www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 30 lip 2025 00:02

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86 ... 139  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: 06 sij 2010 13:17 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Zaklinjem vas braćo, čuvajte se onih koji siju razdore i sablazni mimo nauk u kojem ste poučeni,i klonite ih se.Jer takvi ne služe Gospodinu našemu Kristu,nego svom trbuhu te lijepim i laskavim riječima zavode srca nadužnih.Doista vaša je poslušnost doprla do sviju.Zbog vas se dakle radujem i htio bih da budete mudri za dobro,a bezazleni za zlo.Bog mira satrt će ubrzo sotonu pod vašim nogama.Milost Gospodina Isusa sa vama!...
Molim našeg Gospodina Isusa da uvjek budemo u njegovoj Milosti.
Božij Blagoslov svima vama...

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 06 sij 2010 14:37 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 15 zahvala
Zahvaljeno je: 32 zahvala
Iz 60

Ustani, zasini, jer svjetlost tvoja dolazi, nad tobom blista Slava Jahvina. A zemlju, evo, tmina pokriva, i mrklina narode! A tebe obasjava Jahve, i Slava se njegova javlja nad tobom. K tvojoj svjetlosti koračaju narodi, i kraljevi k istoku tvoga sjaja. Podigni oči, obazri se: svi se sabiru, k tebi dolaze. Sinovi tvoji dolaze izdaleka, kćeri ti nose u naručju. Gledat ćeš tad i sjati radošću, igrat će srce i širit' se, jer k tebi će poteći bogatstvo mora, blago naroda k tebi će pritjecati. Mnoštvo deva prekrit će te, jednogrbe deve iz Midjana i Efe. Svi će iz Šebe doći donoseći zlato i tamjan i hvale Jahvi pjevajući.
Ps 72

Salomonov.
Bože, sud svoj daj kralju
i svoju pravdu sinu kraljevu.
Nek' puku tvojem sudi pravedno,
siromasima po pravici!

U danima njegovim cvjetat će pravda
i mir velik - sve dok bude mjeseca.
I vladat će od mora do mora
i od Rijeke do granica svijeta.

Kraljevi Taršiša i otoka nosit će dare,
vladari od Arabije i Sabe danak donositi.
Klanjat će mu se svi vladari,
svi će mu narodi služiti.

On će spasiti siromaha koji uzdiše,
nevoljnika koji pomoćnika nema;
smilovat će se ubogu i siromahu
i spasit će život nevoljniku:

Ef 3

Zacijelo ste čuli za rasporedbu milosti Božje koja mi je dana za vas: objavom mi je obznanjeno otajstvo, kako netom ukratko opisah.
koje nije bilo obznanjeno sinovima ljudskim drugih naraštaja. Ono je sada u Duhu objavljeno svetim njegovim apostolima i prorocima: da su pogani subaštinici i "sutijelo" i sudionici obećanja u Kristu Isusu - po evanđelju,

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 07 sij 2010 07:40 
Odsutan

Zahvaljeno je: 1 zahvala
Pokušat ću bar nakratko zaboraviti sve brige i probleme
koji me možda muče u ovom trenutku.
Sve svoje brige stavljam u Božje ruke - barem nekoliko minuta dok traje ova molitva.

Bog govori svakome od nas osobno.
Trebam slušati kako bih čuo što mi želi reći.
Pročitat ću tekst nekoliko puta, a zatim ću slušati...

Mt 4,12-17.23-25

A čuvši da je Ivan predan, povuče se Isus u Galileju. Ostavi Nazaret te ode i nastani se u Kafarnaumu, uz more, na području Zebulunovu i Naftalijevu da se ispuni što je rečeno po proroku Izaiji: Zemlja Zebulunova i zemlja Naftalijeva, Put uz more, s one strane Jordana, Galileja poganska - narod što je sjedio u tmini svjetlost vidje veliku; onima što mrkli kraj smrti obitavahu svjetlost jarka osvanu. Otada je Isus počeo propovijedati: "Obratite se jer približilo se kraljevstvo nebesko!" I obilazio je Isus svom Galilejom naučavajući po njihovim sinagogama, propovijedajući Evanđelje o Kraljevstvu i liječeći svaku bolest i svaku nemoć u narodu. I glas se o njemu pronese svom Sirijom. I donosili su mu sve koji bolovahu od najrazličitijih bolesti i patnja - opsjednute, mjesečare, uzete - i on ih ozdravljaše. Za njim je pohrlio silan svijet iz Galileje, Dekapola, Jeruzalema, Judeje i Transjordanije.
Što mi želiš reći, Gospodine?

* Kada je Isus čuo da je Ivan Krstitelj uhvaćen napustio je Nazaret i otišao je u Galileju tražeći veću sigurnost. Nastanjuje se u Kafarnaumu, gradiću na granici područja Zebulon i Naftali (stara plemenska imena za dijelove Palestine). U to je vrijeme Galileja bila napola poganska i ljudi su govorili dva jezika, grčki i aramejski. Po Mateju, kada se Isus nastanio u Galileji, postao je "svjetlo" za ljude tih krajeva poučavajući ih i ozdravljajući.
* Je li Isus svjetlo koje obasjava moj svakodnevni život? Ako da mogu li navesti načine na koje jest?

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 07 sij 2010 09:14 
Odsutan

Iv 3

I što god ištemo, primamo od njega jer zapovijedi njegove čuvamo i činimo što je njemu drago. I tko čuva zapovijedi njegove, u njemu ostaje, i On u njemu. I po ovom znamo da on ostaje u nama: po Duhu kojeg nam je dao.

Iv 4

Ljubljeni, ne vjerujte svakom duhu, nego provjeravajte duhove jesu li od Boga, jer su mnogi lažni proroci izišli u svijet. Po ovom prepoznajete Duha Božjega: svaki duh koji ispovijeda da je Isus Krist došao u tijelu, od Boga je. A nijedan duh koji ne ispovijeda takva Isusa, nije od Boga: on je Antikristov, a za nj ste čuli da dolazi i sad je već na svijetu. Vi ste, dječice, od Boga i pobijedili ste ih jer je moćniji Onaj koji je u vama nego onaj koji je u svijetu. Oni su od svijeta, zato iz svijeta govore i svijet ih sluša. Mi smo od Boga. Tko poznaje Boga, nas sluša, a tko nije od Boga, ne sluša nas. Po tom prepoznajemo Duha istine i duha zablude.

Ps 2

Obznanjujem odluku Jahvinu:
Gospodin mi reče:
"Ti si sin moj, danas te rodih.
Zatraži samo, i dat ću ti puke u baštinu,
i u posjed krajeve zemaljske.

Opametite se sada, vi kraljevi,
Urazumite se, suci zemaljski.
Služite Jahvi sa strahom,
s trepetom se pokorite njemu,

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 08 sij 2010 08:14 
Odsutan

Zastajem na tren, svjestan da je Bog tu.
Razmišljam kako sve oko mene,
zrak koji udišem, cijelo moje tijelo,
titra Božjom prisutnošću.

Gospodine, postao si čovjekom da bi razgovarao sa mnom;
hodao si ovom zemljom i radio; podnosio si vrućinu i hladnoću.
Vrijeme koje si proveo na zemlji bilo je ispunjeno brigom za ljude.
Liječio si bolesne, uskrisivao mrtve; a ono najvažnije - spasio si me od smrti.

Mk 6,34-44

Kad iziđe Isus vidje silan svijet i sažali mu se jer bijahu kao ovce bez pastira pa ih stane poučavati u mnogočemu. A u kasni već sat pristupe mu učenici pa mu reknu: "Pust je ovo kraj i već je kasno. Otpusti ih da odu po okolnim zaseocima i selima i kupe sebi što za jelo." No, on im odgovori: "Podajte im vi jesti." Kažu mu: "Da pođemo i kupimo za dvjesta denara kruha pa da im damo jesti?" A on će im: "Koliko kruhova imate? Idite i vidite!" Pošto izvidješe, kažu: "Pet, i dvije ribe." I zapovjedi im da sve, u skupinama, posjedaju po zelenoj travi. I pružiše se po sto i po pedeset na svaku lijehu. On uze pet kruhova i dvije ribe, pogleda na nebo, izreče blagoslov pa razlomi kruhove i davaše učenicima da posluže ljude. Tako i dvije ribe razdijeli svima. I jeli su svi i nasitili se. I od ulomaka nakupiše dvanaest punih košara, a i od riba. A jelo je pet tisuća muškaraca.

* Markov izvještaj ima više razina. Postoji oštra razlika između ranijega izvještaja iz šestog poglavlja o rođendanskoj zabavi koju je priredio Herod za svoju ekipu, gdje je Ivan Krstitelj izgubio život, i Isusove gozbe za obične ljude. Na jednoj razini umnažanje kruha predstavlja Isusovo suosjećanje dok svoju božansku moć stavlja u službu gladna mnoštva. Na drugoj je razini ovo hranjenje najava onoga što će se dogoditi na Posljednjoj večeri kada Isus "pogleda prema nebu, blagoslovi i razlomi kruh te ga dade svojim učenicima".
* Koje mjesto i ulogu ima euharistija u mome životu?

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 09 sij 2010 08:04 
Odsutan

Nema te situacije iz koje ne bih mogao izići još bogatiji ljubavlju i životom.
Međutim, moje su želje često fiksirane, zarobljene u iluzijama da će sve biti ispunjene.
Molim Boga da kroz moju slobodu
uglazbi moje želje u živahnu melodiju ljubavi punu harmonije.

Dat ću si vremena da pročitam Božju riječ polagano, nekoliko puta,
i zaustavit ću se na onome što me dira, pogađa.

Mk 6,45-52

Isus odmah prisili učenike da uđu u lađu i da se prebace prijeko, prema Betsaidi, dok on otpusti mnoštvo. I pošto se rasta s ljudima, otiđe u goru da se pomoli. Uvečer pak lađa bijaše posred mora, a on sam na kraju. Vidjevši kako se muče veslajući, jer im bijaše protivan vjetar, oko četvrte noćne straže dođe k njima hodeći po moru. I htjede ih mimoići. A oni, vidjevši kako hodi po moru, pomisliše da je utvara pa kriknuše. Jer svi su ga vidjeli i prestrašili se. A on im odmah progovori: "Hrabro samo! Ja sam! Ne bojte se!" I uziđe k njima u lađu, a vjetar utihnu. I veoma se, prekomjerno, snebivahu; još ne shvatiše ono o kruhovima nego im srce bijaše stvrdnuto.

* Isusove riječi: "To sam ja" ili jednostavno: "Ja sam" dozivaju u svijest riječi kojima se Bog objavio i nazvao kada ga je Mojsije upitao, kako o tome čitamo u Knjizi Izlaska (3,14). Ovdje Marko podsjeća na Isusovo božansko podrijetlo.
* Lađu možemo uzeti kao simbol male Markove Crkve, a oluju kao simbol progona kršćanske zajednice. Isusove riječi: "Ne bojte se" dopiru do svih kršćana i danas koji često žive u indiferentnu i neprijateljski raspoloženu svijetu.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 09 sij 2010 10:09 
Odsutan

Iv 4

Ljubljeni, ako je Bog tako ljubio nas, i mi smo dužni ljubiti jedni druge. Boga nitko nikada ne vidje. Ako ljubimo jedni druge, Bog ostaje u nama, i ljubav je njegova u nama savršena. Po ovom znamo da ostajemo u njemu i on u nama: od Duha nam je svoga dao. I mi smo vidjeli i svjedočimo da je Otac poslao Sina kao Spasitelja svijeta. Tko ispovijeda da je Isus Sin Božji, Bog ostaje u njemu, i on u Bogu. I mi smo upoznali ljubav koju Bog ima prema nama i povjerovali joj. Bog je ljubav i tko ostaje u ljubavi, u Bogu ostaje, i Bog u njemu. U ovom je savršenstvo naše uzajamne ljubavi: imamo pouzdanje na Sudnji dan jer kakav je on, takvi smo i mi u ovom svijetu. Straha u ljubavi nema, nego savršena ljubav izgoni strah; jer strah je muka i tko se boji, nije savršen u ljubavi.

Ps 72

Salomonov.
Bože, sud svoj daj kralju
i svoju pravdu sinu kraljevu.
2Nek' puku tvojem sudi pravedno,
siromasima po pravici!

Kraljevi Taršiša i otoka nosit će dare,
vladari od Arabije i Sabe danak donositi.

On će spasiti siromaha koji uzdiše,
nevoljnika koji pomoćnika nema;
smilovat će se ubogu i siromahu
i spasit će život nevoljniku:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 10 sij 2010 12:32 
Odsutan

Razmišljanje i molitva za ovaj tjedan:

Kršćanska radost svoj izvor ima u mogućnosti da se vidi dobro oko nas kao što ga je Isus vidio u drugima oko sebe. To je radost koja se temelji na Kristovoj beskonačnoj i nježnoj prisutnosti. Uskrsnuli Krist dolazi kao onaj koji donosi mir. Svatko koga je susreo bio mu je zanimljiv. To je bila prisutnost oko koje se okupljala i rasla kršćanska zajednica; prisutnost koja je tješila, ali i bila dinamična. Blago gladnima i žednima pravednosti. Ne živimo u savršenu društvu. I mi smo, poput Abrahama, na putu vjere, suočavamo se sa stalnim rizicima, putujući s jednoga kraja svete zemlje na drugi, tražeći Boga.
"Ne biste me tražili da ja već nisam našao vas."

Malo je ljudi koji shvaćaju
što bi sve Bog mogao učiniti s njima
kada bi se predali u njegove ruke
i dopustili da ih oblikuje njegova milost. (sv. Ignacije)
Molim za milost potpunog predanja Božjoj ljubavi.

Pomozi mi Gospodine da budem još svjesniji tvoje blizine.
Nauči me kako da te prepoznam u drugima.
Ispuni moje srce zahvalnošću za sve one trenutke
kada si mi preko drugih ljudi iskazao svoju brigu.

Božja Riječ nam dolazi po Sv. pismu.
Neka Duh Sveti prosvijetli moj razum i srce da odgovorim na poruku evanđelja:
da volim svoje bližnje kao samog sebe i da se brinem za braću i sestre u Kristu.

Lk 3,15-16.21-22

Narod bijaše u iščekivanju i svi se u srcu pitahu o Ivanu nije li on možda Krist. Zato im Ivan svima reče: "Ja vas, istina, vodom krstim. Ali dolazi jači od mene. Ja nisam dostojan odriješiti mu remenje na obući. On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem. Kad se krstio sav narod, krstio se i Isus. I dok se molio, rastvori se nebo, siđe na nj Duh Sveti u tjelesnom obličju, poput goluba, a glas se s neba zaori: "Ti si Sin moj, Ljubljeni! U tebi mi sva milina!"

* Biti kršten Duhom Svetim i ognjem znači biti kršten pročišćujućom vatrom Božje ljubavi.
* Kao Kristova braća i sestre svi smo ljubljeni sinovi i kćeri Božje. Vjerujem li doista u ovo? Ako ne, koje su to prepreke koje me sprječavaju da ne vjerujem?

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 11 sij 2010 07:47 
Odsutan

Sam 1

Bio jedan čovjek iz Ramatajima, Sufovac iz Efrajimove gore, po imenu Elkana, sin Jerohama, sina Elihua, sina Tohua, sina Sufova, Efrajimljanin. Imao je dvije žene: ime jednoj bijaše Ana, a drugoj bijaše ime Penina. Penina je imala djece, a Ana ih nije imala. Taj je čovjek svake godine uzlazio iz svoga grada da se pokloni i prinese žrtvu Jahvi Sebaotu u Šilu. Ondje su bila dva sina Elijeva, Hofni i Pinhas, kao svećenici Jahvini. Jednoga dana Elkana prinese žrtvu. On je obično svojoj ženi Penini i svim njezinim sinovima i kćerima davao više žrtvenih dijelova, a Ani je davao samo jedan dio, premda je više ljubio Anu, ali Jahve joj ne bijaše dao od srca poroda. Uz to joj je suparnica njezina zanovijetala da je ponizi što joj Jahve ne bijaše dao od srca poroda. Tako je bivalo svake godine kad god bi polazili u Dom Jahvin: Penina je zanovijetala Ani. Ana je stoga plakala i nije htjela jesti. Tada joj reče Elkana, njezin muž: "Zašto plačeš, Ana? I zašto ne jedeš? Zašto ti je srce rastuženo? Nisam li ti ja vredniji nego deset sinova?"

Ps 116

Što da uzvratim Jahvi
za sve što mi je učinio?
Uzet ću čašu spasenja
i zazvat ću ime Jahvino.

Izvršit ću Jahvi zavjete svoje
pred svim pukom njegovim.
Dragocjena je u očima Jahvinim
smrt pobožnika njegovih.
Jahve, tvoj sam sluga,
tvoj sluga, sin sluškinje tvoje:
ti si razriješio okove moje.
Tebi ću prinijeti žrtve zahvalne,
zazvat ću ime Jahvino.

Izvršit ću Jahvi zavjete svoje
pred svim pukom njegovim,

Mk 1

A pošto Ivan bijaše predan, otiđe Isus u Galileju. Propovijedao je evanđelje Božje: "Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju!" I prolazeći uz Galilejsko more, ugleda Šimuna i Andriju, brata Šimunova, gdje ribare na moru; bijahu ribari. I reče im Isus: "Hajdete za mnom i učinit ću vas ribarima ljudi!" Oni odmah ostaviše mreže i pođoše za njim. Pošavši malo naprijed, ugleda Jakova Zebedejeva i njegova brata Ivana: u lađi su krpali mreže. Odmah pozva i njih. Oni ostave oca Zebedeja u lađi s nadničarima i otiđu za njim.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 11 sij 2010 08:03 
Odsutan

Da bih ušao u nečiju prisutnost potrebno je da mu u iskrenosti priđem onakav kakav jesam.
U ovom trenutku, Bog je ovdje i očekuje me.
Bog mi uvijek prvi prilazi, želi me upoznati više od mog najboljeg prijatelja.
Zaustavit ću se na tren i pozdraviti Boga koji me ljubi.

Božja riječ po sv. Pismu dolazi k nama.
Neka Duh Sveti prosvijetli moj um i moje srce kako bih odgovorio na poticaje evanđelja.
Da volim bližnje kao sama sebe.
Da se brinem za svoju braću i sestre u Kristu.

Mk 1,14-20

A pošto Ivan bijaše predan, otiđe Isus u Galileju. Propovijedao je evanđelje Božje: "Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju!" I prolazeći uz Galilejsko more, ugleda Šimuna i Andriju, brata Šimunova, gdje ribare na moru; bijahu ribari. I reče im Isus: "Hajdete za mnom i učinit ću vas ribarima ljudi!" Oni odmah ostaviše mreže i pođoše za njim. Pošavši malo naprijed, ugleda Jakova Zebedejeva i njegova brata Ivana: u lađi su krpali mreže. Odmah pozva i njih. Oni ostave oca Zebedeja u lađi s nadničarima i otiđu za njim.

Možemo pretpostaviti da su prvi učenici već poznavali Isusa ili, u krajnjemu slučaju, čuli o njemu dobre vijesti. Inače, malo je vjerojatno da bi odmah pokupili svoje stvari i jednostavno pošli za nekim nepoznatim i iritantnim propovjednikom.
Mogu li ponovno otkriti korake koji su me doveli do želje da izbližega slijedim Krista?

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86 ... 139  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]