www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 28 lip 2025 16:08

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94 ... 139  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 03 ožu 2010 08:18 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 15 zahvala
Zahvaljeno je: 32 zahvala
Ps 31

Izvuci me iz mreže koju mi zapeše,
jer ti si moje utočište.
U tvoje ruke duh svoj predajem:
otkupi me, Jahve, Bože vjerni.

Čujem šaputanje mnogih, užas odasvud:
sastaju se protiv mene
i smišljaju kako da mi život oduzmu.

A ja se, Jahve, u tebe uzdam;
govorim: Ti si Bog moj!
U tvojoj je ruci sudbina moja:
istrgni me iz ruke dušmana
i onih koji me progone!

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 03 ožu 2010 08:22 
Odsutan

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
Moja duša čezne za tvojom prisutnošću, Gospodine.
Kada usmjerim misli prema tebi,
pronalazim mir i spokoj.

Gospodine, stvorio si me da živim u slobodi.
Često olako prihvaćam taj dar.
Nadahni me da živim u slobodi koju si mi namijenio,
neopterećena srca i s potpunim povjerenjem u tebe.

Božja Riječ nam dolazi po Sv. pismu.
Neka Duh Sveti prosvijetli moj razum i srce da odgovorim na poruku evanđelja:
da volim svoje bližnje kao samog sebe i da se brinem za braću i sestre u Kristu.

Mt 20,17-28

Dok je Isus uzlazio u Jeruzalem uze dvanaestoricu nasamo te im putem reče: "Evo, uzlazimo u Jeruzalem i Sin Čovječji bit će predan glavarima svećeničkim i pismoznancima. Osudit će ga na smrt i predati poganima da ga izrugaju, izbičuju i razapnu, ali on će treći dan uskrsnuti." Tada mu pristupi mati sinova Zebedejevih zajedno sa sinovima, pade ničice da od njega nešto zaište. A on će joj: "Što želiš?" Kaže mu: "Reci da ova moja dva sina u tvome kraljevstvu sjednu uza te, jedan tebi zdesna, drugi slijeva." Isus odgovori: "Ne znate što ištete. Možete li piti čašu koju ću ja piti?" Kažu mu: "Možemo!" A on im reče: "Čašu ćete moju doduše piti, ali sjesti meni zdesna ili slijeva - to nisam ja vlastan dati, to je onih kojima je pripravio moj Otac." Kada su to čula ostala desetorica razgnjeve se na dva brata. Zato ih Isus dozva i reče: "Znate da vladari gospoduju svojim narodima i velikaši njihovi drže ih pod vlašću. Neće tako biti među vama! Naprotiv, tko hoće da među vama bude najveći neka vam bude poslužitelj. I tko god hoće da među vama bude prvi neka vam bude sluga. Tako i Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge."
Što mi želiš reći, Gospodine?

* Iako su učenici živjeli s Gospodinom trebalo je vremena za njihov rast u razumijevanju njegove vizije. Isus to zna pa i ja priznajem da sam spor u razumijevanju i nastojim iskusiti njegov blagi pogled pun ljubavi prema meni.
* Dok shvaćam kako su učenici bili ljuti na Jakova i Ivana molim Isusa da mi pomogne da budem strpljiv i da oprostim svima koji ne gledaju i ne razumijevaju jednako kao ja.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 04 ožu 2010 08:12 
Odsutan

Jr 17

Ovako govori Jahve: "Proklet čovjek koji se uzdaje u čovjeka, i slabo tijelo smatra svojom mišicom, i čije se srce od Jahve odvraća. Jer on je kao drač u pustinji: ne osjeća kad je sreća na domaku, tavori dane u usahloj pustinji, u zemlji slanoj, nenastanjenoj. Blagoslovljen čovjek koji se uzdaje u Jahvu i kome je Jahve uzdanje. Nalik je na stablo zasađeno uz vodu što korijenje pušta k potoku: ne mora se ničeg bojati kad dođe žega, na njemu uvijek zelenilo ostaje. U sušnoj godini brigu ne brine, ne prestaje donositi plod. Podmuklije od svega je srce. Jedva popravljivo, tko da ga pronikne? Ja, Jahve, istražujem srca i ispitujem bubrege, da bih dao svakom po njegovu vladanju, prema plodu ruku njegovih.

Ps 1

Blago čovjeku koji ne slijedi savjeta opakih,
ne staje na putu grešničkom
i ne sjeda u zbor podrugljivaca,
već uživa u Zakonu Jahvinu,
Zakonu njegovu misli dan i noć.

On je k'o stablo zasađeno
pokraj voda tekućica
što u svoje vrijeme plod donosi;
lišće mu nikad ne vene,
sve što radi dobrim urodi.

Nisu takvi opaki, ne, nisu takvi!
Oni su k'o pljeva što je vjetar raznosi.

Jer Jahve zna put pravednih,
a propast će put opakih.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 05 ožu 2010 15:39 
Odsutan

Božja Riječ nam dolazi po Sv. pismu.
Neka Duh Sveti prosvijetli moj razum i srce da odgovorim na poruku evanđelja:
da volim svoje bližnje kao samog sebe i da se brinem za braću i sestre u Kristu.

Mt 21,33-43.45-46

Nastavi Isus: "Drugu prispodobu čujte! Bijaše neki domaćin koji posadi vinograd, ogradi ga ogradom, iskopa u njemu tijesak i podiže kulu pa ga iznajmi vinogradarima i otputova. Kad se približilo vrijeme plodova posla svoje sluge vinogradarima da uzmu njegov urod. A vinogradari pograbe njegove sluge pa jednoga istukoše, drugog ubiše, a trećega kamenovaše. I opet posla druge sluge, više njih nego prije, ali oni i s njima postupiše jednako." "Naposljetku posla k njima sina svoga misleći: 'Poštovat će mog sina.' Ali kad vinogradari ugledaju sina rekoše među sobom: 'Ovo je baštinik! Hajde da ga ubijemo i imat ćemo baštinu njegovu!' I pograbe ga, izbace iz vinograda i ubiju." "Kada, dakle, dođe gospodar vinograda što će učiniti s tim vinogradarima?" Kažu mu: "Opake će nemilo pogubiti, a vinograd iznajmiti drugim vinogradarima što će mu davati urod u svoje vrijeme." Kaže im Isus: "Zar nikada niste čitali u Pismima: Kamen što ga odbaciše graditelji postade kamen zaglavni. Gospodnje je to djelo - kakvo čudo u očima našim! Zato će se - kažem vam - oduzeti od vas kraljevstvo Božje i dat će se narodu koji donosi njegove plodove!" Kad su glavari svećenički i farizeji čuli te njegove prispodobe razumjeli su da govori o njima. I tražili su da ga uhvate, ali se pobojaše mnoštva jer ga je smatralo prorokom.

* Kao što je domaćin posadio, zaštitio, njegovao i održavao svoje imanje tako je i Bog osjetljiv na moje potrebe.
* Razmišljam o tome kako sam stvoren da slavim Boga.
Dok zahvaljujem postajem svjestan kako se Božja dobrota može vidjeti i u mome životu.
Promatrajući vinogradare u paraboli molim za oproštenje za sve one trenutke i prilike kada sam radio po svome pa nisam slušao Božje preporuke i savjete.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 06 ožu 2010 08:23 
Odsutan

Da bih ušao u nečiju prisutnost potrebno je da mu u iskrenosti priđem onakav kakav jesam.
U ovom trenutku, Bog je ovdje i očekuje me.
Bog mi uvijek prvi prilazi, želi me upoznati više od mog najboljeg prijatelja.
Zaustavit ću se na tren i pozdraviti Boga koji me ljubi.

Dat ću si vremena da pročitam Božju riječ polagano, nekoliko puta,
i zaustavit ću se na onome što me dira, pogađa.

Lk 15,1-3.11-32

Okupljahu se oko Isusa svi carinici i grešnici da ga slušaju. Stoga farizeji i pismoznanci mrmljahu: "Ovaj prima grešnike i blaguje s njima." Nato im Isus kaza ovu prispodobu: "Čovjek neki imao dva sina. Mlađi reče ocu: 'Oče, daj mi dio dobara koji mi pripada.' I razdijeli im imanje. Nakon nekoliko dana mlađi sin pokupi sve, otputova u daleku zemlju i ondje potrati svoja dobra živeći razvratno. Kad sve potroši, nasta ljuta glad u onoj zemlji te on poče oskudijevati. Ode i pribi se kod jednoga žitelja u onoj zemlji. On ga posla na svoja polja pasti svinje. Želio se nasititi rogačima što su ih jele svinje, ali mu ih nitko nije davao. Došavši k sebi, reče: 'Koliki najamnici oca moga imaju kruha napretek, a ja ovdje umirem od gladi! Ustat ću, poći svomu ocu i reći mu: 'Oče, sagriješih protiv Neba i pred tobom! Nisam više dostojan zvati se sinom tvojim. Primi me kao jednog od svojih najamnika.' Usta i pođe svom ocu. Dok je još bio daleko njegov ga otac ugleda, ganu se, potrča, pade mu oko vrata i izljubi ga. A sin će mu: 'Oče! Sagriješih protiv Neba i pred tobom! Nisam više dostojan zvati se sinom tvojim.' A otac reče slugama: 'Brzo iznesite haljinu najljepšu i obucite ga! Stavite mu prsten na ruku i obuću na noge! Tele ugojeno dovedite i zakoljite, pa da se pogostimo i proveselimo jer sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!' I stadoše se veseliti. A stariji mu sin bijaše u polju. Kad se na povratku približio kući začu svirku i igru pa dozva jednoga slugu da se raspita što je to. A ovaj će mu: 'Došao tvoj brat pa otac tvoj zakla tele ugojeno što sina zdrava dočeka.' A on se rasrdi i ne htjede ući. Otac tada iziđe i stane ga nagovarati. A on će ocu: 'Evo toliko ti godina služim i nikada ne prestupih tvoju zapovijed, a nikad mi ni jareta nisi dao da se s prijateljima proveselim. A kada dođe ovaj sin tvoj koji s bludnicama proždrije tvoje imanje ti mu zakla ugojeno tele.' Nato će mu otac: 'Sinko, ti si uvijek sa mnom i sve moje - tvoje je. No, trebalo se veseliti i radovati jer ovaj brat tvoj bijaše mrtav i oživje, izgubljen i nađe se!'"

* Isusa su kritizirali što je provodio vrijeme s grješnicima i nevrijednima.
Dozivam u svijest da Isusovu milost ne stječem isključivo svojom molitvom i djelima. Isus želi biti sa mnom i dati mi puninu života.
* Čak i ako se mogu osjećati nevrijednim, slušam Božji glas koji me doziva, iskazuje mi dobrodošlicu, grli me i daruje najvrjednijim darovima: prsten me podsjeća na vlastito dostojanstvo, a sandale mi govore da sam oslobođen.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 06 ožu 2010 08:27 
Odsutan

Ps 103

1Davidov.

Blagoslivljaj Jahvu, dušo moja,
i sve što je u meni, sveto ime njegovo!
i ne zaboravi dobročinstva njegova:

on ti otpušta sve grijehe tvoje,
on iscjeljuje sve slabosti tvoje;
on ti od propasti čuva život,
kruni te dobrotom i ljubavlju;

Jarostan nije za vječna vremena
niti dovijeka plamti srdžba njegova.
Ne postupa s nama po grijesima našim
niti nam plaća po našim krivnjama.

Jer kako je nebo visoko nad zemljom,
dobrota je njegova s onima koji ga se boje.
Kako je istok daleko od zapada,
tako udaljuje od nas bezakonja naša.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 07 ožu 2010 09:33 
Odsutan

Razmišljanje i molitva za ovaj tjedan:

Gospodine, i u ovomu me tjednu pozivaš na obraćenje.
Tvoja riječ koju slušamo u evanđelju i primjer koji nam daješ pozivaju nas na milosrđe i praštanje.
Sav si zakon sveo na ljubav prema Bogu i bližnjemu, a od nas tražiš da ne budemo ljudi ispraznih riječi nego ljudi od riječi i djela.

Stat ću na trenutak
i razmisliti o Božjoj životvornoj prisutnosti
u svakom dijelu moga tijela, u svemu oko mene,
u čitavom mome životu.

Malo je ljudi koji shvaćaju
što bi sve Bog mogao učiniti s njima
kada bi se predali u njegove ruke
i dopustili da ih oblikuje njegova milost. (sv. Ignacije)
Molim za milost potpunog predanja Božjoj ljubavi.

Božja riječ po sv. Pismu dolazi k nama.
Neka Duh Sveti prosvijetli moj um i moje srce kako bih odgovorio na poticaje evanđelja.
Da volim bližnje kao sama sebe.
Da se brinem za svoju braću i sestre u Kristu.

Lk 13,1-9

Upravo u taj čas dođoše neki te Isusu javiše što se dogodilo s Galilejcima kojih je krv Pilat pomiješao s krvlju njihovih žrtava. Isus im odgovori: "Mislite li da ti Galilejci, jer tako postradaše, bijahu grešniji od drugih Galilejaca? Nipošto, kažem vam, nego ako se ne obratite svi ćete slično propasti! Ili onih osamnaest na koje se srušila kula u Siloamu i ubila ih, zar mislite da su oni bili veći dužnici od svih Jeruzalemaca? Nipošto, kažem vam, nego ako se ne obratite svi ćete tako propasti." Nato im pripovjedi ovu prispodobu: "Imao netko smokvu zasađenu u svom vinogradu. Dođe tražeć ploda na njoj i ne nađe pa reče vinogradaru: 'Evo, već tri godine dolazim i tražim ploda na ovoj smokvi i ne nalazim. Posijeci je. Zašto da iscrpljuje zemlju?' A on mu odgovori: 'Gospodaru, ostavi je još ove godine dok je ne okopam i ne pognojim. Možda će ubuduće, ipak, uroditi. Ako li ne, posjeći ćeš je.'"

* Vlasnik je promatrao drvo kao svoje vlasništvo vrjednujući ga prema plodovima. Vinogradar vidi priliku za rast i prepoznaje uloženi trud.
Dozivam u svijest kako Bog gleda na mene, kako me "okopava" i strpljiv je sa mnom. Pred Boga ponizno donosim plodove svoga života.
* Znajući kako je teško biti strpljiv s drugima razmišljam o stavu vinogradara koji mi može pomoći da ne osuđujem ljude prebrzo.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 07 ožu 2010 15:56 
Odsutan

Ps 103

1Davidov.

i sve što je u meni, sveto ime njegovo!
i ne zaboravi dobročinstva njegova:

on ti otpušta sve grijehe tvoje,
on iscjeljuje sve slabosti tvoje;
on ti od propasti čuva život,
kruni te dobrotom i ljubavlju;

Jahve čini pravedna djela
i potlačenima vraća pravicu,
Mojsiju objavi putove svoje,
sinovima Izraelovim djela svoja.

Milosrdan i milostiv je Jahve,
spor na srdžbu i vrlo dobrostiv.
Jer kako je nebo visoko nad zemljom,
dobrota je njegova s onima koji ga se boje.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 07 ožu 2010 15:58 
Odsutan

Ono što o sebi sigurno znamo jest činjenica da u životu uvijek možemo započinjati. Prilike koje imamo znak su povjerenja koje nam daje Onaj što nas je otposlao u svijet. To što smo ponekad sami sa sobom nestrpljivi i što su drugi s nama nestrpljivi - nije Njegovo. On nam svakim novim danom ponovno kaže: Možda će ove godine ipak uroditi! Smokva, čiji plod već dugo očekuje njen Gospodar, i ove će godine biti opkopana i pognojena. I Gospodar će čekati. Dokle?

Anton Šuljić

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 08 ožu 2010 08:00 
Odsutan

Bog nije strano tijelo u mome životu.
Naprotiv, njegov Duh udahnjuje život mojim najdubljim željama,
blago me potičući na ono što je dobro.
Molim za milost da dopustim Duhu da me ispuni.

Božja riječ po sv. Pismu dolazi k nama.
Neka Duh Sveti prosvijetli moj um i moje srce kako bih odgovorio na poticaje evanđelja.
Da volim bližnje kao sama sebe.
Da se brinem za svoju braću i sestre u Kristu.

Lk 4,24-30

I Isus nastavi: "Zaista, kažem vam, nijedan prorok nije dobro došao u svom zavičaju. Uistinu, kažem vam, mnogo bijaše udovica u Izraelu u dane Ilijine kad se na tri godine i šest mjeseci zatvorilo nebo pa zavladala velika glad po svoj zemlji. I ni k jednoj od njih nije bio poslan Ilija doli k ženi udovici u Sarfati sidonskoj. I mnogo bijaše gubavaca u Izraelu za proroka Elizeja. I nijedan se od njih ne očisti doli Naaman Sirac." Čuvši to, svi se u sinagogi napune gnjevom, ustanu, izbace ga iz grada i odvedu na rub brijega na kojem je sagrađen njihov grad da ga strmoglave. No, on prođe između njih i ode.

Ljudi iz Nazareta, u kojemu je Isus živio, donijeli su zaključak: za njega nema mjesta u gradu, ni prostora gdje bi djelovao na nov način.
Donosim pred Gospodina svoja tvrda i "uvrnuta" mišljenja i stavove i molim da ih se barem nakratko oslobodim; molit ću, također, da me ta mišljenja i stavovi ne zaslijepe te ne vidim pokrete Božjega duha.

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94 ... 139  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]