zaista, zaista, kažem vam: gledat ćete otvoreno nebo i anđele Božje gdje uzlaze i silaze nad Sina Čovječjega."

* "Iz Nazareta da može biti što dobro?" pita se Natanael. Ljudi se često sude po tome odakle dolaze, kako govore, po njihovu položaju u društvu. Sudim li i ja tako?
* Kada Isus kaže Natanaelu: "gledat ćete otvoreno nebo" poziva se na starozavjetni izvještaj o Jakovljevu snu iz Knjige Postanka (28,12-13). Jakov je imao san u kojemu je vidio ljestve koje su se pružale od neba do zemlje i anđele Božje kako po njima silaze i uzlaze na nebo. San je govorio o dodiru Boga i njegovih stvorenja na zemlji. Glasnici, anđeli, bili su oni koji su izvršavali Božju volju. Isus kaže da je on sada jedinstven posrednik između Boga i čovječanstva.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 06 sij 2010 08:48 
Odsutan

Kad sam pozvan u zajedništvo s prijateljem,
jedva to dočekam i osjećam se počašćenim.
Kad me Bog poziva da provedem vrijeme u njegovoj blizini,
on želi da upoznam i osjetim njegovu ljubav.
U vjeri i nadi otvaram svoj razum i srce k Bogu,
i molim ga da mi pomogne da postanem još svjesniji njegove ljubavi i prisutnosti.

Dat ću si vremena da pročitam Božju riječ polagano, nekoliko puta,
i zaustavit ću se na onome što me dira, pogađa.

Mt 2,1-12

Kad se Isus rodio u Betlehemu judejskome u dane Heroda kralja, gle, mudraci se s Istoka pojaviše u Jeruzalemu raspitujući se: "Gdje je taj novorođeni kralj židovski? Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti." Kada to doču kralj Herod, uznemiri se on i sav Jeruzalem s njime. Sazva sve glavare svećeničke i pismoznance narodne pa ih ispitivaše gdje se Krist ima roditi. Oni mu odgovoriše: "U Betlehemu judejskome jer ovako piše prorok: A ti, Betleheme, zemljo Judina! Nipošto nisi najmanji među kneževstvima Judinim jer iz tebe će izaći vladalac koji će pasti narod moj - Izraela! Tada Herod potajno dozva mudrace i razazna od njih vrijeme kad se pojavila zvijezda. Zatim ih posla u Betlehem: "Pođite, reče, i pomno se raspitajte za dijete. Kad ga nađete, javite mi da i ja pođem te mu se poklonim." Oni saslušavši kralja pođoše. I gle, zvijezda kojoj vidješe izlazak iđaše pred njima sve dok ne stiže i zaustavi se povrh mjesta gdje bijaše dijete. Kad ugledaše zvijezdu obradovaše se radošću veoma velikom. Uđu u kuću, ugledaju dijete s Marijom, majkom njegovom, padnu ničice i poklone mu se. Otvore zatim svoje blago i prinesu mu darove: zlato, tamjan i smirnu. Upućeni zatim u snu da se ne vraćaju Herodu, otiđoše drugim putem u svoju zemlju.

* Matej u mudracima gleda predstavnike poganskoga svijeta u njihovoj različitosti, koji dolaze s Istoka: iz Perzije, Sirije i Arabije. Mudraci su u znak zahvalnosti dali djetetu Isusu kraljevske darove: zlato, tamjan i mirisavu pomast.
* Najveća prepreka poniznoj zahvalnosti jest odbijanje prihvaćanja činjenice da me je Bog na različite načine obdario darovima, često i više nego što mogu zamisliti. Oholost je, a ne poniznost odbiti priznati darove s kojima me je Bog obdario. Danas želim izraziti svoju zahvalnost Bogu za mnoge primljene darove.

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85 ... 139  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]